Vet du forskjellen på disse cottage cheese-produktene?

Sjekk hva ernæringsfysiologene anbefaler.

COTTAGE CHEESE med og uten smak.
COTTAGE CHEESE med og uten smak. Foto: (TINE Meierier)
Publisert

(SIDE2): Forbruket og salget av cottage cheese har helt klart økt de siste årene og i 2013 ble det en storm av klager når TINE Cottage Cheese fikk ny emballasje, og ikke minst ny pris. 

LES HELE SAKEN HER: Du betaler for det nye designet

- Rik på protein

Cottage cheese er en ferskost med mye protein og lite fett. Osten er et populært mellommåltid og som også egner seg godt i for eksempel bakst, salater og som pålegg.

Det er i hovedsak meieriprodusenten TINE som har monopol på cottage cheese her i Norge og de kan tilby ulike varianter av ferskosten: Cottage Cheese Original, Mager Cottage Cheese og Mager Cottage Cheese Eple, Pære og Vanilje. 

LES OGSÅ: Vet du forskjellen på disse havregrynene?

Men hva slags forskjeller er det egentlig på næringsinnholdet i disse produktene og hvilken er den «sunneste» varianten?

- Cottage Cheese er en mager ferskost som inneholder svært lite kalorier, uansett hvilken variant du velger. Fordelen med begge er at de inneholder mye protein. Dersom man ønsker litt færre kalorier, kan man velge den magre varianten, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, til Side2.

Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og gründeren av kostholdstjenesten Somebody.no, er enig med Glemminge Arnesen.

- I utgangspunktet anbefaler jeg magre produkter for å redusere inntaket av mettet fett fra meieriprodukter, men så er det viktig å tenke på hvor ofte og hvor mye man spiser, sier Andersen.

COTTAGE CHEESE kan brukes til så mangt.
COTTAGE CHEESE kan brukes til så mangt. Foto: Maris Zemgalietis (Getty Images/iStockphoto)

- Spiser du noen få spiseskjeer i uka har det ikke så mye å si hvilken variant du velger. Skal du ned i vekt er du mer opptatt av kaloriene og må kanskje velge den magre av den grunn, mens trener du og trenger ekstra energi kan den vanlige være best for deg, forklarer hun.

- Jeg er opptatt av at man velger det man liker og avpasser mengdene deretter. Ikke minst er det viktig å vurdere det totale kostholdet sitt, ikke bare enkelt matvarene. En enkeltmatvare spiller sammen med alt det andre du spiser - og det er med på å avgjøre effekten til enkeltmatvaren, påpeker ernæringsfysiologen.

Med andre ord;  Cottage cheese er uansett et næringsrikt produkt som fint kan inngå i et sunt og variert kosthold. Osten har et høyt innhold av protein og lite fett, i tillegg til at meieriprodukter er en bra kilde til blant annet kalsium og B-vitaminer. Det er hovedsakelig fett- og kaloriinnhold som utgjør en ernæringsmessig forskjell mellom den originale og magre varianten.

Varianten med eple, pære- og vaniljesmak inneholder noe tilsatt sukker, men likevel er dette lite i forhold til mange andre matvarer.

TINE Cottage Cheese Original

Næringsinnhold per 100 gram:
96 kcal
4,3 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 2,6 gram
1,5 gram, hvorav sukkerarter 1,5 gram
13 gram protein
0,4 gram salt
0 prosent tilsatt sukker

TINE Mager Cottage Cheese

Næringsinnhold per 100 gram:
79 kcal
2 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1,3 gram
2,1 gram protein, hvorav sukkerarter 2,1 gram
13 gram protein
0,4 gram salt
0 prosent tilsatt sukker

TINE Mager Cottage Cheese Eple/pære/vanilje

Næringsinnhold per 100 gram:
92 kcal
1,7 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 1,1 gram fett
7,6 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 7 gram
11 gram protein
0,3 gram salt
4 prosent tilsatt sukker (En boks på 240 gram inneholder 10 gram tilsatt sukker, cirka 5 sukkerbiter).

Denne saken ble første gang publisert 19/06 2015.

Les også