Brevet jeg aldri sendte

Kjære mamma. Du ville ikke være mormor, du hadde ikke tid, sa du

Jeg var fortvilet fordi du aldri tok deg tid til barna mine. Men så skjedde det noe.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGETEN. Foto: Getty Images
Publisert

Kjære mamma

Noen gan­ger grå­ter man ikke på grunn av det som er, men på grunn av hva som var.

Jeg øns­ker å få for­klart det­te for deg, mam­ma, for i går gråt jeg da jeg så deg og mine barn sam­men.

Tå­re­ne var sorg over hvor­dan ting har vært i man­ge år, men også gle­de over det jeg så, og som jeg opp­lev­de for før­s­te gang.

Da jeg fikk mitt før­s­te barn for ti år si­den, gjor­de du det klart for meg at du ennå ikke var klar for å bli mor­mor.

«Jeg har ak­ku­rat fått dere ut av re­det og skal ha noen år da jeg ten­ker på meg selv», slo du fast.

Jeg for­sto hva du men­te å si; at jeg ikke måt­te ha for­vent­nin­ger til deg som bes­te­mor. «Ok», sa jeg, selv om jeg føl­te meg skuf­fet.

Jeg sa til kjæ­res­ten min at vi ikke kun­ne reg­ne med deg som bar­ne­vakt. Da svar­te han: «Å, bare vent og se, hun smel­ter når hun ser prin­ses­sen vår!».

Du smel­tet ikke, for å si det sånn. Da jeg ble mor til en li­ten jen­te, som ikke sov om nat­ten, og som gråt og gråt på grunn av ko­likk, føl­te jeg meg sli­ten og trist.

Jeg had­de en sam­bo­er, som tok sin del og en svi­ger­mor, som stil­te opp, men noe mang­let. Det «noe» var støt­te fra deg.

«Sånn er det å få barn. Jeg had­de hel­ler in­gen mor til å hjelpe meg», sa du.

Fak­tum var at din mor ikke lev­de da du fikk meg. Jeg må si at det blir litt an­ner­le­des.

Da jeg ble mam­ma, had­de jeg en mor­mor til bar­net mitt, som hel­ler bruk­te tid på seg selv, og som ikke var in­ter­es­sert i å være bar­ne­vakt el­ler hjelpe til.

På et tids­punkt be­stem­te jeg meg for å slut­te å fo­ku­se­re på at du fort­sat­te å leve ditt ego­is­tis­ke liv. Tur med ven­nin­ner ble pri­ori­tert for­an burs­da­gen til mitt barn. Det så­ret meg, men jeg sa til meg selv at jeg ikke kun­ne for­ven­te noe mer av en som deg.

Vi fikk vårt and­re barn og hel­ler ikke da vis­te du in­ter­es­se, ut­over å kjøpe et og an­net fint plagg i en stor­by du fe­ri­er­te i. Jo da, det skal du ha, å gi ga­ver har du vært flink til.

Men jeg skul­le hel­ler hatt en bol­le­ba­ken­de bes­te­mor enn en som bare stik­ker inn­om i fem mi­nut­ter for å le­ve­re en død ting.

«Hvor­for er mor­mor all­tid bor­te?», hus­ker jeg at min eld­ste et­ter hvert spur­te.

Hun forsto at far­mor var mye of­te­re hos oss. Hun fikk også over­nat­te hos henne, men ikke hos deg. Du, mam­ma, fikk nye kjæ­res­ter til sta­dig­het, og det pas­set ikke å dra barn inn i slike ting, sa du.

Jeg sa in­gen ting, men inni meg sør­get jeg hver gang du valg­te å rei­se til Spa­nia i ju­len i ste­det for
å fei­re med oss.

Når jeg la meg på jul­af­ten, tenk­te jeg på alt det fine du gikk glipp av. Jeg kun­ne ikke for­stå din pri­ori­te­ring. De fine un­ge­ne mine var som luft for deg.

Det pa­ra­dok­sa­le er: Du els­ket å vise frem bil­der på te­le­fo­nen. Utad var du den gode mor­mo­ren.

Så skjed­de alt­så det at mine barn for før­s­te gang fikk over­nat­te hos deg. Det skyld­tes at vi skul­le bort og at far­mor ble brått syk.

Du fikk i grun­nen ikke et valg. Hele hel­gen var jeg ner­vøs for at du skul­le ir­ri­te­re deg over dem, bli lei av dem, el­ler ten­ke at du ikke egent­lig øns­ket å ha dem hos deg.

Men da jeg kom hjem, så jeg mine hen­ryk­te barn, og jeg så at noe had­de skjedd med deg. «Vi har hatt det så fint», sa du, og hele an­sik­tet ditt lys­te. Døt­re­ne mine nik­ket og ga deg en knu­se­klem, og den så jeg at var ekte.

Det var i det­te øye­blik­ket at min dem­ning brast. Alt jeg har drømt om i ti år har en­de­lig skjedd. Takk, mam­ma. Nå ser jeg frem­over.

Jeg håper det varer.

Hilsen datteren din

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Brevet jeg aldri sendte» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 10/10 2022.

Les også