Brevet jeg aldri sendte

Jeg har ikke sett deg siden jeg fødte deg, men jeg vet at du er der ute et sted

Jeg var ung, og jeg fikk ikke lov til å ta vare på deg.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Kjæ­re bar­net mitt

Du er blitt en godt vok­sen kvin­ne nå, midt­veis i li­vet, men jeg sier bar­net mitt, for du var det da jeg ga deg fra meg.

Jeg har tenkt på deg hver dag si­den jeg som 17 år gam­mel jen­te sa ja til å adop­te­re deg bort, og frem­de­les gjør jeg det. Ten­ker på deg.

Fød­se­len var for­fer­de­lig vond, men i dag vet jeg ikke om det var den sje­le­li­ge smer­ten som slo ut også fy­sisk, og gjor­de si­tua­sjo­nen uut­hol­de­lig.

Jeg viss­te at jeg kom ald­ri kom til å få bli mam­ma til bar­net jeg had­de bå­ret frem og kjent be­ve­gel­se­ne til i man­ge må­ne­der.

Selv om jeg var ung, så føl­te jeg meg også vok­sen – på min måte.

Men det var en an­nen tid og der jeg bod­de og i vår om­gangs­krets ble in­gen unge jen­ter gra­vid på den må­ten.

Ten­årings­jen­ter skul­le ikke bli mød­re, og slett ikke uten en bar­ne­far ved sin side. Det var en skam for slek­ten at jeg hav­net i en slik si­tua­sjon.

Mine for­eld­re be­stem­te hva som skul­le skje. Jeg var for ung, og de ville ikke ha min frem­tid øde­lagt, sa de. Jeg var en ly­dig dat­ter og sa dem ikke imot. De viss­te best. Det var sånn det var.

Had­de de visst bedre, had­de de sann­syn­lig­vis vur­dert si­tua­sjo­nen an­ner­le­des, for mens de be­stem­te seg for å glem­me, tok jeg med meg sor­gen.

Jeg har for­holdt meg til den, har lært meg å leve med den. Men det gjør frem­de­les vondt.

At du ble født en gang, ble ikke snak­ket om i min fa­mi­lie. Jeg fikk be­skjed om ald­ri å for­tel­le noen at jeg had­de født et barn, og av frykt for at in­gen an­nen mann ville ha meg, tid­de jeg helt til jeg ble godt vok­sen.

Det hø­rer med til min his­to­rie at jeg i tyve­år­ene mine møt­te en snill og god mann, og jeg fikk tre barn til, som jeg els­ker og er stolt av, men hele vei­en har det mang­let en – en jen­te.

Jeg fikk hol­de deg i ar­me­ne mine i noen se­kun­der før de tok deg fra meg.

Egent­lig skul­le jeg ikke ha fått lov til det en­gang, iføl­ge regel­ver­ket, men en snill jord­mor les­te øns­ket jeg had­de om bare én gang å få lov til å kjen­ne hvor­dan det var å være nær deg.

Jeg så et ryn­ket fjes og øy­ne­ne som nes­ten var klist­ret igjen. Du var det vak­res­te jeg had­de sett, og i mitt unge hjer­te ban­ket det sto­re mors­fø­lel­ser, som jeg ikke fikk ved­kjen­ne meg.

De tok deg fra meg med en be­stemt mine, uten ord. Og jeg lå ale­ne i sen­gen og føl­te for­tvi­lel­se. Men li­vet fort­sat­te, jeg gikk vi­de­re uten deg.

Hvor­dan har det gått med deg i li­vet – har du tenkt på meg?

Vet du at du er adop­tert, og at det kan­skje fin­nes en mor der ute et sted? Jeg har pas­sert syt­ti og kan­skje tror du at jeg ikke le­ver len­ger, men her er jeg, og ennå bæ­rer jeg med meg et håp om at du skal lete et­ter meg.

Gjør du det, skal det ikke være så van­ske­lig, er jeg blitt for­talt, for adop­ter­te får nav­net på sitt kjø­de­li­ge opp­hav.

Jeg vil at du skal vite at du ikke len­ger er en hem­me­lig­het. Da mine gam­le for­eld­re døde, kun­ne jeg en­delig set­te ord på det jeg opp­lev­de som ung, og jeg ble møtt med for­stå­el­se. Mine barn og min mann har til og med for­søkt å finne deg.

Nå hå­per jeg at du le­ser det­te bre­vet og ten­ker: «Hun snak­ker til meg». Jeg er her og har et in­der­lig øns­ke om å få bli kjent med deg. I et møte mel­lom en mor og en dat­ter fin­nes in­gen skuf­fel­ser. Vi må ta hver­and­re ak­ku­rat som vi er.

Hilsen din ukjente biologiske mor

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Brevet jeg aldri sendte» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2022, og sist oppdatert 04/10 2022.

Les også