DE BLÅ SIDENE

Jeg må ha kontroll på alt. Det er det en grunn til

Mine kol­le­g­er kjen­ner meg som et skikkelig or­dens­men­nes­ke med be­hov for full kon­troll på alt. De skul­le bare ha visst.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

I  dag har jeg vært på kafé  sam­men med kol­le­g­er fra job­ben. Vi spis­te og koste oss og skrav­let om løst og fast. Ka­ri­na, som be­gyn­te hos oss i fjor høst, be­gyn­te å skryte av meg over­for de and­re. Hun sa at jeg vir­ket så ryd­dig og or­dent­lig og på­pek­te at jeg all­tid le­ver­te alt jeg skul­le in­nen­for fris­ten, og i til­legg syn­tes hun at jeg har god kles­smak og er en flott kvin­ne.

Jeg kjen­te at jeg rød­met og viss­te ikke helt hva jeg skul­le si, men jeg tak­ket og sa at det var hyg­ge­lig av henne å si så mye pent om meg.

Da jeg kom hjem, ble jeg sit­ten­de og ten­ke. For det­te med å ha alt på stell og være nøye på tids­fris­ter, hand­ler i stor grad om å ha kon­troll på det som er vik­tig for meg. Jeg har det slik på hjem­me­ba­ne også, jeg hol­der over­sikt over alt bar­na våre skal, og jeg hol­der all­tid av­ta­le­ne jeg inn­går med alle rundt meg.

Man­nen min er an­ner­le­des. Han slap­per mer av og ten­ker at alt ord­ner seg på en el­ler an­nen måte. Og han sier sta­dig at vi to ut­fyl­ler hver­and­re, for­di jeg all­tid tar det an­sva­ret som han selv ikke ser at han bør ta.

Rot og kaos

His­to­ri­en jeg vil for­tel­le, hand­ler om barn­dom­men min og om hvem mine for­eld­re var. Jeg og min tre år eld­re bror voks­te opp i et kunst­ner­hjem, i et hus som pap­pa had­de ar­vet av sine for­eld­re.

Hjem­met vårt var fylt av ma­le­ri­er, bø­ker og ke­ra­mikk. Det var ro­te­te over­alt, for­di in­gen av for­eld­re­ne mine var opp­tatt av å ha sy­stem el­ler or­den.

Mam­ma sa all­tid at hun mis­tet krea­ti­vi­te­ten sin hvis det var strø­kent rundt henne. Hun gikk i sine flag­ren­de ge­van­ter, med hå­ret sam­let i en topp. Ster­ke far­ger var henne va­re­mer­ke, og jeg hus­ker at jeg ofte ble flau over hvor­dan hun så ut.

Både hun og fa­ren min skil­te seg ut blant and­re for­eld­re, for­di de kled­de seg an­ner­le­des.

Utad kun­ne det sik­kert se både spen­nen­de og in­ter­es­sant ut, for­di det var man­ge kjen­di­ser som gikk ut og inn av hu­set vårt. Til ti­der var ha­gen vår gjen­grodd, for­di for­eld­re­ne mine holdt på med sine kunst­ne­ris­ke pro­sjek­ter og ikke had­de tid til noe an­net, og i hvert fall ikke slike tri­vi­el­le ting som ha­ge­ar­beid. Inn­imel­lom tok de en sjau og klip­pet bus­ker og plen.

Måtte klare oss selv

Det in­gen vet, var hvor­dan det var å vok­se opp med to for­eld­re som kun­ne leve fra hånd til munn. Og hvor ofte bro­ren min Rei­dar og jeg våk­net til tomt kjø­le­skap.

Vin var det imid­ler­tid all­tid på bor­det. Våre for­eld­res ven­ner kom og gikk, de spis­te seg met­te og de drakk av vi­nen. Den som red­det oss, var mam­mas søs­ter, tan­te Louise.

Hun viss­te at for­eld­re­ne våre kun­ne gå tom for pen­ger, og hun sør­get for at Rei­dar og jeg fikk det vi treng­te. Hun bod­de noen stein­kast unna oss, og det var ikke få gan­ger Rei­dar og jeg måt­te gå inn­om tan­te for at vi i det hele tatt skul­le få mat.

Vi had­de ikke for­eld­re som sto opp sam­men med oss om mor­ge­nen og laget mat­pak­ker til oss. Det lær­te vi oss tid­lig å gjø­re selv. I pe­ri­oder hvor mam­ma job­bet til langt på natt, lå hun fort­satt og sov når vi kom hjem fra sko­len.

Vi ble vant til at av­ta­ler var til for å bry­tes, men lær­te et­ter hvert å skjule hvor skuf­fet vi var. Det var slik det var, for­di for­eld­re­ne våre kun­ne love det ene og det and­re et­ter at de had­de druk­ket. Da­gen et­ter var det som var blitt sagt, glemt.

Kjærlig oppvekst

I det sto­re og hele had­de vi en opp­vekst uten for­ut­sig­bar­het og struk­tur. Det før­te til at Rei­dar og jeg ble tid­lig selv­sten­dig på alle plan. Skul­le vi ha rene klær, måt­te vi sør­ge for å vaske dem selv.

Vi til­pas­set oss det hver­dags­li­vet vi voks­te inn i, for­di det var slik det var.

Vi skaf­fet oss job­ber som 13-år­in­ger for å ha lom­me­pen­ger. Jeg pas­set hun­der og barn i na­bo­laget, mens Rei­dar gikk med avi­ser, og om som­me­ren pluk­ket han jord­bær hos en bon­de i nær­he­ten.

Al­li­ke­vel had­de vi for­eld­re som var glad i oss og som vis­te oss sin kjær­lig­het. Vi ble lest for når de had­de tid, og vi ble in­klu­dert i pro­sjek­te­ne de­res. Og jeg glem­mer ald­ri at jeg fikk en ny rød syk­kel et­ter at pap­pa had­de tjent gode pen­ger på en ut­stil­ling. For meg var det et sterkt ut­trykk for kjær­lig­het, for nor­malt sett ville jeg ha fått en brukt syk­kel.

Hele opp­veks­ten vår har pre­get Rei­dar og meg på uli­ke må­ter. Som voks­ne har vi søkt et­ter trygg­het og for­ut­sig­bar­het. Der­for ble det vik­tig for oss beg­ge å ta en ut­dan­ning som sik­ret oss gode job­ber og sik­ker inn­tje­ning. Å opp­le­ve en slags fat­tig­dom, slik vi gjor­de som barn, har ført til at vi syn­tes at det er vik­tig å ha nok pen­ger til å kla­re oss selv her i li­vet.

Les også (+) Hvor­for vi all­tid møt­tes hjem­me hos meg, skjøn­te jeg ikke før for­hol­det var over

Ser frem­over

Rei­dar ut­dan­net seg til ad­vo­kat og dri­ver sitt eget fir­ma. Han er ver­dens beste pap­pa for sine to søn­ner og er vel­dig en­ga­sjert i de­res ve og vel. Han er fot­ball­tre­ner, og han gjør alt for at fa­mi­li­en hans skal ha det bra.

Selv har jeg det­te kon­troll­be­ho­vet i meg. Det er ikke noe jeg li­der un­der, for det gjør meg ef­fek­tiv og løs­nings­ori­en­tert. Jeg pas­ser på at alle av­ta­ler følges, og jeg er god til å de­le­ge­re det jeg selv ikke får tid til.

Min stør­ste styr­ke er at jeg har lært meg å se det sto­re bil­det i en­hver si­tua­sjon og ta det der­fra.

Da Ka­ri­na ga meg alle dis­se kom­pli­men­te­ne på job­ben, tenk­te jeg at hun skul­le bare ha visst hvor alt det­te kom fra. Men jeg sa det ikke. Jeg snak­ker sjel­den om opp­veks­ten min til noen and­re enn bro­ren min. For­eld­re­ne mine er døde, og jeg fo­ku­se­rer mer på nuet enn på for­ti­den.

Men ja, jeg er opp­tatt av å se vel­stelt og or­dent­lig ut. Jeg er opp­tatt av å hol­de hjem­met vårt ryd­dig og rent. Jeg be­fin­ner meg på mot­satt yt­ter­punkt av det min egen mor var, som all­tid lot alt flyte rundt seg og lev­de godt med det.

Det er mye i et men­nes­ke som kan for­kla­res fra opp­veks­ten. Rei­dar og jeg er i alle fall kla­re pro­duk­ter av den barn­dom­men vi had­de, på godt og vondt. Det vik­tig­ste er uan­sett at vi har skaf­fet oss det li­vet vi har øns­ket oss, og at vi gir vår egne barn en helt an­nen barn­dom enn det vi selv had­de.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2021, og sist oppdatert 10/01 2022.

Les også