leserne forteller

Jeg var den perfekte samboer, mor og stemor. Til jeg brøt sammen

Jeg ville være den per­fek­te sam­bo­er, mor og bo­nus­mam­ma, og jeg lyk­tes. Alle syn­tes at jeg var fan­tas­tisk. Ingen visste hvordan jeg egentlig hadde det.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

I en tid hvor halv­par­ten av alle par går fra hver­and­re, og nye fa­mi­li­er etab­le­res med dine, mine og våre barn, er én ting sik­kert: Det fin­nes man­ge som meg.

For­di jeg vet det­te, har jeg nå satt meg ned for å dele his­to­ri­en min. Den an­går så alt for man­ge kvin­ner.

Jeg var knust da min før­s­te sam­bo­er for­lot meg. Han triv­des ikke i min hjem­by og ville til­ba­ke til ste­det han kom fra. I for­kant had­de vi dis­ku­tert frem og til­ba­ke om hvor vi skul­le slå oss ned for godt. Jeg var låst i jobb og øns­ket å bo i nær­he­ten av min fa­mi­lie fordi jeg had­de en far som var vel­dig syk.

Før min sam­bo­er dro, var vi i krig, og kon­flik­ten øde­la for oss. Jeg satt søn­der­knust igjen med en li­ten dat­ter. Det var som om krop­pen min var i brann av sorg.

«Du kan dra et­ter ham. Det går an å vel­ge kjær­lig­he­ten», sa ven­­ne­ne mine. De kun­ne ikke for­stå min sorg og det fak­tum at jeg ikke fulg­te hjer­tet mitt.

Det var ikke så en­kelt. Li­vet er ikke all­tid så en­kelt. Og der­for skil­tes også våre vei­er. Over­for bar­net vårt var min eks­sam­bo­er og jeg eni­ge om at sam­vær mel­lom ham og jen­ta vår måt­te bli i fe­ri­er. Et­ter hvert klar­te vi å bli ven­ner og «vel for­lik­te».

Da jeg en­de­lig møt­te en ny mann et­ter to år som ale­ne­mor, måt­te jeg ak­sep­te­re og øns­ke vel­kom­men at han had­de tre barn fra et tid­li­ge­re ek­te­skap. To vilt­re jen­ter og en ak­tiv gutt fulg­te med på las­set.

Eivind var eld­re enn meg og had­de un­ge­ne an­nen­hver uke og for øv­rig så ofte han kun­ne. Han var en de­di­kert og hen­gi­ven pap­pa.

Jeg for­els­ket meg i den per­so­nen han var. Når jeg så hvil­ken inn­sats han la i fars­opp­ga­ven, ble jeg rørt og glad. Han var vok­sen og opp­tatt av ver­di­er.

Da han gjor­de det klart at bar­na var vik­tigst, gjor­de det ham verdt å sat­se på.

Vi flyt­tet sam­men fort og jeg ble gra­vid tid­lig i for­hol­det. En­de­lig had­de jeg fått fa­mi­lie­pak­ken jeg had­de drømt om, og en bo­nus­far til min dat­ter. Eivind var raus og god og tok vare på henne også.

Jeg ville at han skul­le for­stå at hans barn var vik­ti­ge for meg for­di jeg els­ket ham, og fra før­s­te dag stil­te jeg opp som bo­nus­mor.

Når Eivind had­de et vik­tig møte på job­ben og ble stres­set, sa jeg: «Slapp av, jeg hen­ter dem og la­ger mid­dag».

Den yng­ste var i bar­ne­ha­gen og de to eld­ste på sko­len. Min dat­ter var i en an­nen bar­ne­ha­ge. Jeg løp mel­lom ste­de­ne og fyl­te opp bi­len.

Les også: (+) «Ta vare på broren din», sa mamma før hun døde. Det kunne ikke gå bra

Jeg brant lyset i begge ender

Det ble en vane at jeg til­bød meg. Su­per­da­ma fikk bar­na hjem, sat­te i gang mid­da­gen og les­te lek­ser med de eld­ste bar­na mens hun had­de ett øye på de to mins­te sam­ti­dig. Når jeg ser til­ba­ke, ser jeg hvor mye jeg på­tok meg. Jeg hus­ker at jeg føl­te et vold­somt stress inni meg.

Men når Eivind kom hjem, ret­tet jeg meg opp og smil­te. Jeg gikk imot ham og sa at alt had­de gått per­fekt. «Hva gjor­de jeg før jeg møt­te deg?», sa han med myk og glad stem­me.

Jeg ville ha mer ros og mer skryt og fort­sat­te å være den per­fek­te sam­bo­er, bo­nus­mor og mam­ma. Jeg sjong­ler­te opp­ga­ve­ne som om jeg ikke had­de gjort an­net i hele mitt liv.

Folk rundt oss la mer­ke til min inn­sats. «Du er fan­tas­tisk, hvor hen­ter du kref­te­ne fra?», ble jeg spurt.

Det ble lett å være Eivind, for jeg sa ald­ri nei og all­tid ja. Han job­bet mer og mer, og han kun­ne det, for jeg var jo der. Til og med da jeg gikk høy­­gra­vid fort­sat­te jeg å stå på.

Jeg var sli­ten, og når folk spur­te hvor­dan jeg had­de det, sa jeg at li­vet var fan­tas­tisk. Det var ikke helt sant, for jeg kjen­te at jeg brant ly­set i beg­ge en­der.

Vi fikk vår lil­le gutt og jeg var hjem­me ett år. Eivind had­de tatt pap­pa­per­mi­sjo­ner før, men nå had­de han egentlig ikke tid, sa han. Jeg sa at det var ok, men inni meg var jeg skuf­fet. Men jeg ville ha for­hol­det til å fun­ge­re. Der­for fort­sat­te jeg å ta vare på alle and­re. Alle and­re enn meg selv.

Da jeg be­gyn­te i jobb igjen og min­ste­mann skul­le ha til­ven­ning i bar­ne­ha­gen, var jeg med alle da­ger unn­tatt en. Eivind tok den siste da­gen og han fant raskt ut at det ikke var be­hov for å ha ham der. Så han dro på jobb. Det skuf­fet meg, det også.

Den eld­ste dat­te­ren hans had­de pro­ble­mer med å kon­sen­tre­re seg og treng­te lek­se­hjelp ut­over det van­li­ge, og den som satt og les­te og reg­net sam­men med henne, var jeg. Eivind sa at jeg var ak­ku­rat den da­men han had­de drømt om å finne. «Vi har det per­fekt», skrøt han.

Sett i et­ter­tid, for­står jeg at det var per­fekt for ham, for han slapp unna det mes­te.

Pro­ble­met var at jeg ville ha det per­fekt, men at jeg be­gyn­te å føle meg ut­brent. Lø­pet jeg had­de be­gitt meg ut på var blitt for tøft.

Les også (+): Jeg lot meg blende av rikdommen hans

Samlivsterapeuten reddet ekteskapet

Jeg brøt sam­men i kram­pe­gråt da han en dag ble så for­sin­ket fra job­ben at jeg måt­te føl­ge den yng­ste dat­te­ren hans til en fri­tids­ak­ti­vi­tet.

Han forstod in­gen ting og syn­tes at jeg over­re­ager­te. Det var sant, sett i lys av den ene, lil­le tin­gen var det en over­re­ak­sjon, men sann­he­ten var at det­te var drå­pen i det be­røm­te be­ge­ret.

Det had­de ho­pet seg opp for mye for­tvi­lel­se. I alt for lang tid had­de jeg gått på ak­kord med meg selv og brukt kref­ter og vel­vil­lig­het jeg egent­lig ikke had­de.

Fa­mi­lie­li­vet gikk i stå i kjøl­van­net av at jeg brøt sam­men og vi ble eni­ge om å søke pro­fe­sjo­nell hjelp. In­gen av oss øns­ket et brudd.

Jeg må ær­lig inn­røm­me at jeg på det tids­punk­tet var så ned­kjørt at jeg satt og tenk­te på hvor lett alt ville bli som ale­ne­mor til bare to. Ka­oset med hans barn tok fra meg all ener­gi. Jeg had­de be­gynt å grue meg til de kom til oss.

Hos sam­livs­te­ra­peu­ten fikk vi beg­ge for­talt hva vi føl­te. Min lyk­ke var at da­men som tok imot oss raskt så mønst­re­ne i vårt sam­liv. Hun snak­ket om å ha hat­ten på rett per­son. An­sva­ret for min sam­bo­ers barn ble lagt på ham.

Jeg så at han ble lei seg da hun in­di­ker­te at han had­de svik­tet. «Men hun har til­budt seg det, hun har øns­ket det selv», sa han.

Jeg sa at det var rik­tig, og jeg så at skyl­den også var min.

Sam­ta­le­ne vi had­de var til stor hjelp. Jeg tur­te i stør­re grad å for­ven­te noe av man­nen min, og hvis han spur­te meg om hjelp og jeg ikke føl­te at jeg had­de over­skudd nok til å stil­le opp, fikk jeg en­de­lig til å si fra.

Det­te end­ret vårt sam­liv til det bedre. Da det ble en bedre balan­se. Job­be­ne våre ble en­de­lig sett på som like vik­ti­ge, ikke minst, og da falt brik­ke­ne på plass for min del.

For Eivind be­tyd­de kri­sen en om­stil­ling, men jeg må skryte av ham, for han har klart å ta på seg pap­pa-hat­ten når hans barn er hos oss. Jeg tror også at han ser ver­di­en i å gjø­re lek­ser med bar­na sine.

De er kom­met nær­me­re hver­and­re.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2022, og sist oppdatert 28/03 2022.

Les også