Mytisk metall fra Atlantis funnet i skipsvrak
Skal ha ligget på havbunnen i 2600 år.

Atlantis. Det finnes knapt noe så mytisk. Helt siden Plato skrev om den rike øya som sank i havet - et eller annet sted mellom Afrika og Amerika - har en jaktet dets skatter og plassering.
En del av det mytiske rundt øye er metallet «orichalcum», som ifølge myten bare var passert av gull i verdi. Det skulle lyse som flammer, og ble utvinnet på Atlantis. Vi snakker om metallet som innsiden av Poseidons tempel skal ha vært dekket av.
Supermetall
Siden dette er et mytisk metall har en aldri vært helt enig om hva det egentlig har vært. Noen snakker om gulaktig, andre om noe rødaktig preg.
Nå for tiden ser det ut til at de fleste er enige om at det skal være en slags messinglegering, der kopper er hovedingrediensen, med sink på en solid andreplass. Metallet er derimot aldri funnet.
Nøyaktig hvordan man kan diskutere innholdet i et metall som kommer fra en myte er vi ikke helt sikre på, så vi hopper bare over den delen av historien.
Skal ha ligget rett under havoverflaten
Poenget er at dykkere nå hevder å ha funnet 39 klumper med nettopp orichalcum i et skipsvrak som sank utenfor Sicilia for rundt 2600 år siden.
- Skipet ble funnet på rundt 350 meter utenfor Gela på tre meters dyp, forteller Sebastiano Tusla i Sea Office til Discovery News.
Gela ligger på den Sicilianske sørvestkysten, og skal ha blitt grunnlagt i 688 f.Kr. En tror skipet har sunket som følge av uvær rett før det kom fram til øya med sin dyrbare last.
- Ingenting som ligner har noen sinne blitt funnet. Vi kjenner bare orichalcum fra oldtidens tekster, sier han.
Noe bilder har vi derimot ikke sett ennå.
Undersøkelser av metallet viser at det er en legering med 75-80 prosent kobber, 15-20 prosent sink, samt mindre mengder nikkel, bly og jern.
På vei til verksteder
- Funnet bekrefter at rundt et århundre etter at Gela ble grunnlagt, var byen en rik by med håndverksverksteder som spesialiserte seg på produksjon av verdifulle gjenstander, sier Tusa.
Hans team jobber nå med å heve vraket for å lære mer.