Skara Brae var skjult i årtusener
Innsiden er bevart i en bemerkelsesverdig god stand.

Den forhistoriske bosetningen Skara Brae på øyene nord for Skottland har vært et mysterium helt siden de ble oppdaget i 1850. Skjult i det grunn landskapet ligger en hemmelighet eldre enn Stonehenge og pyramidene i Egypt.
Til å begynne med trodde man at bosetningene var fra år 500 før vår tidsregning, men i dag tror arkeologene at stedet var i bruk for mellom 4500 og 5200 år siden - rundt regnet.
Vi antar at mellom 50 og 100 mennesker levde i den lille landsbyen i over 600 år, som ble forlatt i hui og hast.
Én teori er at klimaforandringer gjorde det våtere og kaldere, mens andre teorier går på sykdom eller krig.
Årsaken til at spekulasjonene er så mange er at bygningene ble forlatt brått, og i en så god stand som man i dag har funnet dem.
Skara Brae har blitt omtalt som "Skottlands Pompeii". På grunn av den omsluttende sanden og bygningenes kuldeisolering er bygningene gjennom årtusener bevart i en bemerkelsesverdig god stand.
Det man samtidig vet er at disse primitive menneskene utarbeidet et slags skriftspråk. Et skriftspråk vi i dag ikke klarer å tyde.
På øya finner du også de mystiske Standing Stones of Stenness, flere religiøse monumenter man tror er så gammelt som 5000 år. Hva steinene ble brukt til, hvilken religion de tilhørte og hvordan de ble oppført vet man veldig lite om.
Bilder fra Skara Brae: