Espen Sletteberg + kråka Hafez = sant

Espen (42) har vært samboer med ei kråke i 15 år

Han skulle hjelpe den skadde kråkeungen ut i naturen igjen, men det var lettere sagt enn gjort.

<b>HAFEZ OG PAPPA:</b> At kråka Hafez søkte tilflukt hos Espen en sommerdag i 2004, har preget livet for dem begge. De trives tydelig i hverandres selskap.
HAFEZ OG PAPPA: At kråka Hafez søkte tilflukt hos Espen en sommerdag i 2004, har preget livet for dem begge. De trives tydelig i hverandres selskap. Foto: Jeanette Baekkevold
Sist oppdatert

I en leilighet i Enebakk bor katten Rafiki, kråka Hafez og Espen Sletteberg (42).

– Her sover katt og kråke ved siden av meg hver natt, sier Espen og smiler.

– Vi er en familie som krangler og har det moro. Hafez er b-fugl og blir grinete hvis han blir vekket for tidlig. Han er glad i å bade og liker å base i snøen, og han elsker ostepop som han får til helgekos.

– Kom da, Hafez, kom til pappa! Espen Sletteberg (42) kaller seg «Kråkemannen» og anser seg altså som pappaen til Hafez. Nå hopper kråka opp på armen hans, klar for litt kos.

Det startet i Sofienberg-parken i Oslo en sommerdag i 2004. Espen satt og mediterte, og plutselig fikk han en blodig og skremt kråkeunge i fanget.

Smarte fugler

Kråke (Corvus cornix) er trolig den mest tilpasningsdyktige arten i den norske fuglefaunaen. Kråkefuglene regnes blant verdens mest
intelligente fugler. De har relativt stor hjerne, og synes å oppfatte og
avklare nye situasjoner raskere enn andre fugler. Kråka er vanligvis
årvåken og sky, men kan også komme nær mennesker. Den kan kjenne igjen personer og skille mellom de ufarlige og dem den bør passe seg for. En kråke er altetende og spiser det den kommer over.

Kilde: Store norske leksikon

– Den var tydelig redd for hunder og andre dyr. Ifølge noen mennesker som var i parken, hadde den vært der noen dager uten at noen hadde greid å hjelpe den. Da den kom bort til meg, sa de andre at det virket som den rett og slett valgte meg.

Kjærlighet ved første blikk

Kråker er intelligente dyr, og det er slett ikke umulig at Hafez skjønte at Espen var en sann dyrevenn og derfor valgte han som sin make.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med kråkeungen først, så jeg ringte viltnemnda, fuglehjelpen, politiet og alle instanser jeg tenkte kunne ha noe med dette å gjøre, men da de kom med et bur for å hente ham, gjemte Hafez seg i fanget mitt. Jeg orket ikke tanken på at han skulle drepes, så da måtte jeg bare ta vare på ham.

Det var en venninne av Espen som foreslo at kråke­ungen kunne hete Hafez, etter den persiske nasjonalpoeten.

Etter at Hafez var kommet noenlunde til hektene, gjorde Espen en stor innsats for å hjelpe ham ut i naturen igjen.

<b>LEKER:</b> Hafez har sin egen lekegrind hvor han finner ting han synes er morsomme å leke med. Biler er stor stas.
LEKER: Hafez har sin egen lekegrind hvor han finner ting han synes er morsomme å leke med. Biler er stor stas. Foto: Jeanette Baekkevold

– Jeg gikk rundt i parker i dagevis med ham på skulderen for å få ham til å fly sin vei. Han kunne ta noen runder over hodet mitt, men ville som regel ikke mer enn det. Et par ganger ble han faktisk borte i noen dager, men han kom tilbake igjen da også.

Les også: Møttes første gang i eget bryllup, nå har de fått barn

Besteforeldrene er barnevakt

Når Espen er borte noen dager, er det gjerne gode venner som ser til Hafez, eller han er hos Espens foreldre.

– De er jo besteforeldrene hans. En gang jeg var på ferie og foreldrene mine passet ham, fikk de ham ikke inn i buret, han ville ikke høre på dem. De ringte meg og lurte på hva de skulle gjøre, og da ba jeg dem om å sette meg på høyttaler. «Nå må du gå inn i buret ditt, Hafez!», sa jeg, og da gjorde han det. Han er ganske veloppdragen, skjønner du, og hører som regel på meg.

Ifølge Espen er Hafez snill og omsorgsfull. Eller omsorgsfugl, som han sier. Han er også en spøkefugl, og han har mange gode venner.

– Han er kompis med ekorn, katter og hunder, og han har til og med ridd på hest. Men nærkontakt med en hund har også gitt ham en skade.

– For noen år siden var det en hund som ville hilse på ham og som la labben på ryggen hans, litt for hardt. Da brakk Hafez beinet. Han var litt redd hunder en stund etterpå, men det har gått over.

Siden den gangen har ikke Hafez flydd noe særlig. Han hopper mest rundt og virker fornøyd med det. Etter å ha hatt grønn stær og vært til­nærmet blind på det ene øyet, er han nå på bedringens vei etter god behandling.

– Han er kanskje den eneste kråka i Norge som har sin egen veterinær. Vi er innom dyrlege Tone i Enebakk med jevne mellomrom for å sjekke at alt er bra med Hafez.

Les også: De mest populære navnene i 2019

Filmkråke

Kråker blir vanligvis 20–25 år i sitt naturlige miljø, men hvor lenge Hafez kommer til å leve, er vanskelig å si. Det finnes kråker som har levd et beskyttet liv og blitt bortimot 60 år.

– Så det kan godt hende at Hafez lever lenger enn meg. Det håper jeg, egentlig, for jeg ville synes det var forferdelig trist å skulle miste ham, sier Espen som er i gang med å skrive bok om livet med Hafez. Målet er at den skal komme ut neste år.

<b>FAMILIEKOS:</b> Espen og Hafez er blitt godt kjent etter å ha bodd sammen i 15 år. Katten Rafiki er også en del av familien.
FAMILIEKOS: Espen og Hafez er blitt godt kjent etter å ha bodd sammen i 15 år. Katten Rafiki er også en del av familien. Foto: Jeanette Baekkevold

Hafez har også fått smake på skuespilleryrket. Han er nemlig med i en liten sekvens i musikkvideoen til «Golden Ticket» med High as a Kite, og i tillegg har han vært med i noen kortfilmer.

– Kråker er utrolig smarte, og så er de litt rampete. Det at de liker å stjele sølv og andre skinnende ting, tror jeg handler mest om at de skal bruke dem til å lage redskaper. Jeg har sett videoer på YouTube der kråker greier å finne metoder for å bøye en ståltråd slik at de kan bruke den til å fiske opp ting fra et trangt rør. Det er helt fascinerende å se på.

Espen sier han ikke er overtroisk eller religiøs. Han har imidlertid tro på energi, sjel, følelser, behov og impulser, og mener at dyr er flinke til å oppfatte sånt.

– Om jeg tror det var meningen at han skulle komme til meg? Ja, si det. Han kunne jo valgt noen andre i parken den dagen, men det var meg han kom til, og det har jo preget livet mitt siden. Og det må jeg si, jeg har levd et eventyr i alle disse årene. Espen Askeladd kan bare gå og legge seg, sier Espen Sletteberg og ler.

Les også: Ni utrolige fakta om hunden, menneskets beste venn

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2020, og sist oppdatert 23/01 2020.

Les også