Illusjoinenene som brast

Som barn forgudet jeg pappa. I voksen alder kom den sjokkerende sannheten frem

– Uan­sett hva han sier og gjør i åre­ne som kom­mer, vil jeg ald­ri kun­ne til­gi ham. Det er umu­lig å sto­le på og føle re­spekt for en mann som ham.

Pluss ikon
<b>BARNDOMMEN:</b> Jeg var pap­pas jen­te un­der hele opp­veks­ten. Han var fan­tas­tisk mot meg. 
BARNDOMMEN: Jeg var pap­pas jen­te un­der hele opp­veks­ten. Han var fan­tas­tisk mot meg.  Foto: Il­lust­ra­sjons­fo­to: Get­ty Images
Sist oppdatert

De utro­lig­ste ting kan skje. Vir­ke­lig­he­ten kan over­gå det mes­te. Det er hva jeg har er­fart i mitt liv.

Men da jeg fikk høre av en ven­nin­ne at fa­ren min had­de noen and­re si­der, ville jeg ikke høre på henne.

Had­de jeg bladd i fo­to­al­bu­me­ne hjem­me hos min mor, ville jeg har sett bil­de et­ter bil­de av meg selv som li­ten jen­te, sit­ten­de i arm­kro­ken til pap­pa, el­ler på fan­get hans.

På alle dis­se bil­de­ne smi­ler jeg lyk­ke­lig. Han var mitt livs helt og be­skyt­ter, og jeg els­ket ham over alt på jord.

I dag or­ker jeg ikke å se på bildene al­bu­me­ne. Jeg kla­rer ikke helt å tro på at pap­pa bare så på seg selv som en for­el­der. Had­de han and­re tan­ker og øns­ker for hvor­dan han skul­le være sam­men med meg? Jeg kla­rer ikke å fri meg fra slike spørs­mål.

Vi var en helt van­lig, har­mo­nisk og glad fa­mi­lie.
Mam­ma, pap­pa, bro­ren min og jeg lev­de et fint hver­dags­liv, uten krang­ling og bråk. At jeg var pap­pas jen­te var opp­lest og ved­tatt.

Mam­ma plei­de å spøke om at jeg var mest glad i fa­ren min, og jeg tenk­te at det var sant. Jeg lik­te ham bedre enn henne. Mens hun maste om alle de små tin­ge­ne, så han stort på ting og var mor­som å være sam­men med.

Mens and­re fed­re ofte frem­sto som fra­væ­ren­de og util­gjen­ge­li­ge, var min pap­pa le­ken og hu­mo­ris­tisk. Han fant på spen­nen­de ting, som telt­tu­rer for meg og ven­nin­ne­ne mine. Da ten­te han bål og spik­ket pøl­se­pin­ner til oss, og han lå i mid­ten av en gjeng tul­le­te pi­ker, og han kil­te oss og fikk oss til å le. Alle syn­tes han var kul og grei.

Les også: (+) Jeg vokste opp med fri oppdragelse. Resultatet ble et helt annet enn mamma trodde

Mam­ma syn­tes det var ko­se­lig at han var så po­pu­lær, og hun lik­te at han var så opp­tatt av meg og mitt ve og vel. For­di bro­ren min var en mam­ma­gutt, valg­te hun å føl­ge opp han. I pe­ri­oder var det som om for­eld­re­ne mine had­de hvert sitt barn.

Da jeg ble eld­re og klar­te å re­son­ne­re, sat­te jeg ord på re­la­sjo­ne­ne hjem­me. Det var min opp­fat­ning at pap­pa og jeg sto hver­and­re så nært for­di vi had­de sam­me per­son­lig­het. Det var en kje­mi mel­lom ham og meg som ikke fan­tes mel­lom han og bro­ren min el­ler mam­ma og meg. De to gut­te­ne i fa­mi­li­en krang­let med hver­and­re og de to jen­te­ne gjor­de det sam­me. Det var mer­ke­lig, og vi lo litt av det.

Mitt gode for­hold til pap­pa fulg­te meg gjen­nom ung­doms­ti­den også, til jeg var 18 år gam­mel. Han klem­te meg, kys­set meg på kin­net og sa at han els­ket meg. Han flei­pet med at jeg ikke kun­ne få meg en kjæ­res­te, for det or­ket han ikke tan­ken på, og jeg syn­tes det var un­der­hol­den­de. Slik jeg så det var det ikke al­vor.

Så, plut­se­lig, be­gyn­te en av mine al­ler nær­mes­te ven­nin­ner å bli rar i mitt sel­skap. Jeg viss­te ikke hvor­for og det gjor­de meg usik­ker. «Hva er galt – har jeg gjort noe?», spur­te jeg. Hun ris­tet på ho­det, men fort­sat­te å hol­de av­stand til meg, og jeg mer­ket at de and­re ven­nin­ne­ne våre også end­ret seg over­for meg. Det var som om de holdt til­ba­ke noe for meg, og jeg fikk en fø­lel­se av å stå uten­for fel­les­ska­pet.

Les også (+): Da skolen ringte, fikk vi sjokk. Vi ante ingenting

«Nå kan du for­tel­le meg hva det er. Jeg mer­ker at dere skju­ler noe for meg», sa jeg til Lina en dag. Da had­de det gått fle­re uker, og noe skur­ret. Taus­he­ten som møt­te meg hvis jeg kom gå­en­de og de pra­tet sam­men, gjor­de meg usik­ker. Lik­te de meg ikke len­ger?

Lina så på meg med al­vor­lig blikk. «Det er ikke deg det er noe galt med, men fa­ren din», sa hun. «Pap­pa?», sa jeg, per­pleks. Hva kun­ne det være? Han var jo bare snill og fan­tas­tisk, den fa­ren alle de and­re øns­ket seg.

«Han er ute et­ter små­jen­ter», fort­sat­te hun.

Jeg ble stå­en­de som et stort spørs­måls­tegn og da jeg for­sto hva hun vir­ke­lig sa og fikk sum­met meg, datt det ut av meg. «Det­te er tull».

Jeg ville ikke tro på det Lina sa. Hun for­tal­te at hen­nes yng­ste søs­ter had­de hatt kon­takt med en ung gutt på en chat­te­ka­nal på net­tet, og at det vis­te seg at sam­ta­le­part­ne­ren var en vok­sen mann, som ville møte henne. «Da vi opp­da­get det be­stem­te vi oss for å lure ham. Jeg over­tok sty­rin­gen i sam­ta­len og av­tal­te et møte.

Vi gjem­te oss bak en bil for å se hvem som kom til ben­ken i skog­kan­ten, og det var fa­ren din», sa hun. Hun fort­sat­te med å for­tel­le om små epi­so­der, som de had­de und­ret seg over da de var små. De opp­lev­de pap­pa som vel­dig an­ner­le­des for­di han så ofte ville ha dem på fan­get.

Nei, ikke pap­pa. Jeg dro hjem, og da vi satt rundt mid­dags­bor­det den da­gen satt jeg og be­trak­tet ham nøye. Han var kjekk, mor­som og kvikk, og han for­tal­te at han skul­le syk­le en tur i sko­gen sam­me kveld. Brått slo det meg: Skul­le han vir­ke­lig trene? Jeg tenk­te på alle de sene kvel­de­ne, da han satt bak låst dør ved da­ta­­maski­nen sin, og på alle de ti­me­lan­ge tu­re­ne han had­de i mar­ka. Løy han?

Da jeg snak­ket med Lena nes­te gang, bad jeg henne om å for­tel­le meg mer. «Jeg sier ikke det­te for å øde­leg­ge for deg», sa hun, og tå­re­ne rant. Det var da vi gjor­de det, som end­ret alt. Hun tok kon­takt via et falskt navn med min pap­pa. Han gikk fem på og svar­te. Han av­tal­te et møte med en 12 år gam­mel jen­te, som ikke fan­tes, og Lena og jeg dro dit han skul­le kom­me for å møte henne, på et stil­le sted i en park.

Jeg var så ner­vøs at jeg føl­te at jeg ville kaste opp, og da jeg så at fa­ren min kom på syk­ke­len sin, ble jeg svim­mel. Det var ham. Han så seg rundt, sat­te seg ned og ven­tet.

Et sinne over­man­net meg og jeg løp ned til ham. «Pap­pa, hva gjør du her?» Han ble rar og be­gyn­te å stot­re og stam­me. «Er du pedo­en?», skrek jeg. Han bad meg om å roe meg ned og sa at han helt til­fel­dig var der vi var. «Nå for­står jeg in­gen ting», sa han.

Les også: (+) «Ta vare på broren din», sa mamma før hun døde. Det kunne ikke gå bra

Da jeg kom hjem for­tal­te jeg mam­ma alt sam­men, og det rare var at hun trod­de meg umid­del­bart. Hun tok pc-en hans og dro til en venn, som job­bet med data, og jeg vet nå i et­ter­tid at de kom seg inn på hans pro­fi­ler. Slik fikk hun et inn­blikk i en syk manns ver­den.

Mam­ma og pap­pa ble skilt. Det var in­gen som an­meld­te ham. Han flyt­tet til sin hjem­by på Vestlandet, og si­den det har jeg ikke snak­ket med ham. Jeg re­spek­te­rer ham ikke mer. Den kjær­lig­he­ten jeg føl­te er er­stat­tet med hat og for­akt. Han er ikke den man­nen jeg trod­de at han var.

I et­ter­tid har jeg fått vite at mam­ma len­ge had­de en mis­tan­ke om at noe ikke stem­te. Det vik­tig­ste var dog for henne var at han ikke had­de mis­brukt meg, og i sann­he­tens navn: Det gjor­de han ald­ri. Men at han dro med meg og alle ven­nin­ne­ne mine for­di han lik­te å være nær små jen­ter, er jeg ikke i tvil om. Det kom ty­de­lig frem fra nett­ste­de­ne han had­de vært på, at han ten­ner på pi­ker, som ennå ikke er fer­dig ut­vik­let.

Jeg tror at det fin­nes man­ge, man­ge menn som fa­ren min, og de le­ver van­li­ge fa­mi­lie­liv. At han ble opp­da­get var hans uflaks, for han kon­tak­tet en jen­te, som viss­te hvem han var, og som slad­ret. I dag er jeg glad det skjed­de, men det har vært en tøff tid. Å mis­te fa­ren sin på den må­ten jeg har gjort, er tungt. Jeg har følt både bit­ter­het, sinne og sorg.

Midt oppi alt er jeg li­ke­vel glad Lena tur­te å inn­vie meg i sin hem­me­lig­het. Jeg er ikke in­ter­es­sert i å ba­se­re mine re­la­sjo­ner på en løgn. Jeg vil ikke ha en far som har et hem­me­lig liv med per­ver­se lys­ter. Uan­sett hva han sier og gjør i åre­ne som kom­mer, vil jeg ald­ri kun­ne til­gi ham. Det er umu­lig å sto­le på og føle re­spekt for en mann som ham.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2022, og sist oppdatert 17/03 2022.

Les også