Trodde du at all organisk sminke var bra?

Du vil nok endre mening etter du har lest denne saken.

Foto: Bulls
Publisert

(SIDE2): Mange av oss er allerede blitt vant til å se etter organiske produkter når vi handler grønnsaker og råvarer i matbutikken, i trygg visshet om at produktene vi kjøper skal være uten tilsatte og giftige stoffer.

Stadig flere leter også etter det grønne merket når de er på shopping i kosmetikkhyllene, i håp om at de skal få et naturlig produkt som er mer skånsomt for huden.

Problemet er bare at det foreløpig ikke finnes verken regler eller reguleringer for hva som kan kalles organiske produkter i Norge, eller resten av Europa.

Økologisk og organisk

Begrepet økologisk er rettsbeskyttet. Hvis varer er merket med Ø-merket kan du derfor være helt sikker på at det er produsert i samsvar med økologisk produksjon.

Til tross for at økologisk og organisk brukes om hverandre i USA og Storbrittania, er ikke organisk og økologisk det samme i Norge.

På norsk betyr organisk noe som er produsert av levende organismer, som inneholder karbon og kan brytes ned i naturen.

LES OGSÅ: 8 ting du aldri må putte i fjeset

Betyr veldig lite

I motsetning til de strenge reglene og retningslinjene som er gjelder for matvarer, trenger ikke kosmetikken å oppfylle særlige krav for å kalle seg organiske.

Det holder at en av ingrediensene i produktet er organisk. En håndkrem som inneholder 0,01 prosent organisk lavendelolje kan med andre ord kalle seg et organisk produkt, men likevel være stappfull av kjemiske midler.

Om du har følsom og sensitiv hud, er det derfor ikke nok å lete etter det organiske merket i butikkhyllene. Du blir nødt til å lege ingredienslista for å få oversikt over hva du kjøper.

LES OGSÅ:Hvorfor får vi kviser?

Trygghet i alle produkter

Den norske kosmetikkforskriften forholder seg ikke til begreper som organiske produkter, naturprodukter, grønne produkter eller økologiske produkter.

Grunnen for det er ganske enkel, forklarer talspersonen for Mattilsynet, Hans Jørgen Tallberg.

- EØS-landene, Norge inkludert, har stilt seg skeptisk til å utarbeider og offentliggjøre krav som må oppfylles for at markedsfører kan påstå at produktet er organisk og lignende, sier han, og legger til:

- Dette bunner i at slike krav lett vil kunne gi inntrykk av at organiske produkter og lignende er helsemessig tryggere enn produkter som ikke oppfyller kravene. Ettersom alle produkter skal være trygge, er det ikke mulig å ha sikkerhetsbestemmelser spesielt for grønne produkter.

Han påpeker at mange plantebaserte ingrendienser også medfører problemer knyttet til allergi og sensitiv hud.

LES OGSÅ:- Også machofolk og sportsmenn vil se lekre ut for sine damer

Let etter Cosmos-merket

Til tross for at det ikke finnes noen globale og uavhengige selskaper som har satt opp noen felles retningslinjer å forholode seg til, er det flere kommersielle aktører som har tatt saken i egne hender.

Det er et mylder av selskaper der ute som sertifiserer kosmetikkjedenes produkter som organiske. Problemet er bare at de forskjellige selskapene også har forskjellige krav som må oppfylles for å bli sertifisert.

Med andre ord vil en sertifisert fra Soil Association og Ecocert bety noe helt annet enn en sertifisering fra Cosmos.

Cosmos er det merket ekspertene deg deg om å se etter. Det er et selskap bestående av fem organiske organisasjoner i Europa, som har gått sammen for å lage én sertifisering, med like krav til alle europeiske land.

Om du ser etter COSMOS-merket er det et kvalitetsstempel, og mindre sjanse for at ingrediensene inneholder en endeløs rekke av fremmedord du ikke klarer å uttale.

- Det er absolutt ikke alt du burde lage selv

Press fra Østerrike

For noen år tilbake tok Østerrike kontakt med Europarådet for å få noen europeiske retningslinjer for organiske produkter å forholde seg til.

De mente det ville være nyttig for de små og mellomstore grønne bedriftene som konkurrerer mot det store markedet som gjerne fremstiller seg som grønne, til tross for at de inneholder en lang rekke syntetisk fremstilte ingredienser.

Etter initiativet kom faktisk Europarådet med krav relatert til bruk av ingredienser i organiske produkter, men innså senere at kravene var litt utdaterte, og trakk tilbake det som i sin tid ble lagt ut på rådets sider.

Den globale standariserings-organisasjonen ISO satte også i gang med arbeid om å komme frem til en standard for organiske produkter i 2013. Det er imidlertid ikke blitt iverksatt ennå. 

Det er ikke blitt oppnevnt noen som kan drive prosjektet, og derfor er det i dag usikkerhet om en global standard vil kunne bli realitet.

LES OGSÅ:Slik blir huden strålende vårklar

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2014.

Les også