Samtale i natten

Jeg gikk i den samme fellen som mamma. Hvordan kunne jeg?

Erle hadde aldri trodd at hun skulle gjøre den samme feilen som sin mor.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Publisert

Om noe virker for godt til å være sant, da er det gjerne det, åpner Erle (24) med å si.

– Dette «noe» var for meg kjæresten Henrik. Vi ble kjent på nettet. Siden vi bodde i hvert vårt land, ble det slik vi kommuniserte i starten. Han var både veldig kjekk og hyggelig.

Sist høst flyttet hun til hans hjemland, Danmark, for å studere.

– Han tok imot meg med blomster på flyplassen. En nesten to meter høy gutt på min alder. Deretter tok han meg med ut for å spise. Det ble en romantisk start. «Jeg har lenge drømt om en jente som deg», fortalte han, sier hun.

– Først mange måneder senere reflekterte jeg over hva han mente med det. Han kjente meg jo egentlig ikke. Der og da nøt jeg oppmerksomheten, legger hun til.

– Denne tiden har lært mye om det å være i et forhold. Med Henrik gikk jeg i den samme fellen mamma gjorde med faren min. Jeg falt for den store sjarmøren. Det hadde jeg aldri trodd ville skje meg.

Det tok ikke mer enn én uke før han presenterte henne for familien, foreldre, søsken og mormoren.

– De tok alle varmt imot meg. De er veldig nært knyttet til hverandre.

– «Gamlekjæresten hans likte ikke det», betrodde moren. Vi drakk ofte vin sammen, og hun hvisket meg i øret at den forrige kjæresten hadde vært veldig sjalu. «Henrik er hundre prosent til å stole på», forsikret hun.

– Det lå en advarsel i den betroelsen, et «vær ikke sjalu». Hun sa rett ut at sønnen ikke klarte den slags dramatikk.

– «Hvem orker vel det?», tenkte jeg ubekymret. Sjalusi hadde aldri plaget meg, hverken fra min eller partneres kant. Med Henrik skulle det vise seg å bli et problem – fra begges side.

– Hvordan?

– En venninne ringte ham stadig. De kunne prate i timevis, selv om jeg var på besøk. Under pandemien flyttet han hjem igjen til foreldrene, og han forsvant inn på rommet sitt når hun ringte. Selvsagt ville jeg vite hvorfor.

Erle understreker at hun ikke er konfliktsky.

– Også det ble et problem. Plutselig var jeg den kjæresten moren hans advarte meg mot å bli.

– «Har du ligget med henne?» krevde jeg å få vite. Jeg siktet til før vi ble sammen.

Han som skulle være hundre prosent til å stole på, ville først ikke innrømme det.

– «Hun er ikke noe for meg», holdt han fast ved. Slemt nok begrunnet han det med at hun ikke var vakker. Perfeksjonisten i ham var bestemt på at kjæresten hans måtte være det.

– Er dette din tolkning eller noe han har sagt?

– Litt av begge deler. Han kritiserte utseendet hennes, men var åpenbart tiltrukket av henne. Jeg slet med å forstå hvorfor. Da jeg møtte henne med ham, var hun direkte ufin mot ham. Til meg sa hun: «Synes også du at han er elendig i sengen?»

Les også (+): Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

Forhekselse

Erle fortsatte likevel forholdet.

– Kanskje fordi jeg følte meg ensom? tror hun.

– Han ga meg den familien jeg savnet. De jublet hver gang jeg kom på besøk, noe som ikke kunne skje ofte nok for dem. De overøste meg med oppmerksomhet, og de var alltid spandable. Det ble lagt stor vekt på å spise og drikke godt. Deilig dansk mat. De var festlige av seg.

– Henrik og lillebroren var som erteris. Kjæresten hans var også stadig på besøk. Jeg ble en del av en ganske stor gjeng. Det lindret savnet etter min kjære mamma.

For Erle var det bare ett problem, et som ble stadig større: Den andre jenta.

– Vi kranglet altfor mye om henne. Det var greit at de hadde hatt sex før min tid, men hvorfor hadde ikke han innrømmet det, og hvorfor hadde de stadig kontakt? Han sa jo at han ikke likte henne, sier hun oppgitt.

– Hva sa du til ham om dette?

– Jeg ba ham forklare det for meg. Det var han ikke i stand til. Han ble sur og kalte meg sjalu. Da ba jeg ham velge mellom oss. Han sa ingenting direkte, men ble kald mot meg, og bilder på sosiale medier viste at han var ute med henne. Det fikk meg til å føle meg lite verdt.

– Kuttet du ham ut da?

– Jeg hadde ikke rukket å bli kjent med andre og følte meg veldig ensom i en ny by. Derfor ble jeg sittende ved telefonen i min lille studentbolig og vente på at han ringte. Imens ringte jeg mamma og fikk trøst. Jeg følte meg plutselig så liten …

Først da landet gradvis åpnet opp, våknet hun av det hun kaller forhekselsen.

Les også (+): Pappa gjorde min bror omtrent arveløs. Det var min 24 år gamle datter som sa sannheten

Varsko!

Erle mener hun gikk i en lignende felle som moren sin.

– Vi falt begge for ham som spiller rollen som drømmeprinsen inntil du er fanget i spindelvevet. Da kan de bli ordentlig slemme. Jeg har sett hvordan mamma led med den håpløse faren min, og jeg må innrømme også å ha tenkt at hun var litt svak.

– Unnskyld, mamma, nå forstår jeg deg mye bedre, sier Erle.

– Hvorfor skjer sånt, tror du?

– Enkelte er mestre til å manipulere andre. De leser deg bedre enn noen og forstår hvilke knapper å trykke på. Nye venner og impulser fikk meg heldigvis til å se ham klarere.

Han fulgte henne på sosiale medier og hadde straks en kommentar om hun var ute med andre.

– «Ute igjen? Som du holder på. Hore» skrev han. Hvem var det moren sa ikke tålte dramatikk? sier Erle spisst.

Hun måtte til slutt blokkere ham.

– Jeg brøt all kontakt. Det kunne ha endt langt verre. Slike typer kan være livsfarlige. Derfor roper jeg her et varsko. Om du møter en storsjarmør; vær ikke naiv.

– Mamma brukte ti år på å komme seg vekk fra faren min. Husk at du er altfor god til å la deg lure av sånne parasitter.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på «Samtale i natten» i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller

Denne saken ble første gang publisert 29/02 2024.

Les også