dødelig felle

Angelika ga kjæresten et tilbud han ikke kunne si nei til. Lite visste han om hva som faktisk skulle skje

Kvinnen låt desperat da hun ringte politiets nødnummer. Angelika Graswalds oppførsel i ettertid fikk politiet til å ane ugler i mosen.

<b>FELLE:</b> Angelika Graswald lokket samboeren i en dødelig felle, mente påtalemyndigheten.
FELLE: Angelika Graswald lokket samboeren i en dødelig felle, mente påtalemyndigheten. Foto: Skjermdump: Crime Watch Daily
Sist oppdatert

Selv om det var usedvanlig varmt i luften til årstiden å være, lå ikke forholdene spesielt godt til rette for kajakkpadling, denne aprildagen i 2015. Vannet var iskaldt og strømforholdene lumske i Hudson river, 90 kilometer nord for New York.

Kjæresteparet Vince Viafore (46) og Angelika Graswald (35) trosset råd fra flere venner som hadde advart mot forholdene i elven. Likevel la de to ut på Hudson River i hver sin kajakk og satte kursen for turistattraksjonen Bannerman’s Castle. I begynnelsen gikk da også padleturen fint.

Men før paret startet på tilbaketuren, skiftet været. Forholdene ble vanskeligere. Et stykke ut i elven begynte kajakken til Vince å ta inn vann. 46-åringen var ille ute:

– Strømmene kan være ekstra sterke her på denne tiden, og Vince hadde dessuten ikke på seg redningsvest, sa etterforsker Neil Moscato til Crime Watch Daily.

Kajakkeksperter fastslo senere at kajakkene Vince og Angelika benyttet, ikke var egnet for de rådende forholdene. Det kom også frem at Vince hadde drukket alkohol på turen.

Mens samboeren kjempet desperat for å holde seg om bord kajakken, ringte Angelika politiets nødnummer.

«Vær så snill, hjelp ham», kan man høre henne si til operatøren mens hun roper «hold on, baby. Hold on. Å nei, jeg ser ham ikke lenger.»

Lykkelig over dødsfallet?

En redningsbåt ble sendt ut, men Vince var alt forsvunnet i vannmassene.

– En tragisk ulykke, slo politiet fast. Men flere skulle reagere på Angelikas opptreden under forsvinningen 19. april 2015 og i tiden etter.

Fikk livs­forsikringen

Til tross for at familien til Vince Viafore kjempet for at Angelika Graswald ikke skulle motta noe av livsforsikringen etter Vince, inngikk partene forlik i august 2018.

Hvor mye av den opprinnelige forsikringssummen på 500 000 dollar som tilfalt Angelika Graswald etter fratrekk for advokatutgifter, er ikke offentliggjort.

− Summen er konfidensiell, uttalte en av hennes advokater, Anthony Pisconiere til The Daily Mail etter forliket.

Vitner kunne fortelle politiet at Vince hadde begynt å få problemer lenge før Angelika ringte politiets nødnummer. Og vitneobservasjoner indikerte at Angelika hadde gjort lite for å komme ham til unnsetning før hun omsider ringte 911.

En av dem som reagerte på sviger­datterens opptreden, var Vinces mor, Mary Ann Viafore:

– Vi hadde en familiesamling kort tid etter forsvinningen. Da virket Angelika påfallende lystig og glad, og flere merket seg at hun slo kollbøtte på gressplenen og virket å kose seg, sa hun til Crime Watch Daily og la til:

– På en senere fest røykte hun sigar, sang karaoke og inntok flere shots.

– Hun inviterte oss med på den aktuelle festen som ble arrangert under påskudd av å feire Vinces liv, uttalte etterforsker Moscato i intervjuet.

– Vi takket høflig nei til invitasjonen.

Både moren og etterforskerne syntes Angelikas opptreden ikke harmonerte veldig godt med hva man med rimelighet kunne forvente av en bekymret samboer som hadde sett sin egen kjæreste forsvinne i vannmassene og trolig var omkommet.

<b>PADLEMÅL:</b> Bannerman›s Castle er en populær turist­attraksjon på Bannerman Island ved Hudson River, 90 kilometer nord for New York. Det var også hit Angelika Graswald overtalte kjæresten til å bli med på kajakktur.
PADLEMÅL: Bannerman›s Castle er en populær turist­attraksjon på Bannerman Island ved Hudson River, 90 kilometer nord for New York. Det var også hit Angelika Graswald overtalte kjæresten til å bli med på kajakktur. Foto: Wikimedia Commons

Avsløringen

Etterforskernes bange anelser skulle langt på vei bli bekreftet. Under en befaring på Bannerman Island kom en uventet innrømmelse fra Angelika Graswald.

– Ut av det blå begynte hun å fortelle om samlivet med Vince og at han hadde presset henne til seksuelle handlinger hun ikke likte, som å delta i trekanter, sa etterforsker Donald DeQuarto til Crime Watch Daily.

– Uoppfordret fortalte hun meg så at hun hadde trukket ut bunnpluggen på kajakken hans og tuklet med ringen til padleåren hans − og at hun hadde gjort dette fordi hun ønsket at kajakken hans skulle synke.

De nye opplysningene fikk 911-samtalen på ulykkesdagen til å fremstå som skuespill fra Angelikas side. Hun ble tatt med til politistasjonen for nærmere avhør. I videoopptaket fra avhøret kan man blant annet høre henne bekrefte opplysningene hun hadde gitt under befaringen:

<b>LUMSKE STRØMMER:</b> Hudson River byr på skumle strømmer, særlig etter snøsmeltingen i fjellene nord for New York. Å padle til Bannerman›s Castle ble frarådet, men advarslene stoppet ikke Angelika Graswald og Vince Viafore.
LUMSKE STRØMMER: Hudson River byr på skumle strømmer, særlig etter snøsmeltingen i fjellene nord for New York. Å padle til Bannerman›s Castle ble frarådet, men advarslene stoppet ikke Angelika Graswald og Vince Viafore. Foto: Wikimedia Commons

– Jeg ønsket ikke å drepe ham. Men jeg ville at han skulle forsvinne så jeg kunne være fri.

I avhøret fortalte hun at hun har en god og en ond side, og at hun kan være både «en engel» og «en demon».

– Engel-siden av meg sa «redd ham, hjelp ham». Men den onde siden sa «dette kommer til å skje, så la det skje». Nå er han borte, og jeg lever fint med det, uttaler hun til etterforskerne på videoopptaket.

Under pauser i avhørene kan man se henne utføre treningsøvelser i avhørsrommet mens hun synger, hopper rundt, spiser pizza og ellers virker uberørt av at samboeren hennes fortsatt ikke er funnet.

<b>FORLOVET:</b> Angelika Graswald (35) og Vince Viafore (46) var et lykkelig par – i alle fall utad. I virkeligheten ønsket Angelika samboeren død, mente påtalemyndigheten.
FORLOVET: Angelika Graswald (35) og Vince Viafore (46) var et lykkelig par – i alle fall utad. I virkeligheten ønsket Angelika samboeren død, mente påtalemyndigheten. Foto: Facebook

Begunstiget

I tillegg til mistenkelig oppførsel både under og etter samboerens forsvinning, hadde Angelika også et annet forklaringsproblem: Kort tid før kajakkturen der Vince forsvant, hadde han ifølge familien gitt Angelika et ultimatum: Han var lei av å forsørge den arbeidsledige samboeren, og hadde krevd at hun måtte få seg jobb innen utløpet av måneden. Ellers ville han kaste henne ut av leiligheten.

– Samtidig ville han fjerne henne som begunstiget i livsforsikringen hans, sa etterforsker Neil Moscato.

Politimannen er overbevist om at Angelika derfor la en plan for hvordan hun skulle sikre seg beløpet på 500 000 dollar.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

ANSVARLIG: Men for hva? Angelika Graswald inngikk avtale med påtalemyndigheten om å erkjenne uaktsomt drap på sin forlovede Vince Viafore.
ANSVARLIG: Men for hva? Angelika Graswald inngikk avtale med påtalemyndigheten om å erkjenne uaktsomt drap på sin forlovede Vince Viafore. Foto: NTB/Allyse Pulliam/AP

– Jeg tror hun lokket ham med på kajakkturen under påskudd av at de skulle ta sexy bilder av henne, sa etterforsker Moscato.

– Ved å tukle med kajakken hans la hun opp til at en alvorlig hendelse kunne inntreffe under de tøffe forholdene, hevdet han.

– Vås, kontret Angelika Graswalds forsvarer Richard Portale i et intervju med ABC News.

– Sannheten er at Vince Viafore ikke respekterte naturkreftene da han la ut på kajakkturen uten redningsvest og med alkohol i blodet. Angelika var lettet over hans død, det bestrider jeg ikke. Men det å ønske noen død er ikke en straffbar handling, påpekte han.

Advokatens påstand ble underbygget av kajakkeksperters vurdering: Selv om bunnpluggen var fjernet, var det i seg selv ikke nok til at kajakken ville bli fylt med så mye vann at den kunne synke.

<b>MISFORNØYD:</b> Vince Viafore ga forloveden Angelika beskjed om å finne seg en jobb. Han ønsket ikke å fø på henne og truet med å sette henne på dør.
MISFORNØYD: Vince Viafore ga forloveden Angelika beskjed om å finne seg en jobb. Han ønsket ikke å fø på henne og truet med å sette henne på dør. Foto: Facebook

Dømt etter avtale

Liket av Vince ble funnet først 34 dager senere, og sommeren 2015 ble Angelika Graswald tiltalt for forsettlig drap på samboeren. Men før rettssaken kom, opp fikk hun et tilbud fra påtalemyndig­heten: om hun erkjente skyld for hans død, ville hun kun slippe unna med dom for uaktsomt drap.

Angelika Graswald aksepterte tilbudet, men fastholdt i retten at hun hadde gjort alt i sin makt for å redde samboeren. Hun pekte blant annet på at hun selv veltet i sin kajakk i et forsøk på å redde Vince.

<b>FULL AV FUTT:</b> Dette Facebook-bildet la Angelika Graswald ut bare dager etter at samboeren forsvant i vannmassene i Hudson River. − Et forsøk på å bevise at jeg etter forholdene hadde det bra, hevdet hun senere. 
FULL AV FUTT: Dette Facebook-bildet la Angelika Graswald ut bare dager etter at samboeren forsvant i vannmassene i Hudson River. − Et forsøk på å bevise at jeg etter forholdene hadde det bra, hevdet hun senere.  Foto: Facebook

Påtalemyndigheten hevdet Angelika veltet med overlegg idet redningsbåten nærmet seg, vel vitende om at hun med redningsvest ville overleve frem til hun ble plukket opp. I tillegg hevdet aktor at Angelika hadde fratatt Vince padleåren hans mens han desperat forsøkte å redde seg i sikkerhet.

– Jeg tror ikke du fysisk drepte Vince, uttalte dommeren under rettssaken.

– Men du medvirket til en situasjon han ikke kunne overleve. Det var flere grep du kunne gjort for å forsøke å redde ham, hevdet dommeren da han dømte henne til fire års fengsel. Angelika Graswald sonet to år og åtte måneder, og er i dag en fri kvinne.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

I flere intervjuer har hun hevdet at hun fortsatt sørger over Vince.

– Jeg var ikke skyld i hans død, fastholdt hun i et intervju med ABC etter løslatelsen.

<b>LITE EGNET:</b> Kajakkene Vince og Angelika brukte dagen Vince forsvant. Vince brukte den blå. − Kajakkene var ikke egnet for de rådende forholdene, uttalte ekspert.
LITE EGNET: Kajakkene Vince og Angelika brukte dagen Vince forsvant. Vince brukte den blå. − Kajakkene var ikke egnet for de rådende forholdene, uttalte ekspert. Foto: State Police

– Men der og da følte jeg at det beste jeg kunne gjøre var å akseptere tilbudet om redusert tiltalte. Jeg satt uskyldig i fengsel, hevdet hun.

Etterforsker Neil Moscato hadde imidlertid en annen oppfatning.

– Det kom frem at da hun ringte 911, hadde Vince alt vært forsvunnet i rundt 15 minutter. Jeg er overbevist om at hun planla det som inntraff, hevdet han i intervjuet med Crime Watch Daily.

Vi Menn har vært i kontakt med Angelika Graswald og hennes advokat Richard Portale. Ingen av dem har besvart våre henvendelser.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Dumhet ikke straffbart

<b>EKSPERT:</b> Advokat John Christian Elden

Angelika Graswald ble dømt for å ha unnlatt å hjelpe noen i nød, men ikke for drap. Det kunne skjedd i Norge også.

Advokat John Christian Elden i Elden Advokatfirma AS sier til Vi Menn at domstolene i Norge gjør såkalte helhetsvurderinger av bevistilbud uten at loven tillegger noen bevis større eller mindre vekt.

– For å dømme noen skal retten først utelukke den tiltaltes forklaring om han eller hun nekter, og deretter finne det alternative hendelsesforløpet helt sikkert. Dersom eventuelle indisier ikke gir et entydig svar, skal man frifinnes, sier han på generelt grunnlag.

– Det kreves bevis for det lovbrudd tiltalen gjelder. At man for eksempel foretar irrasjonelle grep for å skjule sin deltagelse i frykt for å bli dømt for noe man har ikke har gjort, er dumt. Men ikke unaturlig eller utenkelig, legger Elden til.

Kilder: abcnews.go.com, elle.com, people.com, lawandcrime.com, morelaw.com.dailymail.co.uk

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2022, og sist oppdatert 17/03 2023.

Les også