Erlend i Syverkiosken

Serverer han Norges beste pølser?

Syverkiosken er en klassisk pølsebu, og Erlend Dahlbo sørger for topp kvalitet på pølsa og tilbehøret. Her er hans beste tips.

Pluss ikon
<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>PØLSEMESTER:</b></strong></span> Erlend lager to pølser til meg, en med fersk jalapeño, jalapenosalat, stekt løk og syltet løk, og en med stappe, karamellisert løk og kantarellstuing. Digg, altså.
PØLSEMESTER: Erlend lager to pølser til meg, en med fersk jalapeño, jalapenosalat, stekt løk og syltet løk, og en med stappe, karamellisert løk og kantarellstuing. Digg, altså. Foto: Peter Nagy
Sist oppdatert

Før var det pølseboder overalt, men nå er det nesten bare Syverkiosken igjen. Den ligger ved Alexander Kiellands plass i Oslo, fire steinkast fra Bislet Stadion, en gang berømt for sine pølser i papir med en stripe sennep på.

− Det er fremdeles noen som liker den sånn. Vil du kjenne hvor god selve pølsa er, skal du spise den i lompe med en stripe dijonsennep og litt rå løk, sånn som Hellstrøm gjør det. Værsågo’, sier innehaver Erlend Dahlbo (40) og rekker meg en.

LES OGSÅ: Dette er Norges beste wienerpølse

Spesiallagde pølser

Jepp, nydelig! Erlend tok over kiosken etter faren og står der omtrent hver dag, ofte i 12 timer i strekk. Syverkiosken er bare stengt én dag i året; på julaften.

– Pølsene mine får du ikke i butikk, de er spesiallagd for kiosken, med høyt kjøttinnhold, og de tåler 95 grader uten å sprekke. Lompene er helt ferske, bare kjenn på smaken, og jeg lager alt tilbehøret selv, bortsett fra rekesalaten. De unge velger ofte jalapeños, de dyrker jeg i hagen min, sier Erlend, og setter frem alt han selger til pølsa. Bortimot 20 tilbehør.

<span class="BOLD" style=""><strong style="font-weight: bold;">TILBEHØR: </strong>I Syverbua alt av tilbehør hjemmelaget.</span>
TILBEHØR: I Syverbua alt av tilbehør hjemmelaget. Foto: Peter Nagy

Alt er hjemmelaget

I tillegg har han minst 35 ulike senneper og nesten like mange ketchuper. Også hjemmelagde, selvsagt. Det er kvalitet i alle ledd. Erlend fyller opp en kopp med pølsebuljong.

– Se, svart som cola. Jeg lager buljongen selv, med kjøtt og margben, og urter, det setter smak på pølsene, lover han.

Kundene kommer jevnlig sigende mens jeg står der. Mange kjører enkelt; spesial – brød og lompe – med stekt løk, mens noen vil ha mer spennende topping.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>BITTE LITEN BU:</b></strong></span> Erlend vet akkurat hva stamkundene vil ha, nesten bedre enn dem selv.
BITTE LITEN BU: Erlend vet akkurat hva stamkundene vil ha, nesten bedre enn dem selv. Foto: Peter Nagy

Alt du kan ha på pølsa

Dette kan du velge i når du handler wienerpølse i Syverkiosken, og prøve ut selv hjemme når du skal pimpe opp wienerpølsa:

Rundt pølsa: Lompe, brød, vaffel.

Oppå pølsa: Sennep, ketchup, karamellisert løk med honning, stekt løk, syltet løk, jalapenosalat, fersk jalapeño, tyttebærsyltetøy, agurkrelish, syltet agurk, potetstappe, rekesalat, hakkede tomater, tomatbønner, revet ost, rødbeter, soppstuing.

– Jeg hadde en periode sauerkraut også, og grovt brød, men det var to ting folk ikke ville ha, sier Erlend.

Tilbehøret løfter pølsa

Erlend komponerer to pølser til meg.

– Det skal ikke være for mye rart oppå, og tilbehøret må løfte frem pølsa, ikke skjule den, sier han.

Jeg måker innpå en med jalapeño og syltet løk, og en med kantareller, stappe og karamellisert løk. De er skikkelig digge, begge to.

Jeg sier til Erlend at jeg er fra Moss.

– Vil du ha pølse i vaffel? Jeg fikser det også, med nystekt vaffel!

Syverkiosken, altså –
fikser alt.

Syverkiosken har også fått internasjonal oppmerksomhet. The Guardian har skrevet en egen sak om "Hotdog heaven on the streets of Oslo".

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2019, og sist oppdatert 13/06 2019.

Les også