DE BLÅ SIDENE

Nå når jeg snart skal miste mamma, har jeg innsett hvor fantastisk hun er

Da jeg var ung, kritiserte jeg mamma og sa hun var overfladisk. Først nå, når jeg snart skal miste henne, har jeg innsett hvor heldig jeg har vært.

Pluss ikon
<b>FOTO:</b> Colourbox
FOTO: Colourbox Foto: Colourbox
Publisert

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

I dis­se da­ger går min mor gjen­nom tøf­fe cel­le­gift­ku­rer, og jeg står ved si­den av og ser hvor tap­per hun er. I ste­det for å fo­ku­se­re på hvor tøft hun har det, gjør hun alt hun kan for å opp­munt­re oss rundt hen­ne. Det er ty­pisk mam­ma å være sånn. Hun har alltid vært slik.

Jeg er blitt en vok­sen dame og er selv for lengst blitt mor. Der­for oppfatter jeg hen­ne helt annerledes i dag enn jeg gjor­de som ung.

Da jeg var 20 år og umo­den, kland­ret jeg hen­ne for å hol­de ting for seg selv. Hun vil­le ikke snak­ke om det som var van­ske­lig. Hun or­ket ikke å ut­bro­de­re egne sor­ger.

Jeg beskyldte henne for å ta lett på ting og var kri­tisk og kri­gersk. Hun så på meg med et uut­grun­ne­lig blikk og sa at var det noe li­vet had­de lært hen­ne, så var det å ten­ke po­si­tivt og se fremover.

Mor voks­te opp i et hjem der både hun og mo­ren hen­nes ble slått. Fa­ren var en al­ko­­holi­sert og vol­de­lig mann, som gjor­de barn­dom­men hen­nes ut­rygg.

Da hun møt­te pap­pa som 17-år­ing, føl­te hun seg red­det, har hun for­talt, for han var snill.

Men pappa had­de sto­re psy­kis­ke pro­ble­mer på grunn av dår­li­ge er­fa­rin­ger fra sin egen opp­vekst. I lan­ge pe­ri­oder om gan­gen var han så de­pri­mert at han nes­ten ikke snak­ket til noen. Det tæ­ret selv­føl­ge­lig på.

Mam­ma var tål­mo­dig og sa at vi måt­te være stil­le og ta vare på ham for­di han var syk. Vi gjor­de som hun sa. Jeg var glad i fa­ren min. Når han had­de gode pe­ri­oder, var han en fan­tas­tisk fin mann og far. Han var kjær­lig, varm og til­ste­de­væ­ren­de.

At mam­ma els­ket pap­pa er jeg ikke i tvil om, for hun stel­te og tok vare på ham med stor var­me og hen­gi­ven­het.

Han var bau­ta­en i hen­nes liv, til tross for ner­ve­ne han slet med. At han også var en sær­de­les gav­mild og raus per­son, hø­rer med til his­to­ri­en. Jeg hus­ker at han ga mam­ma pene smyk­ker og rin­ger som et sym­bol på sin kjær­lig­het til hen­ne.

Les også (+) Mannen foreslo å fjerne én ting fra stua. Forandringen var helt utrolig

Fant pappa

I man­ge år var pap­pas psy­ke som en berg-og-dal-bane, men han had­de en for­stå­el­ses­full ar­beids­gi­ver og fikk stå i jobb.

Jeg har tenkt mye på det­te og ser i dag at han sann­syn­lig­vis var en verd­satt med­ar­bei­der, si­den de støt­tet ham slik de gjor­de.

Da jeg var 18 år, skjed­de det som snud­de opp ned på alt. En dag da mam­ma kom hjem, fant hun pap­pa død.

Bi­len sto og gikk i ga­ra­sjen og por­ten var nede. Han had­de tatt sitt eget liv.

Mam­ma må ha falt sam­men inni seg. Men over­for oss sto hun rak og sterk, var prak­tis­ke og hand­lings­ret­te­t. Da bro­ren min og jeg gråt, trøs­tet hun oss. Hun sa det kom til å gå bra.

Strategien hen­nes var å ikke snak­ke om det som had­de skjedd. Hun sa at selv­mord had­de smit­te­ef­fekt, og at vi der­for ikke fikk for­tel­le and­re om det som had­de skjedd.

Jeg vet at det ble snak­ket i byg­da vår, men mam­mas his­to­rie utad var at pap­pa døde av et hjer­te­in­farkt. Hun sto hard­nak­ket på det­te, og vi var lo­ja­le og holdt fast ved hen­nes for­kla­ring.

Jeg vet at mam­ma had­de det for­fer­de­lig, men hun vis­te det ikke til oss.

I ste­det gjor­de hun alt hun kun­ne for at vi skul­le fort­set­te å ha en nor­mal og god hver­dag. Når jeg var ned­for, for eks­em­pel av kjær­lig­hets­sorg, ir­ri­ter­te det meg at hun all­tid sa: «Løft blik­ket. Se fremover. Det­te er ikke ver­dens un­der­gang!»

Jeg had­de en blid og po­si­tiv mam­ma, en mor som ga and­re en hjel­pen­de hånd og som ald­ri kla­get på noe el­ler noen. Hvis noen spur­te hen­ne hvor­dan hun had­de det, svar­te hun all­tid: «Bare bra.» Hun fikk ledd­gikt og mis­tet job­ben sin, og bro­ren min havnet i fengs­el på grunn av kriminalitet. Hva gjor­de hun? Jo, hun bare fort­sat­te å smi­le.

Jeg an­kla­get hen­ne for å være overfladisk og sa til hen­ne at hun ikke ev­net å føle. Hun for­svar­te seg ikke, men bare så på meg, stil­le. I dag ser jeg hvor umo­den jeg var og hvor lite jeg for­sto.

Da jeg selv ble mam­ma, og min egen mor ble mor­mor, ble hun ver­dens mest fan­tas­tis­ke bes­te­mor.

Hun kom hjem til meg og be­ord­ret meg til å gå tur el­ler leg­ge meg ned for å slap­pe av. Hun la­get mid­da­ger til meg og fa­mi­lien og vas­ket hjem­met vårt, selv om fing­re­ne var kro­ke­te og sti­ve. Grad­vis end­ret jeg syn på hen­ne og be­gyn­te å for­stå hvor fan­tas­tisk hun var.

Men hun skul­le bli al­vor­lig syk av kreft før jeg for al­vor inn­så hvil­ket ny­de­lig men­nes­ke hun er.

For ett år si­den ble det kon­sta­tert bryst­kreft med spred­ning. Si­den da har hun vært gjen­nom fle­re cel­le­gift­ku­rer og ope­ra­sjo­ner.

Min tan­ke har hele ti­den vært at hun må ha det fælt, og at hun tren­ger meg som støt­te­spil­ler. I ste­det er det igjen blitt mot­satt. Hun er den ster­kes­te av alle.

Jeg har vært så heldig

Mam­ma­en min er den tap­res­te per­so­nen jeg kjen­ner.

Og nå, i en al­der av 43 år, ser jeg hvor hel­dig jeg har vært som har hatt hen­ne som mor. Hun har ikke latt meg bli i li­vets sto­re sor­ger, men har lo­set meg vi­de­re og min­net meg om hvor vak­kert li­vet er.

«Vet du, det­te er ikke så ille. Jeg mø­ter så man­ge fine men­nes­ker», sa hun til meg for noen uker si­den, et­ter å ha lig­get på sy­ke­hu­set en tid. Hun lå blek og tynn i den sto­re, hvi­te sen­gen, men smil­te.

Jeg spur­te mam­ma om hun ikke syn­tes at li­vet har gitt hen­ne vel man­ge sor­ger. Men da ris­tet hun på ho­det og sa: «Jeg har hatt et godt liv og fø­ler takk­nem­lig­het. Man­ge har det mye ver­re enn meg!» Det er ty­pisk hen­ne å være po­si­tiv og se lys­punk­te­ne.

Nå har vi fått be­skjed om at hun kan­skje ikke har len­ge igjen å leve. Le­ge­ne vil ikke set­te hen­ne på en ny cel­le­gift­kur.

Hvis ikke noe skjer, gir de opp.

Jeg falt sam­men da jeg fikk vite det­te. Men en hånd tok min, og en stem­me jeg kjen­ner så utro­lig godt, sa til meg: «Ikke vær lei deg, det­te går bra!» Det var mam­ma.

Til og med nå, når hun skal dø, ten­ker hun på meg og min fa­mi­lie. Hun smi­ler, ler og for­tel­ler his­to­ri­er. Nei, hun er ikke overfladisk, hun er det dy­pes­te men­nes­ket jeg kjen­ner. For hun setter and­re mennesker foran seg selv.

Tan­ken på and­re har dre­vet hen­nes liv vi­de­re. Hun har søkt mot ly­set og alle gle­de­ne hele ti­den, for­di hun har visst at det er det enes­te rik­ti­ge.

Jeg for­tel­ler min his­to­rie for­di jeg tren­ger å rope ut for hele ver­den hvor hel­dig jeg har vært.

Jeg er sik­ker på at det fin­nes man­ge mød­re som min.

Ta vare på din. Sett pris på hen­ne.

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2020.

Les også