Den dagen du kan reise igjen

Tallinn tilbake i tid

Den vakre og godt bevarte gamlebyen i Tallinn står i skarp kontrast til minnene etter det kommunistiske terrorregimet. 

<b>ESTLAND:</b> Gamlebyen i Tallinn, en av Nord-Europas best bevarte.
ESTLAND: Gamlebyen i Tallinn, en av Nord-Europas best bevarte. Foto: Kaupp Kalda
Publisert

Hovedstaden i Estland er et kjærkomment reisemål for oss nordmenn. Hyggelige priser, kort flytid, minimal reisevei fra flyplassen, og en oversiktlig gamleby med flotte bygg, spennende restauranter og museer, akkompagnert av den middelalderske tematikken estlenderne vet å spille på. Men i tillegg kan man oppleve så mye mer. Tallinn er kjent for sin flotte gamleby Vanalinn, som går for å være en av Nord-Europas best bevarte middelalderbyer. Men den har også statuer, monumenter og bygninger som står igjen som påminnelser om den nære fortid. I 2021 er det 30 år siden Estland ristet av seg det kommunistiske åket, noe som skjedde i forbindelse med oppløsningen av Sovjetunionen. Er du nysgjerrig på Estlands fjerne og nære historie, er det mye å få med seg i Tallinn. Mange av attraksjonene vi nevner her ligger litt utenfor den mest oppgåtte turistløypa, men glem uansett ikke å få med deg den vakre gamlebyen.

<b>MONUMENT:</b> Bronsesoldaten vekker blandede følelser. Da den ble flyttet i 2007, oppsto det opptøyer.
MONUMENT: Bronsesoldaten vekker blandede følelser. Da den ble flyttet i 2007, oppsto det opptøyer. Foto: Wikipedia Commons

1. Bronsesoldaten

Han ser dyster ut, den store bronsestatuen som forestiller en soldat i Den røde armé. Statuen ble reist i 1947 til ære for sovjetiske soldater som hadde mistet livet under andre verdenskrig. Krigsminnesmerket ble opprinnelig kalt et frigjøringsmonument, men soldaten har aldri vært populær blant den estiske befolkningen som av åpenbare årsaker anså representanter for Den røde armé som alt annet enn frigjørere. I 2007 bestemte estiske myndigheter at Bronsesoldaten skulle flyttes til en mindre prominent plass, noe som resulterte i flere dager med opptøyer fra den russiske minoriteten i Estland. Bronsesoldaten står nå ved militærkirkegården i Tallinn.

2. Statue-­kirkegården

<b>HISTORISK VRAKGODS:</b> Statueparken utenfor Estlands historiske museum er et pussig skue. En gravplass for statuer av despoter fra Sovjet-tiden. Man finner naturligvis både Lenin og Stalin her.
HISTORISK VRAKGODS: Statueparken utenfor Estlands historiske museum er et pussig skue. En gravplass for statuer av despoter fra Sovjet-tiden. Man finner naturligvis både Lenin og Stalin her. Foto: Wikipedia Commons

Omtrent fire kilometer øst for gamlebyen ligger Estlands historiske museum. Utenfor museet finner man en aldri så liten kuriositet: en gravplass for sovjetiske statuer. Mange av statuene ble laget i etterkrigsårene frem til 1990 mens Estland fortsatt var en del av Sovjet. Statuer av despoter som Lenin og Stalin finnes på gravplassen.

Få også med deg Okkupasjonsmuseet i sentrum av Tallinn som ble åpnet i 2003. Vabamu Museum of Occupations and Freedom fokuserer på forbrytelsene mot innbyggerne da landet var okkupert av Sovjetunionen og Nazi-Tyskland.

<b>KREATIVT:</b> Det tidligere industriområdet Telliskivi er en fin gåtur fra gamlebyen.
KREATIVT: Det tidligere industriområdet Telliskivi er en fin gåtur fra gamlebyen. Foto: Rasmus Jurkatam

3. Bohemenes fristed

I et gammelt industriområde, en drøy kilometer nordvest for gamlebyen, ligger Telliskivi Creative City der mer enn 200 forretninger og organisasjoner innenfor den kreative sfære holder hus - fordelt på ti bygninger. Det ble opprinnelig produsert tog og utstyr til jernbanen på Telliskivi. Før andre verdenskrig var fabrikkens primære funksjon å produsere og reparere lokomotiver og togsett. Under den sovjetiske okkupasjonen ble industriområdet omdøpt til Kalinin lokomotiv- og togvognfabrikk. I 1958 ble det også produsert likeretter-apparater som omformer vekselspenning (og vekselstrøm) til likespenning. Det ble også produsert utstyr for kraftverk og den militære industrien. Selv deler til den første sovjetiske måne-roveren skal ha blitt produsert ved Telliskivi. Etter Sovjetunionens fall ble området i flere år liggende brakk inntil kunstnere inntok de gamle fabrikkene. Det er knyttet mange myter til Telliskivi, alt fra at det ble produsert topphemmelig rom- og militærteknologi på området til hva grunnen under fabrikkene skjuler. Det beste med Telliskivi er at det er tett mellom serveringsstedene.

4. Den hemmelige hotelletasjen

<b>KGB-ETASJEN:</b> Kun KGB fikk sjekke inn i 23. etasje.
KGB-ETASJEN: Kun KGB fikk sjekke inn i 23. etasje. Foto: Getty Images

Da Hotell Viru sto ferdig i 1972 var det et symbol på Sovjetunionens evne til å skape moderne praktbygg. Riktignok var det konstruert og bygget av finske fagfolk, men det ble forklart med ønsket om å hjelpe et fattig broderfolk. Hotellet ble raskt et samlingspunkt for sovjetisk apparatsjik og nomenklatura. Mens det var glissent i butikkhyllene i Tallinn, manglet man ingenting på Viru. Til hotellet kom prominente gjester og betydningsfulle utledninger, og fra 23. etasje ble det hele overvåket av årvåkne øyne og ører. Ingen fikk bo i nest øverste etasje i Hotell Viru. Den eksisterte formelt ikke. For 23. etasje var besatt av KGB, og i hver av hotellets 24 etasjer satt korridorvakter og rapporterte til den sovjetiske etterretningstjenesten. Viru hadde 432 rom, 60 av dem var rigget med avansert avlyttingsutstyr og skjulte rom for kamerautstyr slik at man enkelt kunne sette en honningfelle. I dag ligger det et museum i 23. etasje som er tilgjengelig for alle, men kun i grupper i følge med guide. Museet gir deg et innblikk i hvordan KGB opererte. Avlyttingsutstyr, hemmelige loggbøker, notater, uniformer fra den kalde krigen, en rød telefon med linje rett til Kreml – du finner det her. Sokos Hotel Viru heter hotellet i dag, og ligger meget sentralt i Tallinn.

5. Linnahall – et glemt OL-stadion

<b>OL-PARK:</b> Leninpalasset for sport og kultur fra 1980. Som andre OL-anlegg er gjenbruken beskjeden.
OL-PARK: Leninpalasset for sport og kultur fra 1980. Som andre OL-anlegg er gjenbruken beskjeden. Foto: Maili Saia

Da sommer-OL skulle avholdes i Moskva i 1980 fikk Estland og Tallinn oppgaven med å arrangere seilregattaene. Linnahall, opprinnelig kalt «Leninpalasset for sport og kultur», ble i den forbindelse bygget som en flerbrukshall, med blant annet ishall. Men Linnahall ble også byget for oppbevaring av våpen og ammunisjon. I dag er imidlertid betongkolossen en glemt del av OL-­historien og bare elsket av skateboardere. Til de olympiske lekene i 1980 ble også det 314 meter høye (med antennen) TV-tårnet i Tallinn åpnet. Som kringkastingstårnet i Vilnius, ble tårnet i Tallinn et symbol på uavhengighetskampen i 1991. Tidlig om morgenen den 21. august 1991 forsøkte sovjetiske tropper å besette TV-tårnet, men uten hell. I motsetning til i Vilnius der 14 sivile mennesker ble drept da sovjetiske pansertropper i januar 1991 gikk til angrep på mengden av ubevæpnede demonstranter ved TV-tårnet, gikk ingen liv tapt den 21. august ved tårnet i Tallinn. Tårnet er en populær turistattraksjon, og du kan blant annet utfordre høydeskrekken ved å kjøpe billett til Walk on the Edge. Festet til en sele vandrer du rundt på taket av tårnet, 175 meter over bakken.

<b>LUFTIG:</b> Helt på kanten-opplevelse, 175 meter over bakken.
LUFTIG: Helt på kanten-opplevelse, 175 meter over bakken. Foto: Jorden Tually

6. Kadriorg-slottet

<b>REKREASJON:</b> Det vakre Kadriorg-slottet ble oppført på 1700-tallet.
REKREASJON: Det vakre Kadriorg-slottet ble oppført på 1700-tallet. Foto: Kadi-Liis Koppel

Slottet, bygget for Katarina I av Russland på 1700-tallet, er i dag også et kunstmuseum. Palasset er ikke bare et mektig skue i seg selv, det inneholder bilder og utsmykninger som kan ta pusten fra den mest blaserte, og gir et behagelig hint om en svunnen tid. Slottet ligger omtrent 2,5 kilometer øst for gamlebyen, og det er således perfekt å stoppe innom her på vei tilbake fra Linnahall.

Her kan du bo

Tallinn har mange sjarmerende hoteller, men Swissotel, noen hundre meter fra gamlebyen, anbefales spesielt. Hotellet holder høy standard (fem stjerner), og dobbeltrom fås til litt over tusenlappen per natt. Heavy metal-legendene i Iron Maiden bodde her da de åpnet sin verdensomspennende Legacy Of The Beast-turné i Tallinn i 2018.

<b>FOLKEMUSEUM:</b> Estonian Open Air Museum finner man seks kilometer utenfor byen. Her har man bygget opp en kopi av en estisk 1700-tallslandsby.
FOLKEMUSEUM: Estonian Open Air Museum finner man seks kilometer utenfor byen. Her har man bygget opp en kopi av en estisk 1700-tallslandsby. Foto: Toomas Tuul

7. Folkemuseum

Estonian Open Air Museum er en rekonstruert landsby fra 1700-tallet. Her kan man se hvordan estlenderne levde for 300 år siden, og ta del i dans og festligheter. Museet ligger omtrent seks kilometer vest for gamlebyen.

8. Patarei-fengselet

<b>FENGSLENDE:</b> Patarei-fengselet er i dag en turist­attraksjon, men var under kommunistregimet definitivt ikke sted man ønsket å ende opp.
FENGSLENDE: Patarei-fengselet er i dag en turist­attraksjon, men var under kommunistregimet definitivt ikke sted man ønsket å ende opp. Foto: Paul Kuimet

1800-tallsfestningen Patarei ble benyttet som fengsel fra 1919 til 2004. Om du ønsker et innblikk i hvordan det var å være fengslet i Sovjet-epoken, er dette stedet. Det sies at en mørk og dyster, men samtidig følelsesladet, atmosfære hviler over fengselet, som ligger et par kilometer nord for gamlebyen i Tallinn. Man kan besøke det på egenhånd, eller få guidet tur.

9 Ubåten «Lembit»

<b>UBÅT:</b> Lembit står utstilt på det maritime museet i Tallinn.
UBÅT: Lembit står utstilt på det maritime museet i Tallinn. Foto: Paul Kuimet

Ved sjøflyhavnen Lennusadam ligger Meremuuseum, som er et flott maritimt museum. Her kan det selvsagt bli mye folk, men det de kanskje færreste vet er at den utstilte ubåten «Lembit» var verdens eldste ubåt som fortsatt var i tjeneste før hun ble pensjonert i 2011. Hun er en av svært få ubåter bygget før andre verdenskrig som fortsatt eksisterer. «Lembit» og søsterskipet «Kalev» ble bygget for den estiske marinen i 1936 av det britiske verftet Vickers–Armstrongs. «Kalev» gikk tapt under krigen.

10. Monumenter

<b>MONUMENT:</b> I 2018 sto monumentet til minne om ofrene for kommunismen ferdig. Det ligger ved siden av det sovjetiske monumentet til minne om falne Røde armé-soldater.
MONUMENT: I 2018 sto monumentet til minne om ofrene for kommunismen ferdig. Det ligger ved siden av det sovjetiske monumentet til minne om falne Røde armé-soldater. Foto: memoriaal.ee

I 1975 sto det omfangsrike betongmonumentet Maarjamäe memoriaal ferdig. Det ble reist til minne om Røde armé-soldater som falt i verdenskrigene. Monumentet ligger flott til langs kysten like ved Maarjamäe-slottet. Som bronsesoldaten har betongkolossen aldri vært spesielt populær blant estlenderne, og monumentet, som blant annet har en 35 meter høy obelisk, er i skral forfatning. I 2018 ble det mer balanse i minnemarkeringen langs kysten. Da åpnet monumentet Maarjamäe kommunismiohvrite mälestusmärk til minne om ofrene for kommunismen. Monumentet er dedisert ofrene for den sovjetiske terroren i Estland, som mistet en femtedel av befolkningen under sovjetregimet.

Her spiser du

Tallinn har mange gode restauranter, og prisnivået er gjennomgående lavere enn i Norge. Men om det er ett sted man må få med seg, er det Old Hansa. Middelalder-restauranten ligger i hjertet av gamlebyen. Betjeningen er kledd i antrekk som tilsier at de kunne vært hentet rett ut av tidsmaskinen, og alt her spiller på middelalderen. Menyen, matrettene, stolene, interiøret, ja selv toalettet er som tatt ut av middelalderen . Prøv honning-ølen, den anbefales. Og om halsen er litt uggen etter alle aktivitetene, hjelper det garantert med noen «healing drops of pepper».

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 02 2021

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2021.

Les også