Ingen har sett denne artisten på 29 år
Synthpioneren la musikken på hyllen for godt i 1985 og ble kristen. Nå vises dokumentarfilmen om han i Bergen.

17. oktober starter den ellevte utgaven av Ekkofestivalen på Østre i Skostredet i Bergen, skriver ba.no. I programmet, som spenner fra bestillingsverket til Biosphere og Skatebård til den unge briten som kaller seg Floating Points, dukker det også opp en film som er regissert av Jake Sumner. For øvrig sønnen til Sting.
Her kan du se hele filmen - «Fantastic Man».
Musikken tok slutt
Onsdag 22. oktober vises den 31 minutter lange dokumentaren «Fantastic Man» om funkmusikeren og synthpioneren William Onyeabor fra Nigeria. Mellom 1977 og 1985 ga han ut en rekke album. Flere av dem blir sett på som ikoniske den i dag. Dette var midt i en oppblomstringsperiode for den nigerianske musikkscenen. Onyeabors største hit, «Atomic Bomb» ble utgitt i 1978.
Men musikken tok slutt. Onyeabor, som installerte seg med sine synthesizere i et studio i byen Enugu i sørøstlige deler av landet på midten av 70-tallet, har ikke vist seg offentlig siden 1985 og heller ikke gitt ut musikk. Visstnok jobber han i dag som forretningsmann og driver blant annet sin egen melfabrikk. Han skal også ha studert film i Russland før han startet med musikk på midten av 70-tallet. Den opplysningen er imidlertid ikke 100 prosent verifisert.
Onyeabor har aldri siden snakket om seg selv eller sin musikk. Han ble, som han har sagt selv, «gjenfødt som kristen» på midten av 80-tallet, noe som kommer ganske klart frem i det eneste «intervjuet» han har gjort siden 1985. New York Times-journalist Mike Rubin ringte til Onyeabor i Nigeria i november i fjor. Og fikk svar.
– Jeg var en synder som angret og som henga meg 100 prosent til kristendommen, sa Onyeabo.
Videre i intervjuet sa han følgende:
– Jeg er bare stolt av musikken min på grunn av det kreative aspektet ved den. Jeg brukte den ikke til å prise Gud. Det er grunnen til at jeg har bestemt meg for at all min åpenbaring skal brukes til å prise Gud og forkynne Guds ord.
Det var det Rubin fikk ut av samtalen.
Fascinert
Festivalsjef i Ekkofestivalen, Asle Bakke Brodin, ble kjent med historien til Onyeabor for fem-seks år siden.
– Jeg ble veldig fascinert av musikken hans, men også av historien. Myten rundt ham fortsetter jo i stor grad å leve, og ikke minst vokse seg større, siden det som blir fortalt videre er fra annenhåndskilder. Han snakker jo ikke selv, forteller Brodin til BA.
Platelseskapet Luaka Bop, som ble startet av David Byrne i 1988, fikk etter lange forhandlinger grønt lys til å gi ut Onyeabors musikk på nytt. De skal også ha forsøkt å lage en biografi om mannen uten å lykkes.
Albumserien som Luaka Bop startet å gi ut i fjor har av åpenbare årsaker fått navnet «Who Is William Onyeabor?». Ifølge plateselskapet Luaka Bop gjemmer ikke Onyeabor seg på noen som helst måte i sitt lille palass i skogen i Enugu. Han skal ha gjort ting innen kristenmusikken disse årene, men den musikken han laget tilbake på 70- og 80-tallet, og som mange setter høyt, har han vendt ryggen.
For godt.