NYS ELDSTE PUB

Her henger 16 døde menn

New York Citys eldste pub bugner av historier.

ØNSKEKVISTER: Disse ønskekvistene henger over bardisken i New York Citys eldste pub, McSorley's Old Ale House. De ble hengt opp av soldater som skulle ut i første verdenskrig, for å bringe hell, og skulle tas ned igjen dersom de kom tilbake i live.
ØNSKEKVISTER: Disse ønskekvistene henger over bardisken i New York Citys eldste pub, McSorley's Old Ale House. De ble hengt opp av soldater som skulle ut i første verdenskrig, for å bringe hell, og skulle tas ned igjen dersom de kom tilbake i live. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

NEW YORK (Side3): Det første som slår meg når jeg skritter inn i den eldste puben i New York, er sagmugget på gulvet. Så kikker jeg opp og ser vegger stappfulle av bilder og andre gjenstander som åpenbart bærer på mye historie.

Velkommen til McSorley’s Old Ale House på 7th street i East Village, New York City.

- Vi prøver å aldri ta noe ned fra veggene her, men det er ting som har blitt flyttet på. Mye av dette er over 100 år gammelt. Det ble ikke hengt opp for å vare så lenge, men det har gjort det likevel, sier Teresa de la Haba, en av pubens eiere, til Side3.

Puben låste opp døren første gang i 1854 og har vært åpen i 160 år.

Åpen for menn, vel å merke.

Nektet kvinner adgang

Høyesterett i USA måtte nemlig steppe inn for å åpne McSorley’s for kvinner. De ble nektet adgang fram til en høyesterettsdom i 1970 slo fast at dette var ulovlig.

Slagordet «Good Ale, Raw Onions, and No Ladies» måtte omskrives.

- Det var jo faktisk en kvinne som eide puben før forbudet ble opphevet, men hun holdt liv i tradisjonen om ikke å tillate kvinner her. Hun pleide å stå utenfor puben, sier datteren til Matthew Maher, som overtok McSorley's i 1965.

Teresa de la Haba er, som alle andre nåværende og tidligere eiere, av irsk ætt. Etternavnet kommer imidlertid av at hun har giftet seg spansk. Hun er selv en av de første kvinnelige bartenderne som fikk jobbe hos McSorley’s.

- Det var ikke så mange kvinner her da jeg begynte å jobbe bak baren, men stamkundene tok godt vare på meg. Vi serverer jo dessuten bare øl. Ingen sprit.

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Selger ikke sprit

Faktisk selger man ikke engang halvlitere her. Bestiller man en øl, får man to kvartlitere.

Dette er en av ideene som har overlevd helt siden grunnleggeren av puben, John McSorley, innførte dem. Han var sterkt imot spritsalg. Da hans sønn overtok puben og startet med spritsalg i 1905, fikk han klar beskjed at faren at han ville ta fra ham puben hvis han fortsatte med det.

Spritsalget tok brått slutt i 1906. Fire år senere døde John McSorley og sønnen Bill overtok puben. En av hans største utfordringer kom ti år senere, da alt alkoholsalg ble forbudt. Bill McSorley kontret med å selge noe han kalte «Near Beer» (Nesten øl).

Hva som foregikk på bakrommet, er imidlertid en annen sak.

McSorley’s Old Ale House ble åpnet av John McSorley i 1854. Puben ble eid av hans familie fram til Daniel O’Connell, en pensjonert politimann, kjøpte den i 1936. Han hadde da vært stamkunde i puben i 35 år, 13 av dem under forbudstiden. Hans datter Dorothy Kirwan overtok puben da han døde bare fire år senere. Hun beholdt forbudet mot kvinner.
McSorley’s Old Ale House ble åpnet av John McSorley i 1854. Puben ble eid av hans familie fram til Daniel O’Connell, en pensjonert politimann, kjøpte den i 1936. Han hadde da vært stamkunde i puben i 35 år, 13 av dem under forbudstiden. Hans datter Dorothy Kirwan overtok puben da han døde bare fire år senere. Hun beholdt forbudet mot kvinner. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

«McSorley's Day»

Stedet ble raskt et samlepunkt for nærmiljøet, og etter hvert også ansett som en nyttig ressurs for politikere som ville vise sine folkelige sider. Ikke minst etter at USAs største aviser og tidsskrifter - The New Yorker og Life Magazine - på 40-tallet ga puben god omtale.

Den daværende borgermesteren i byen - Mike Bloomberg - erklærte i 2004 17. februar for å være «McSorley's Day» i New York.

- Mange kjente mennesker har vært innom. Dette er ikke et kjendissted, men innimellom dukker det opp noen inkognito for å slappe av her, sier de la Haba, som ikke virker så opptatt av å droppe kjendisnavn til en journalist.

Hun kan imidlertid ikke nekte for at Hollywood er begeistret for McSorley's Old Ale House.

- Vi har latt dem spille inn noen filmer her. «The Rounders» med Matt Damon og Edward Norton, for eksempel. Barscenen der Matt Damon møter Gretchen Mol er spilt inn her. «Once Upon A Time InAmerica» med Robert De Niro gjorde en barscene her. En av de siste var i «The Carrie Diaries», TV-serien som er knyttet til «Sex and the City»-karakterene. De spilte inn en barscene her. Det var ganske kult.

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Mer interessant enn hvilke kjendiser som har vært innom, er det å se nærmere på historiene som fremdeles bor inne i lokalene her.

Lykkebringere

En av de mest påfallende dekorasjonene i puben henger over bardisken. 16 ønskekvister ble hengt opp for å bringe hell til noen som virkelig trengte den.

- Under andre verdenskrig hengte soldater som skulle ut i krigen opp ønskekvister over baren. De som kom tilbake skal visstnok ha tatt dem ned, men jeg vet bare om ett tilfelle hvor en bestefar kom inn og tok en ønskekvist ned, sier Teresa de la Haba.

- Mange av disse historiene kan ikke bevises, men denne virker sannsynlig. Det kom jo mange inn i baren og ønsket hverandre lykke til før de dro ut i krigen.

McSorley's er faktisk involvert i en slags krig selv, om enn av det mer billedlige slaget. Flere konkurrenter hevder at McSorley's ikke er byens eldste pub.

Det tar Teresa de la Haba med stoisk ro.

-Vi får mye oppmerksomhet fordi vi er den eldste puben i byen, og det er et par andre steder som hevder at de er eldre. De påpeker at de selger all type alkohol og vi bare er en ølsjappe, og slike ting.

-Men vi vet at vi er den eldste puben som har vært åpen hele tiden, sier hun til Side3.

Reisetips: 20 grunner til å dra til New York

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: (McSorley's 160th anniversary calendar)
Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2014.

Les også