Seriemordere

Charles Cullen kan være USAs verste seriemorder

Drapsmetoden var så utspekulert at Charles Cullen fikk holde på i 16 år før noen fattet alvorlig mistanke. Politiet tror han kan ha tatt livet av flere hundre personer.

SERIEMORDER: Charles Cullen har tilstått rundt 40 drap. Politiet mistenker at han kan stå bak flere hundre dødsfall.
SERIEMORDER: Charles Cullen har tilstått rundt 40 drap. Politiet mistenker at han kan stå bak flere hundre dødsfall. Foto: John Wheeler (Getty Images)
Sist oppdatert

Ingen vet hvor mange han har tatt livet av.

Noen sier 40 personer. Andre 100 personer. Det er noen som sier det kan være så mange som 200.

Tallet er usikkert.

Alt politiet kan være sikre på er at Charles Cullen er en av USAs verste seriemordere noen sinne. Kanskje den verste.

I 2022 kom filmen, «The Good Nurse» basert på den grufulle historien på Netflix. I filmen spilles rollen til Cullen av den britiske skuespilleren Eddie Redmayne (40).

Klikk krim: Les flere krimsaker fra Vi Menn og Klikk.no her

Ingen sjarmør

Charles Cullen er ikke en sjarmerende fyr som Ted Bundy eller Nolan Ray George.

Cullen er i helt motsatt ende av skalaen, og har blant annet slitt med depresjoner og selvmordstanker.

Faktisk forsøker han å ta sitt eget liv en rekke ganger, men dessverre for mange av hans fremtidige ofre lykkes han aldri. I stedet dedikerer han 16 år av livet sitt på å ta livet av flere hundre pasienter gjennom jobben som sykepleier.

Etter å ha blitt dimittert fra marinen grunnet helseproblemer i 1984, utdanner Cullen seg som sykepleier. Det tar ikke lang tid etter utdannelsen er fullført, før han var ute i arbeid.

Første drap

Hva som er Cullens første drap, er han ikke selv sikker på. Til politiet har han kun fortalt om det første han husker å ha utført.

Året er 1988 og den pensjonerte dommeren John W. Yengo Senior var blitt innlagt på sykehuset St. Barnabas Medical Center i New Jersey, etter å ha fått en allergisk reaksjon på en blodfortynnende medisin han går på.

Yengo Senior skal aldri forlate sykehuset i live.

Cullen benyttet sjansen til å gi dommeren en dødelig overdose med reseptbelagte medisiner intravenøst.

DRAPSMETODE: Cullen ville sprøyte inn overdoser med medisiner intravenøst. Her et illustrasjonsfoto.
DRAPSMETODE: Cullen ville sprøyte inn overdoser med medisiner intravenøst. Her et illustrasjonsfoto. Foto: Thinkstock

I løpet av de neste fem årene tar Cullen livet av en rekke pasienter på sykehuset.

Metoden er alltid den samme: En dødelig cocktail av reseptbelagte medisiner.

Slike overdoser er vanskelig å oppdage, spesielt når man ikke vet hva man leter etter.

- Mye av hemmeligheten til at Cullen kunne holde på så lenge, lå i medisinene han brukte. De fleste sykehus har strenge rutiner for medisin som gir rus og er avhengighetsskapende, som morfin og ketamin, men Charles Cullen var smart og unngikk slike medisiner. Han benyttet seg heller av medisin som egentlig er ment for å redde liv, forteller journalist og forfatteren bak boken «The Good Nurse», Charles Graeber.

Netflix-filmen er basert på det som kommer frem i denne boken.

En favoritt var digoxin (i Norge kalt Lanoxin) som blant annet brukes mot hjertesvikt og hjerteflimmer. I store nok doser ble denne medisinen et drapsvåpen i Cullens hender.

Graeber har brukt ti år på boken om seriemorderen. Journalisten har gått igjennom en rekke politirapporter, vitneavhør og sykehusdokumenter, i tillegg til å ha intervjuet Cullen i fengsel.

Et skrik om hjelp

Det skulle ta lang tid før Cullen blir oppdaget.

Det er først i 1992 at noen ved sykehuset sykepleieren arbeider på begynner å stille spørsmål rundt de mange dødsfallene som inntreffer på avdeling. Spesielt etter at flere pasienter dør som følge av tukling med intravenøs insulin, er mange overbevist om at noe er galt. Sykehuset setter i gang en intern etterforskning.

Cullen hadde tatt livet av en AIDS-pasient nettopp ved hjelp av en overdose insulin og får kalde føtter da han får nyss om etterforskningen.

Det var selvfølgelig han som hadde tuklet med utstyret.

Han slutter på sykehuset, men får seg raskt ny jobb på et annet sykehus, nå i Phillipsburg, New Jersey. Dette til tross for at den interne etterforskningen ved St. Barnabas konkluderte med at Cullen mest sannsynlig er mannen som står bak «feilen» som kostet flere pasienter livet.

DRAPSORGIE: Politiet er overbevist om at Charles Cullen har drept flere hundre mennesker mens han arbeidet som sykepleier. Her fra retten i 2003.
DRAPSORGIE: Politiet er overbevist om at Charles Cullen har drept flere hundre mennesker mens han arbeidet som sykepleier. Her fra retten i 2003. Foto: Getty Images

Men ingen blir varslet og sykepleieren får fortsette sitt drapstokt på Warren Hospital.

Det tar ikke lang tid før tre eldre damer dør på Cullens nye arbeidsplass. Ett av ofrene hadde til og med fortalt andre sykepleiere og familiemedlemmer om en «skummel mannlig sykepleier» som hadde kommet inn på værelset hennes om natten og gitt henne en sprøyte mens hun sov.

Den gamle damen ble dessverre ikke trodd. Ikke lenge etterpå blir hun funnet død i sykesengen.

FATTER MISTANKE: Varsellampene burde ha lyst for lengst, men det er først ved Somerset Medical Center i New Jersey at kolleger fatter alvorlig mistanke til Charles Cullen. Han ble arrestert på en restaurant den 12. desember 2003 etter at politiet hadde overvåket ham i flere uker.
FATTER MISTANKE: Varsellampene burde ha lyst for lengst, men det er først ved Somerset Medical Center i New Jersey at kolleger fatter alvorlig mistanke til Charles Cullen. Han ble arrestert på en restaurant den 12. desember 2003 etter at politiet hadde overvåket ham i flere uker. Foto: Wikipedia

Over årenes løp flytter Cullen ofte. Mangel på sykepleiere i USA gjør at han sjeldent har problemer med å finne seg ny jobb. Dette til tross for at han flere ganger i perioder blir innlagt på psykiatriske sykehus og får behandling for alvorlige depresjoner. Cullen gjør også flere forsøk på å ta sitt eget liv.

Flere hundre drap

Det skal ta hele 16 år før Cullen blir stoppet.

Sykepleierens siste arbeidsplass, Somerset Medical Center i New Jersey, har oppdaget flere ting som gjør dem mistenksomme på Cullen. De finner blant annet ut at sykepleieren har bestilt reseptbelagt medisin til pasienter han ikke har ansvar for.

Fire mistenksomme dødsfall gjør også sitt til at myndighetene blir nysgjerrige. Sommeren 2003 varsler New Jersey Poison Information & Education System sykehuset om at de har grunn til å tro at en av deres sykepleiere tar livet av pasienter.

Men Somerset nøler med å reagere. Det er først da Cullens siste offer dør av lavt blodsukker i oktober 2003, at sykehuset kontakter politiet. En etterforskning av Cullen blir satt i gang og det tar ikke lang tid før gamle historier og mistanker dukket opp.

DØMT: Sykepleieren fikk til slutt sin dom: 11 livstidsdommer. Han unngikk dødsstraff ved å samarbeide med påtalemyndighetene.
DØMT: Sykepleieren fikk til slutt sin dom: 11 livstidsdommer. Han unngikk dødsstraff ved å samarbeide med påtalemyndighetene. Foto: Getty Images

I desember samme år har politiet nok bevis mot Cullen og han ble arrestert for drapet på Florian Gall og drapsforsøk på Jin Kyung Han. Under avhøret med politiet velger Cullen å legge alle kort på bordet. Han tilstår både drapet på Gall, og drapsforsøket på Han. I tillegg forteller han om drap på en rekke andre pasienter.

Harold Shipman fra Nottingham åpnet i 1977 en legepraksis i Hyde, Manchester. 16 år senere, i 1993, hadde kontoret hans over 3000 registrerte pasienter. Men denne sympatiske mannen var en kaldblodig morder i hvit frakk. Han injiserte diamorphine inn i pasientene sine og forfalsket deretter deres medisinske journaler.

Han forfalsket også testamentet til en eldre kvinne han tok livet av. I januar 2000 ble han funnet skyldig i 15 drap og dømt til livsvarig fengsel. Men den videre etterforskningen avdekket at han var ansvarlig for 218 dødsfall og mest sannsynlig sendte 250 pasienter i en for tidlig grav. Shipman, som er den eneste britiske legen som er blitt funnet skyldig i å myrde sine pasienter, hengte seg i cellen i januar 2004.

Japanske Miyuki Ishikawa jobbet som sykepleier på en fødeavdeling og begikk 103 barmhjertighetsdrap på nyfødte barn på 1940-tallet. Antakelig er det eksakte tallet 169. Hun drepte barn til foreldre som ikke ønsket omsorg for dem i en tid da det var forbud mot abort i Japan. Miyuki ble arrestert i 1948 og dømt til fire års fengsel.

Donald Harvey var en selverklært «dødsengel».Han jobbet som portør på sykehus i Cincinnati-området i perioden 1970 til 1987, og hevdet at han hadde drept 87 pasienter - den første da han var bare 18 år gammel. Han ble dømt for å ha kverket 37 pasienter og soner 28 livstidsdommer i Ohio.

Arnfinn Nesset, som var utdannet sykepleier, ble i 1977 ansatt som leder for et sykehjem i Orkdal. Noen år senere ble det avdekket en rekke mistenkelige dødsfall ved sykehjemmet. I 1983 ble Nesset dømt til 21 års fengsel for å ha drept 22 mennesker i løpet av en tjueårsperiode.

Drapsmetoden var å gi pasientene det åndedrettslammende medikamentet Curacit. Ti år etter dommen ble han overført til fri soning og løslatt helt i 2004. Nesset har siden levd på et hemmelig sted i Norge under nytt navn.

Waltraud Wagner var en sykepleier som drepte eldre pasienter på Lainz Hospital i Wien fra 1983 til 1989. Dødelige injeksjoner og drukning var hennes metoder. Sammen med sine medsammensvorne tilsto hun 49 drap, ble mistenkt for opptil 200 avlivninger, men til slutt dømt for 15 drap.

Den russiske legen Maxim Petrov, i løpet av to år, fra 2000 til 2002, drepte han 12 av sine pasienter i St. Petersburg. Han var mistenkt for minst 19 drap.

Den brasilianske sykehusdirektøren og legen Virgina Soares de Souza (56) ble i 2013 mistenkt for å ha styrt et drapskollektiv – med over 300 liv på samvittigheten. Dette ble en nyhet verden over, men ifølge brasilianske medier ble tiltalte frikjent i 2017. Det offentlige departementet i Paraná og ankesaken skulle etter planen tas opp igjen i juni, 2021, skrev storavisen Globo. Så langt har vi ikke klart å finne noen endelig dom.

Se mer

I 2004 erklærer seriemorderen seg skyldig i drapet av tretten pasienter, i tillegg til to drapsforsøk.

Cullen, som risikerer dødsstraff, inngår en avtale med myndighetene om å samarbeide i bytte mot å unngå, ironisk nok, giftsprøyten.

Sykepleieren blir dømt til 127 år i fengsel, men etter hvert som politiet avdekket flere drap utført av Cullen, blir dommen i 2006 utvidet til elleve livstidsdommer.

Den tidligere sykepleieren soner dommen i New Jersey State Prison. Han vil ha mulighet for prøveløslatelse i år 2403 ...

Hvor mange drap han faktisk står bak er det bare Cullen som selv vet, men han har tilstått opp mot 40. Politiet på sin side, er overbevist om at det reelle tallet er flere hundre.

En versjon av artikkelen er tidligere publisert på det nå nedlagte nettstedet side3.no.

Klikk krim: Les flere krimsaker fra Vi Menn og Klikk.no her

Denne saken ble første gang publisert 03/04 2018, og sist oppdatert 28/10 2022.

Les også