Reagan-at­ten­ta­tet

De fleste smiler på bildet. Ingen legger merke til mannen som har lagt en djevelsk plan

De dramatiske bildene gikk verden rundt.

<b>MAN­NEN I MENG­DEN:</b> John Hinckley var be­satt av skue­spil­le­r­in­nen Jo­die Foster og tenk­te at det ville im­po­ne­re henne hvis han drep­te pre­si­den­ten i USA. Her står han som num­mer tre fra venst­re og ven­ter på sin sjan­se.
MAN­NEN I MENG­DEN: John Hinckley var be­satt av skue­spil­le­r­in­nen Jo­die Foster og tenk­te at det ville im­po­ne­re henne hvis han drep­te pre­si­den­ten i USA. Her står han som num­mer tre fra venst­re og ven­ter på sin sjan­se. Foto: White House Col­lec­tion
Sist oppdatert

John Hinckley jr. (25) had­de ikke noe spe­si­elt mot Ro­nald Reagan.

Da han løf­tet Röhm-re­vol­ve­ren mot den ame­ri­kans­ke pre­si­den­ten i Washington 30. mars 1981, var han først og fremst ute et­ter å im­po­ne­re skue­spil­le­rin­nen Jo­die Foster.

Helt si­den han så henne i fil­men «Taxi Driver» had­de han vært som be­satt av henne. Ringt. Skre­vet. Men hun had­de av­vist ham fle­re gan­ger.

Hinckley inn­så at det måt­te noe dras­tisk til for å fan­ge hen­nes opp­merk­som­het.

Godt dokumentert

Reagan var pre­si­dent på 69. da­gen da han nær­met seg den lil­le fol­ke­meng­den uten­for Hil­ton Hotel, hvor han skulle holde en tale. Fle­re TV-ka­me­ra­er rul­let. Fle­re ting skjed­de sam­ti­dig. En stem­me rop­te «Mr President!». Reagan vin­ket. Og så hør­tes skudd. Et­ter­som alt ble fil­met, er de­tal­je­ne godt do­ku­men­tert.

Hinckley skjøt seks skudd på un­der to se­kun­der.

John Hinckley jr.
John Hinckley jr. Foto: Wikimedia Commons

Det før­s­te traff pres­se­sek­re­tær James Brady i ho­det. Det and­re traff po­li­ti­man­nen Thomas Delahanty. Da had­de al­le­re­de Secret Service-agen­te­ne ruk­ket å re­agere. Tom McCarthy stil­te seg i skudd­lin­jen, slo ut med ar­me­ne og gjor­de seg så stor som mu­lig.

Han fikk den tred­je ku­len i brys­tet. Agen­ten Jerry Parr grep tak i pre­si­den­ten, og dyt­tet ham kjapt og bru­talt mot bi­len, noe som fikk Reagan til å duk­ke.

Der­med gikk den fjer­de ku­len over ho­det hans, og inn gjen­nom et vin­du på mot­satt si­den av ga­ten. Det fem­te traff det skudd­sik­re glas­set i vin­du­et på den åpne bil­dø­ren.

<b>LIKE FØR:</b> I hvit frakk Secret Service-agen­ten Jerry Parr, som dyt­tet pre­si­den­ten inn i bi­len. Mel­lom Parr og Reagan, i bak­grun­nen, går pres­se­sek­re­tær James Brady, som ble hardt skadd. Det sam­me ble po­li­ti­man­nen til høy­re, Thomas Delahanty, og agen­ten med det blå slip­set, Tom McCarthy. 
LIKE FØR: I hvit frakk Secret Service-agen­ten Jerry Parr, som dyt­tet pre­si­den­ten inn i bi­len. Mel­lom Parr og Reagan, i bak­grun­nen, går pres­se­sek­re­tær James Brady, som ble hardt skadd. Det sam­me ble po­li­ti­man­nen til høy­re, Thomas Delahanty, og agen­ten med det blå slip­set, Tom McCarthy.  Foto: White House Col­lec­tion

Kom fra lungene

Det siste skud­det ri­ko­sjet­ter­te fra det pans­re­de ka­ros­se­ri­et – og inn i Reagans venst­re side. Ku­len bo­ret seg inn i lun­gen, et par cen­ti­me­ter fra hjer­tet. Bi­len ras­te vekk, og det tok et lite mi­nutt før noen skjøn­te at pre­si­den­ten var så­ret.

– Jeg har visst bitt meg i lep­pa, sa Reagan. Men liv­vak­te­ne inn­så umid­del­bart at blo­det i mun­nen måt­te kom­me fra lun­ge­ne, og bi­len ble om­di­ri­gert til nær­mes­te sy­ke­hus.

<b>ALLE PRE­SI­DEN­TENS MENN:</b> Sur­rea­lis­me og kaos i se­kun­de­ne et­ter draps­for­søket. Spe­si­al­ag­ent Ro­bert Wanko står med en Uzi, and­re har kas­tet seg over at­ten­tat­man­nen, menn lig­ger hardt ska­det på for­tau­et og i bak­grun­nen fort­set­ter ka­me­ra­men­ne­ne å fil­me. Kof­fer­ten der Wanko gjem­te Uzien un­der opp­dra­ge­ne sine står på ga­ten til høy­re. 
ALLE PRE­SI­DEN­TENS MENN: Sur­rea­lis­me og kaos i se­kun­de­ne et­ter draps­for­søket. Spe­si­al­ag­ent Ro­bert Wanko står med en Uzi, and­re har kas­tet seg over at­ten­tat­man­nen, menn lig­ger hardt ska­det på for­tau­et og i bak­grun­nen fort­set­ter ka­me­ra­men­ne­ne å fil­me. Kof­fer­ten der Wanko gjem­te Uzien un­der opp­dra­ge­ne sine står på ga­ten til høy­re. 

Måtte slutte

Der ble Reagan lagt rett på ope­ra­sjons­bor­det, halv­tom for blod og mye nær­me­re dø­den enn noen fikk vite.

Men den hu­mo­ren som med åre­ne gjor­de ham til en av de mest po­pu­læ­re pre­si­den­te­ne i USAs his­to­rie, kom til syne. Reagan så på le­ge­ne. Jeg hå­per dere er re­pu­bli­ka­ne­re, sa han.

Reagan var på bei­na et par uker se­ne­re. Han døde i 2004, og er fort­satt den siste ame­ri­kans­ke pre­si­den­ten som har blitt så­ret i et at­ten­tat.

James Brady fikk per­ma­nen­te ho­de­ska­der. Han ble del­vis lam og mis­tet ta­le­ev­nen. Han døde i 2014. Thomas Delahanty ble truf­fet i nak­ken, og fikk hel­se­pro­ble­mer som gjor­de at han måt­te slut­te som po­li­ti­mann. Tom McCarthy kom seg helt, og har gjort kar­rie­re som po­li­ti­ker.

<b>GA­TE­KAMP:</b> Sce­nen tatt fra en an­nen vin­kel. Liv­vak­ten Tom McCarthy lig­ger til venst­re. Han stil­te seg for­an pre­si­dent Reagan og tok en kule rett i brys­tet, uten skudd­sik­ker vest.
GA­TE­KAMP: Sce­nen tatt fra en an­nen vin­kel. Liv­vak­ten Tom McCarthy lig­ger til venst­re. Han stil­te seg for­an pre­si­dent Reagan og tok en kule rett i brys­tet, uten skudd­sik­ker vest. Foto: Get­ty Images

Rystet, ikke imponert

John Hinckley jr. ble dømt til psy­kia­trisk be­hand­ling. Han ble løs­latt i 2016.

Og alt var for­gje­ves. Jo­die Foster ble ikke im­po­nert, bare rys­tet. Hun har stilt opp på in­ter­vju om at­ten­ta­tet på Reagan én gang, på pro­gram­met «60 Min­utes» i 1999.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 25 2021

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2021, og sist oppdatert 29/03 2023.

Les også