100 år siden hans fødsel

Denne mannens våpen har drept flere enn noe annet håndvåpen

Selv ikke ikke Hiroshima- eller Nagasaki- bombene har drept flere enn våpenet til Mikhail Kalashnikov. Han tenkte ikke så mye over denne kjennsgjerningen selv. Ikke før han selv nærmet seg døden.

Pluss ikon
<b>KALASJNIKOVENS FAR:</b> 10. november 2019 var det 100 år siden Mikhail Kalashnikov ble født. Det var han som konstruerte automtriflen AK-47, som er det våpenet som er skyldig i flest menneskers død, selv målt opp mot atombombene i 1945.
KALASJNIKOVENS FAR: 10. november 2019 var det 100 år siden Mikhail Kalashnikov ble født. Det var han som konstruerte automtriflen AK-47, som er det våpenet som er skyldig i flest menneskers død, selv målt opp mot atombombene i 1945. Foto: Wikipedia Commons
Sist oppdatert

I år er det 100 år siden oppfinneren av verdens dødeligste håndvåpen kom til verden.

LES OGSÅ: (+) Europas svar på Alcatraz - den siste fangen ble hengt i 1961

Mikhail Kalashnikov så dagens lys 10. november 1919, i den sibirske byen Kurya. Ifølge Encyclopædia Britannica ble han født inn i en bondefamilie, men kom inn i det russiske forsvaret i 1938, 19 år gammel, som stridsvognsfører.

Ingen teknisk bakgrunn

Selv om han ikke hadde noen teknisk bakgrunn, utviklet han flere forbedringer for stridsvogner. I 1943 ble han skadet og havnet på sykehus, hvor han tilfeldigvis kom i diskusjon med flere av sine medpasienter om de russiske håndvåpnenes svakheter.

Dette ga Kalashnikov inspirasjon til å utvikle et nytt håndvåpen, og han tilbragte de siste seks månedene av sin rekonvalesens med å konstruere det nye våpenet, som imidlertid ikke kom i bruk i det russiske forsvaret med en gang.

LES OGSÅ: Dette er verdens farligste våpen

Ansatt som våpendesigner

"Selv om våpenet ikke ble tatt i bruk av de sovjetiske styrkene, brakte det likevel Kalashnikov oppmerksomhet, og han ble ansatt til å jobbe fulltid som våpendesigner", skriver Encyclopædia Britannica.

<b>VÅPENSUKSESS:</b> Mikhail Kalashnikovs våpenoppfinnelse, AK-47, er det mest brukte håndvåpenet på verdensbasis.
VÅPENSUKSESS: Mikhail Kalashnikovs våpenoppfinnelse, AK-47, er det mest brukte håndvåpenet på verdensbasis. Foto: Wikipedia Commons

100 millioner Kalasjnikovs

100 millioner Kalasjnikovs sies å sirkulere rundt om i verden, både hos regulære styrker og irregulære enheter. Det er blant annet våpenets robusthet og enkle bruk som har gjort det til favorittvåpen kloden rundt.

Kalashnikov selv ble i 2009 hedret med utmerkelsen "Helt av den russiske føderasjon", og han fikk den for sin heroiske innsats for Russland. "Du har ikke bare funnet opp den berømte Kalashnikov maskinpistolen, men du har også skapt et nasjonalt symbol som hver eneste russer er stolt av", uttalte ifølge CNN den daværende russiske presidenten Dmitrij Medvedev da Kalashnikov fylte 90 år i 2009, og fikk tildelt utmerkelsen.

– Ikke alene om konstruksjonen

I de senere årene har det vært sådd tvil om Kalashnikov var alene om å konstruere AK-47.

– Kalashnikov ble utpekt som skaperen av AK-47, men i de senere årene har det kommet teorier om at han ikke var alene, men at han var del av et team, sier Gjermund Fjeld, fagsjef hånd- og blankvåpen ved Forsvarsmuseet.

– I Sovjet var det et veldig fokus på enkeltpersoner, og man må se Kalashnikovs heltestatus i en slik sammenheng.

LES OGSÅ: Ville vestens virkelige våpen

Dette betyr AK-47

Kalasjnikoven ble satt i produksjon i 1947, derav våpenets navn, Automat Kalashnikova 1947, AK-47. Og ifølge nettstedet The Conversation fortsatte Kalashnikov å modifisere sitt berømte våpen gjennom mange år.

Ifølge Fjeld lignet Kalasjnikoven mye på det tyske Sturmgewehr 44, som kom på slutten av 2. verdenskrig.

– Selv benektet Kalashnikov at han noen gang hadde sett våpenet. På sine eldre dager innrømmet han likevel at han hadde sett dette våpenet, og tyske våpenutviklere, som hadde vært med å utforme Sturmgewehr, havnet etter 2. verdenskrig i Sovjet som fanger, og noen av dem ble sittende i samme bygg som Kalashnikov og hans folk.

<b>OPPRINNELSEN?</b> Det tyske Sturmgewehr 44 ligner mye på AK-47. Selv hevdet Kalashnikov at han aldri hadde sett våpenet, men endret seg med årene.
OPPRINNELSEN? Det tyske Sturmgewehr 44 ligner mye på AK-47. Selv hevdet Kalashnikov at han aldri hadde sett våpenet, men endret seg med årene. Foto: Wikipedia Commons

Statussymbol

Fjeld tilskriver Kalasjnikovens suksess robustheten, enkeltheten og at våpenet alltid virket.

– Det var enkelt å lære opp soldater i AK-47, i motsetning til for eksempel amerikanernes M-16. Og Sovjet spredde villig sine våpensystemer i østblokken og til andre land. AK-47 er da også et av verdens mest produserte våpensystemer.

Han legger til at for eksempel i Afrika er AK-47 et statussymbol. En mann er ikke voksen før han har en bøling husdyr og en Kalasjnikov hengende over ryggen.

Amerikanerne brukte Kalasjnikov

Kalashnikov var av den oppfatningen at hans våpen var overlegent amerikanernes egen M-16.

"I Vietnam kastet amerikanske soldater sine M-16 rifler og plukket opp AK-47-ere og ammunisjon fra døde, vietnamesiske soldater. Det gjorde de fordi klimaet var forskjellig fra det i Amerika, hvor M-16 fungerte", skal han ifølge det engelsktalende israelske nettstedet Hareetz ha sagt under en konferanse i Moskva i 2006.

– Det stemmer nok at amerikanske soldater i Vietnam tok i bruk AK-47. Deres egen M-16 hadde i begynnelsen flere svakheter som gjorde at det ofte fikk problemer i jungelen i Vietnam. Det forkilte seg blant annet, og det sies at man fant døde amerikanske soldater med et adskilt M-16 ved siden av seg. De hadde altså forsøkt å reparere våpenet, men ble skutt før de rakk å sette det sammen igjen, utdyper Fjeld.

LES OGSÅ: Verdens heldigste mann? Han overlevde ikke bare én, men to atombomber

En angrende våpenskaper

Men hva tenker en mann, hvis våpen har drept flere millioner mennesker. Ifølge The Conversation syntes ikke Kalashnikov å være påvirket av dette.

Han mente at han hadde konstruert et våpen som skulle brukes til forsvar, ikke til angrep og lemlestelse. Og da en reporter spurte ham i 2007 om han sov godt, svarte han ifølge CBS News: "Jeg sover godt. Det er politikerne som har skylden for ikke å ha klart å bli enige og heller tyr til vold."

Dette synet endret seg imidlertid gradvis mot hans død, og han forlot denne verden full av anger for det hans våpen hadde påført verden av lidelse.

"Smerten i min sjel er uutholdelig, og jeg spør meg selv hele tiden det samme, uløselige spørsmålet: Dersom riflen min tok folks liv, så betyr det at jeg, Mikhail Kalashnikov, er ansvarlig for deres død", skrev han i et brev til den russiske, ortodokse kirkens overhode. Dette ifølge det russiske nyhetsmediet Izvestija.

– Han ble nok mer filosofisk på sine eldre dager, og det var nok lettere å være det i Russland etter Glasnost, forklarer Fjeld.

Mikhail Kalashnikov døde 23. desember 2013.

LES OGSÅ: Berlinmurens fall - de villeste fluktforsøkene fra øst til vest

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2019, og sist oppdatert 23/12 2019.

Les også