Historie

Slik var Adolf Hitlers liv privat

Diktatorens tidligere hushjelp bryter stillheten etter 71 år.

BRYTER STILLHETEN: For første gang på 71 år forteller Elisabeth Kahlammer om hvordan det var å arbeide som Adolf Hitlers tjenestepike. Kahlammer arbeidet på hans private fjellvilla Berghof ved grensen til Østerrike.
BRYTER STILLHETEN: For første gang på 71 år forteller Elisabeth Kahlammer om hvordan det var å arbeide som Adolf Hitlers tjenestepike. Kahlammer arbeidet på hans private fjellvilla Berghof ved grensen til Østerrike. Foto: (Skjermdump Youtube)
Publisert

I 1943 svarer den unge østerrikske jenta Elisabeth Kahlammer på en stillingsutlysning i lokalavisen. Den mystiske utlysningen inneholdt bare informasjon om den konkrete jobben og arbeidsplass.

Det var først da Kahlammer fikk tilbud om jobben at hun fikk vite at det var diktatoren Adolf Hitler hun skulle arbeide for.

- Jeg følte meg nervøs første gang jeg ankom, forteller den nå 89 år gamle Kahlammer i et intervju.

Den tidligere hushjelpen har aldri tidligere uttalt seg til pressen, men bryter nå stillheten 71 år etter hun arbeidet for Hitler. I et intervju med avisen Salzburger Nachrichten gir 89-åringen et unikt innblikk i livet til diktatoren.

GJEST: Adolf Hitler underholdt ofte gjester på Berghof. Her er det den italienske luftmarskalken Italo Balbo som besøker Hitler i 1938.
GJEST: Adolf Hitler underholdt ofte gjester på Berghof. Her er det den italienske luftmarskalken Italo Balbo som besøker Hitler i 1938. Foto: Rex (All Over Press)

Strenge regler

Kahlammer ble ansatt for å arbeide på Hitlers private residens Berghof på Oberzalzberg. Den private fjellvillaen var et sted Hitler tilbragte mye tid i perioden han styrte Det tredje riket med jernhånd.

Kahlammer var en av 22 jenter som tjenestegjorde i fjellvillaen, og arbeidet hovedsakelig i vaskeriet og systuen. I tillegg til å vaske, lagde og serverte hun også te til Føreren.

Det var strenge regler ved residensen, og 89-åringen forteller blant annet om en episode der hun uheldigvis knuste en tekopp. Straffen ble trekk i fridager.

De ansatte ved Berghof ble også advart mot å dele informasjon om arbeidsplassen med andre, da dette ville bli straffet strengt.

Kahlhammer forteller at man skjønte raskt at i Hitlers nærvær var «det kun lov å tenke, men ikke snakke». Til Salzenburger Nacrichten sier hun at selv om hun arbeidet for Føreren fra 1943 til slutten av krigen, utvekslet hun aldri noen ord med sjefen. Hitler tillot nemlig kun ansatte som hadde arbeidet hos han lenge til å tiltale han eller få tilgang til hans private rom.

Moren til Kahlammer ville egentlig ikke at datteren skulle takke ja til jobben, men tenåringen selv følte at hun ikke kunne avslå det «ærefulle» oppdraget. Ikke overraskende mente også Det tredje riket at den tenåringen burde føle seg beæret over i det hele tatt å bli spurt om å tjenestegjøre for lederen.

FRUEN I HUSET: Adolf Hitlers venninne Eva Braun var ifølge Elisabeth Kahlammer den virkelige sjefen på Berghof. Her er Braun og Hitler sammen deres hunder på landstedet.
FRUEN I HUSET: Adolf Hitlers venninne Eva Braun var ifølge Elisabeth Kahlammer den virkelige sjefen på Berghof. Her er Braun og Hitler sammen deres hunder på landstedet. Foto: O.ang. (Wikimedia Commons)

- Eva Braun var snill

På Berghof var det ikke bare Adolf Hitler tjenestefolket måtte forholde seg til. Diktatorens elskerinne Eva Braun ble holdt skjult for offentligheten, men på Berghof var det ikke tvil om hvem som var den egentlige sjefen i huset.

Ifølge Kahlammer var Braun alltid snill og respektfull overfor tjenestepikene.

«Hun var alltid god mot meg. Hun oppførte seg som fruen i huset, selv om hun ikke var gift. Hun designet uniformene våre. I julepresang ga hun meg ull, slik at jeg kunne strikke sokker til mennene ved fronten» gjengir Daily Mail.

«Eva Braun var vår bestevenn» sier hun til avisen.

Elsket søtsaker

Foruten fruen i huset var en vel så viktig jobb for tjenestepikene å holde diktatoren i godt humør.

Hitlers svakhet for kaker og søte bakevarer er velkjent, men ifølge Kahlammer var det ikke nok med en berlinerbolle i ny og ne. De ansatte måtte alltid sørge for at det var kake tilgjengelig i villaen, spesielt da diktatoren hadde en tendens til å sette i gang med et kakegilde midt på natten.

Favoritten var spesialiteten «Førerkake» - en eplekake strødd med nøtter og rosiner. Kaken måtte være tilgjengelig slik at diktatoren kunne mette magen mens resten av huset lå og sov.

At Hitler hadde problemer med milten og var satt på en streng diett av hans personlige kokk, virket ikke til å påvirke Førerens matvaner. Kahlammer avslører at Hitler i smug fråtset i sjokoladekjeks og scones med krem.

«Han elsket søtsaker» sier Kahlammer.

Tjenestepiken forteller at Hitler ofte ville underholde gjester til langt på natt og sto gjerne ikke opp før klokken 14.00 dagen etter.

Luksus

Tjenestepiken forteller at samtidig som hennes egen familie slet med å få tak i mat hjemme, var tilstanden totalt motsatt på Berghof. Selv fikk hun nyte godene som tjenestepike for føreren og kunne nyte gode måltider og ferskpresset eplejuice i fjellvillaen.

Hitler skal også ha vært en ivrig filmfantast og Berghof hadde egen kinosal. Tjenestefolket skal ha fått lov til å benytte seg av kinoen og det ble som oftest vist propagandafilm med filmstjernen Marika Roekk i hovedrollen - en av Brauns personlige favoritter.

Hitler oppholdt seg for siste gang på Berghof 14. juli 1944. Kahlammer arbeidet i fjellvillaen fram til 1945, da «Ørneredet» ble evakuert og bombet under et flyangrep av de allierte.

LES OGSÅ:

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2014.

Les også