JAMES "WHITEY" BULGER

James «Whitey» Bulger: Kun Osama Bin Laden var foran på «Most Wanted»-listen

Kun Osama bin Laden var foran ham på «Most Wanted»-listen til FBI, som drev klappjakt på ham i 16 år. James «Whitey» Bulger var Boston-mafiaens ubestridte gudfar – og spilte et livsfarlig dobbeltspill som informant for nettopp FBI.

<b>WANTED:</b> Lenge var James «Withey» Bulger den nest mest ettersøkte forbryteren i USA. Bare Osama Bin Laden var foran han på listen.
WANTED: Lenge var James «Withey» Bulger den nest mest ettersøkte forbryteren i USA. Bare Osama Bin Laden var foran han på listen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

James "Whitey" Bulger var blant USAs mest fryktede menn. Etter seksten år på rømmen og tolv år på FBIs liste over USAs 10 mest ettersøkte menn , ble Bulger arrestert i Santa Monica, California, 22. juni 2011. Han var da 81 år gammel.

Fange nummer 02182-748 fylte 89 år den 3. september 2018, og 30. oktober samme år ble Bulger innhentet av fortiden. Like etter at han hadde blitt overført til United States Penitentiary i Hazelton i West Virginia, ble den fryktede mafiabossen slått i hjel av medfanger.

Tre menn ble i 2022 tiltalt for å ha drept Bulger. Drapet var trolig planlagt. De tiltalte er Sean McKinnon (36), Fotios «Freddy» Geas (55) og Paul «Pauly» DeColgero (48). De mistenkte har alle bånd til organisert kriminalitet.

Gjennom sitt brutale virke - og samarbeid med FBI - opparbeidet Bulger seg mange fiender.

LES OGSÅ: (+) Norges verste seriemorder lever i frihet

Historien om James "Whitey" Bulger inkluderer minst 11 drap. Sannsynligvis mange flere. Mannen vi snakker om er mannen med fødenavn James Joseph Bulger Jr, som gikk under navnet James "Whitey" Bulger eller bare «Whitey» etter det hvite håret.

En mann som i sitt 89-årige liv trolig opplevde og gjennomgikk mer enn de fleste.

ETTERLYST: James «Whitey» Bulger og kjæresten Catherine Greit på en etterlysningsplakat.
ETTERLYST: James «Whitey» Bulger og kjæresten Catherine Greit på en etterlysningsplakat. Foto: NTB Scanpix

Noen av ofrene til Bulger var rivaliserende gangstere, som han skjøt i nakken. Andre var vakre, unge kvinner han drepte med bare hendene, fordi han var redd de visste om dobbeltspillet.

Historien om «Whitey» er så vill at amerikanske filmskapere ikke har hatt noe valg – Whiteys liv bare måtte bli film.

LES OGSÅ: Benny fra Olsenbanden favoriserte én biltype

Kassasuksessene «The Departed» og «Black Mass» hviler begge på den irsk-ættede gangsterkongens voldsomme liv.

Satt i Alcatraz

Jimmy Bulger ble født i Boston i 1929. Han vokste opp på sørsiden av byen, i det fattige området som kalles «Southie».

ETTERSØKT: Boston Police Department mugshot av James “Whitey” Bulger i mars 1953. Bulger var da leder for Winter Hill gang, en irsk mafiaorganisasjon som ifølge FBI terroriserte Boston.
ETTERSØKT: Boston Police Department mugshot av James “Whitey” Bulger i mars 1953. Bulger var da leder for Winter Hill gang, en irsk mafiaorganisasjon som ifølge FBI terroriserte Boston. Foto: FBI

Jimmy fikk sin oppdragelse på gata, på den harde måten. Ungene lekte politi og røver i oppveksten, og det var akkurat det mange av dem ble også når de ble voksne: Politi og røver.

Jimmys lillebror, Billy, ble politiker og en av byens mektigste menn, som president i Massachusetts-parlamentet. Jimmys kompis, John Connolly, ble etterforsker i FBI.

Og Jimmy selv?

Han holdt seg til røverne på gata. Inspirert av den italienske Patriarca-familien, som herjet nord i Boston, startet Jimmy å kreve beskyttelsespenger av pub- og restauranteiere i Southie. Han ranet butikker og kapret trailere.

Jimmy viste sterke lederegenskaper, og hadde snart rekruttert et lite crew som ikke var redde for verken møkk eller blod på henda.

De gjorde akkurat som Jimmy befalte. To av de mest lojale gangsterne het Kevin Meeks og Steve Flemmi. De gjorde de skitne jobbene for Jimmy Bulger og gjengen hans, som snart skulle bli kjent som «The Winter Hill Gang».

FANGEØYA: Bulger satt en periode bak lås og slå i beryktede Alcatraz.
FANGEØYA: Bulger satt en periode bak lås og slå i beryktede Alcatraz. Foto: FBI

I 1956 ble Jimmy Bulger arrestert og sendt i fengsel på andre siden av landet, på fangeøya Alcatraz utenfor San Fransisco. Han satt også i det beryktede Leavenworth-fengselet, og slapp ikke ut før i 1963.

Jimmy Bulger bestemte seg for at han aldri skulle sitte i fengsel igjen. Ikke fordi han skulle bli lovlydig – nei, han skulle bare bli smartere enn politiet.

LES OGSÅ: 13 skrekkfilmer som skremmer vettet av deg

MOST WANTED: James Bulger var etterlyst for mord. Noe FBI lot innbyggerne få vite om. En tid var det bare Osama Bin Laden som var mer "ønsket" enn James Bulger.
MOST WANTED: James Bulger var etterlyst for mord. Noe FBI lot innbyggerne få vite om. En tid var det bare Osama Bin Laden som var mer "ønsket" enn James Bulger. Foto: Getty Images

I seng med fienden

Sammenlignet med den italienske mafiaen var Jimmy Bulger lenge en småfisk. Mafiasjefen Raymond Patriarca var FBIs prioritet på 70-tallet i Boston.

Jimmys barndomsvenn, John Connolly, fikk en fiks idé. Han møtte Jimmy på en øde parkeringsplass, og la frem følgende tilbud:

– Fortell meg hvordan vi kan få kloa i Raymond Patriarca, så skal jeg sørge for at FBI ikke legger seg opp i det du driver med!

Å bli FBI-informant er et svært alvorlig trekk for en gangster, men Jimmy Bulger valgte heller å se på det som en forretningsavtale. Som han holdt for seg selv. Jimmy fikk fotografert Patriarca-gjengen utenfor hovedkvarteret deres og overbrakte bildene til Connolly. Disse førte til arrest av den italienske mafiaen, en stor suksess i FBI – og John Connolly var plutselig den store helten.

<b>LILLEBROR: </b>James' lillebror, Billy, ble politiker og en av byens mektigste menn, som president i Massachusetts-parlamentet.
LILLEBROR: James' lillebror, Billy, ble politiker og en av byens mektigste menn, som president i Massachusetts-parlamentet. Foto: Getty Images

Ingen likte amnestiet de hadde innrømmet Jimmy Bulger, men akkurat nå fikk man bare se en annen vei. Raymond Patriarca var den viktigste. Med den italienske mafiaen bak lås og slå, økte spillerommet for Jimmy Bulger.

Siden sist hadde narkotikaen kommet til Southie, og nå spredde salget seg til hele byen. Omsetningen av marihuana, kokain og heroin skjøt i været, og pengene flommet inn.

Jimmy importerte ikke varene selv, men han kontrollerte gatene. Dermed måtte alle som solgte, betale til Jimmy for tilgang. Dette utgjorde millioner av dollar. Noen av pengene fant veien til politi og FBI i form av bestikkelser. Andre ble brukt til kjøp av våpen, som ble overrakt til Bulgers irske brødre i IRA.

<b>ETTERSØKT:</b> Lenge var det mafiabossen Raymond Patriarca som FBI jaktet etter. Da James Bulger hjalp FBI med den jobben, åpnet deg seg nye muligheter for Bulger, som frem til da hadde vært en småkjeltring.
ETTERSØKT: Lenge var det mafiabossen Raymond Patriarca som FBI jaktet etter. Da James Bulger hjalp FBI med den jobben, åpnet deg seg nye muligheter for Bulger, som frem til da hadde vært en småkjeltring. Foto: Getty Images

Våpnene ble smuglet fra Boston til Nord-Irland og den brutale krigen som pågikk i gamlelandet gjennom hele 70-tallet. Bulger, som på veien hadde fått klengenavnet «Whitey» for sitt hvite hår, hadde steget i gradene.

På slutten av 70-tallet hadde småfisken fra Southie hadde blitt hele Bostons gangsterkonge.

Blod på hendene

I FBI-hovedkvarteret prøvde John Connolly som best han kunne å dekke over Jimmy Bulgers terrorvelde. Men med narkotikaen og de økende pengesummene ble mafiabutikken til Bulger bare råere og råere.

Fikk du besøk av Jimmy, Steve Flemmi og Kevin Meeks, betydde det ofte at du skulle dø.

Jimmy og Steve byttet på å likvidere sine fiender, mens Kevin Meeks holdt vakt. Unge Deborah Hussey kjente både Steve og Jimmy, men hadde overnattet i arresten. Jimmy var redd hun kunne sladre om virksomheten deres. Så han kjørte henne til et hus og kvalte henne med bare hendene.

Steve og Kevin fikk oppgaven å trekke alle tennene og skjule liket i kjelleren. Gjennom 80-tallet ble Jimmy «Whitey» Bulger bare råere og råere.

LES OGSÅ: (+) Seriemorderen klaget på tett sluk. Tatt for 12 drap

Om det var noen som plaget ham, var det lettere å drepe vedkommende, enn å risikere at han kom tilbake på et senere tidspunkt. Da han fikk tips av John Connolly om at den fremstående forretningsmannen Roger Wheeler i Oklahoma kunne lage problemer for en business Bulger hadde gående i Florida, sendte han Steve Flemmi for å skyte ham hjemme i Oklahoma.

Dermed hadde også John Connolly blod på hendene. Informasjon han hadde gitt til Bulger, hadde ført til et drap. Nå var han alene igjen i FBIs hovedkvarter om å beskytte Whitey Bulger. Til slutt var begeret fullt for påtalemyndigheten i Boston. I 1994 bestemte de seg for å bygge en sak på Bulger.

Nå skulle gangsterkongen stoppes – en gang for alle.

Korthuset ramler

Utfordringen var å skaffe bevis. Hvem ville vitne mot Jimmy Bulger i en rettssak? Ikke mange.

Men Boston-politiet begynte å pågripe hver eneste småkriminelle fisk i hele byen, helt til noen ville snakke. Det viste seg at flere var villige til å fortelle hva de visste mot å slippe straffeforfølgelse for egne forbrytelser.

MUGSHOT: Slik så han ut, James Bulger, i 2011.
MUGSHOT: Slik så han ut, James Bulger, i 2011. Foto: Getty Images

Og da en av John Connollys kolleger i FBI stilte opp på et anonymt intervju i Boston Globe om hvordan Gangster-Bulger hadde vært FBI-informant i en årrekke, raste korthuset for alvor.

23 desember 1994, på lille julaften, rakk James Bulger så vidt å lese førstesiden av Boston Globe. Så satte han seg i bilen og kjørte ut av byen. «Whitey» visste denne dagen ville komme – og hadde forberedte seg godt.

Gjennom hele 80-tallet hadde han reist rundt i USA og Europa og plassert cash, falske pass og andre papirer i bankbokser.

Spesielt identiteten Thomas Baxter var godt innarbeidet. Mr. Baxter var medlem av flere respekterte foreninger, og nå hadde han trygge havner og bunker av cash i Florida, Oklahoma, London, Venezia og Dublin – for å nevne noe.

<b>ENDELIG TATT: </b>James Bulger ble arrestert i Los Angeles i 2011 og fløyet til Boston for en opprivende rettssak, der alle hans grusomheter kom for en dag.
ENDELIG TATT: James Bulger ble arrestert i Los Angeles i 2011 og fløyet til Boston for en opprivende rettssak, der alle hans grusomheter kom for en dag. Foto: Getty Images

Sammen med kjæresten Catherine Greig startet Jimmy Bulger livet på rømmen i 1995. Tilbake i Boston ble FBI-etterforsker John Connolly pågrepet i sitt hjem, siktet for medvirkning til kriminell virksomhet, og å hindre etterforskningen til FBI. Han ble først dømt til ti års fengsel, før tiltalen ble utvidet til medvirkning til drap på forretningsmannen Roger Wheeler i Oklahoma.

For dette ble John Connolly belønnet med 40 års fengsel, og han sitter fengslet et sted i Florida. Ifølge Wikipedia dukker navnet hans ikke opp i fengselsdatabasen, så han er trolig registrert med et alias. Noe som ikke ville være uvanlig for en tidligere FBI-agent.

Hele Whitey-affæren var en skamplett for FBI, og Connolly var den som måtte betale prisen. Kevin Meeks og Steve Flemmi ble også pågrepet, og begge valgte å legge alle kortene på bordet.

Kevin Meeks viste politiet hvor seks av likene var begravet, og han viste vei til store pengedeponier. Han fikk bare fem år i fengsel, var ute i 2005, og ble forfatter.

Han har skrevet tre bøker om sitt liv med gangsterkongen Jimmy Bulger og bor i dag i Boston. Steve Flemmi ble funnet skyldig i ti drap og dømt til fengsel på livstid.

I rettssaken mot ham kom det frem stygge detaljer om at han og Bulger hadde pumpet heroin i unge, sårbare jenter og siden utnyttet dem seksuelt.

16 år på rømmen

Jimmy "Whitey" Bulger var bankraneren, pengeutpresseren, drapsmannen og voldtektsmannen hele det statlige Amerika nå jaktet på.

Han var i tillegg FBIs skamplett, slik han hadde fått holde på i to tiår uten at noen grep inn. Det ble utlovet en dusør på hele 16 millioner kroner til opplysninger som kunne føre til Whiteys pågripelse.

Hele 16 ganger var Bulger tema på det populære TV-showet «Americas Most Wanted», mellom 1995 og 2010.

På FBIs liste over de mest ettersøkte personene hadde han kun Osama-Bin Laden over seg.

Jimmy Bulger og kjæresten Catherine var sett både i London og Dublin, men ingen greide å pågripe ham. Ikke før i juni 2011, da Catherine var litt løsmunnet i en skjønnhetssalong i Santa Monica, Los Angeles.

LES OGSÅ: Den meksikanske kvinnen var fribryter og seriemorder

Den islandske modellen Anna Björnsdottir skjønte hvem det var som snakket og ringte FBI’s tipstelefon. Neste gang Catherine Greig besøkte skjønnhetssalongen i Santa Monica, ble hun skygget på vei hjem. FBI forskanset seg i garasjeanlegget, og bare ventet på at gamle Whitey Bulger skulle ut og kjøre.

Da han kom ut av heisen, var 16 års katt-og-mus-lek med FBI over på et lite blunk. Oppe i leiligheten fant agentene en forskrekket kjæreste, 800 000 dollar i cash, flere falske pass og 30 håndvåpen.

Den gamle gangstergubben på 82 år var væpnet til tennene. Pågripelsen dominerte overskriftene i amerikansk media hele sommeren 2011. Jimmy Bulger, nå helt uten det blonde håret på toppen, ble fraktet hjem til Boston under streng bevoktning.

<b>UNDER JORDEN: </b>Slik så James Bulger ut like før han gikk under jorden i 1995. Han ble tatt først i 2011.
UNDER JORDEN: Slik så James Bulger ut like før han gikk under jorden i 1995. Han ble tatt først i 2011. Foto: Getty Images

Tiltalt for 19 drap

I 2013 ble han tiltalt for et bredt utvalg av kriminelle handlinger – og 19 drap. Juryen fant ham skyldig i minst 11. Dommen: Dobbelt livstidsstraff + fem år.

Den straffen skulle han egentlig ha startet å sone i 1995, men Jimmy Bulger greide å tilrane seg 16 år i frihet. Amerikas siste irske mafiaboss ble sperret inne i Coleman II US Penitentiary, i Sumpterville, Florida.

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2022, og sist oppdatert 04/10 2022.

Les også