Tolk dine sexdrømmer

Har du hatt en het drøm om den sure, ekle naboen? Frykt ikke.

UNDERLIGGENDE TEMA: Drømmen kan være et bilde på noe større i livet ditt.
UNDERLIGGENDE TEMA: Drømmen kan være et bilde på noe større i livet ditt. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO
Publisert Oppdatert

Det er nemlig ikke så ofte at våte drømmer har noe med sex å gjøre.

- I alle drømmer, også de seksuelle, er det viktig at du spør deg selv hva du forbinder med den personen som du drømmer om. Kanskje er den som drømmer "ekkel" mot seg selv på en eller annen måte. En slik drøm kan handle om å bli kjent med sider i oss vi synes er ekle, forklarer drømmeanalytiker, psykoterapeut og forfatter Astri Hognestad i Norsk forening for Analytisk Psykologi. Hun har skrevet flere bøker om drømmer, og forteller at seksuelle drømmer er et bilde på noe du trenger å utvikle i deg selv.

- Hvis det er en person som har behandlet deg dårlig, kan det hende du har de samme negative tankene om deg selv. Det kan også være hjelp i å spørre deg hvor du selv er i drømmen, og hva du gjør. Gjenspeiler det du gjør i drømmen en holdning i deg? Er du passiv? Eller er det en helt ny holdning som du kan ta i bruk? Og: Er du redd? Glad? Tenk på hvilke følelser drømmen kan være bilde på. Hva kan ha utløst drømmen? Skjedde det noe dagen før du hadde drømmen? Eller kan den være et bilde på et større tema i livet ditt?

Mysterium

- Den største forskjellen på seksuelle fantasier og seksuelle drømmer er at du ikke bestemmer hvilke bilder som dannes i hodet når du drømmer. I våken tilstand kan drømmen være et stort mysterium. Du kan synes den er ekkel eller merkelig, sier sexolog Eva Mohn.

- Dersom du våkner og har drømt at du var forelsket i naboen, kysset ham hett og var i ferd med å ha sex med ham, kan det ha mange forklaringer, forklarer Mohn.

- Kanskje er du faktisk forelsket, kanskje så du ham dagen i forveien - eller kanskje synes du han er en ekkel fyr. Det er viktig å huske på at det som kommer i drømmen verken trenger å være tegn på det du faktisk synes er sexy, eller hva du ikke synes er sexy. Spør deg selv når du våkner hvilke følelser du har for det du har drømt om, og stol på din egen magefølelse, sier sexolgen.

Nytt ståsted

Å drømme om sex med for eksempel en trojansk Brad Pitt kan altså være noe så enkelt som et konkret ønske om sex og/eller nærhet, eller mer sannsynlig et bilde på noe man trenger å utvikle i seg selv. Representerer Brad Pitt noe du ønsker å integrere i deg selv? Hans tilsynelatende vellykkethet i kjærligheten, yrket sitt og utseendemessig, for eksempel?

Det dumme er altså at det ikke finnes noe fasitsvar, og ikke nødvendigvis åpenlyse svar. David Hasselhoff, for eksempel, hvilke egenskaper ved ham ønsker du deg? Det kan som nevnt være Hasselhoff-sider ved deg selv som du må bli kjent med og akseptere.

Som i alle drømmer er det viktig å se på hele drømmen, hvordan det oppleves, hvem er med i drømmen, hva forbinder drømmeren med personen, hva er selve handlingen utover selve sexscenen, hva har drømmeren nettopp opplevd som kan ha trigget drømmen.

- Det er svært mange ting man må tenke på når man arbeider med drømmer. Du må se drømmene dine i lys av ditt eget liv, sette dem inn i en sammenheng - hva skjer i livet ditt, hvilke relasjoner kan det dreie seg om, trenger du kanskje et nytt ståsted? forklarer Astri Hognestad.

Generelt er seksuelle drømmer et tegn på vekst og utvikling.

- Drømmer er som speilbilder. Når vi står foran et speil, ser vi oss selv på en måte vi ellers ikke har muligheten til. Slik er det også med drømmene - i disse speilbildene ser vi det vi ikke kan se i våken tilstand. Vi kan oppdage sider i oss vi ikke har vært klar over, reaksjonsmønstre vi er fanget i, følelser vi helst ikke vil kjenne på. Vi kan også bli kjent med positive sider som ligger skjult, sier psykoterapeut Astri Hognestad.

Noen vanlige sexdrømmer:

Sex med eksen

Kanskje er det noe i livet ditt som minner om da du var sammen med ekskjæresten. Eller kanskje skyldes drømmen at du ikke er ferdig med forholdet og trenger å bearbeide det mer.

Sexorgier

Orgier kan være et symbol på livskraft. Men det kan også være symbol på livskraft som ligger brakk. Kanskje lever du for ensidig, og livet oppleves tomt.

Sex med prostituerte

Ikke en uvanlig drøm blant menn. Kanskje lever drømmeren for ensidig intellektuelt, og trenger å forholde seg mer til kroppen og sine instinkter. Men det kan også bety at mannen har skjøvet vekk noen av sine feminine sider, som for eksempel intuisjon og kontakt med sitt eget indre.

Sex med ukjente

Det kan bety at du er i ferd med å integrere en inntil nå ukjent side i deg. Men er det en voldtekt, må du spørre deg selv om du på noen måte gjør vold mot deg selv i livet ditt. Kvinner som drømmer om menn som forfølger dem, uttrykker destruktive holdninger til seg selv

Sex med sjefen

Det kan symbolisere at du er hengiven og at dere har bra kontakt, men mest sannsynlig handler en slik drøm også om sider ved deg selv som du trenger å utvikle og integrere, for eksempel evnen til å ha oversikt eller lede. Men det kan være at underbevisstheten forsøker å fortelle deg at det handler om sterkere følelser enn dette.

Utroskap

Hvis du hadde det bra i drømmen, er det kanskje fordi forholdet ditt er klaustrofobisk, og at du av og til kunne ha bruk for å komme vekk fra din partners innflytelse. Kanskje trenger forholdet en liten ekstra piff. Nyforelskede par drømmer ofte om egen eller partnerens utroskap. I begge tilfeller ligger det gjerne en spire av utrygghet og angst for å miste kjærligheten, eller tapet av egen frihet og selvstendighet.

I noen tilfeller handler det om at du må arbeide for å godta din form for seksualitet, mens ofte handler slike drømmer om å utvikle kvaliteter som den personen man har sex med har, for eksempel mot eller styrke.

Å være naken

Du kan føle deg sårbar eller gjennomskuet. Nakenhet kan også symbolisere sannhet. Du kan være ekshibisjonist, eller det kan være at du er for opptatt av seksuelle prestasjoner.

Sex med en kjendis

Det betyr ikke noe i seg selv, men det avgjørende er hva du forbinder med denne kjendisen. Er han eller hun en person du ser opp til? Står kjendisen for noe kreativt? Står han/hun for medmenneskelighet? Så drømmen handler altså om de kvalitetene kjendisen har. Det kan være noen kvaliteter drømmeren trenger å utvikle. Av og til kan drømmer om kjendiser handle om et behov for og ønske om å bli sett, slik jo kjendiser blir.

Sex med en man synes er ekkel

Kanskje er den som drømmer, ekkel mot seg selv på en eller annen måte. Eller en slik drøm kan handle om å bli kjent med sider i oss vi synes er ekle. Hvordan man forstår en slik drøm er avhengig av hva man legger i ekkel. Det er også viktig å se på hvordan drømmeren opplever situasjonen.

Kilde: psykoterapeut Astri Hognestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning