Slik unngår du dette
Å ikke fjerne hard hud kan bli smertefult.

(SIDE2:) Er du flink til å ta vare på føttene dine? Om høsten og vinteren er kanskje ikke fotpleie det som står øverst på gjøremålslista. Men når sandalsesongen kommer, er terskelen til fotpleieavdelingen lavere - enten det er i baderomsskapet ditt eller på spa.
Tar du tak i føttene med fila jevnlig, er du lur. Lang tid uten stell, og flere sommersesonger uten at du gjør noe, kan gi et smertefult resultat.
- Hvis du får mye hard hud, så kan det komme sprekker. Hælene er spesielt utsatt, fordi man kanskje kjipper i skoene, sier Rikke Albrigtsen, som er fotterapeut ved Artesia spa på Majorstua i Oslo.
- Når det blir sprekker, så kan det bli åpne sår. Og der er vondt.
Som regel kan en fotterapeut fikse dette.

- Jeg kan behandle dem ved å fjerne den harde huden i sprekkene med skalpell, og så limer jeg sprekkene sammen, forklarer Rikke.
I noen tilfeller har det gått så langt at det har dannet seg betennelse i sprekkene. Da kan ikke huden limes sammen, fordi man da vil lukke betennelsen inne i foten. Det som må til er antibiotika, og man blir henvist til lege.
- Men oftest går det heldigvis ikke så langt. Da holder det at jeg fjerner den døde huden, og ber kunden smøre føttene morgen og kveld i en ukes tid. Så må det holdes vedlike ved å smøres hver dag etterpå.
Vanlig med vorter og torner
Sprukne heler er imidlertid ikke det eneste problemet fotterapeuten ofte behandler.
- Har man for eksempel vorter, torner, nedgrodde negler eller sopp, så kan jeg da enten behandle det her, så lenge det er på et begynnende stadium. Hvis ikke henviser jeg til lege, forteller hun.
En del vanlige plager, kan man dessuten fint behandle selv.
- Har du neglsopp, anbefaler jeg først å prøve å behandle det selv, for eksempel med Nalox, sier hun.
Etter et par måneder kan kunden komme tilbake for en ny vurdering av neglene.
- Det samme gjelder for vorter. Etter behandling hjemme kan fotterapeuten gjøre en ny vurdering. Da ser vi man om du har blitt helt fin, eller om behandlingen ikke har virket, og du må videre til lege.
Tå-regulering

Mens en fotpleier kun bruker vanlige redskaper som filer og mindre slipemaskiner, kan en forterapeut også gå til verks med skalpell.
Mange får også plager fordi neglene er for tykke, som gjør at det er vanskelig å holde dem korte nok. Andre opplever at neglen vokser skjevt og innover, som er resultat av at de har klipt neglen for langt ned på siden. Det gir smerter på siden av foten.
- Hvis du har veldig tykke negler kan jeg også jevne ut neglene med større borr, som diamantborr. Jeg kan også justere neglene, for eksempel med en spange, som er en regulering for neglen, nesten på samme måte som regulering for tennene, forteller Rikke.
(Artikkelen fortsetter).

Slik unngår du plagene
Mens vorter forårsakes av virus, og har lite med hygiene å gjøre, kan de fleste andre vanlige plager forebygges.
For eksempel er en liktorn kun en oppsamling av død hud. Når den blir tykk nok, kan den treffe en nerve, som gjør at du får vondt.
- Jeg anbefaler å gå over føttene med fil omtrent én gang i uken, og å smøre de hver dag.
- Men ikke smør mellom tærne!
Fordi fuktighet kan gi sopp, er det også virktig å tørke seg ordentlig mellom tærne når man har dusjet eller badet.
I tillegg til å stelle føttene selv, mener Albrigtsen man også bør gå til en fotpleier eller terapeut jevnlig.
- Det å gå få stelt føttene hver åttende uke, og å vedlike det, og forebygge, er veldig fint.
- Men hvorfor mener du man bør bruke såpass mye tid og penger på føttene sine?
- Føttene har du jo, de står du og går på hele livet. Og som regel så fungerer de veldig greit – til et punkt der de plutselig gjør vondt, sier fotterapeuten.