The Beltway Snipers

På drapstokt med stefar

Da moren introduserte sønnen for John Allen Muhammad (40) i 2000, følte Lee Boyd Malvo (15) at han endelig hadde funnet farsfiguren han søkte. To år senere var han en ettersøkt seriemorder.

Pluss ikon
<b>THE BELTWAY SNIPERS:</b> Lee Boyd Malvo (t.v) fulgte lojalt stefaren John Allen Muhammads kommandoer og endte opp som seriemorder.  
THE BELTWAY SNIPERS: Lee Boyd Malvo (t.v) fulgte lojalt stefaren John Allen Muhammads kommandoer og endte opp som seriemorder.   Foto: SHELIA TEZANO/NTB Scanpix
Sist oppdatert

I 2000 møtte Una James en mann på Antigua som hun trodde skulle innfri alle drømmene hennes. Han skulle skaffe henne innreise til USA, og for hennes 15 år gamle sønn Lee Boyd Malvo, ble den nye kjæresten farsfiguren som sønnen så desperat hadde savnet. Men John Allen Muhammad var ingen drømmemann.

– Fra det øyeblikket han (Lee Malvo) sa «hei John» var livet hans over. Han visste det bare ikke, har Mildred Muhammad uttalt, John Allens tidligere kone.

<b>BLÅ CAPRICE:</b> I bagasjerommet lå John Allen Muhammad med rifla mens stesønnen holdt utkikk.
BLÅ CAPRICE: I bagasjerommet lå John Allen Muhammad med rifla mens stesønnen holdt utkikk. Foto: NTB SCanpix

Helvetesdøgnet

Vi rykker frem til onsdag 2. oktober 2002. Klokken 17.20 suste en kule gjennom vinduet i en av Michael Craft Store-kjedens butikker i Aspen Hill, Montgomery, Maryland. Ingen ble truffet, men meldingen skapte likevel bekymring hos politiet i Montgomery. Det var bare et forvarsel på hva som skulle komme.

<b>SERIEMORDER:</b> John Allen Muhammad og stesønnen drepte 17 mennesker i 2002. 
SERIEMORDER: John Allen Muhammad og stesønnen drepte 17 mennesker i 2002. 

En drøy time senere ble analytikeren James D. Martin (55) skutt i ryggen på parkeringsplassen utenfor en matbutikk i Wheaton, Maryland – knapt fire kilometer fra Aspen Hill. 55-åringen ble erklært død på stedet.

Så, i løpet av noen timer om morgenen 3. oktober, ble ytterligere fire mennesker skutt og drept i Montgomery. Det var ingen relasjon mellom ofrene. Alle hadde forskjellig alder, bakgrunn og yrker. Drapene virket umotiverte og alle var skutt fra langt hold.

– Vi opplever en pågående kriminell hendelse i et omfang vi aldri har opplevd før, uttalte Nancy Demme, talsperson for Montgomery Countys politistyrke, på den aller første pressekonferansen.

Om kvelden 3. oktober smalt det igjen. Denne gangen i Washington D.C. Tilbake på bakken lå 72 år gamle Pascal Charlot, drept da han skulle krysse gaten.

Politiet mottok tusenvis av tips etter drapene. Mange gjaldt drapet på Charlot, og flere nevnte en blå Chevrolet Caprice. En 1990-modell blå Caprice med New Jersey-skilter var flere ganger stanset av politiet, men ingen la heller merke til det nøye utskårne hullet i bagasjelokket. John Allen Muhammad kunne kjøre videre.

Les også: (+) Mannen kjørte rundt på Senja i 70 dager med et lik i bagasjerommet – så leverte han bilen til reparasjon

<b>BUSHMASTER:</b> En agent fra Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) viser frem Bushmaster-rifla som ble brukt i snikmordene.
BUSHMASTER: En agent fra Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) viser frem Bushmaster-rifla som ble brukt i snikmordene.

Interessert i våpen

John Allen ble født i desember 1960 og vokste opp i en fattigslig del av New Orleans. Moren døde da han var tre år gammel. Faren stakk av og overlot ansvaret til John Allens bestefar og noen tanter. Etter high school utdannet han seg til sveiser. Han var frivillig i Louisianas nasjonalgarde.

– John var en anstendig, hjelpsom fyr, fortalte søskenbarnet Edward Holiday til US News-journalisten Angie Cannon. Hun dekket saken for avisen – og skrev senere boken «23 Days of Terror».

– Han var flott, atletisk, velkledd og sjarmerende. Men nokså stille, utdypet Holiday.

John Allen var født med etternavnet Williams, og i 1981 giftet han seg med ungdomskjæresten Carol Kaglear. Sammen fikk de sønnen Lindbergh. Paret skilte seg i 1985. Ifølge The Guardian skal Williams ha mishandlet Kaglear fysisk. I 1988 giftet han seg med Mildred Green og sammen fikk de tre barn.

Kay Whitlock var nærmeste nabo til paret i noen år i Tacoma rett sør for Seattle. Hun husket dem som vennlige og ordentlige. Men Whitlock og andre naboer husket også at John Allen var svært interessert i våpen og at han var våpenkyndig, ifølge Washington Post.

Konverterte til islam

På slutten av 80-tallet konverterte Williams til islam og ble medlem av den ekstreme grupperingen Nation of Islam, Han tok navnet Muhammad. Samtidig satset han på en militær karriere i den amerikanske hæren. I 1991 tjenestegjorde han som ingeniørsoldat i Operation Desert Storm.

– Lenge var mitt inntrykk at han var en mønstersoldat, sa sersjant Kip Berenson til bokforfatter Angie Connor. Berenson var Muhammads troppsjef i Irak.

– Det vil si helt til 16-mannsteltet vårt tok fyr etter at noen slengte en fosforgranat mot det. Det skjedde etter en liten konflikt med John Allen, og jeg mistenkte ham sterkt. Vi kunne ha brent ihjel, alle sammen. Mannen var fullt kapabel til å drepe.

Ifølge kona Mildred kom John Allen Muhammad hjem fra Gulf-krigen med endret personlighet.

– Han var sint hele tiden og fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse, uttalte Mildred til avisen Clarion Ledger i 2017.

<b>BITTER:</b> Mildred Muhammad fryktet for sitt liv og gikk i skjul med de tre barna etter at eks-mannen hadde bortført dem til Antigua. 
BITTER: Mildred Muhammad fryktet for sitt liv og gikk i skjul med de tre barna etter at eks-mannen hadde bortført dem til Antigua. 

Utforbakke

Det begynte for alvor å gå utforbakke med Muhammad. Han startet først et bilverksted, så et treningssenter med fokus på selvforsvarsteknikker. Det ble konkurs i begge tilfeller. I 1999 tok Mildred ut separasjon og Muhammad fikk besøksforbud etter voldstrusler. I 2000 skulle han etter planen bringe ungene tilbake til Mildred etter å ha tilbrakt en helg sammen med dem, men i stedet tok ham dem med til Antigua. På den karibiske øya innledet han et forhold til Una James. Hennes 14 år gamle sønn, Lee Boyd Malvo, begynte raskt å forgude reservepappaen. På Antigua levde Muhammad av å selge falske innreisedokumenter til USA og fungerte som en slags menneske-
smugler.

I 2001 var John Allen Muhammad og barna tilbake i USA sammen med Lee Boyd Malvo. Ungene ble sporet opp ved to skoler i Bellingham, langt nord i staten Washington, der de var registrert med falske navn. Mildred fikk foreldreretten til barna, endret navnet sitt og gikk i skjul. Muhammad mistet retten til å treffe ungene.

<b>DREPT:</b> Keenya Cook (21) åpnet døren til sitt hjem og ble skutt i ansiktet av Lee Boyd Malvo, som da var fire år yngre enn offeret.
DREPT: Keenya Cook (21) åpnet døren til sitt hjem og ble skutt i ansiktet av Lee Boyd Malvo, som da var fire år yngre enn offeret.

Plaffet ned 13-åring

4. oktober 2002. Fredericksburg, Virginia: Igjen skytes det på en parkeringsplass utenfor en av Michael Craft Store-kjedens butikker. Caroline Seawell blir truffet, men overlever. Det går tre dager. Så blir den 13 år gamle Iran Brown plaffet ned idet han ankommer skolen sin i Bowie, Maryland. Han overlever, men bare såvidt.

Under etterforskningen fant politiet et tarotkort i en busk ved skolen. Det var dødens kort. På baksiden hadde noen skrevet «Kjære politimann. Jeg er Gud». Drapene ble av pressen omtalt som «D.C. Sniper attacks» og «The Beltway Sniper attacks». (The Beltway er kortnavnet på ringveien rundt Washington D.C). Frykten hadde lammet Montgomery. Gatene lå øde. Spisesteder og småforretninger holdt stengt. Folk huket seg ned bak bensinpumpene når de måtte tanke bilen. Befolkningens frykt, sinne og desperasjon samt et voldsomt mediekjør, la et intenst press på myndighetene.

Så fulgte nye redselsdøgn. Tre intetanende mennesker ble i løpet av noen dager fra 9. oktober skutt og drept fra langt hold på ulike steder i Virginia.

<b>OFRENE:</b> Oversikten viser åstedet for 15 av angrepene. Totalt drepte gjerningspersonene 17 mennesker.
OFRENE: Oversikten viser åstedet for 15 av angrepene. Totalt drepte gjerningspersonene 17 mennesker. Foto: Wikipedia

Rakk å drepe igjen

Gjennombruddet kom rundt 20. oktober da politiet fant et fire siders notat i skogen bak restauranten The Ponderosa i Ashland Maryland. På notatet var det formulert et krav på 10 millioner dollar i «løsepenger» for at drapene skulle stoppe.

Notatet var pakket i plast og hadde fingeravtrykk. De tilhørte 17 år gamle Lee Boyd Malvo, som noen måneder tidligere var tatt av grensepolitiet i Bellingham, Washington. Han og moren Una James hadde ikke gyldig oppholdstillatelse og ble arrestert, men sluppet ut igjen i påvente av deportasjonshøringen.

Forbindelsen mellom Lee Boyd Malvo og John Allen Muhammad kom raskt på det rene. Det viste seg også at Muhammad eide en blå Caprice 1990-modell – bilen som flere ganger hadde gått under radaren. En etterlysning ble sendt ut.

Muhammad og Malvo rakk å myrde én gang til før de uten dramatikk ble pågrepet midt på natten 24. oktober på en rasteplass i Maryland. I den blå Capricen fant politiet en Bushmaster XM-15 rifle av kaliber .223. Bilen var bygget om til formålet. Baksetet kunne legges ned innover i koffertrommet. I bagasjelokket var det laget et hull. Det passet til Bushmasteren.

- Jeg var et monster

<b>DØDSDOM:</b> John Allen Muhammad var 48 år gammel da han ble avlivet med giftsprøyte for 10 år siden. 
DØDSDOM: John Allen Muhammad var 48 år gammel da han ble avlivet med giftsprøyte for 10 år siden.  Foto: Getty Images

John Allen Muhammad mottok dødsdommen uten nevneverdig reaksjon. Under rettssaken i 2004 viste han ingen anger. Han oppga heller ikke noe motiv for drapene.

– Han var sint på grunn av måten han ble behandlet i forholdet til barna som han lette etter, sa advokaten John S. Mills til Washington Post i 2002. Mills var Muhammads forsvarer.

På grunn av alderen, og fordi han ble manipulert av Muhammad, ble Malvo dømt til to ganger livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Under rettssaken skrøt 17-åringen av seriedrapene han hadde gjennomført sammen med stefaren. Han lo da han forklarte etterforskerne hvordan noen av ofrene ble drept.

10 år etter rettssaken ble Malvo intervjuet av Washington Post. Han fremsto da som langt mer ydmyk og angrende. I intervjuet fortalte han at Muhammad klikket da han mistet foreldreretten til ungene, men at han aldri kom til å bli sikker på det virkelige motivet bak drapene. Han tegnet et dystert bilde av seg selv.

– Jeg var et monster, sa Malvo i intervjuet der han fortalte at Muhammad uten motstand kunne forme den unge tenåringen som brøddeig.

– Det startet i Antigua. Jeg støttet meg på ham og stolte blindt på ham. Jeg greide ikke å skille mellom Muhammad; farsfiguren som jeg alltid hadde savnet og Muhammad; det nervøse vraket som var i ferd med å gå i oppløsning.

John Allen Muhammad måtte vente på dødscellen i fem år. Klokken 19:06 den 10. november i 2009 satte bøddelen giftsprøyten. Fem minutter etter ble han erklært død.

Kilder: 23 Days of Terror, Angie Cannon.

Drepte for første gang

<b>DRAPSMANN:</b> Lee Boyd Malvo var bare 15 år da John Allen Muhammad startet med å bearbeide den unge gutten som beundret stefaren. Han var 17 år da han drepte for første gang. 

I intervjuet med The Washington Post i 2012 fortalte den da 27 år gamle Lee Boyd Malvo at seriemordene var som en militær operasjon. Malvo holdt utkikk etter ­mulige vitner som kunne ­avsløre dem mens Muham­mad lå klar med Bushmaster-­rifla i bagasjerommet på Capricen. Malvo varslet når kysten var klar. Etterpå holdt Muham­mad rene debriefing-­seanser der drapene ble ­evaluert.

Malvo drepte noen av ofrene egenhendig og gjennomførte også flere ran for å skaffe penger. Han drepte for første gang i februar 2002. Utenfor et hus i Tacoma skjøt han 21 år gamle Kenya Cook i ansiktet for å vise Muhammad sin lojalitet. Myndighetene tror ikke Cook var det egentlige målet, men hennes tante Isa Nichols som Muhammad bar nag til fordi hun hadde tatt eks-konas parti i en ­barnevernssak.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2020, og sist oppdatert 24/01 2023.

Les også