STILTIPS

Slik kler du deg til årets julebord

Ekspertene viser deg hvordan man burde kle seg til årets julebord, og hvilke tabber man for all del må unngå.

Pluss ikon
<b>VELG RIKTIG ANTREKK TIL JULEBORDET:</b> Du er invitert på julebord men er usikker på hvordan du bør gå kledd. Vi gir deg den komplette guiden.
VELG RIKTIG ANTREKK TIL JULEBORDET: Du er invitert på julebord men er usikker på hvordan du bør gå kledd. Vi gir deg den komplette guiden. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Julebordsesongen er rett rundt hjørnet, og vi gir deg tipsene for å se bra ut på årets julebord. Vi gjør deg også oppmerksom på stiltabbene du bør unngå.

SIDE3 har fått hjelp av en stylist, en moteblogger og eier av en herrebutikk til å fortelle hvordan man burde kle seg til årets julebord.

Som med mye annet så har klesstil å gjøre med smak og behag, men hva skal man ha på seg hvis man faktisk er nødt til å pynte seg til julebordet?

Den sikre dressen

<b>KLASSISK STIL:</b> Hold det klassisk og tidløst ved å velge en mørkeblå dress, mener Christian Kamhaug som driver herrebloggen enkeltspent.no
KLASSISK STIL: Hold det klassisk og tidløst ved å velge en mørkeblå dress, mener Christian Kamhaug som driver herrebloggen enkeltspent.no Foto: Klaudia Lech

Christian Kamhaug driver bloggen enkeltspent.no som er en guide til hvordan menn burde pynte seg på den klassiske måten. For å passe på at man ser bra ut år etter år, mener Kamhaug at det tryggeste å ta på seg er en mørkeblå, enkeltspent dress som sitter godt og som er ren.

– Damer er generelt flinkere til å pynte seg enn menn, men det er lettere for en mann å pynte seg. Ta på en mørkeblå enkeltspent dress. Den kan brukes til nesten alt. En hvit skjorte med mansjettknapper, og så et pent slips, gjerne et rødt, grønt, burgunder eller blått, så hjelper det mye. Men, for all del, hold deg unna glinsende, polyester juleslips, sier Kamhaug.

Han sier at folk ofte tror at det er slipset som kveler deg når det er trangt i halsen, men det er egentlig fordi skjortekragen er for trang.

– Skal man kjøpe skjorte så må man i hvert fall ha plass til én finger inne i skjortekragen, sier Kamhaug.

Skoene burde helst være blankpusset. Det funker også med sorte, matte sko, men da må de være ordentlig rene, ifølge Kamhaug.

HISTORIEN BAK TRADISJONEN

I eldre tradisjon var julebord navn på det bordet som sto dekket i alle fall julenatten og noen steder hele julen. På bordet skulle det brenne lys hele julenatten. Julebordet ble dekket juledags morgen eller julaften.

Fremveksten av turisme og servicenæring skapte forløperen til det moderne julebordet.

Julebord slik vi kjenner det i dag oppsto i etterkrigstidens velstandssamfunn, og det var ikke før i 1961 at julebord som bedriftsfest dukket oppi Aftenposten.

Kilde: snl.no

– Da jeg jobbet i Sverige fikk jeg ofte høre at man kunne kjenne igjen nordmenn på de skitne skoene, sier Kamhaug.

– Og til de sorte skoene må man ha et sort belte. Det blir fort veldig 90-talls, Wolf of Wall Street hvis man bruker bukseseler, sier Kamhaug.

<b>DEN KLASSISKE DRESSEN:</b> Om du skal ha en dress i garderoben så er det denne typen dress. Den er klassisk, funker til det meste og kan brukes til julebord om det kreves at man pynter seg litt.
DEN KLASSISKE DRESSEN: Om du skal ha en dress i garderoben så er det denne typen dress. Den er klassisk, funker til det meste og kan brukes til julebord om det kreves at man pynter seg litt. Foto: Hallvard Lunde

Du ikke alltid bruke dress

Du må ikke alltid gå med dress på julebord, men det avhenger av hva invitasjonen sier, ifølge Carl-Christian Ferner som er tredjegenerasjons driver og eier av den anerkjente klesbutikken Ferner Jacobsen i Oslo.

– Hvis det ikke er skrevet noe om hvilket type antrekk man skal ha på seg i invitasjonen til julebordet, så synes jeg at man skal anta at det ikke er formelt antrekk. Hvis du må pynte deg ordentlig til julebordet så pleier det å stå i invitasjonen, sier Ferner.

<b>ALTERNATIV TIL DRESS:</b> Her har du et alternativ til en klassisk dress som er mindre formelt men fortsatt pyntet. En denim skjorte med litt finere stoff, og en litt røffere dressjakke med en farge som kan minne om mer om jul.
ALTERNATIV TIL DRESS: Her har du et alternativ til en klassisk dress som er mindre formelt men fortsatt pyntet. En denim skjorte med litt finere stoff, og en litt røffere dressjakke med en farge som kan minne om mer om jul. Foto: Hallvard Lunde

Stylist Espen Hilton sier da at du godt kan kjøre en litt mer uformell klesstil, hvis du ikke føler deg komfortabel i dress.

– Keep it cool. Du skal på julebord, du trenger ikke å ta deg så høytidelig. Om du ikke er dresstypen, kjør på med kun smokingjakke, eller en vanlig dressjakke. For dem som ikke er fan av dress i det hele tatt, så ville jeg rocket det opp med en sort skinnjakke, med hvit slim-fit skjorte, tynt sort slips og sorte Levis bukser og boots, sier Hilton.

EKSTRA TIPS

Carl-Christian Ferner har et lurt triks for å vite hva slags type jakkeslag det skal være om du skal bruke smoking.

– Se til den nyeste James Bond-filmen. Det er han som setter standarden, sier Ferner.

– Om du velger å ha på deg bukseseler eller belte er egentlig bare smak og behag, men er det beltestropper på buksen så er det som regel belte man velger, sier Ferner.

Årets dresstrend

Hvis du har lyst til å følge årets trend anbefaler Hilton at dressjakken er svart og skjorta hvit.

– Jeg mener personlig at den lille sorte for oss gutter er smokingjakken, eller dressjakken. Om du skal følge årets trender så er det ingenting som er kulere enn en dobbeltspent dressjakke – tenk litt italiensk stil, og kjør hvit skjorte til, sier Hilton.

<b>FÅ DRESSEN TILPASSET:</b> Medeier av Ferner Jacobsen, Carl-Christian Ferner, mener en vanlig feil som skjer når nordmenn skal sy om en dressjakke er at de glemmer å rette ut den såkalte nakkefolden på dressjakken om det skulle være nødvendig.
FÅ DRESSEN TILPASSET: Medeier av Ferner Jacobsen, Carl-Christian Ferner, mener en vanlig feil som skjer når nordmenn skal sy om en dressjakke er at de glemmer å rette ut den såkalte nakkefolden på dressjakken om det skulle være nødvendig. Foto: Hallvard Lunde

Carl-Christian Ferner mener også det ser bra ut med en dobbeltspent dressjakke, men at det skal mye til for at den sitter ordentlig om man ikke får den tilpasset.

– Det er fordi en dobbeltspent dressjakke oftest skal være kneppet igjen, og da ser det fort galt ut om den ikke er ordentlig tilpasset din egen kropp. Det vil derfor være enklere å forholde seg til en enkeltspent dressjakke hvis man skal være helt trygg, sier Ferner.

Ikke bruk alle pengene på en dyr dress

Hilton sier at det ikke er nødvendig å bruke alle pengene sine på en dyr dress for å se bra ut på julebordet, og at det finnes andre alternativer.

<b>DU MÅ IKKE BRUKE ALLE PENGENE PÅ ÉN DYR DRESS:</b> Andre måter å få tak i rimelige, gode dresser er å lete på Fretex eller UFF, mener stylisten Espen Hilton.
DU MÅ IKKE BRUKE ALLE PENGENE PÅ ÉN DYR DRESS: Andre måter å få tak i rimelige, gode dresser er å lete på Fretex eller UFF, mener stylisten Espen Hilton. Foto: Privat

– Dra innom Fretex eller UFF og kjøp gjenbruk. Har du ikke lyst på gjenbruk, dra innom Zara hvor du får en fantastisk dress til under 1000 kroner, sier Hilton.

Ferner Jacobsen har også rimelige priser på målsøm-dresser. Målsøm er enkelt forklart en mellomting mellom ferdigsydde klær du finner i butikken og skreddersøm. En målsømsydd dress har spesialdesignet jakke, skjorte og bukse, hvor du som kunde har valgt stoff, fôr og knapper basert på din smak. Deretter måles du etter et prøveplagg, før skredderen finner de ferdigsydde modulene som passer din kroppsfasong best.

Ut fra disse målene gjøres det tilpasninger som noteres og sendes til leverandøren. Fabrikken syr så plagget slik at det sitter perfekt, og snart er du den stolte innehaver av en målsømsydd dress. Dressen er altså sydd av ferdige moduler, men likevel til dine mål.

– Dette produktet gjør at vi faktisk kan tilby skreddersydde dresser til relativt gode priser, sier Ferner. Han opplyser at en målsømsydd dress starter fra 6 900 kroner.

Hvordan skille seg ut

Tipsene for å skille seg litt ut i mengden uten å måtte bruke en dress med julekulemønster på, er faktisk å tenke ansiktspleie, mener stylisten Hilton.

– Tenk mer på å få litt glød i ansiktet, vask deg, bruk fuktighetsmaske, det er ikke flaut, og du blir heller ikke homo eller femi av å ta vare på deg selv litt. Husk, selv om du ikke synes det er så tøft, skal jeg love at damene synes du ser ganske så fresh ut, om målet for julebordet er å hooke, noe det er for de fleste av oss, sier Hilton.

<b>RIKTIG LENGDE:</b> Den riktige lengden er slik du ser den på bildet, tuppen på slipset skal treffe midt på beltet.
RIKTIG LENGDE: Den riktige lengden er slik du ser den på bildet, tuppen på slipset skal treffe midt på beltet. Foto: Hallvard Lunde

Kamhaug sier at mansjettknappene er en liten morsom detalj hvor man får lov til å bruke nesten hva du vil for å skille deg litt ut.

– Det er fint i gull eller sølv, men her kan du også for eksempel ha en snømann eller noe julerelatert, fordi det er en såpass liten detalj som ikke er like prangende som et juleslips. Mansjettknappene i seg selv kan også være en liten samtalestarter, sier Kamhaug.

Vanlige tabber

Hilton sier at vanlige tabber å gjøre på julebord er å ha på seg dresser med for mye mønster eller sløyfe.

– Kle deg gjerne opp, men tenk julebord og ikke halloween. For det første dropp sløyfen, den kan du bruke om du skal på slottsmiddag for å møte kongen og sjamanen. Og Moods of Norway dresser med traktorer eller elger på kan du heller klippe opp og bruke som vaskekluter på hytta i romjulen, sier Hilton.

<b>IKKE HVITE SOKKER:</b> Unngå å ha hvite sokker når du skal ha på deg dress. Ha helst på svarte sokker, eller sokker som matcher fargen på dressbuksene.
IKKE HVITE SOKKER: Unngå å ha hvite sokker når du skal ha på deg dress. Ha helst på svarte sokker, eller sokker som matcher fargen på dressbuksene. Foto: Hallvard Lunde

Kamhaug sier at folk ofte er for sent ute med å kjøpe dress til julebordet, så de ikke rekker å få den tilpasset.

<b>LENGDE PÅ BUKSEBENET:</b> Til venstre kan du se et bukseben som ikke har blitt lagt opp, derfor er det ekstra stoff som samler seg. Til høyre ser du den rette lengden på et bukseben når den har blitt lagt opp. 
LENGDE PÅ BUKSEBENET: Til venstre kan du se et bukseben som ikke har blitt lagt opp, derfor er det ekstra stoff som samler seg. Til høyre ser du den rette lengden på et bukseben når den har blitt lagt opp.  Foto: Hallvard Lunde

– Få dressen tilpasset i tide så det ikke det ser ut som om du har lånt den av noen. Og pass på at den stygge lappen på jakkeermet er fjernet. I tillegg kan det være lurt å sjekke på forhånd om dressen din ikke er møkkete fra forrige julebord, så du ikke får noen overraskelser, sier Kamhaug.

En vanlig feil som skjer når nordmenn skal sy om en dressjakke er at de glemmer å rette ut den såkalte nakkefolden på dressjakken om det skulle være nødvendig.

<b>FJERN NAKKEFOLDEN:</b> Til venstre kan du se folder nedover ryggen, mens til høyre er det overflødige stoffet lagt opp og fjernet for å vise hvordan dressen skal se ut uten folder.
FJERN NAKKEFOLDEN: Til venstre kan du se folder nedover ryggen, mens til høyre er det overflødige stoffet lagt opp og fjernet for å vise hvordan dressen skal se ut uten folder. Foto: Hallvard Lunde

– Nordmenn har ofte rettere rygg enn det italienerne har derfor kan det samle seg stoff rett under nakken på dressjakken. Dette kalles nakkefold. De litt mer eksklusive klesbutikkene ser det, og får det ordnet med hjelp av en skredder, sier Ferner.

<b>SKJORTEN SKAL SYNES:</b> Dressjakken skal være litt kortere i armene enn skjorten.Omtrent én til én og en halv centimeter av skjorten skal synes.
SKJORTEN SKAL SYNES: Dressjakken skal være litt kortere i armene enn skjorten.Omtrent én til én og en halv centimeter av skjorten skal synes. Foto: Hallvard Lunde

Han peker også på at man ikke må ha for lange ermer.

– Mange har for lange ermer på dressjakken. Skjorten skal stikke litt ned forbi ermet på dressen, sier Ferner.

<b>PYNT MED LOMMETØRKLE:</b> Øverst ser du en klassisk og formell måte å pynte dress med lommetørkle brettet som en firkant. Nederst til venstre er et lommetørkle som inneholder de samme fargene som slipset, men det er ikke det samme mønsteret vel å merke. Nederst til høyre ser du et hvitt lommetørkle som er krøllet og puttet ned i brystlommen for å gjøre det litt mer uformelt.
PYNT MED LOMMETØRKLE: Øverst ser du en klassisk og formell måte å pynte dress med lommetørkle brettet som en firkant. Nederst til venstre er et lommetørkle som inneholder de samme fargene som slipset, men det er ikke det samme mønsteret vel å merke. Nederst til høyre ser du et hvitt lommetørkle som er krøllet og puttet ned i brystlommen for å gjøre det litt mer uformelt. Foto: Hallvard Lunde

En klassisk feil er å bruke slips og lommetørkle i samme mønster.

– Jeg er glad i å bruke lommetørkle i jakkelommen for å skille meg litt ut. Lommetørkle skal gjerne være i noen av de samme fargene som slipset, men ikke helt likt mønster. Det ser veldig ferdig og enkelt ut hvis slipset og lommetørkleet matcher, sier Kamhaug.

Han sier at det ikke er så veldig mye man kan pynte seg med, men at man kan bruke sløyfe hvis antrekket er smoking.

– Smoking er mer et nyttårsaftenplagg, så hvis du er den eneste i smoking så blir man fort litt utenfor. Derfor ville jeg nok ikke pyntet meg med sløyfe, sier Kamhaug

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2019, og sist oppdatert 01/11 2019.

Les også