vamp og vampyr

Salma Hayek er klar for nye eventyr

Salma Hayek har stadig oftere inntatt rollen som produsent de siste årene, men det er ikke dermed sagt at hun har gitt opp skuespiller­yrket. Tvert imot; (s)almanakken hennes for 2021 er breddfull.

<b>DESPERADO:</b> Salmas Hollywood-gjennombrudd kom for alvor i Robert Rodriguez «Desperado».
DESPERADO: Salmas Hollywood-gjennombrudd kom for alvor i Robert Rodriguez «Desperado». Foto: Filmprodusenten
Sist oppdatert

Med en spansk-meksikansk mor og en libanesisk-meksikansk far er det trygt å si at Salma Valgarma Hayek Jiménez har hentet det beste fra en del verdener. Faren var bedriftseier innen oljebransjen, og moren jobbet som talentspeider, med en fortid som operasanger. 

Selv om Salma har hatt sin del av roller som fattig jente fra trange kår, var virkeligheten en ganske annen. Familien var svært velholden, og Salma ble sendt på en katolsk kostskole da hun var 12 år gammel. Senere studerte hun internasjonale studier ved universitetet i Mexico City, og fikk på samme tid påvist dysleksi. 

Sen debut

Det skulle ta ganske lang tid før hun slo fullt igjennom som skuespiller, i hvert fall på våre breddegrader. Debuten kom i den meksikanske telenovelaen, altså såpeserien, «Teresa» i 1989. Da var hun 23 år gammel, noe som er eldgammelt etter Hollywood-­standard. Uten at vi tror Salma brydde seg spesielt mye om det.

Drøye fem år senere kom filmdebuten, i den kritikerroste «El Callejón de los Milagros» (1995), som skulle bli en av de mest prisvinnende i meksikansk historie. Da hadde Salma allerede flyttet til Los Angeles for å forsøke å skape en karriere innen film. Til tross for dysleksi og begrensede engelsk­kunnskaper tok hun skuespillertimer hos Stella Adler
Studio of Acting, som ga henne en liten rolle i filmen «Mi vida Loca». Og så skjedde ting raskt. Veldig raskt, faktisk.

<b>HELT VILT:</b> Fra filmen «Wild Wild West» (1999), der hun spilte mot Will Smith. 
HELT VILT: Fra filmen «Wild Wild West» (1999), der hun spilte mot Will Smith.  Foto: Timothy White/Warner Bros/Kobal/REX/NTB
<b>DRØMMEN OM Å VÆRE EN SLANGE:</b> Hva vil du bli når du blir stor, gutten min? En burmesisk pytonslange. Albino, for å være spesifikk. 
DRØMMEN OM Å VÆRE EN SLANGE: Hva vil du bli når du blir stor, gutten min? En burmesisk pytonslange. Albino, for å være spesifikk.  Foto: Joyce Podell/Los Hooligans/A Band Apart/Kobal/REX/NTB

Plutselig hollywoodstjerne

Vendepunktet kom da hun møtte regissøren Roberto Rodriguez, som ga henne en rolle i filmen «Desperado», der Salma spilte mot Antonio Banderas. Actionfilmen kom ut i 1995, altså samme år som «El Callejón de los
Milagros». Allerede året etter ga Roberto Rodriguez henne en rolle i sin nye film, vampyrfilmen «From Dusk Till Dawn», med manus av Quentin Tarantino. Her fanget Salma for alvor oppmerksomheten til kinopublikum, og mange av oss husker hennes erotiske dans med en gedigen, albino kvelerslange. 

Å danse halvnaken med en stor slange er likevel ikke det som sikrer deg et renommé som seriøs skuespiller, og de kommende årene ble det i hovedsak action- og romantiske komedier på Salma. Gjerne med hennes venn Roberto Rodriguez i regissør- eller produsentstolen.

Mot slutten av 90-tallet begynte folk likevel å se at Salma hadde mer å by på. Hun ble nominert til priser for rolleprestasjonen i filmer som «Fools Rush In» (1997) og i filmen om den legendariske nattklubben Studio 54, som enkelt og greit het «54».

<b>HELE NATTA LANG:</b> Salma Hayek som sexy vampyr i «From Dusk Till Dawn».
HELE NATTA LANG: Salma Hayek som sexy vampyr i «From Dusk Till Dawn». Foto: Filmprodusenten

Med hjertet i hånden 

I 2002 kom rollen som en gang for alle befestet hennes posisjon som en solid skuespiller, nemlig «Frida», der hun spilte tittelrollen som kunstneren Frida Kahlo. Dette førte til en drøss av nominasjoner, blant annet Oscar-, BAFTA- og Golden Globe-nominasjoner som beste skuespillerinne. 

I tillegg til hovedrollen var Salma også involvert i filmen som produsent, en rolle hun stadig oftere skulle inneha i årene som fulgte. 

Opplevelsen skulle imidlertid komme med en ganske solid bismak. Med på laget, for å få
filmen i havn, måtte nemlig Salma Hayek ha med seg Hollywood-­mogulen Harvey Weinstein og hans Miramax.

I 2017 fortalte hun om hvordan den opplevelsen hadde vært, der Harvey truet med å kassere hele prosjektet om ikke Salma utførte seksuelle tjenester på ham og bidro med minst én nakenscene sammen med en annen kvinnelig skuespiller. Hayek nektet, men fikk likevel filmen ut på markedet, og fikk dermed slått fast at hun hadde kvaliteter som seriøs skuespiller.

<b>KRAPPE KURVER:</b> Salmas berømte timeglassfigur gjorde seg gjeldende under premieren på «Wild Wild West».
KRAPPE KURVER: Salmas berømte timeglassfigur gjorde seg gjeldende under premieren på «Wild Wild West». Foto: FRED PROUSER/NTB

Høyaktuell i 2021

Salma fortsatte imidlertid å ta roller i flere av Hollywoods action­filmer og komedier, blant annet i de norske regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning sin «Bandidas» fra 2006. Og hun har de siste årene dukket jevnt og trutt opp i store og små roller, selv om enkelte medier og nettsteder gir inntrykk av at hun har trukket seg helt tilbake for å fokusere på produsentrollen. 

I år skal hun, etter opprinnelige planer, være aktuell med hele tre filmer: «Bliss», «Eternals» og «The Hitman’s Wife’s Body­guard». Sistnevnte, der hun spiller mot Ryan Reynolds og Samuel L. Jackson, er en oppfølger til «The Hitman’s Bodyguard» fra 2017. 

Så gjenstår det å se hvor mange kjepper koronapandemien stikker i hjulene hos filmselskapene. I verste fall tåler vi å se «From Dusk Till Dawn» en gang til.

<b>SKURKEFRØKNER:</b> Salma og kollega Penélope Cruz promoterer den «norske» Hollywood-filmen «Bandidas» i 2006. 
SKURKEFRØKNER: Salma og kollega Penélope Cruz promoterer den «norske» Hollywood-filmen «Bandidas» i 2006.  Foto: HENRY ROMERO/NTB

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2021

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2021, og sist oppdatert 27/04 2021.

Les også