Vi surfer oss fra søvn og helse

Å ta med seg mobil eller nettbrett i sengen er ikke bra for søvnen, og dermed ikke for helsen vår. Men selv søvnforskeren klarer ikke å stå imot fristelsen til å surfe i sengen.

Publisert

(Bergensavisen):  - He, he. Altså, det hender at jeg sjekker e-post i sengen, sier professor i psykologi ved Universitetet i Bergen og søvnforsker Ståle Pallesen til BA.

Slik sover du bedre. Les rådene her!

DROPP BOKEN OGSÅ

Pallesen er en del av søvnforskningsmiljøet i Bergen og er en av forskerne bak en studie som viser at det å sjekke e-post, Facebook, spille nettspill eller bare nettsurfe på sengekanten, kan påvirke søvnen negativt.

DENNE SAKEN ER LEVERT AV BERGENSAVISEN.

Pallesen er streng når han gir råd til folket:

- Vi anbefaler at soverommet bare brukes til sex og søvn, sier han.

- Hva med den gode gamle papirboken, da?

- Vi anbefaler faktisk ikke å lese på sengen heller. Jeg vet at mange har det som et ritual, og om du har innarbeidet det som en del av det å sove, så er det ikke så negativt. Men vi anbefaler ikke folk å etablere en slik vane. Det handler om at vi mener man ikke bør assosiere våkne aktiviteter med sengen.

9 AV 10 SURFER I SENGEN

Det er langt fra bare søvnforskeren som dropper å følge søvnrådet om å la være å surfe i sengen.

I studien av sammenhengen mellom bruken av elektroniske medier ved leggetid og søvnforstyrrelser, svarte 90 prosent av over 500 studenter som ble spurt at de surfet på nett, så film eller sjekket e-post i sengen minst en gang i uken. Det var i 2012. Pallesen tror bruken har blitt mer utbredt siden den gang.

- Duppedingsene har blitt lettere og mer tilgjengelige og underholdningsmulighetene større, så det er stor sannsynlighet for det.

Forskerne mener ungdom er spesielt utsatt fordi de er storforbrukere av dataspill, sosiale medier og ser mye film og serie på mobil og nettbrett, påpeker Pallesen.

- De har dessuten ofte en forsinket døgnrytme som gjør at de blir mer våkne på kvelden. Mange unge er dessuten veldig redde for å gå glipp av noe.

GÅR MER TID ENN PLANLAGT

- Jeg tar både mobilen og PC-en med i sengen hver kveld, sier Clayton Clament (17), elev i 3. klasse på Bergen Katedralskole.

Også skolevennene Julie Knutsen (18), Kyrre Walle Alstadhaug (18) og Sophie K. Lisland (17) vedgår at mobilen, nettbrettet eller PC-en ofte slår følge med under dynen.

Da går det fort med alt fra ti minutter til to-tre timer med surfing og TV-titting på nett.

- Jeg prøver å ikke holde på så lenge. Det blir oftest ti minutter til en time, men det er fort gjort at det går lengre tid enn jeg hadde tenkt, sier Kyrre.

- Det er så lett for at man bare ser en video til på YouTube, for det kommer opp forslag om nye videoer hele tiden, eller bare ser en episode til av en TV-serie, sier Sophipe.

De andre nikker gjenkjennende. Og selv om de vanligvis ikke blir liggende oppe i timevis, vedgår de at surfingen nok går utover søvnmengden iblant.

- Jeg legger meg når jeg tror jeg bør sove, og så surfer jeg i sengen, sier Julie, til bifall fra de andre tre.

Det handler om tilgjengelighet og å være oppdatert, forteller de.

- Det blir gjerne snakk om ting vi så på YouTube og Netflix og sånt på skolen neste dag, og vi deler lenker med venner, sier Sophie.

FLERE SLITER MED SØVNEN

Men er det så farlig da, å surfe litt før vi skal sove?

Mye kan tyde på det, ifølge Pallesen. For spørreundersøkelser om nordmenns søvnvaner i 1999/2000 og i 2009/2010 viser at flere da var trøtte på dagtid og at flere var misfornøyde med søvnkvaliteten.

Andelen barn mellom 11 og 15 år som sliter med å sovne, økte fra 12,5 prosent i 1993 til 20,5 prosent i 2005. Internasjonale undersøkelser viser samme tendens, sier Pallesen.

- Hva som er grunnen til økningen er ikke så lett å vite, men elektroniske medier mener vi er en mulig årsak.

- Mer generelt sett handler det nok også om utviklingen av 24-timers samfunnet. Vi jobber mer skift, det er noe på TV døgnet rundt, vi har døgnåpne kiosker og treningssentre. Noen mener også at folk er mer stresset fordi de føler de må prestere godt på flere arenaer, og at det går ut over søvnen til folk, sier Pallesen.

 - PRIORITERER BORT SØVN

Bjørn Bjorvatn er lege og leder for Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssykehus. Han er medforsker på studien om elektroniske medier og søvnproblemer.

Han sier de mener bruk av elektroniske medier ved leggetid både kan forsterke eller forårsake søvnproblemer for dem som er sårbare for det.

I tillegg gjør det at mange av oss prioriterer bort søvn, påpeker forskeren.

- Det er ikke noen tvil om at de fleste som i dag er trøtte på dagtid er trøtte fordi de velger bort søvnen, og for eksempel heller er på elektroniske medier, sier Bjorvatn.

Å droppe søvn til fordel for surfing, er ikke ufarlig, understreker han.

- Mange studier peker på at kort søvnmengde i lengre perioder, det vil si under seks timer natten, er koblet opp mot blant annet økt vekt, diabetes, hjerte- og karsykdommer, økt dødelighet og flere ulykker, advarer han.

Det er selvsagt individuelle forskjeller i hvor mye søvn den enkelte trenger, men om man ofte ikke kjenner seg uthvilt på dagtid, er det et faresignal, påpeker Bjorvatn.

- Kompenserer man hyppig for lite søvn med å bøtte innpå med kaffe, Red Bull og den slags, og gjesper seg gjennom dagen, er det grunn til å spørre seg selv om man prioriterer søvn høyt nok.

 - SKJØNNER IKKE VIKTIGHETEN

17-åringene Clayton og Sophie sier at de tror de sover mellom fem og syv timer natten i snitt.

- Men det blir oftest nærmere syv timer, tror jeg, sier Sophie.

- Det blir vel seks-syv timer, noen ganger fem timer på meg, sier Kyrre.

Julie mener hun ligger på mellom syv og åtte timer søvn i snitt.

De fire skoleungdommene vedgår at de nok sover for lite iblant.

- Noen dager må jeg ta en kaffe for å bli mer våken og jeg kjenner at jeg er litt sliten, sier Kyrre.

De andre nikker.

- Det går greit med litt lite søvn i korte perioder, men jeg kjenner det får utover konsentrasjonen på skole om jeg ikke sover nok over tid, sier Julie.

At for lite søvn over lang tid kan få store konsekvenser for helsen, er ikke noe de har tenkt særlig over, sier de.

- Det er vanskelig å få inn i hodene på unge at lite søvn er helsefarlig, for vi har gjerne ikke fått erfare konsekvensene av det ennå, sier Clayton.

- ETABLER GODE VANER

Psykolog og forsker Ståle Pallesen tror det er vanskelig å snu trenden med at vi tar med oss elektroniske medier sengen.

-  Det er litt som åkjempe mot vindmøller. Men forskning på hvilke konsekvenser det kan ha kan være viktig med tanke på folkeopplysning. Det er viktig å få folk til å prioritere søvn. Og det er viktig at foreldre er nøye med å hjelpe barn og unge til å etablere gode søvnvaner, sier han.

SØVNSTUDIER


To trendstudier utført av blant annet Ståle Pallesen viser en økende forekomst av søvnproblemer.

Fra 1999/2000 til 2009/2010 økte andelen voksne med problemer med å sovne fra 13,1 til 15,2 prosent.

Andelen som var misfornøyd med søvnen økte fra 8,3 til 13,6 prosent.

Andelen som var trøtt på dagtid økte fra 14,8 til 18,8 prosent.

Blant barn på 11, 13 og 15 år økte andelen som sliter med å sovne fra 11,9 til 15,5 prosent fra 1983 til 2005.

Pallensen mener man bør være tidlig ute med å lære barna at elektroniske medier ikke hører hjemme i sengen.

- Det er lettere å få til i åtte-ti årsalderen enn i 14-15-årsalderen. Kommer barna trekkende med at «alle andre får lov», bør man forsøke å etablere felles regler med vennenes foreldre for eksempel, foreslår han.

Men det er ikke bare barn og unge som må minnes på å droppe mobil og PC i sengen.

- Mange voksne surfer nok mye, og en del tar nok med seg jobben i sengen også. Det kan fort føre til stress og dermed dårligere søvn. Vi vet gjerne godt at det ikke er bra for oss, men det å gjennomføre mobil og nettfri sone i sengen er likevel en utfordring.

- Vi må erkjenne at søvn er viktig både for den fysiske og psykiske helsen vår, og det må dannes normer om at du ikke skal bruke mobilen eller nettbrett i sengen.

LES FLERE SAKER FRA BA.NO HER.