Hvorfor er egentlig dollartegnet en $?

Tror det eller ei, mye tyder på god gammeldags slurv.

Publisert

Hver uke svarer natgeobloggen.no på spørsmål du kanskje ikke visste at du lurte på. Denne gangen er det det spesielle dollartegnet som går under lupen.

Sist vi sjekket, er det ingen «S» i ordet dollar, så det er litt pussig at symbolet skal være en s med en loddrett strek igjennom.

Og er det ikke litt rart at den amerikanske valutaen kalles dollar i det hele tatt? Altså, det ville da være mer logisk med for eksempel pund – noe de tok med fra britene.

Les også: Den berømte dagboken ble etterlatt da nazistene kom. Hvordan er det siste kapittelet i livet til Anne Frank?

Navnet dollar var ikke noe som amerikanerne fant på, da de løsrev seg fra Storbritannia og ble en selvstendig nasjon i 1776.

Det går faktisk tilbake til en myntenhet fra Joachimsthal i Böhmen, et område nord-øst i dagens Tyskland. Myntene de produserte med sølvet fra Joachimsthals gruver, fra tidlig på 1500-tallet, skulle bli nærmest en mal for andre valutaer rundt om i Europa.

Mynten fikk navnet joachimsthaler. Andre steder i Europa begynte det snart å dukke opp lokale varianter, støpt av eget sølv. Disse fikk også lokale navn, men suffikset «–thaler» ble med videre. Du kjenner det igjen på norsk når du hører om daler og « riksdalere» i gamle vers og viser.

Joachimsthaler fra 1525. Foto: Berlin-George, lisensiert under CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Les også: Kong Arthur og den hellige gral. Er det noen sannhet i legendene?

Prøv å si «thaler» på amerikansk, eller for den saks skyld på et latinsk språk. Du har allerede gjettet det: det er dette ordet som ble til «dollar».

Men det forklarer fortsatt ikke at tegnet er en S med en strek igjennom. Hvordan i all verden skjedde det?

En stund etter at sølvet fra Joachimsthal satte malen for europeisk valuta, blomstret den spanske økonomien. Deres sølv skulle da overta som den dominerende valutaen i vesten.

Les også: Hitler misbrukte amfetamin – fikk behandling av kontroversiell doktor

Deres egen versjon av thaleren kalte de en real de a ocho, eller peso de ocho (derav pesos), som betyr «vekt av åtte» (fordi den var verd åtte «reales»). I engelsktalende land kalte de den en spansk dollar, og det var denne som lå til grunn for den amerikanske.

Det går mange historier på hvor på veien $-tegnet oppstod. Men den mest sannsynlige, basert på studier av gamle manuskripter, er denne:

Dollaren kommer altså av en peso (spansk dollar), og forkortelsen for denne mynten var P, eller Ps i flertall (1 P, 10 Ps). Ser du hvor dette bærer?

Etter hvert som handelsmenn måtte føre inn dette hundrevis av ganger i sine regnskaper, begynte de å slå sammen de to bokstavene. Voilà: Tegnet $ ble skapt – av slurv, eller kanskje effektivitet. Bare den loddrette streken består fra bokstaven P, for det ser unektelig mer elegant ut uten halvsirkelen.

Dette symbolet var allerede etablert før den amerikanske valutaen ble innført i 1785.

Les også: Er dette «verdens beste fortelling»?

Legg merke til dollarsymbolet på denne spanske «realen» fra 1768:

Spansk «vekt av åtte». Foto: Offentlig eiendom. via Wikimedia Commons

En siste ting: Kanskje du også lurer på hvorfor dollar på slang kalles en «buck»? De lærde strides om akkurat hvordan det oppstod, men det er ingen tvil om at det går langt tilbake. Og igjen er det én dominant opprinnelseshistorie som virker sannsynlig.

Bokstavelig oversatt viser «buck» til hannen av visse dyrearter, som hjorter og geiter. Altså tilsvarende det norske «bukk».

Da europeerne først ekspanderte over det amerikanske kontinentet, erfarte de at urbefolkningen hadde et byttesystem basert på verdien av et plettfritt hjorteskinn – et «buckskin». Skinn av lavere kvalitet kunne ha lavere verdi, slik at flere dårligere skinn hadde verdien av én «buck».

Ifølge Today I Found Out, er den første referansen til begrepet (i betydningen bytteverdi), fra 1748. Dette i en episode der nybyggerne handlet et fat whisky med lokalbefolkningen, til verdien av fem «bucks». Fra samme år kan en lese i dagboken pioneren Conrad Weiser at det har skjedd et ran, der byttet hadde en verdi av 300 bucks.

Om lag 40 år senere ble den amerikanske dollar etablert som valuta, og ordet ble med videre.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Kan frykten for Alzheimer bli en saga blott? Nå tror man endelig på gjennombrudd …

Hva om alle mennesker plutselig forsvant?

I Japan bygges verdens første hotell bemannet av robot-piker

– Facebook vet mer om deg enn foreldrene og kjæresten din gjør