Slik setter du inn en dør

Å bytte ut en dør er enklere enn man tror. Her viser Mogens deg hvordan du gjør det.

Publisert Oppdatert

Dette trenger du når du skal bytte dør:

  • Sag
  • hammer
  • vater
  • kiler
  • klosser i forskjellig tykkelse,
  • drill/bor
  • skruer.

Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

1. Dør i vater.

Første bud når du skal sette inn en dør er å sørge for at rammen blir satt inn riktig, slik at døren slår den veien du ønsker. Husk at den siden/kanten av rammen uten spor skal ligge i flukt med veggen, slik at du på spor-siden kan få lagt inn fôringer der hvor veggen er tykker enn døren/rammen. Sett døren på rett plass, bygg op med klosser under slik at terskelen ligger i vater og at det er plass til kiler i toppen. Fest så rammen midlertidig med kiler i hjørnene, på siden oppe og nede, og over. Pass på at kilene ligger an på hele flatene for best mulig låsning.

2. Lodde opp dør.

Sjekk loddet på hengsel-siden med vateret, begge veier. Også her benytter du kiler for å 'låse døren'. Kil den dog ikke for hardt fast før du også har sjekket at slagsiden av karmen er plassert riktig i forhold til veggen.

3. Festing av dør/ramme.

Sjekk at diagonalmålene er like før du fester rammen med skruer, dette er viktig for at døren skal gå lett og fritt i karmen. Diagonal-målet er avstanden fra hjørnet av rammen oppe til hjørnet av ramma nede, dette skal tas innvendig. Bruk gjerne en list til dette, ved å merke av først ene diagonalen for så å sammenligne med den andre. Sjekk også en siste gang før du skrur fast døren at den er i vater/lodd hele veien rundt. Om det ikke er borret hull for skruer gjør du dette like under/over kiler inni rammen der døren kommer.

LES OGSÅ: Hvordan legge gulvlister som en proff

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning