Hvordan knyte slips

I år er det denne slipsknuten som gjelder

Julebordsesongen er allerede i gang, vis deg frem med denne kule slipsknuten.

<b>SLIPSKNUTE:</b> Lær hvordan du knyter slipsknuten «Prins Albert».
SLIPSKNUTE: Lær hvordan du knyter slipsknuten «Prins Albert». Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Det finnes mange veier til en pen slipsknute. «Windsor» og «Dobbel Windsor» og «four-in-hand» er relativt vanlige slipsknuter, mens «Kelvinknuten» og den du skal lære her kanskje er litt mer ukjente.

Da SIDE3.no fikk tips til saken «Slik kler du deg til årets julebord» anbefalte Carl-Christian Ferner i Ferner Jacobsen slipsknuten «Prins Albert», fordi den er litt mindre voluminøs i halsen sammenlignet med noen av de andre slipsknutene.

I videoen under viser Carl-Christian Ferner i Ferner Jacobsen hvordan du knyter slipsknuten «Prins Albert»:

Slipsets historie

  • Det moderne slipset kommer fra Frankrike, men det er var ikke franskmennenes oppfinnelse. Slipset var noe kroatiske soldater brukte under trettiårskrigen. Ordet kravatt, kommer fra det franske ordet la croate, og referer til de dekorative skjerfene som de kroatiske Valleristene bar rundt halsen under trettiårskrigen. Hensikten med skjerfene var at soldatene lett kunne identifiseres. Kravatter av silke var forbeholdt offiser, mens soldater måtet bruke kravatter i enklere materiale.
  • På 1600-tallet spredte kravattene seg fra Frankrike til resten av Europa, men det var kun de adelige og rike som brukte det.
  • I løpet av 1800-tallet ble skjerfene smalere og lengre. Skjerfet ble etterhvert til et slips. Etter 1800-tallets revolusjoner ble moten mer diskre og likestilt.
  • På slutten av 1900-tallet kom det tyske schlipsen. Schlipsen var en type kravatt som var lang, smal og bredere ved endene, ofte mest mot den ene enden.

Kilde: tieroom.no

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2019, og sist oppdatert 20/01 2021.

Les også