Dette har ingen sett på 4500 år

Arkeologer håper funnet kan hjelpe dem å løse et mysterium.

Publisert

Den har stått der i 4500 år og er det siste av antikkens syv underverker som fortsatt står intakt.

Kheopspyramiden i Giza har i flere hundre år gitt arkeologer flere harde nøtter å knekke når det kommer til å løse alle dens mysterier. Den generelle oppfatningen er at pyramiden, den største av de tre pyramidene i Giza, ble bygget som gravkammer for faraoen Khufu. Flere tusen arbeidere skal ha brukt over 20 år på å få ferdig konstruksjonen.

Nå ser det ut til at eksperter er på vei til å løse et nytt mysterium ved hjelp av en liten robot, skriver New Scientist.

Egyptologer vet at Kheopspyramiden inneholder tre forskjellige kammer: dronningkammeret, kongekammeret og Det store galleriet. Det finnes flere sjakter inni pyramiden som leder til utsiden. De fleste av disse sjaktene antas å være en del av ventilasjonsanlegget til Kheopspyramiden, men det er to tunneler i dronningkammeret som har gitt arkeologer hodebry i mange år.

Den ene tunnelen strekker seg fra nordveggen, mens den andre fra sørveggen. Begge tunnelene er bare cirka 20 centimeter i bredde og 20 centimeter i høyde, og begge stopper ved to dører i stein.

Hva som skjulte seg bak disse steindørene eller hva som er hensikten med disse tunnelene er det ingen som vet, men flere egyptologer mente at tunnelene kunne føre til et uoppdaget og hemmelig kammer.

I 2002 ble en annen robot sendt inn i tunnelen. Roboten drillet et hull i steinblokken som avslørte et lite kammer, men ettersom kamera ikke var bevegelig fikk den ikke avbildet noe annet.

De siste årene har forskere ved universitetet i Leeds jobbet med å bygge en ny og bedre robot som kunne hjelpe dem å løse mysteriet om hva som befinner seg i det skjulte kammeret. Roboten som er blitt bygget har et lite og bevegelig "slangekamera" som får filmet og tatt bilder av hvert eneste krik og krok i det hemmelige kammeret.

Nå har de første bildene tatt av roboten kommet tilbake, til stor glede for arkeologer.

Røde hieroglyfer

Bildene viser at kammeret inneholder flere hieroglyfer malt i rødt og utskjæringer i stein, mest sannsynlig laget av håndtverkere som arbeidet med pyramiden for flere tusen år siden. Lederen for prosjektet, Rob Richardson fra universitet i Leeds, er begeistret over oppdagelsen. Han håper de mystiske hieroglyfene kan hjelpe arkeologer å forstå pyramiden bedre.

- Dersom disse hieroglyfene kan dechiffreres, kan de hjelpe egyptologer å forstå hvorfor disse mystiske sjaktene ble bygget, sier Richardson til New Scientist.

Egyptolog Peter Der Manuelian fra Harvard, forteller at rød maling ikke var uvanlig for håndtverkere å benytte seg av for å legge igjen sitt "kjennemerke".

- Tall og graffiti i rød maling er veldig vanlig i området rundt Giza. De er ofte laget av håndtverkere eller håndtverkerlag som legger igjen sitt kjennemerke, datoer, tall og noen ganger selve navnet på arbeidslaget, forteller Der Manuelian.

Det har tidligere vært flere forsøk på å utforske tunnelen ved bruk av roboter. I 1993 bygget man en robot som kom seg 63 meter inn i den lille tunnelen, men måtte gi tapt da den støtte på steindørene. Denne roboten oppdaget også noen metallhåndtak på steindørene, som har skapt stor diskusjon blant egyptologer. Ettersom metall ikke er brukt noen andre steder i Kheopspyramiden, mente en rekke eksperter at disse håndtakene måtte ha en større betydning. Basert på bildene fra den nye roboten, ser det ut til at metallhåndtakene kun var til pynt.

Tidligere minister i Egypts State for Antiquities Affairs og egyptolog, Zahi Hawass, har tidligere omtalt tunnelene for «Kheopspyramidens siste store mysterium».

Nå kan mysteriet endelig bli løst.