Historie

Derfor betyr fredag 13. ulykke

Helt siden oldtiden har fredag 13. vært forbundet med ulykker og lidelse. Les den historiske bakgrunnen for den illevarslende datoen.

<b>DEN ULYKKELIGE FREDAGEN:</b> Ifølge Bibelen ble Kristus korsfestet på en fredag.
DEN ULYKKELIGE FREDAGEN: Ifølge Bibelen ble Kristus korsfestet på en fredag. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Fredag har helt siden oldtiden vært en dag forbundet med sorg og lidelse. I det gamle Roma ble forbrytere henrettet på fredager, og ifølge Bibelen korsfestet romerne Kristus langfredag.

Tallet 13 er i mange kulturer et uhyggelig tall. Det var for eksempel 13 til bords under den siste nattverden i Det nye testamente.

Kombinasjonen av fredag og tallet 13 ble først vanlig i 1907, da romanen «Fredag den 13.» kom ut i USA.

Boken er glemt i dag, men datoens dårlige rykte lever videre. Hver gang den inntreffer, ser katastrofene ut til å stå i kø.

1. Svensk spionfly forsvant sporløst

Fredag 13. juni 1952 var et svensk spionfly på tokt nær grensen til Sovjetunionen. Om ettermiddagen ble radiokontakten brutt.

Flyet og de åtte besetningsmedlemmene var sporløst forsvunnet. Først i 1991 vedgikk russerne offisielt at de hadde skutt ned flyet.

Les også: Har du husket å rense dusjhodet? Hvis ikke kan du få en uønsket sykdom

2. Tempelridderne går under

På begynnelsen av 1300-tallet la Frankrikes konge Filip den vakre en særdeles sjofel plan. Kongen sto i bunnløs gjeld til de mektige tempelridderne, som var blitt enormt rike under korstogene i Midtøsten. Kongen var derfor ute etter en måte å bli kvitt kreditorene på.

Fredag 13. oktober 1307 slo Filip til og fikk tempelriddere over hele Frankrike arrestert. Kongens påskudd var rykter om at tempelridderne hadde begynt å dyrke hedenske av­guder under oppholdet i Midtøsten.

Filip hadde ingen bevis, men ved hjelp av tortur tvang kongens menn flere hundre riddere til å tilstå kjetteri. Samtidig tvang kongen pave Clemens 5. til å støtte opp om prosessen mot ridderne­ og oppløse ordenen.

I 1314 ble tempelriddernes siste­ stormester, Jacques de Molay, brent på bålet i Paris.

3. Krakk i Tyskland

Etter nederlaget i første verdenskrig ble Tyskland kastet ut i økonomisk kaos og galopperende inflasjon.

Fra midten av 1920-årene opplevde tysk økonomi imidlertid et kraftig oppsving, som fikk mange til å spekulere uhemmet i aksjer.

Fredag 13. mai 1927 sprakk finansboblen. Det tyske aksjemarkedet kollapset i det som senere er blitt døpt «svart fredag». Kollapsen var det første varselet om den store depresjonen som skulle ramme hele verden i 1930-årene.

Den økonomiske katastrofen i Tyskland ble en avgjørende forutsetning for Adolf Hitler, og for at millioner av vanlige tyskere sluttet opp om nazistpartiet.

Les også: (+) Sagnomsuste «Elg-Johansen» drev med tjuvjakt og bodde i huler og skur i villmarken

<b>FREDAG 13.: </b>Krakket i 1927 fikk mange til å miste troen på bedre tider. Det utnyttet nazistene. Dette bildet er fra 1928.
FREDAG 13.: Krakket i 1927 fikk mange til å miste troen på bedre tider. Det utnyttet nazistene. Dette bildet er fra 1928. Foto: Wikimedia Commons

4. To admiraler drept på samme dag

Slaget om Guadalcanal i 1942 var av avgjørende betydning for Stillehavskrigen. Det blodige slaget endte med en stor seier for amerikanerne. Men det var en triumf med bismak. Det var tross alt fredag 13. november 1942.

For første gang i USAs militærhistorie mistet to admiraler livet samme dag. Admiral Callaghan ble drept på skipet San Francisco. Kort etter omkom også admiral Scott på flaggskipet Atlanta.

Les også: Sorte flekker i huset kan bety trøbbel

5. Australia brenner

Fredag 13. januar 1939 brøt en av historiens verste skogbranner ut i den australske delstaten Victoria. De neste dagene ble 20 000 km2 skog flammenes rov, og nærmere tre firedeler av delstaten Victoria ble etterlatt i komplett kaos.

Kommisjonen som etterforsket brannen, skrev i sin rapport at «det virket som om hele staten sto i flammer».

3700 bygninger forsvant i den enorme brannen – boliger, fabrikker og sagbruk. Det verste var at 71 menneskeliv gikk tapt i katastrofen. Dagen ble senere kjent som «Black Friday».

6. To flykatastrofer på samme dag

12. oktober 1972 tok et lite fly av fra flyplassen i Montevideo i Paraguay. Mange av de 45 personene om bord tilhørte et rugbylag som var på vei til en turnering i Chile. Underveis mellomlandet flyet i Argentina.

Dagen etter fortsatte flygningen. Det var fredag 13. oktober. Noen timer senere nødlandet flyet i Andesfjellene. Dette var imidlertid bare begynnelsen på prøvelsene for de overlevende, for flyet hadde ikke proviant om bord.

I 1972 falt to fly ned i hver sin del av verden på samme dag – fredag­ 13. oktober.­
I 1972 falt to fly ned i hver sin del av verden på samme dag – fredag­ 13. oktober.­ Foto: Mario Cavalli (Wikimedia Commons)

Mer enn to måneder etter ulykken ble 16 passasjerer endelig reddet. De hadde overlevd ved å spise sine døde medpassasjerer.

Samme fredag som ulykken i Andesfjellene styrtet et russisk Iljusjin Il-62-fly da det skulle lande i Moskva. Alle de 176 personene om bord ble drept. Selv om det var en langt større tragedie enn ulykken i Andesfjellene, ble Iljusjin Il-62 en av historiens­ glemte­ flykatastrofer.

Les også: «Pell deg tilbake til skipet ditt, for helvete!»

7. Heavy metal oppstår

1960-årene sto i fredens og blomsterbarnas tegn. Fredag 13. februar 1970 ble det nye tiåret innledet med torden, kirkeklokker og mørke gitarakkorder. Da ga bandet Black Sabbath ut sin mørke og okkultinspirerte debutplate. Heavy metal-musikken var skapt. Sjangeren ble snart populær blant millioner av unge.

Et år kan maksimalt ha tre fredager som faller på den 13. dagen i måneden. 2012 var et slikt år. Og nettopp fredag den 13. januar 2012 døde 30 mennesker i den stor skipsulykken med cruiseskipet Costa Concordia.

Denne saken er publisert i samarbeid med historienet.no

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2012, og sist oppdatert 13/10 2023.

Les også