Få kvinner har møtt leppene til flere nordmenn

Ingen vet hvem den unge jenta i elven var. Men hun døde ikke forgjeves

Den unge kvinnen som druknet i Frankrike for over 100 år siden har reddet mange liv. Vi kjenner henne som Anne-dukken.

<b>SKJØNNHETEN I VANNET:</b> Ingen vet hvem den døde kvinnen var. Vi kjenner henne som Anne. Ingen kvinne har hatt nærkontakt med flere andres munn enn henne.
SKJØNNHETEN I VANNET: Ingen vet hvem den døde kvinnen var. Vi kjenner henne som Anne. Ingen kvinne har hatt nærkontakt med flere andres munn enn henne. Foto: laerdal
Sist oppdatert

Hjelpen kom altfor sent for den vakre jenta i Paris.

Livløs ble hun hentet ut av elven Seine og fraktet til likhuset. At det fløt lik i Seinen var ikke helt uvanlig på slutten av 1800-tallet.

Men det hørte med til sjeldenhetene at man fant døde som det unge mennesket.

Den slående vakre kvinnen hadde ingen ting på seg som kunne bevitne hvem hun var. Ut ifra fastheten i huden antok patologen at hun var maks 16 år gammel. Man antok at hun hadde begått selvmord, for hun hverken hadde synlige sår eller blåmerker på kroppen.

Patologen var så slått av den unge kvinnens skjønnhet at han sendte bud på en ekspert som kunne ta en avstøpning av ansiktet hennes.

Ettersom ingen meldte henne savnet, ble liket plassert i et utstillingsvindu sammen med andre uidentifiserte lik. I arbeidet med å identifisere lik var dette helt vanlig på 1800-tallet. Det sies at ingen andre vinduer i Paris tiltrakk seg så mye oppmerksomhet som utstillingsvinduet på lik­huset.

Les også: (+) Arvid, Ivar og tvillingene Agnes og Aslaug skulle bare ta en snarvei den vakre maikvelden – da skjedde det ufattelige

DØDSAVSTØPNING: En fransk patolog valgte å ta en avstøpning av ansiktet til den døde, unge kvinnen. Det skulle få uante følger mange år senere.
DØDSAVSTØPNING: En fransk patolog valgte å ta en avstøpning av ansiktet til den døde, unge kvinnen. Det skulle få uante følger mange år senere. Foto: Wikimedia Commons / totenmasken.com

Håpet var at likene skulle bli gjenkjent av noen som gikk forbi ute på gaten. Men piken fra Seinen ble aldri gjenkjent. I stedt begynte rykter å gå. Rykter om at hun hadde druknet seg på grunn av kjærlighetssorg.

En fransk kunstner og skulptør ble så grepet av historien om den ukjente kvinnen at han støpte ansiktet hennes i gips som en del av et kunstprosjekt. Utallige kopier ble solgt i Paris, og de ble raskt populære i hele Europa som suvenir fra Paris.

<b>FLØT I VANNET:</b> Den ukjente piken ble hentet opp fra Seinen her, ved promenaden Quai du Louvre, ikke langt unna broen Pont Neuf.
FLØT I VANNET: Den ukjente piken ble hentet opp fra Seinen her, ved promenaden Quai du Louvre, ikke langt unna broen Pont Neuf. Foto: Wikimedia Commons

Ett eksemplar havnet i Norge. I et hjem hvor det vokste opp en norsk jente. Som skulle gifte seg med en dukkemaker. Denne dukkemakeren het Åsmund S. Lærdal, og han skulle introdusere den døde franske jenta for nordmenn og senere folk i hele verden.

Trolig er ingen annen kvinnes lepper blitt møtt av flere andre lepper gjennom verdenshistorien enn kvinnen som ble hetende «Anne».

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

<b>DUKKERT:</b> Åsmund S. Lærdal redder Anne-dukken fra drukningsdøden.
DUKKERT: Åsmund S. Lærdal redder Anne-dukken fra drukningsdøden. Foto: laerdal

Munn-til-munn

ble etablert som barnebokforlag og leketøysprodusent i 1940. I årene som fulgte ble det solgt 100 millioner Tomte-biler i 100 land. Laerdals Anne-dukker ble populære blant barn i hele Europa. 

Deres banebrytende arbeid med mykplast ble senere brukt for å produsere den første treningsdukken for gjenoppliving. 

Siden 1940 har Laerdal hatt sitt hovedkontor i Stavanger. Firmaet tok navnet Laerdal Medical i 1960. I dag er det et internasjonalt selskap med 1400 ansatte verden over. 400 av dem jobber ved kontoret i Stavanger. (Kilde: Laerdal Medical, laerdal.com)

Se mer

Nordmenn har fryktet drukningsdøden i alle tider. Å kunne gjenopplive folk som har sluttet å puste har vært et intenst ønske og behov.

Fra tidlig 30-tall til sent 50-tall begrenset førstehjelp seg til «Holger Nielsens» metode. Den var enkel for alle å lære, men til gjengjeld svært upålitelig: Man la den bevisstløse på magen, tok tak i pasientens overarmer, og strakk dem opp og bakover. Dersom hjelperen repetere bevegelsen gjentatte ganger, mente man det ville skape en form for kunstig åndedrett hos pasienten.

Realiteten var dessverre at dersom man ikke befant seg på sykehus ved pustestans, var sannsynligheten for at noen ville starte gjenoppliving svært lav. På den tiden ble en person som ikke pustet ansett som død.

I 1958 ble nordiske leger, deriblant anestesioverlege Bjørn Lind i Stavanger, for første gang introdusert for munn-til-munn-metoden. Den østerrikske anestesi­legen Peter Safars revolusjonerende metode innen livredning ble i starten møtt med massiv motstand, spesielt i USA.

Én ting var at legene selv skulle ta i bruk metoden. Men hvordan i all verden skulle de overtale vanlige folk til å blåse luft ned i lungene på et annet, gjerne vilt fremmed menneske?

Dr. Bjørn Lind i Stavanger hadde ingen slike betenkeligheter. Han mente at så mange som mulig måtte lære seg dette.

<b>INSPIRERTE KUNSTNERE:</b> Dødsmasken til den ukjente, L’Inconnue de la Seine, fikk kultstatus i det kunstnermiljøet i Europa på slutten av 1800-tallet.
INSPIRERTE KUNSTNERE: Dødsmasken til den ukjente, L’Inconnue de la Seine, fikk kultstatus i det kunstnermiljøet i Europa på slutten av 1800-tallet. Foto: Boston Public Library

Redd for å skremme

Løsningen ble å introdusere en treningsdukke til bruk i livredningsopplæringen. Dr. Lind gikk til den verdenskjente dukkemakeren Åsmund S. Lærdal i 1959. Han var ikke vond å be: Lærdal hadde tidligere vært nær ved å miste sin egen sønn Tore, som den gangen var to år gammel, i en drukningsulykke.

Treningsdukken måtte både se ut som et menneske og ha lunger som oppførte seg som et menneskes, for å gjøre opplæringen mest mulig realistisk. Dessuten måtte den se sånn passe livløs ut. I starten tenkte Lærdal mye på hvordan han kunne få dukken til å se død ut, uten at den ble for skremmende.

Så kom dukkemakeren til å tenke på historien om jenta fra Seinen, og avstøpningen av dødsmasken som hang hjemme hos svigerforeldrene. Selv etter døden var ansiktet fredelig og vakkert. Hun hadde til og med antydning til et lite smil. Å gi ansiktet hennes til dukken som skulle brukes i livredningsopplæringen, føltes ekstra meningsfullt.

Les også: (+) Tyskernes siste udåd på norsk jord var brutal og grufull: «Dem e' dau alle!»

<b>IDENTIFIKASJON:</b> Frem til tidlig på 1900-tallet var det vanlig å støpe dødsmasker, spesielt på berømte personer, like etter at døden inntraff. Denne nylig avdøde mannen fikk foreviget sitt ansikt, både i gips og på fotografi i New York 1908.
IDENTIFIKASJON: Frem til tidlig på 1900-tallet var det vanlig å støpe dødsmasker, spesielt på berømte personer, like etter at døden inntraff. Denne nylig avdøde mannen fikk foreviget sitt ansikt, både i gips og på fotografi i New York 1908. Foto: Wikimedia Commons

Moteriktig

Det tok Lærdal og Lind nesten to år å utarbeide en prototyp. I 1960 så Resusci Anne, «Anne-dukken» blant venner, dagens lys: Arbeidet med å trene hele verdens befolkning i livredning startet umiddelbart.

Resusci Anne la ikke bare grunnlag for en suksessbedrift, men ble også en livslang hjertesak for både Bjørn Lind og Åsmund S. Lærdal. Fremdeles er det Laerdal Medical, med hovedkontor i Stavanger, som sørger for at førstehjelpsdukken lever i beste velgående og når ut til alle verdens hjørner.

Og som sørger for hennes evige ungdom.

<b>STÅR TIL LIV:</b> Åsmund S. Lærdal måtte finne noe som så passe livløst ut, men ikke skremte folk fra å prøve gjenopplivning.
STÅR TIL LIV: Åsmund S. Lærdal måtte finne noe som så passe livløst ut, men ikke skremte folk fra å prøve gjenopplivning. Foto: Laerdal

Mindre sminke

Ifølge administrasjonskoordinator hos Laerdal Medical, Brit Broberg, lar ikke jubilanten seg gnage av tidens tann. Heller tvert imot.

– Resusci Anne er egentlig bemerkelsesverdig lik seg selv i dag som hun var for 60 år siden. Det er fremdeles piken fra Seinen som er modell for ansiktet hennes. Dagens versjon har litt mindre «sminke» enn hun hadde til å begynne med, men ellers er ansiktet fremdeles det samme, forklarer hun.

Det er fremdeles piken
fra Seinen som er modell
for ansiktet hennes.

<b>80-TALLET:</b> Anne har fikk ny treningsdrakt, men formen var like elendig som før. Selv om tiden har gått, har Anne-dukken forblitt omtrent den samme.
80-TALLET: Anne har fikk ny treningsdrakt, men formen var like elendig som før. Selv om tiden har gått, har Anne-dukken forblitt omtrent den samme.

Designet er noe endret gjennom årene. For eksempel har Anne skiftet klær i takt med de ulike treningsdraktmotene. En annen liten forandring er håret. Til å begynne med hadde hun påsydd hår, men på 70-tallet ble håret erstattet med plastparykk. Selve mekanikken i dukken stort sett uendret.

– Men også her er det gjort justeringer som tar hensyn til endringer i retningslinjene for hjerte- og lungeredning (HLR). Det forskes jo stadig på forbedret metodikk, både med tanke på selve HLR-teknikken, men også innen opplæringen. Det er viktig at Anne til enhver tid er oppdatert, forteller Broberg.

Utviklet av leketøysprodusenten Åsmund S. Lærdal (1914 – 1981) sammen med legene Bjørn Lind (1920 – 2020) og Peter Safar (1923 – 2003) i 1960.

Årsaken var at det ikke fantes en virkelighetstro treningsdukke for å lære bort det nye gjenopplivingskonseptet munn-til-munn-metoden. Dermed gikk Laerdal fra å lage lekedukker til pasientsimulatorer. Frem til i dag har 500 millioner mennesker fått opplæring i hjerte- og lungeredning ved bruk av Resusci Anne.

Munn-til-munn-metoden er kunstig åndedrett som gis ved at hjelperen blåser luft inn i lungene til en person som ikke puster selv. Metoden ble for første gang introdusert for norske leger i 1958.

Se mer

I dag finnes dukkene i tre ulike størrelser – fullkropp, torso og mini – og alle versjonene har samme ansikt. Småsøstrene bærer navnene Little Anne og Mini Anne.

Les også (+) Harald mistet sønnen: – Nå må det være slutt på å pakke saken inn til i bomull. Alt må på bordet

Annie, are you OK?

The American Heart Association (AHA) anslår at omtrent 500 millioner mennesker har fått opplæring i hjerte- og lungeredning, de fleste ved hjelp av Anne-dukken. Broberg anslår at det på verdensbasis er et par millioner dukker som har gjort denne jobben.

– Det finnes andre leverandører av ulike treningsdukker, men alle Resusci Anne-dukkene er produsert av Laerdal Medical.

Blant Annes mange hundre millioner nærkontakter, finnes det noen mer celebre enn andre.

<b>LÆRDALS LIK:</b> Slik har Annedukkens ansikt endret seg fra dødsmasken i Paris til dagens Anne-dukke.
LÆRDALS LIK: Slik har Annedukkens ansikt endret seg fra dødsmasken i Paris til dagens Anne-dukke. Foto: laerdal

– Resusci Anne var direkte inspirasjon for Michael Jackson-­hiten Smooth Criminal. Dette kom frem i en ABC-dokumentar for noen år siden, bekrefter Broberg.

På førstehjelpskurs i USA er det vanlig at deltagerne forsøker å oppnå kontakt med sine livløse dukkepasienter ved å rope: Annie, are you OK?

Denne setningen satte seg i hodet til Michael Jackson etter at han selv fikk HLR-opplæring på 80-tallet, og gjentas ikke mindre enn 40 ganger i Smooth Criminal.

Men Anne don’t kiss and tell. Hun har andre ting å gjøre.

I 60 år har hun ligget helt stille mens en halv milliard mennesker har øvd seg på å gjenopplive henne. Takket være Resusci-Anne lærer stadig flere seg hjerte- og lungeredning uten at vi er nødt til å brekke hverandres ribben eller blåse all vår vitalkapasitet ned i en kollegas lunger.

Frem til nå har 60-årsjubilanten bidratt til å redde to millioner liv verden over, og antallet øker hele tiden. Laerdal Medicals mål frem mot 2030 er å redde en million liv. Hvert eneste år.

Å førtidspensjonere seg som andre 60-åringer kan hun bare glemme. Men så holder hun seg godt også, da.

I likhet med sin kjære kollega i mykplast, runder førstehjelpsinstruktør Rune Asbjørn Morfjord 60 år i disse dager.

Han er trafikklærer for tunge kjøretøy og daglig leder ved Trafikkskol1 KompetansesenterAS.

Rune og Anne møttes for første gang gjennom Røde Kors på 80-tallet. Nå har de jobbet sammen i snart 15 år.

– Anne er fast innslag på alle ulykkesberedskapskurs for dem som kjører opp til storbil. Kandidatene må ofte forsøke å gjenopplive henne i 15–20 min hver. Dette for å kunne kjenne på hvordan det er å jobbe med hjerte-lunge-redning (HLR) over litt tid, sier Morfjord, som også kan avsløre at Anne velvillig utfører litt mer utradisjonelle arbeidsoppgaver.

– Noen ganger kler vi på henne skinnlue og skjerf, og gir henne rollen som passasjer i en røykfylt buss. Det har nok også hent at hun har blitt plassert på toalettet, også da iført lue og skjerf, til stor glede for en som er glad
i «practical jokes».

Han anslår at han instruerer 70–80 elever i førstehjelp hvert år. Det vil si mer enn 1000 siden 2006. Heldigvis har han så langt aldri måttet ta i bruk sin egen lærdom.

– Det har ikke vært nødvendig å utøve HLR i det virkelige liv, men jeg er forberedt på at det like godt kan skje i morgen, sier instruktøren.

I tillegg til å kurse egne elever, holder han jevnlig førstehjelpskurs for Forsvaret og transportavdelingen ved Bodin leir i Bodø. Soldatene der er sjåfører på 17-seters minibusser. Ofte har han med seg ambulansepersonell som også øser av sin kunnskap, noe som også er en kvalitetssikring på at alt han lærer bort til enhver tid er av nyeste dato.

− Jeg visste ikke at ansiktet til Anne hadde en historie fra virkeligheten. Men dette vil gi oss et nærmere forhold til henne, avslutter Morfjord.

Om skinnlue og skjerf byttes ut med tiara og glitterboa i anledning dagen vites ikke. Men kjenner vi Anne rett, lar hun sin jevngamle kollega blåse ut de 120 lysene på kaka.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2021, og sist oppdatert 08/07 2022.

Les også