LESERNE FORTELLER

Kjærlighetssorgen var så brutal at jeg måtte gå til legen. Det fikk store konsekvenser

Pil­le­ne le­gen skrev ut til meg, tok over li­vet mitt.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

In­gen ting er så vondt som å bli forsmådd av den du els­ker. Ikke noe i ver­den gjør så sje­le­lig vondt som når din hjer­te­venn har gått bak din rygg med en an­nen.

Jeg opp­lev­de det­te da jeg var 32 år gam­mel. Et­ter en­de­lig å ha fun­net den man­nen jeg ville stifte fa­mi­lie med, kom det svi­ket jeg til da had­de vært for­skå­net for.

Er­ling var alt jeg drøm­te om å finne. Han var so­si­al, mor­som, gan­ske pen, spor­ty, kunn­skaps­rik og øm. Da jeg en­de­lig fant ham, føl­tes det for godt til å være sant.

Jeg sa til ven­ner og fa­mi­lie at jeg måt­te klype meg i ar­men hver dag for å kun­ne fat­te på or­dent­lig hvor hel­dig jeg var.

Jeg had­de ald­ri vært så lyk­ke­lig, men hvor len­ge fikk Eva være i Pa­ra­dis? I halv­an­net år var vi et par, og slik jeg så det, var alt per­fekt. Dess­ver­re kan det­te bare ha vært i mine øyne.

Sam­me dag som jeg kom hjem med et par bil­let­ter til Sy­den, for å mar­ke­re at vi had­de vært kjæres­ter på da­gen i 18 må­ne­der, kun­ne han for­tel­le meg at han had­de for­els­ket seg i en an­nen. Den and­re var 20 år, alt­så el­le­ve år yng­re enn meg, og hun had­de et lite barn.

Det var ufor­ståe­lig, men jeg måt­te ta det inn­over meg. Det kom frem at han had­de møtt den and­re bak min rygg i fle­re må­ne­der al­le­re­de. Han for­klar­te at det som i ut­gangs­punk­tet var ment som støt­te til henne i en van­ske­lig si­tua­sjon, had­de ut­vik­let seg til kjær­lig­het.

– Det siste jeg vil i ver­den er å skuf­fe deg, men det hjel­per ikke hva jeg gjør, for jeg får henne ikke ut av ho­det. Jeg har ikke et valg, sa han.

Da han flyt­tet ut, var krop­pen min i alarm­be­red­skap og sorg. Hjer­nen min tenk­te på ham og henne hele ti­den. Hvert minutt og se­kund pla­get jeg meg selv med å ten­ke på at hun lå i ar­me­ne hans. Det gjor­de ube­skri­ve­lig vondt psy­kisk og slo ut i fy­sis­ke smer­ter, og jeg fikk ikke sove.

Jeg ble så for­tvi­let at jeg til og med kjør­te opp til lei­lig­he­ten de bod­de i. Fra bi­len satt jeg og spei­det inn vin­du­ene de­res. Det var sykt, men jeg klar­te ikke å la være.

Kjærlighetssorg

Når jeg la meg, lå jeg og vred meg i sen­gen. Hver gang jeg føl­te at søv­nen ville kom­me, brå­våk­net jeg og føl­te uro og en slags angst. Hvor­dan ville frem­ti­den bli – ville jeg kla­re å kom­me over ta­pet?

Det føl­tes som om in­gen ting ville kun­ne lege mine sje­le­li­ge sår. De var vid åpne og var in­tenst smer­te­ful­le.

Når tan­ke­ne tok over­hånd kland­ret jeg også meg selv for at jeg ikke had­de slut­tet å bru­ke pre­ven­sjon. Jeg fikk en fiks idé om at alt ville ha vært bra om vi had­de fått et barn sam­men.

Den før­s­te uken klar­te jeg ikke å stå opp og gå på job­ben. Jeg or­ket ikke tan­ken på å møte alle spørs­må­le­ne om hva som had­de skjedd mel­lom Er­ling og meg.

Da to uker var gått, var jeg så ut­slitt at jeg for­sto at jeg måt­te få en el­ler an­nen form for hjelp. Jeg fikk ikke sove og krop­pen var så kraft­løs at jeg ikke or­ket noen ting.

Da jeg kom til le­gen, sa jeg det ak­ku­rat som det var, og han så på meg og sa at jeg først og fremst treng­te søvn. Der­for skrev han ut en re­sept på so­ve­me­di­sin.

Jeg føl­te let­t­el­se da jeg hen­tet me­di­si­ne­ne på apo­teket. En­de­lig skul­le jeg få slap­pet or­dent­lig av igjen.

De hjalp. Jeg sov­net og sov så tungt at jeg føl­te at jeg had­de en «hang­over» mor­ge­nen et­ter. For­di jeg fikk sove, gikk jeg på ar­beid også.

Når kvel­den kom, og jeg sat­te meg ned, kom alle sorg­tan­kene og hjer­nen ble over­ak­tiv. Da gikk jeg og pus­set ten­ner og tok en so­ve­tab­lett. Så ga jeg meg hen til nat­ten.

Jeg vet i dag hvor utro­lig va­ne­dan­nen­de so­ve­me­di­si­ner er. Da jeg had­de brukt opp bok­sen jeg fikk, fikk jeg en ny time hos lege og sa at jeg frem­de­les slet med å sove.

Han skrev ut en ny re­sept. Selv les­te jeg på pak­nings­ved­leg­get at pil­le­ne ikke måt­te bru­kes over en leng­re pe­ri­ode, men jeg la ikke så mye i det.

Les også (+): Mannen min lar kroppen forfalle. Nå er han så tykk at jeg ikke orker sex

Avhengighet

Det ble slik et­ter hvert at jeg gle­det meg til hver kveld når jeg kun­ne ta den pil­len, som dys­set meg i søvn, men på et tids­punkt skjed­de noe.

Jeg ble mer uro­lig og treng­te to pil­ler i ste­det for en. Så, en for­mid­dag, fikk jeg et angst­an­fall og måt­te dra hjem fra jobb. Jeg fikk nye time hos le­gen og han men­te at jeg treng­te be­ro­li­gen­de.

Min pil­le­kar­rie­re var i gang og jeg ante ikke hvil­ke me­ka­nis­mer som had­de tatt tak i meg og li­vet mitt. Had­de jeg lest pak­nings­ved­leg­get nøye­re ville jeg ha for­stått at angs­ten og uro­en jeg føl­te var et re­sul­tat av å ha brukt so­ve­me­di­sin over tid.

Jeg fort­sat­te å ta so­ve­pil­le­ne, som ga meg angst og tok be­ro­li­gen­de for å dem­pe bi­virk­nin­ge­ne. Jeg ble pil­le­av­hen­gig.

Hva tenk­te le­gen på? Hva ten­ker le­ger på når de så ukri­tisk og uten å stil­le krav om for eks­em­pel fy­sisk ak­ti­vi­tet fore­skri­ver slike me­di­si­ner? Det er på sin plass å stil­le dis­se spørs­må­le­ne.

Jeg vet i dag at man­ge so­ve­me­di­si­ner er po­ten­si­elt va­ne­dan­nen­de, og skal fore­skri­ves som en en­gangskur. Sann­he­ten er at hel­se­ve­se­net de­ler dem ut igjen og igjen.

På net­tet fant jeg en ar­tik­kel om at Folkehelseinstituttet i fire år fulg­te 300 000 nord­menn som fikk so­ve­pil­ler. Iføl­ge stu­di­en ble over halv­par­ten av dem sovepillebrukere på hel­tid. Man­ge av dem had­de bi­virk­nin­ger som angst, de­pre­sjo­ner, smer­ter i krop­pen, ma­ge­pro­ble­mer, kje­ve­pro­ble­mer, ho­de­pi­ne og øre­sus.

Jeg kom meg ikke ut av min sorg, og det enes­te jeg gle­det meg til i lø­pet av en dag, var å ta en ny pil­le. Å kjen­ne hva den gjor­de med krop­pen min ble min lyk­ke­rus.

Jeg lev­de ikke, bare ek­si­ster­te, og jeg iso­ler­te meg fra ven­ner og fa­mi­lie. Det enes­te jeg fak­tisk klar­te, var å gå på jobb, men helt ær­lig, så gjor­de jeg den halv­veis.

Den nye fast­le­gen ble et sjokk å ha time hos. Hun var ung, frittal­en­de og kri­tisk.

– Jeg ser at du har mot­tatt be­ro­li­gen­de me­di­si­ner og so­ve­me­di­sin over fle­re år. Har du for­søkt fy­sisk ak­ti­vi­tet i ste­det? Spur­te hun.

Jeg sa at jeg ikke had­de kref­ter til å være i fy­sisk ak­ti­vi­tet.

Den da­gen ble jeg for­klart hvil­ke bi­virk­nin­ger so­ve­pil­ler kan gi, og jeg ble gjort opp­merk­som på at uro­en mu­li­gens skyld­tes so­ve­me­di­si­nen, men sam­me hva hun sa, satt jeg der og bare øns­ket at hun ras­kest mu­lig skul­le skrive en re­sept på det jeg had­de kom­met for å få.

Midler som lind­rer i øye­blik­ket, men som ska­der på sikt, var ord min nye fast­le­ge bruk­te. Hun krev­de at jeg be­gyn­te å røre på meg.

– Lov meg at du går en tur hver dag, helst på minst en halv­ti­me, bad hun.

Les også (+): – Jeg ba om skilsmisse. Som jeg angrer!

Redningen

Min rei­se til­ba­ke til li­vet var ikke gjort raskt. Den be­gyn­te med små end­rin­ger og god hjelp fra fast­le­gen min. Hun sat­te meg i kon­takt med en for­en­ing som he­ter «Medisin mot Piller».

Da jeg slut­tet med so­ve­me­di­si­ner, kom søvn­pro­ble­me­ne til­ba­ke og jeg had­de en tung pe­ri­ode for­di jeg var så sli­ten, men så opp­da­get jeg ma­gi­en i å trene. Når jeg ble fy­sisk sli­ten, kom søv­nen til­ba­ke.

Et åtte års hel­ve­te be­gyn­ner å nær­me seg slut­ten. Den siste uken har jeg våk­net om mor­ge­nen og følt meg ut­hvilt og i ba­lan­se, og det er in­gen selv­føl­ge for meg.

Nå skal jeg jobbe vi­de­re med meg selv og sør­ge for at fort­set­tel­sen blir like fin. Jeg hå­per at his­to­ri­en min kan få and­re til å våk­ne opp og se hva lang­va­rig bruk av so­ve­me­di­si­ner kan føre til.

Nå ser jeg lyst på frem­ti­den. Jeg er blitt 40 år, har fått en ny kjæ­res­te og er blitt min­net om at det ikke fin­nes bare en kjær­lig­het til hver og en av oss.

Er jeg hel­dig, rek­ker jeg å få et barn før den bio­lo­gis­ke klok­ken sier stopp.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske noveller

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2022, og sist oppdatert 20/01 2022.

Les også