DE blå sidene

Jeg har alltid vært overvektig og misfornøyd med meg selv. Så skjedde noe som forandret alt

Jeg var et lubbent barn som ikke var god i idrett. Så vokste jeg opp til å bli en litt tykk tenåring som hatet sin egen kropp. Da jeg ble voksen, fortsatte jeg å være misfornøyd.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKLIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKLIGHETEN. Foto: Getty Images
Publisert

Når jeg nå de­ler his­to­ri­en min, er det i håp om at and­re over­vek­ti­ge tar til seg det jeg sier, og ikke slø­ser bort ti­den med å rak­ke ned på seg selv. Det er på tide å kaste de slan­ke ide­a­le­ne og i ste­det inn­se at men­nes­ker er skapt for­skjel­li­ge.

«Tjukk». Jeg hus­ker at en gutt jeg lek­te med i ga­ten, sa at jeg var det. Når jeg ser på bil­der av meg fra den ti­den, ser jeg en litt lub­ben og vel­dig søt jen­te med mu­se­flet­ter. Jeg var en blid unge som var full av vel­vil­je og god­het, og jeg til­bød meg ofte å hjelpe dem som var gam­le el­ler falt uten­for.

Kaffe hos mormor

Når du har et stort hjer­te, er du ofte eks­tra sår­bar. Jeg var det, og der­for ble jeg lei meg da jeg fikk den ene kom­men­ta­ren om at jeg var tykk. Hvor­for jeg var stør­re enn de and­re, kun­ne jeg ikke for­stå.

Hjem­me hos oss snak­ket ikke voks­ne om slan­king el­ler rik­tig kost­hold. Vi spis­te det som kom på bor­det, uan­sett. Jeg var glad i mat, så jeg spis­te. In­gen be­gren­set meg.

Mor­mo­ren min, som var dår­lig til bens, bod­de i en lei­lig­het i kjel­ler­eta­sjen vår. For­di hun ikke kom seg så ofte ut, ba hun meg ned til seg på kaf­fe. Til mine for­eld­res store hen­ryk­kel­se drakk jeg kaf­fe allerede da jeg var åtte år gam­mel.

Jeg satt ofte hos mor­mor og spis­te vaf­ler el­ler bol­ler som hun had­de laget. Imens for­tal­te hun meg om li­vet i rik­tig gam­le da­ger. Jeg els­ket dis­se stun­de­ne, de var et fri­kvar­ter. Hun ba meg alltid om å spise mer. Jo mer jeg fikk i meg, jo gla­de­re ble hun.

Å for­stå hvor­for jeg ble «hun run­de» er med andre ord ikke så van­ske­lig. Jeg ble er­tet og skam­met meg over den run­de ma­gen og de run­de lå­re­ne, men for øv­rig had­de jeg en fin barn­dom. Jeg had­de gode ven­ner. De var alle slan­ke­re enn meg, men det pla­get meg ikke. Ikke da.

15 kilo for mye

Først som 13 år gam­mel jen­te som var for­els­ket i en gutt, gikk det opp for meg hvor­dan and­re så på meg. I spei­let så jeg plutselig en jen­te som var fles­ke­te og stor. De buk­se­ne som satt pent på ven­nin­ne­ne mine, var som et overstappet pøl­se­skinn på meg, og ma­gen hang uten­for.

Jeg gråt og sa til mamma at jeg var tykk. Men hun svarte at nei da, det var jeg ikke, jeg var helt fin.

I åre­ne som fulg­te, lær­te jeg meg mye om for­skjel­li­ge må­ter å slan­ke seg på. Jeg prøv­de alt fra ana­nas­ku­rer til ikke å spi­se fro­kost. Selv­føl­ge­lig hjalp in­gen av de­le­ne.

Da jeg gikk inn i vok­sen­li­vet, bar jeg på 15 kilo for mye, og jeg had­de fortsatt til gode å opp­leve å være slank.

Jeg had­de ven­ner, hel­dig­vis, og jeg fikk også en kjæ­res­te et­ter hvert. Ham er jeg gift med den dag i dag. Han lik­te meg som jeg var, og sa at jeg var per­fekt.

Forsøkte å bli en annen

Dess­ver­re er kvin­ner flin­ke til å være slemme mot seg selv. At han jeg var sam­men med, lik­te meg som jeg var, førte ikke til at jeg ble noe mer fornøyd med min egen kropp. Jeg ha­tet kroppen min og klar­te ald­ri å føle meg fin.

De enes­te gan­ge­ne jeg føl­te meg som and­re, var mens jeg gikk gra­vid. Da ble jeg på et vis nor­mal. En li­ten trøst var det også at ven­nin­ne­ne mine dro på seg noen eks­tra kilo et­ter bar­ne­føds­ler. Brått kun­ne vi sit­te og snakke om ki­lo­ene og selv­for­ak­ten.

Jeg husker at min beste venninne påpekte at jeg hadde vært sånn før fødslene også. Jeg var 33 år og var blitt mor for tred­je gang. Jeg svarte at det ikke betød at jeg likte at det var sånn.

Di­ett fulg­te di­ett. Jeg gikk ned noen kilo, for så å gå opp igjen. Sy­ke­lig over­vek­tig har jeg ald­ri vært, men jeg ble hel­ler aldri or­dent­lig slank. Jeg fikk ald­ri mid­je el­ler slan­ke lår. An­sik­tet mitt var rundt. Jeg var «hun run­de og bli­de», og jeg for­søk­te des­pe­rat å bli en an­nen.

Man­nen min suk­ket og sa at jeg måt­te slut­te å kla­ge. Han sa at jeg var fin som jeg var, og at det ikke er pent å være helt «skrapet».

Et­ter hvert som bar­na mine ble sto­re, sa de også at jeg var fin som jeg var. Jeg hus­ker at den eld­ste dat­te­ren min sa til meg at jeg var så pen. Jeg svarte at det var veldig snilt av henne å si, men jeg klar­te ikke å tro at hun men­te det.

Les også (+) Jeg kom ikke over tapet av Einar. Det han gjorde etterpå, gjorde meg kvalm

Skulle ha lyttet til mannen min

I dag er det for­fer­de­lig å ten­ke på hvor mye ener­gi jeg bruk­te på å være mis­for­nøyd og opp­gitt over min egen kropp. Tenk om jeg i ste­det had­de sagt til meg selv at dette er meg, og det er nei­men ikke så verst.

Jeg ev­net ikke å gi meg selv aner­kjen­nel­se. Jeg had­de en sterk kropp og var ald­ri syk, og jeg had­de et pent smil, det ser jeg på bil­de­ne jeg har.

Da jeg fyl­te 50 år, valg­te jeg for før­s­te gang i li­vet å fei­re et rundt tall. Alle ven­nin­ne­ne mine var bedt, og de var fest­pyn­tet, alle sam­men.

Jeg had­de på meg en stakk jeg had­de ar­vet av mor­mor. Jeg hus­ker at jeg suk­ket for­di jeg føl­te meg som en sekk po­te­ter i den. Men jeg tenkte at det tross alt var det bes­te jeg kun­ne gå i, for­di in­genting an­net pas­set.

Det ble en ube­skri­ve­lig kveld, full av vak­re ord om meg og den jeg er. Ven­nin­ne et­ter ven­nin­ne for­tal­te meg hvor mis­un­ne­lig de var på meg for­di jeg ikke had­de ryn­ker i an­sik­tet, og for­di jeg var så ferm og flott.

Der og da tenk­te jeg at det bare var fest­ta­ler. Men det ble tatt man­ge bil­der den kvel­den, som jeg har stu­dert nøye, og jeg ser at mye av det de sa, er sant. Det er fint å ha noen eks­tra kilo når vi blir eld­re, for an­sik­tet blir ikke så mar­kert. Et litt rundt an­sikt ser sun­ne­re og yng­re ut enn et ma­gert.

Si­den den kvel­den har jeg sett på meg selv med and­re øyne. Dess­ver­re måt­te jeg bli et halvt hund­re­år før jeg klar­te å bli glad i den jeg er. Jeg tren­ger ikke Botox, og selv om jeg er noen kilo for tung, kan jeg gå lan­ge tu­rer og hol­de meg i fin form.

Det sies at skjønn­het er av­hen­gig av øyet som er. Det er synd at kvin­ner er så flin­ke til å hen­ge seg opp i det ne­ga­ti­ve ved sitt eget ut­se­en­de.

Nå ten­ker jeg med sorg på all ener­gi­en jeg har ­kastet bort på å være mis­for­nøyd. Jeg skul­le ha lyt­tet til man­nen min og bar­na mine.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Novelle

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2021.

Les også