Finlands store justismord

Da ektemannen ble drept, bestemte politiet seg for at Anneli var morderen

Selv om Anneli Auer ble frikjent etter fem rettssaker, var ikke politiet ferdige med henne.

<b>ARR:</b> Anneli Auer har fortsatt arr på venstre side av brystet etter knivstikk fra inntrengeren som drepte hennes mann. <br/>I mangel av noen andre mistenkte, ble Anneli Auer selv tiltalt og først dømt for drapet på ektemannen.
ARR: Anneli Auer har fortsatt arr på venstre side av brystet etter knivstikk fra inntrengeren som drepte hennes mann.
I mangel av noen andre mistenkte, ble Anneli Auer selv tiltalt og først dømt for drapet på ektemannen.
Foto: Terje Bringedal/VG
Sist oppdatert

Ekteparet våknet av at vinduet i soverommet ble knust. En velvoksen mann i mørk munkejakke gikk inn og gjøv løs på Jukka S. Lahti med kniv.

Hans kone Anneli Auer forsøkte å stanse inntrengeren, men ble selv stukket i brystet. Hardt skadet og livredd ringte hun politiets nødnummer.

Det fortalte Anneli Auer i hvert fall selv etterpå.

Politiet i den lille byen Ulvsby (Ulvila) utenfor Pori på den finske vestkysten, loggførte Anneli Auers hysteriske rop om hjelp klokken 02.43 denne første desembernatten i 2006.

– Det er en morder her, dere må komme med en gang. En inntrenger er i ferd med å drepe min mann, ropte hun. Da politiet nådde frem, fant de sosialpsykologen Jukka S. Lahti liggende død i boligen.

Gjerningsmannen var forsvunnet.

Han er aldri blitt tatt.

Eller?

Rettsdramaet rundt den finske kvinnen overgår det meste i nordisk kriminalhistorie.

Spor var borte

Rettsmedisinerne talte 70 stikk i Jukka S. Lahtis kropp, alle påført med en fileteringskniv. I tillegg var Jukka påført dødelige knusningsskader i hodet, antakelig med en øks.

Voldsom interesse.

Interessen for Auer-saken har vært voldsom i vårt naboland – det er skrevet tusenvis av spaltemeter om Auer-saken i de årene den har pågått.

Innad i politiet har interessen også vært stor. På et tidspunkt ble 12 politifolk dømt til et varierende antall dagbøter for at de ulovlig hadde vært inne i dataanlegget og kikket på saken – noe de ikke hadde anledning til. 55 politifolk var opprinnelig siktet, trolig hadde mange flere smugkikket på opplysningene.

<b>ÅSTEDET:</b> I den lille eneboligen i Ulvia i Finland bodde familien Lahti/Auer og deres fire barn. Dette er også åsted for en av de mest omtalte og omstridte kriminalsakene i Finland noensinne.
ÅSTEDET: I den lille eneboligen i Ulvia i Finland bodde familien Lahti/Auer og deres fire barn. Dette er også åsted for en av de mest omtalte og omstridte kriminalsakene i Finland noensinne. Foto: LEHTIKUVA / MARTTI LARIKKA

Åstedsgranskerne fant raskt kniven på stuegulvet foran terrassedøren, men ingen øks. Inne i spisestuen var det store mengder blod, men ingen blodige klær ble funnet. Fottøyavtrykk i blod ble funnet på gulvet, men ingen sko som passet. Åstedsgranskerne merket seg at det heller ikke var tegn som tydet på at noen hadde forsøkt å rydde åstedet før politiet kom frem, seks minutter etter nødmeldingen fra Anneli Auer.

– Hun og hennes barn på ni, syv, fire og to år ble påtruffet i hjemmet. Hun var barføtt med en blodflekk på den ene foten og livsfarlig skadd med punktert lunge som førte til en såkalt «luftlunge.»

Ut over det, var hun ikke tilsølt av blod, sa politibetjent Juha Joutsenlahti til avisen Hufvudstadsbladet. Han hadde ansvaret for den innledende etterforskningen.

Han fant ingen spesielle ting på åstedet som kunne indikere at Anneli Auer hadde noe å gjøre med drapet på ektemannen. Men innad i politikorpset og i påtalemyndigheten var det mange som var av en helt annen oppfatning.

Anneli Auer fortalte i de første avhørene om kaoset og desperasjonen etter at gjerningsmannen tok seg inn i huset. Etter at hun selv var blitt stukket, hadde hun løpt for å ringe etter politiet. Mens hun skrek om hjelp, hørte hun kampen inne i soverommet. Parets datter Amanda, den gang ni år gammel, hadde våknet. Anneli Auer ga røret til datteren mens hun selv løp tilbake for å forsøke å hjelpe sin mann. Inntrengeren hoppet da ut av et vindu og forsvant.

Tidlig i etterforskningen mente politiet at drapsmotivet hadde å gjøre med Jukka Lahtis arbeid. Han jobbet med personalsaker på en kobberfabrikk som var i ferd med å nedbemanne kraftig. Lahti hadde ansvaret for nedskjæringene, og han skal ha pådratt seg svært mye misnøye rent personlig. Man tenkte at gjerningsmannen kunne være en av dem som hadde mistet jobben.

Likevel: Ingen ble pågrepet, ingen ble siktet. Politiet var under kraftig press om å oppklare saken.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

<b>DRAPSVÅPENET:</b> Fileteringskniven som ble brukt til å påføre Jukka S. Lahti, var funnet på offerets kjøkken og etterlatt blodig på stuegulvet.
DRAPSVÅPENET: Fileteringskniven som ble brukt til å påføre Jukka S. Lahti, var funnet på offerets kjøkken og etterlatt blodig på stuegulvet. Foto: Finsk politi
<b>AVSLØRENDE:</b> Gjernings-mannen avsatte spor i offerets blod. Politiet fant ikke den aktuelle skoen i størrelsen 40–42 hverken på åstedet eller andre steder. − For små sko til å stamme fra en så stor mann som Anneli Auer beskrev som gjerningsmann, <br/>mente aktor.
AVSLØRENDE: Gjernings-mannen avsatte spor i offerets blod. Politiet fant ikke den aktuelle skoen i størrelsen 40–42 hverken på åstedet eller andre steder. − For små sko til å stamme fra en så stor mann som Anneli Auer beskrev som gjerningsmann,
mente aktor.
Foto: Finsk politi

Sjekket opp av agent

En dag Anneli var på vei til førskolen sammen med et av barna, fant hun en mobiltelefon på veien. Idet hun plukket den opp, ringte telefonen, mannen i den andre enden kalte seg «Seppo» og sa han hadde mistet den.

Mannen kom hjem til henne for å hente mobilen, takket høflig for hjelpen. I tiden etter traff Anneli stadig på denne personen – han var angivelig ute og jogget når hun støtte på ham. De mange treffene førte til en date, senere ble de en slags kjærester, han snakket om å flytte inn hos henne.

– Men det var hele tiden noe som gjorde at jeg ikke kjente meg trygg. Det var mye jeg stusset på, forteller Anneli.

Selv etter flere måneder hadde de ikke hatt sex med hverandre, han var nølende og motvillig.

Forklaringen kom som lyn fra klar himmel tre år senere. For høsten 2009 ble Anneli Auer pågrepet og siktet for drapet på sin mann.

– Jeg skjønte etter hvert at «Seppo» måtte være politimann, at han hadde gått «undercover» for å få meg til å røpe meg.

Politiet oppga «ekteskapelige problemer» som motiv: Jukka Lahti ville skilles, og at paret midt på natten hadde havnet i en voldsom krangel.

Anneli har hele tiden avvist påstanden.

– Jeg trodde det var en dårlig spøk da de begynte å påstå at det var jeg som hadde gjort det. Til å begynne med tok jeg det ikke alvorlig, selv om de hevdet at jeg var skyldig. Jeg har alltid trodd på at politiet ville finne sannheten, og jeg var overbevist om det ville skje med meg også, sa Anneli Auer i et intervju nesten 10 år etter at ektemannen ble tatt av dage.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

<b>OFFERET:</b> Jukka S. Lahti satt sentralt i nedbemanningsprosesser på jobb og var omstridt blant arbeidstagere som fryktet for jobbene sine.
OFFERET: Jukka S. Lahti satt sentralt i nedbemanningsprosesser på jobb og var omstridt blant arbeidstagere som fryktet for jobbene sine.

− Arrangerte bevis

Politiet sto på sitt. Etterforskningsledelsen hevdet at ekteparet hadde gått løs på hverandre med vedkubber og kjøkkenkniver. For å forvirre politiet, skal hun etter at ektemannen ble liggende som død, ha arrangert åstedet slik at det så ut som om en inntrenger hadde tatt seg inn. Deretter ringte hun så til nødsentralen.

Men samtidig som hun snakket med dem, kviknet ektemannen til igjen, han var ikke død, ifølge politiet. Det er på det rene at Lahtis smerteskrik og klagerop kan høres i bakgrunnen på opptaket av nødsamtalen.

I en første teori hevdet påtalemyndighet og politi at Auer da ga telefonen til sin datter, gikk inn i rommet og drepte Lahti med to dødelige slag mot hodet.

Et alternativt hendelsesforløp kunne ifølge politiet være at Lahti allerede var død da Auer ringte til alarmsentralen.

Skrikene i bakgrunnen skal ha kommet fra et lydbåndopptak som Auer gjorde mens ektemannen fortsatt levde. Opptaket skal så ha blitt spilt av for å gi inntrykk av at ektemannen fortsatt var i live. Noe bånd med et slikt opptak er imidlertid ikke funnet.

<b>INGEN TEGN:</b> Juha Joutsenlahti ledet etterforskningen av drapet på Jukka S. Lahti innledningsvis, og fant ingen holdepunkter for at Anneli Auer kunne stå bak drapet. Det resulterte i at han ble tatt av saken.
INGEN TEGN: Juha Joutsenlahti ledet etterforskningen av drapet på Jukka S. Lahti innledningsvis, og fant ingen holdepunkter for at Anneli Auer kunne stå bak drapet. Det resulterte i at han ble tatt av saken. Foto: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Politi-splittelse

Før ektemannen ble drept, var Anneli Auer en hjemmeværende hustru og mor med ansvar for fire mindreårige barn. Hun drev også en nettside der hun skrev om barn, oppvekst, familie. Tre år etter drapet endte hun opp som tiltalt for drap.

Politiets arbeid var ingen kilde til stolthet i etaten: I en blodflekket seng lå en vedkubbe. På denne fant etterforskerne både offerets og en ukjent persons DNA. Det skulle ta syv år og mer enn 700 DNA-tester før det ble klart at DNA-restene stammet fra en av politiets egne etterforskere.

På drapsstedet ble det også funnet massevis av brunspraglete, syntetiske fibrer. Fibrene ble funnet både på offeret og på det knuste vinduet i inngangsdøren, men ikke på Anneli Auers klær eller kropp. Hvor de stammer fra, har politiet aldri klart å forklare.

Allerede før rettssaken ble den erfarne drapsetterforskeren Markku Tuominen fra CPK (finsk Kripos) bedt om å løse én konkret oppgave; finne ut om Anneli Auer var skyldig eller ikke.

Hans konklusjon var at Anneli Auer ikke kunne ha begått drapet, og at gjerningsmannen måtte være en utenforstående.

<b>ERSTATNINGSKRAV:</b> Etter å ha blitt endelig frifunnet for drapet på ektemannen, fremsatte Anneli Auer krav om erstatning fra den finske stat. Hun ble tilkjent den største erstatning for urettmessig straffeforfølgelse som har vært gitt i Finland, men det hindret ikke påtalemyndigheten fra å reise nye anklager.
ERSTATNINGSKRAV: Etter å ha blitt endelig frifunnet for drapet på ektemannen, fremsatte Anneli Auer krav om erstatning fra den finske stat. Hun ble tilkjent den største erstatning for urettmessig straffeforfølgelse som har vært gitt i Finland, men det hindret ikke påtalemyndigheten fra å reise nye anklager. Foto: LEHTIKUVA / RONI LEHTI

CPKs psykolog og profileringsekspert Helinä Häkkänen-Nyholm laget en profil av gjerningsmannen. Hennes vurdering var at gjerningspersonen var en utenforstående mann.

– Da Anneli Auer ble stilt for retten, ble hverken Tuominens rapport eller Helinä Häkkänen-Nyholms profil fremlagt, sier Juha Joutsenlahti, som ledet etterforskningen innledningsvis.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Han legger ikke skjul på at han er kritisk til påtalemyndighetens håndtering av saken. Det har kostet ham dyrt: I 2008 ble Joutsenlahti fjernet fra etterforskningen.

I to rettssaker ble Anneli Auer funnet skyldig og dømt. Hver gang opphevet en høyere domstol kjennelsen. To ganger ble saken tatt opp i Høyesterett. Da Finlands øverste dommere omsider hadde sagt sitt, var Anneli Auer endelig frifunnet for anklagene om ha drept sin ektemann og sine barns far.

<b>ISOLASJON:</b> Anneli Auer satt 611 dager i fengsel, store deler av tiden i isolasjon, anklaget for drap på sin ektemann. Her er hun på vei inn til en av rettssakene før hun ble endelig frifunnet.
ISOLASJON: Anneli Auer satt 611 dager i fengsel, store deler av tiden i isolasjon, anklaget for drap på sin ektemann. Her er hun på vei inn til en av rettssakene før hun ble endelig frifunnet. Foto: MARTTI KAINULAINEN

Nye anklager

Men saken var ikke over med det.

For mens rettens kvern malte i drapssaken, så andre sitt snitt til å fremme nye anklager mot Anneli Auer.

Mens Anneli satt fengslet for drap, var omsorgen for hennes fire mindreårige barn overlatt til Annelis bror som var barnløs i sitt ekteskap.

Derfra kom det nå forferdelige anklager.

Fem år etter at faren var død og tre år etter at barna flyttet inn hos sin onkel og tante, begynte de tre yngste søsknene å fortelle. Barna fortalte om det som skal ha skjedd i Ulvsby-villaen drapsnatten. Og de fortalte om trusler, om satanistiske ritualer, om ofring av fugler og dyr. Og de fortalte om seksuelt misbruk.

Dermed bar det tilbake til tiltalebenken for Auer, nå med selskap av en mann hun hadde et kort forhold til etter ektemannens død. I en tre måneder lang rettssak bak lukkede dører, ble de to kjent skyldige i overgrep. Auers ekskjæreste fikk 10 års fengsel, selv ble hun dømt til syv år bak murene.

Anklagene om dyreofring og satanisme ble avvist.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Anneli Auers eldste datter, som var ni år da drapet skjedde, har hele tiden stått ved morens side. De tre minste barna har ikke Auer sett siden de ble tatt fra henne i 2011. I årevis holdt broren – som fikk 9000 euro i måneden for å ta seg av dem – ungene strengt isolert fra all annen familie.

Høsten 2015 ble Anneli Auer endelig frifunnet for drapsanklagene og løslatt etter 611 dager uskyldig fengslet, strengt isolert på grunn av at hun hadde fått livstidsdom. For dette ble hun tilkjent i overkant av fem millioner kroner i erstatning, det høyeste beløp den finske stat noen gang har betalt ut til en som er uskyldig dømt.

Auer og hennes advokat forsøkte å få anklagene om seksuelt misbruk av barna opp på nytt, men ble avvist av Høyesterett som mente det de presenterte av nye opplysninger, ikke flyttet saken i tilstrekkelig grad.

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

– For dårlig politiarbeid

<b>AVVISER KRITIKK:</b> Statsadvokat Kalle Kulmala.

Politifolkene som var først på åstedet, manglet kunnskap, mener aktor i saken mot Auer.

− De overså ting, opptrådte klønete og tenkte ikke et øyeblikk at Anneli Auer selv kunne være gjerningspersonen.

Det hevder den aktor Kalle Kulmala som svar på kritikken mot påtalemyndighetens anklager mot Anneli Auer.

– Helt fra begynnelsen har man oversett bevis som ville gjort denne saken klarere. Vi skulle visst mye mer enn det vi nå vet i ettertid – flere år senere. Åstedet ble ikke gransket nøye nok, og politiet forsto ikke at de måtte behandle Auer som en mistenkt, uttalte Kulmala i et intervju med Hufvudstadsbladet.

Han har representert påtalemyndigheten i alle sakene mot Auer, og avviser totalt kritikken fra Juha Juotsenlahti om sentrale vitnesbyrd som ble oversett eller avvist under rettssakene.

Kilder: Hufvudstadsbladet, VG, SVT, YLE, Wikipedia.

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2022, og sist oppdatert 20/01 2022.

Les også