DE BLÅ SIDENE

Jeg ble aldri mamma. Men så skjedde det noe fantastisk

Jeg så for meg et liv som barn­løs. Så traff jeg Ivar, en en­ke­mann med tre barn. Kun­ne jeg ta på meg et slikt an­svar?

Pluss ikon
Publisert

De siste par må­ne­de­ne har vært hek­tis­ke. I min fa­mi­lie har de fles­te burs­dag på vår­par­ten, så jeg har bakt mye. Nå kjen­ner jeg at det er godt at det er en stund til nes­te burs­dag.

Al­li­ke­vel sit­ter jeg igjen med en dyp takk­nem­lig­het for å være en del av dis­se flot­te men­nes­ke­nes fa­mi­lie. Jeg er ste­mor for tre døt­re, og de­res syv barn kal­ler meg også for mor.

For over 30 år si­den møt­te jeg Ivar, som var en­ke­mann med tre jen­ter.

Barna gjor­de at jeg veg­ret meg for å inn­le­de et for­hold til ham. Selv kun­ne jeg ald­ri få barn, på grunn av en ope­ra­sjon jeg måt­te igjen­nom. Jeg så for meg et liv som barn­løs og var inn­stilt på det.

Fam­len­de start

En ven­nin­ne av meg had­de en ste­mor som hun ha­tet over alt på jord, og det gjor­de inn­trykk. Der­for for­bandt jeg in­gen­ting po­si­tivt med det å bli ste­mor.

Men Ivar var tål­mo­dig. Han ga meg tid, og vi fikk ut­vik­let for­hol­det vårt i halv­an­net år før jeg møt­te døt­re­ne hans for før­s­te gang. Jeg var både redd for at de ikke ville like meg og engs­te­lig for at vi ald­ri kom til å få et godt og sunt for­hold.

Og det ble van­ske­lig i starten. De had­de mis­tet mo­ren sin så tid­lig, og de ble nok sja­lu for at jeg kom inn i bil­det.

Ivar ba meg om å være over­bæ­ren­de og tål­mo­dig med dem. Han men­te at alt ville gå seg til. De to før­s­te åre­ne fam­let jeg mye. Jeg var så usik­ker på hvor langt jeg skul­le strekke meg, hvor mye jeg skul­le bry meg.

Men Ivar fikk rett. Med ti­den mis­tet jen­te­ne fo­ku­set på meg og ble mer opp­tatt av seg og sitt. Jeg fikk en na­tur­lig plass i hjem­met, og da vi gif­tet oss, fikk jeg den al­ler før­s­te be­kref­tel­sen på at de sat­te pris på meg og at de så at fa­ren var glad igjen.

Les også (+) Jeg gjorde alt for tante og trodde jeg skulle arve

Dra­ma­tisk ven­ding

Jeg voks­te i min nye rol­le som mor. Jeg ble en­ga­sjert i jen­te­nes ve og vel, en­ten det var krang­ling dem imel­lom, kjær­lig­hets­sorg el­ler kjøp av nye klær.

For to år si­den ble Ivar brått syk og døde. Jen­te­ne var knust, for nå var beg­ge for­eld­re­ne bor­te. Det var en tung tid. Hva nå, tenk­te jeg i mitt stil­le sinn.

Den som var igjen, var meg. Jeg var redd for å bli av­vist, for tenk om min ver­di som ste­mor og men­nes­ke ikke var der et­ter at Ivar var bor­te?

Hel­dig­vis tok jeg feil. Ivars døt­re sam­let seg, og vi had­de man­ge gode og ver­di­ful­le sam­ta­ler. Vi snak­ket mye om hvor vik­tig det er å ta vare på hver­and­re, for in­gen vet hva som ven­ter rundt nes­te sving.

Jeg var blitt en selv­føl­ge­lig del av li­vet de­res, og de sat­te ord på at de hå­pet at jeg ikke gikk ifra dem. Den tan­ken had­de ikke en­gang slått meg, at det fak­tisk kun­ne være jeg som svik­tet dem.

Fra å være en barn­løs ung kvin­ne, har jeg i dag en stor fa­mi­lie som jeg els­ker over alt på jord. Jeg er blitt bes­te­mor, og alle kal­ler meg for mor.

Jeg krib­ler inn­ven­dig over at jeg er så hel­dig å ha dis­se små bar­na rundt meg, både på be­søk og til over­nat­ting i hel­ge­ne.

Av og til stop­per jeg opp og ten­ker til­ba­ke. Om jeg ikke had­de inn­le­det for­hol­det med Ivar, så had­de jeg kan­skje vært en­som og ale­ne i dag. Iste­den har jeg en stor fa­mi­lie. Jeg har er­fart at vi men­nes­ker tren­ger hver­and­re, på uli­ke må­ter. Ivar kom inn i li­vet mitt på et tids­punkt da jeg be­ar­bei­det sor­gen over ald­ri å kun­ne få egne barn. Jeg kom inn i li­vet hans da han sør­get over sin av­dø­de kone og strev­de med å være ale­ne­far. Vi treng­te hver­and­re.

Barna hans treng­te meg også, selv om det tok sin tid før alt gikk seg til. Å føle seg verd­satt og vik­tig for and­re gir li­vet mitt me­ning. At jeg i dag er al­les mor og er in­klu­dert i fa­mi­li­en, be­tyr rett og slett alt for meg.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på "De blå sidene" i Norsk Ukeblad. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2020.

Les også