DE BLÅ SIDENE

Vi skulle skilles etter 50 års ekteskap. Så inntraff en av livets finurlige tilfeldigheter

Etter 50 års ekteskap flyttet Bjarne flyttet ut. Barn og barnebarn syntes det var noe tøys, men vi var fast bestemte på at det var det riktige.

Pluss ikon
Foto: Yay Images
Sist oppdatert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Det sis­te ti­å­ret had­de Bjar­ne og jeg hatt en  rek­ke ut­ford­rin­ger i sam­li­vet og føl­te beg­ge at vi var kom­met til veis ende. Vi var lei av hver­and­re, av det sto­re hu­set og av hel­se­ut­ford­rin­ger som skap­te mye be­kym­ring.

Vi treng­te umid­del­bart av­stand til hver­and­re, så Bjar­ne flyt­tet ut av huset og til en liten lei­lig­het. I uke­ne et­ter kjen­te jeg på hvor dei­lig still­he­ten og roen i hu­set var.

Barn og bar­ne­barn syn­tes den fore­stå­en­de skils­mis­sen var tøy­se­te og men­te at vi bur­de hol­de ut og gjø­re det beste ut av det. Men Bjar­ne og jeg var eni­ge, så vi holdt fast ved av­gjø­rel­sen.

Hus og hyt­te til salgs

Det vi også var eni­ge om, var å bru­ke god tid på å av­vik­le alt vi had­de byg­get opp sam­men. In­gen av bar­na våre had­de mu­lig­he­ten til å be­hol­de hyt­ta, så vi skul­le sel­ge den først. Og et­ter at det var i or­den, skul­le hu­set til pers. I mel­lom­ti­den ble jeg bo­en­de.

Seks må­ne­der et­ter at Bjar­ne had­de flyt­tet ut, ring­te han og var or­dent­lig for­tvi­let. Lei­lig­he­ten hans var fylt til ran­den av vann et­ter en lek­ka­sje, og det ville ta tid før den ble be­boe­lig igjen.

Han spur­te pent om han kun­ne flyt­te hjem til meg igjen. Jeg kun­ne jo ikke si nei, så jeg gjor­de straks i stand kjel­ler­stu­en til ham. Der­med flyt­tet Bjar­ne hjem igjen, og vi var eni­ge om at det var godt at vi ikke had­de solgt hu­set ennå.

De før­s­te da­ge­ne var det litt uvant, men så opp­da­get jeg at det fak­tisk var hyg­ge­lig å ha ham der. Han var mye mer selv­hjul­pen enn tid­li­ge­re. Vi spis­te mid­dag sam­men, og han hjalp meg med å ryd­de av bor­det og hol­de hu­set i or­den. Bare det at han støv­su­get hele stu­en uten at jeg had­de bedt ham om det, over­ras­ket meg po­si­tivt.

«Jeg har jo lært litt i dis­se må­ne­de­ne», sa han lat­ter­mildt da jeg spur­te hvor han had­de lært å steke egg. Det had­de han ald­ri gjort før. Også lo vi, for var det noe vi had­de vært eni­ge om, så var det at Bjar­ne var helt ta­lent­løs når det gjaldt mat­la­ging og hus­ar­beid.

Les også (+) Jeg nektet å godta min nye svigerdatter

Ny driv

Jeg vet ikke hva som fikk meg til å se på Bjar­ne med helt nye øyne, men det kan hen­de det var for­di han var så hjelp­som. Og så takk­nem­lig for at jeg lot ham bo i hu­set, selv om vi eide det like mye beg­ge to.

Så gjor­de vi noe som vi ikke had­de gjort på fler­fol­di­ge år, for ikke å si tiår: Vi smur­te mat­pak­ker, tok med kaf­fe på ter­mos og dro ut på bil­tu­rer. Vi kjør­te til ste­der vi had­de vært for man­ge år si­den og mim­ret og mimret om det gode, gamle dager.

Plut­se­lig gjen­opp­da­get jeg den kjen­te, kjæ­re Bjar­ne, han som had­de glimt i øyet og kun­ne kom­me med mor­som­me kom­men­ta­rer. Den si­den av ham had­de vært fra­væ­ren­de i man­ge år.

Jeg sa til ham at jeg koste meg sam­men med ham, og da vi en dag tok ka­nal­bå­ten gjen­nom Te­le­marks­ka­na­len, kjen­te jeg på et snev av lyk­ke. Det var godt å opp­le­ve det­te sam­men med Bjar­ne.

Vi tros­set smer­ter og hel­se­pro­ble­mer og fo­ku­ser­te på hver­dags­ny­tel­sen og gle­de­ne.

I dag ser vi på vann­lek­ka­sjen som et hell i uhell. Vi be­stem­te oss for å av­ly­se skils­mis­sen og hyt­te­sal­get, og vi be­stem­te oss for å bo og leve sam­men igjen, til gle­de like mye for res­ten av fa­mi­li­en som det var for oss.

De må­ne­de­ne vi bod­de fra hver­and­re gjor­de noe med oss beg­ge, og vi har fått en helt ny sjan­se til å vise hver­and­re at vi fort­satt er i stand til å bry oss om hver­and­re.

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2020, og sist oppdatert 24/01 2024.

Les også