Russlands nye dommedagsvåpen testes i nordområdene

Dømt for spionasje - får millionerstatning

Spiondømte Frode Berg får 4,3 millioner i erstatning fra staten, ifølge NRK.

FÅR ERSTATNING: Frode Berg ble dømt for spionasje i Russland og måtte sitte nesten to år i russisk fengsel. Nå får han millionerstatning.
FÅR ERSTATNING: Frode Berg ble dømt for spionasje i Russland og måtte sitte nesten to år i russisk fengsel. Nå får han millionerstatning. Foto: Illustrasjonsfoto
Sist oppdatert

Frode Berg måtte sitte nesten to år i russisk fengsel etter å ha blitt fengslet, beskyldt og dømt for spionasje i Russland.

Nå får han 4,3 millioner kroner i erstatning, skriver NRK.no.

Ifølge NRK skal Frode Berg ha skrevet under en avtale om erstatning hos Regjeringsadvokaten. Frode Berg har hele tiden nektet for å ha vært spion, men at han utførte kureroppdrag for norsk etterretning.

En brikke i jakten på dommedagsvåpenet?

I saken under, kan du lese den bakenforliggende historien om hva som kan ha ligget bak vestlig etterretning behov for informasjon fra russiske kilder.

I amerikanernes nye skrekkscenario vil atomskyen reise seg som en gulrød fluesopp over havflaten, synlig fra Long Beach til Nantucket. Drønnet og rystelsene vil smadre vinduer og hus og drive millioner på flukt.

Alle vil ubønnhørlig bli innhentet av den virkelige katastrofen: en 500 meter høy flodbølge som vil legge USAs østkyst i ruiner og spre død og ødeleggelse helt til Missouri.

<b>MARIONETT:</b> Frode Berg var kurer for spørsmål og penger til en ansatt på et topphemmelig russisk ubåtverft. Men E-stabens gruppe for hemmelig etterretning ble lurt trill rundt. Verftsarbeideren var dobbeltagent og ga fra seg falsk informasjon.
MARIONETT: Frode Berg var kurer for spørsmål og penger til en ansatt på et topphemmelig russisk ubåtverft. Men E-stabens gruppe for hemmelig etterretning ble lurt trill rundt. Verftsarbeideren var dobbeltagent og ga fra seg falsk informasjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

En radioaktiv tsunami

En radioaktiv tsunami, utløst av atomtorpedoen Kanyon, Russlands nye dommedagsvåpen.

Den amerikanske frykten for et våpen som ikke kan stanses av noe rakettskjold eller oppdages i tide, fikk etter alt å dømme store konsekvenser for en pensjonert norsk grensekommissær ved navn Frode Berg.

Fremmed interesse

Frode Berg ble arrestert på tur for å levere penger og spørsmål til 44 år gamle Vasilij Zemljakov, som arbeidet ved det superhemmelige Zvezdochka-verftet ved Kvitsjøen.

Berg fikk oppdragene, instruksjonene og forsendelsene av representanter for norsk etterretning.

Men våpensystemene som produseres ved verftet er neppe tiltenkt Norge, og omfatter teknologi som ligger over- og utenfor hva Norge besitter ekspertise på, Blant dem er Russlands nye dommedagsvåpen – atomtorpedoen Kanyon, samt missilene Skyfall og Avantgard.

Etterretningsmål

<b>FRYKTET NYVINNING:</b> Ubåten Khabarovsk bygges i største hemmelighet på Sevmash-verftet like over russergrensen i nord. Ved verftet trodde flere vestlige etterretnings­organisasjoner at de hadde en spion som ble betalt med hjelp av Frode Berg.
FRYKTET NYVINNING: Ubåten Khabarovsk bygges i største hemmelighet på Sevmash-verftet like over russergrensen i nord. Ved verftet trodde flere vestlige etterretnings­organisasjoner at de hadde en spion som ble betalt med hjelp av Frode Berg. Foto: Hisutton.com

De superhemmelige marineverftene Sevmash og Zvezdochka har derfor i mange år vært et hovedmål for vestlig etterretning.Da en av den norske etterretningsstabens offiserer i Kirkenes sommeren 2014 møtte den tilsynelatende rekrutteringsvillige verftsarbeideren Zemljakov, ble flaggene heist.

Et etterretningskupp syntes innen rekkevidde.

Men E-stabens gruppe for hemmelig etterretning ble lurt trill rundt. Frode Berg og hans oppdragsgiverne ble manipulert som marionetter av Kremls eksperter på desinformasjon.

<b>AMERIKANSK MARERITT:</b> Det russiske våpenet er en mellom­ting mellom en torpedo og en drone som skytes ut fra en ubåt, og er ladet med en atomladning som bygger opp en 500 meter høy tsunami.
AMERIKANSK MARERITT: Det russiske våpenet er en mellom­ting mellom en torpedo og en drone som skytes ut fra en ubåt, og er ladet med en atomladning som bygger opp en 500 meter høy tsunami. Foto: Illustrasjon: Igor Zhuravlov

Russland under Putin vil ikke finne seg i rollen som annen­rangs stormakt, og har brukt millioner på våpen som kan trenge gjennom amerikanernes rakettskjold.

Nye og avanserte russiske våpen

− I alle de årene som har gått siden USA ensidig sa opp ABM-avtalen, har vi arbeidet intenst med nye og avanserte våpensystemer, erklærte president Vladimir Putin da han i mars 2018 annonserte seks nyskapninger i Russlands atomarsenal:

− Vi har utviklet og fortsetter å utvikle presise og høyeffektive våpen, som for en billig penge kan overvinne rakettskjoldet.»

Et nytt våpenkappløp syntes å være i gang.

Men for CIA, US Navys etterretningstjeneste og den norske E-staben kom ikke utfordringen som en overraskelse. Lyttestasjonene i Øst-Finnmark, overvåkingsflyene, etterretningsskipene og spionsatellittene hadde i årtier fulgt virksomheten i den lukkede marinebyen Severodvinsk og testsenteret Nenoksa, der noen av Putins nye supervåpen ble konstruert og utprøvd.

Trengte agent på innsiden

De visste hva som var i ferd med å skje, men satellittfoto og oppsnappede elektroniske signaler var ikke nok. De trengte en agent på innsiden av de tungt bevoktede verftsportene, og aller helst en person som kunne levere fremdriftsrapporter og data om den teknologiske utviklingen.

<b>UTSLETTES:</b> Denne kartskissen er laget i Russland for å vise hvilke områder som kan rammes med én Kanyon dommedagstorpedo.
UTSLETTES: Denne kartskissen er laget i Russland for å vise hvilke områder som kan rammes med én Kanyon dommedagstorpedo. Foto: Illustrasjon: Google/Inegi

Fristelsen ble for stor

Da en av E-stabens offiserer i Kirkenes våren 2014 fikk kontakt med den 44 år gamle Vasilij Zemljakov, som arbeidet ved Zvezdochka-verftet, syntes gjennombruddet nær.

Ifølge enkelte opplysninger ble Vasilij kultivert direkte og via Internett og tilbudt betydelige beløp i hard valuta, høyst sannsynlig i bytte mot opplysninger om spesialubåten Sarov og støttefartøyene Star og Admiral Kovalev, som testet den atomdrevne torpedoen Kanyon.

I slutten av juli 2014 ble dessuten kjølen på den 10 000 tonns atomdrevne ubåten Khabarovsk strukket ved søsterverftet Sevmash, noe som kan ha økt E-stabens appetitt og risikovilje i betydelig grad.

Vestlig etterretning har lenge ment at Khabarovsk med sitt særpregede skrog er en del av Putins superhemmelige våpenprogram og vil ha evnen til å frakte med seg seks skrekk-­torpedoer av Kanyon-typen.

Agenten var «skuespiller»

<b>SPIONJEGER:</b> − Vi besluttet å iverksette skjulte etter­forsknings­skritt,» sa den russiske stats­advokaten Milana Digajeva da Frode Berg-saken dukket opp. 
SPIONJEGER: − Vi besluttet å iverksette skjulte etter­forsknings­skritt,» sa den russiske stats­advokaten Milana Digajeva da Frode Berg-saken dukket opp.  Foto: Russisk påtalemyndighet

I virkeligheten ville Zemljakov overhodet ikke bli spion. Hans positive signaler til den norske talentspeideren, var rent skuespill.

− Vi besluttet å iverksette skjulte etterforskningsskritt, sa den russiske statsadvokaten Milana Digajeva på en russisk TV-kanal.

− Arbeidet avslørte at norsk etterretning ville at Zemljakov skulle samle og sende graderte dokumenter om ubåtverftet Zvezdotsjka.

FSB besluttet å bruke verfts­arbeideren i et avansert dobbeltspill, en eksotisk kunstart som russerne mestrer til det fullkomne. I mellomtiden ble falske dokumenter om verftet og ubåtprogrammet produsert, og mulige kommunikasjonslinjer testet.

<b>HOVEDMÅL:</b> Norsk etterretning har fulgt testubåten Sarovs bevegelser siden den ble operativ i 2008. Baugen har en stor luke som kan åpnes for sjøsetting av den atomdrevne dommedagstorpedoen Kanyon. Fremdriften i testingen var uten tvil et av Berg-operasjonens mål. 
HOVEDMÅL: Norsk etterretning har fulgt testubåten Sarovs bevegelser siden den ble operativ i 2008. Baugen har en stor luke som kan åpnes for sjøsetting av den atomdrevne dommedagstorpedoen Kanyon. Fremdriften i testingen var uten tvil et av Berg-operasjonens mål.  Foto: Reuters

Systemet

I henhold til det som hittil er kjent, ble den 63-årige grenseinspektøren Frode Berg rekruttert som kurer for utgående post.

Under sine reiser til Moskva og St. Petersburg skulle han ha med seg ferdigskrevne brev med spørsmål til Zemljakov pluss et pengebeløp på 3000 Euro, noe som tilsvarer 15 000 kroner.

Brevene skulle på en diskret måte postlegges til verftsarbeiderens kusine Natalja, som arbeidet i et fagforbund i Moskva. Hun skulle på sin side sørge for at spørsmålene og pengene gikk videre til Zemljakov i Severodvinsk.

I stedet gikk brevene til FSBs eksperter, som forfattet passende svar ved hjelp av mikrofotograferte falske dokumenter og doktorerte rapporter.

− FSB sendte flere dokumenter fra skipsverftet til en adresse i Kiev som Zemljakov hadde fått fra sin norske kontakt, sa Digajeva.

<b>RØPET:</b> Russiske militære lot TV-kameraene fange inn en oversikt over det nye dommedagsvåpenet, gjerne kalt Kanyon. Avsløringen startet en vestlig jakt etter informasjon.
RØPET: Russiske militære lot TV-kameraene fange inn en oversikt over det nye dommedagsvåpenet, gjerne kalt Kanyon. Avsløringen startet en vestlig jakt etter informasjon. Foto: Skjermbilde fra russisk tv

Vestlig hjelp

Eksakt hvordan brevene ble hentet i den ukrainske hovedstaden og brakt til Vesten, er ukjent. Men det er all grunn til å tro at den norske E-staben allerede fra starten hadde koblet inn CIA, US Navys etterretningstjeneste, britene og kanskje eksperter fra andre land.

Det skyldes et enkelt faktum:

Forsvaret og den militære industrien i Norge hverken konstruerer eller driver krysserraketter, ballistiske missiler og atomdrevne ubåter. Vi har derfor ikke den høyteknologiske spisskompetansen som trengs for å tolke og forstå betydningen av dokumenter som dreier seg om Putins supervåpen.

Klientene holdt til i Washington. Etter det Vi Menn har grunn til å tro ble operasjonen godkjent av den nå avdøde etterretningssjefen generalløytnant Kjell Grandhagen og taktisk drevet i felten av den norske E-stabens avdeling for hemmelige operasjoner.

Men brevene med opplysninger fra det som viste seg å være en dobbeltagent ble brakt til Washington og analysert av ekspertene i CIA og den amerikanske marinen.

Alle ble manipulert og ført bak lyset av den russiske hemmelige tjenesten FSB.

FRYKTVÅPEN: Ubåten Sarov skal kunne frakte inntil seks «dommedagstorpedoer».
FRYKTVÅPEN: Ubåten Sarov skal kunne frakte inntil seks «dommedagstorpedoer».
<b>ETTERRETNING:</b> Brukte vestlig etterretning Frode Berg som brikke for å få ut informasjon om den fryktede Sarov-ubåten?
ETTERRETNING: Brukte vestlig etterretning Frode Berg som brikke for å få ut informasjon om den fryktede Sarov-ubåten? Foto: hisutton.com

To års dobbeltspill

FSB holdt dobbeltspillet gående fra 2015 til Frode Berg ble arrestert i desember 2017.

Opplysninger til pressen fra Berg etter benådningen og hjemsendelsen etterlater flere spørsmål enn svar: Hvordan ble operasjonen kontrollert? Hvem gikk god for at opplysningene fra Zemljakov var verdt risikoen Berg og andre involverte tok? Og når skjønte føringsoffiserene i Oslo og eventuelt Washington at de var blitt lurt, og at informasjonene fra de topphemmelige ubåtverftene ikke var verdt papiret de var skrevet på? Ble Berg i så fall utnyttet i en trippeloperasjon, som tok sikte på å føre russerne bak lyset – med den risiko det åpenbart innebar?

Bergs advokat Brynjulf Risnes har ingen kommentarer til saken ut over dem som allerede er gitt.

− Vi avventer nå EOS-utvalgets behandling av saken, sier han.

I E-staben er det fortsatt taust:

−Etterretningstjenesten har ingen kommentarer utover det vi har kommunisert tidligere., heter det i en e-post fra informasjons­avdelingen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 01 2020

– Skremmende

<b>HEMMELIG:</b> Sevmash-verftet i Severodvinsk og søsterverftet Zvezdochka sto i sentrum for operasjonen som førte Frode Berg i russisk fengsel.

Utviklingen på russisk side betraktes som ytterst skremmende av e-tjenestene i Vesten.

Atomtorpedoen Kanyon er drevet av en kjernefysisk reaktor i miniatyr og har en nærmest ubegrenset rekkevidde. Den kan dykke til 1000 meter og har en toppfart på 56 knop. Atomladningen er beregnet til 100 megatonn og skal være «saltet» med radioaktiv kobolt-60.

Hvis moderubåten Khabarovsk greier å forsere de allierte lyttesystemene i Barentshavet, vil torpedoene bli sluppet i det nordlige Norskehavet og bevege seg som førerløse droner gjennom Atlanteren, styrt av antenner som mottar signaler fra russiske navigasjonssatellitter. For sakte fart er torpedoen nærmest lydløs og nesten umulig å oppdage.

I en krise vil den bli armert og sendt mot USAs østkyst og andre tett befolkede områder. Før et eventuelt krigsutbrudd vil torpedoen være et ekstremt effektivt politisk pressmiddel. Hvis partene ikke blir enige ved forhandlingsbordet og en militær konfrontasjon utløses, vil den som gjengjeldelsesvåpen være like effektiv – og grufull.

En skitten atombombe på 100 megatonn, som eksploderer utenfor kysten, vil utløse en tsunami som ødelegger byer og tettsteder, tar millioner av liv og gjør store områder ubeboelig. Det er derfor Kanyon kalles et dommedagsvåpen. Torpedoen kan ikke stoppes av rakettskjoldet. Sprengkraften og ødeleggelsene vil være hinsides fantasiens grenser.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2020, og sist oppdatert 23/01 2020.

Les også