Tegn på utroskap

10 tegn på at kjæresten er utro

Den som er utro innrømmer det neppe selv.

HVOR GÅR GRENSA?: Utroskap kan være så mangt, og det er viktig å ha en åpen dialog, mener eksperter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
HVOR GÅR GRENSA?: Utroskap kan være så mangt, og det er viktig å ha en åpen dialog, mener eksperter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

 Det kan hende du må snoke litt i privatlivet til kjæresten for å finne ut at han er utro...

- Det finnes ingen fasit med sikre tegn på utroskap. Det er gjerne mer summen av flere endringer som gjør at sjansen øker for at noe er galt, men samtidig er det dem som er utro hele livet mens kjæresten lever lykkelig uvitende, sier samlivsterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

Hun forteller at kjæresten ofte er den siste som får vite noe.

Tegn på utroskap

Likevel oppfordrer Søyland deg til å ta din uro og bekymringer på alvor.

- I terapirommet forteller ofte den bedradde at han eller hun tidlig hadde en følelse av at noe var galt, men at partneren bare bagatelliserte det. Husk at en som er utro som regel vil gjøre alt for ikke å bli avslørt, sier hun.

Likevel vil du kanskje merke at det er sprik mellom ord og adferd, som når han sier han elsker deg, men prioriterer alt annet foran deg. 

- Stol på dine følelser, sier hun.

Lyver om smått og stort

- Du kan aldri være helt sikker på at kjæresten er utro med mindre du selv er vitne til utroskapet eller partneren din selv innrømmer det. Noen vanlige tegn finnes det likevel, sier parterapeut og spesialist i helsepsykologi ved Samlivshelse i Bergen, Nina Sletteland.

10 mulige tegn på at kjæresten er utro

 • Mange løgner
 • Plutselig adferdsendring
 • Kondomer i lomma
 • Intime meldinger
 • Uforklarlige hotellregninger
 • Leppestiftmerker og parfymelukt
 • Endret sexliv
 • Humørsvingninger
 • Plutselig mye overtid og helgejobbing
 • Mobiltelefonen er plutselig hemmelig

Kilder: Kate Elin Søyland og Nina Sletteland

Det aller mest typiske tegnet er ifølge Sletteland løgn.

- Den som er utro lyver og løgnen har en tendens til å vokse. Oppdager du at partneren din har begynt å lyve om småting, bør du derfor være oppmerksom. Det kan skjule seg større løgner bak de små, sier hun.

Kondomer i lomma

Plutselig endring i adferd gir også grunnlag for å sjekke hvor partneren befinner seg.

- Og finner du kondomer i jakkelommen eller intime sms-er, mms-er, mailer eller uforklarlige hotellregninger, kan du også ha grunn til å mistenke den andre for utroskap, sier Sletteland.

Det kan også være grunn til å reagere og undres dersom du oppdager leppestiftmerker på partneren eller tøyet hans eller kjenner lukten av en parfyme du ikke bruker selv.

Slutt på sexlivet

Du må likevel være forsiktig når du leter etter tegn på utroskap, for du kan risikere å tillegge de tegnene du ser helt feil eller større betydning enn de fortjener.

- Dersom partneren din slutter å ville ha sex med deg eller på annen måte være intim med deg, kan også det være tegn på utroskap, fortsetter hun.

Det kan imidlertid være mange andre grunner til at dette skjer, som sykdom slitenhet og manglende energi eller at vedkommende er oppslukt av forhold til for eksempel jobb eller barn.

Jobber mye

- Unaturlig overtid kan også være et tegn. Det samme kan humørsvingninger for vi liker sjelden oss selv når vi har indre motsetninger som utroskap som regel utløser, sier Sletteland.

Den utro begynner kanskje da å devaluere den andre og kritisere partneren og hans eller hennes familie for å rettferdiggjøre sine egne handlinger.

Andre dager er den utro oppstemt og kjærlig overfor partneren for å kompensere for sin dårlige samvittighet.

- Det trenger selvfølgelig ikke å være tegn på utroskap, men likevel gir det grunnlag for bekymring i forholdet, sier hun.

Lever et dobbeltliv

Et annet faresignal er ifølge Søyland at partneren alltid har en god forklaring.

Tips hvis dere vil finne tilbake til hverandre etter utroskap

 1. Søk profesjonell hjelp. En terapeut vil lettere kunne hjelpe dere gjennom den tøffe samlivskrisen
 2. Den bedradde vil ofte trenge mye lengre tid til å legge utroskapshistorien bak seg. Ha tålmodighet og forståelse for dette og følg råd fra parterapeuten
 3. Tren på å ha en åpen dialog. Mange som er utro er konfliktsky og tyr gjerne til løgner for å ikke uroe kjæresten. Tren på åpenhet og ærlighet om små, hverdagslige ting hver dag. Da er sjansen større for at du også tør å dele større, vanskeligere ting som måtte dukke opp
 4. Finn ut hvorfor du var utro. Snakk åpent om det og finn ut hvordan dere kan forebygge utroskap og samlivsbrudd. Prioriter videre det som er lystbetont og bygg forholdet opp på nytt
 5. Spør kjæresten din hvordan han eller hun har det og hva som skal til for at han eller hun skal føle seg trygg og elsket. Hva er bra, hva er mindre bra og hva ønsker vedkommende av endringer? Ved å stille spørsmål, viser du din sårbarhet og gir av deg selv slik at tilliten kan bygges opp sakte, men sikker

Kilde: Samlivsterapeut Kate Elin Søyland

- Enten festen varte sent på natten, han ikke svarte på telefonen slik han pleier eller han plutselig måtte jobber overtid igjen, får du servert svært gode forklaringer på hvorfor det ble slik. Utro personer blir eksperter i å lyve, og så lenge din kjære klarer å lure deg, kan dobbeltlivet fortsette, sier hun.

Prøver du å konfrontere ham eller henne, får du gjerne svært oppfarende svar tilbake.

Angrep er ofte det beste forsvar for den utro, og vedkommende vil gjøre alt for å unngå å havne i negativt søkelys.

- Samtidig kan han komme hjem med roser til deg og tilsynelatende være en gentleman, sier hun.

Jobb som unnskyldning

Det er ifølge Søyland ikke uvanlig at utroskap skjer på jobben.

Uansett hvor det finner sted, vil imidlertid mange bruke jobben til å dekke seg bak for å leve ut sin forbudte lidenskap.

- Det kan være plutselige eller planlagte jobbreiser, overtid, stadig nye jobbprosjekter uten at det viser seg i mer lønn eller helgejobbing for å komme à jour med siste prosjektet, sier hun.

Grunnen til at jobb ofte brukes som unnskyldning, er at jobb er et trygt tema hjemme.

Det krever ingen intimitet med partneren.

Hemmeligheter

Et annet tegn kan være at mobiltelefonen plutselig blir hemmelig.

Kjæresten synes å være mer betatt av telefonen enn deg, og du merker at han eller hun ikke lenger legger den fra seg på bordet.

Kanskje er den også oftere satt på lydløst.

- Hvis du ser på telefonen, ser du kanskje også at samtaleloggen er slettet, men dette har han som vanlig en god forklaring på. Han deler heller ikke meldingene med deg og hvis du spør, får du bare til svar at det er noe jobbgreier eller ikke noe viktig, sier Søyland.  

Kvinner er oftere forelsket

En del av tegnene er ganske like for menn og kvinner.

Begge kjønn vil ifølge Sletteland som regel vise større interesse for og investere mer i eget utseende og mindre i tid til partneren.

Noen forskjeller er det likevel.

- Kvinner har generelt sett oftere større emosjonell binding til den de er utro med enn menn. Det dreier seg ofte om vennskap som sklir over i intim kjærlighet, og det er oftere forelskelse knyttet til utroskapen, sier hun.

For mange menn er utroskapen oftere seksuelt motivert slik at tegnene på utroskap må ses i lys av dette.

Stol på magefølelsen

Det finnes altså mange tegn på utroskap, men det at du kjenner dem igjen betyr heldigvis ikke nødvendigvis at partneren din er utro.

- Men dersom din magefølelse sier at noe er galt, skal du ta disse følelsene på alvor. Finn ut av det i stedet for å bagatellisere det med at han er inne i en travel periode eller at han er sliten, sier Søyland.  

Dersom du ikke finner ut av det på egenhånd, anbefaler hun å ta kontakt med en parterapeut for å få hjelp.

Jo raskere du finner ut av det, jo bedre er det.

Sjekker mobilen

Og kanskje må du tråkke over noen grenser for å nå målet ditt.

Snike litt mer i privatlivet til partneren enn du egentlig vil og er komfortabel med.

- Om målet er å redde parforholdet, vil mange si at målet helliggjør middelet. I alle fall er det påfallende mange som finner ut at de er bedratt ved å sjekke partnerens mobil i et ubevoktet øyeblikk, sier hun.

Noen som er utro er så tøffe at de forteller det selv, men de er ifølge Søyland ikke i flertall.

- Du kan derfor ikke regne med å få innrømmelsen servert, sier hun.

Blånekter ofte

Uansett må du være forberedt på motstand.

- Det er ikke uvanlig at den som er utro blånekter selv om det foreligger bevis, sier hun.

Dersom du ikke finner noe bevis, og du blir beskyldt for å være sykelig sjalu, er det viktig å reparere tilliten mellom dere hvis dere ønsker å fortsette sammen.

- Da kreves det oppriktig ærlighet og åpenhet samt en åpen dialog om det vanskelige. Dette vil styrke relasjonen deres på lang sikt, for husk at dere kan ikke bygge et solid forhold på løgn og bedrag, sier hun.

Mulig å fortsette

Hvis du tar kjæresten på fersken, men likevel vil fortsette å være sammen med ham eller henne, er det viktig å etablere ny tillit.

Det er ingen umulighet å gå tilbake til livet dere hadde før alt dette skjedde, men det krever arbeid.

- Et utroskap kan paradoksalt nok vekke en sovende kjæresterelasjon selv om prisen er høy, men dere har ikke noen garanti for sluttresultatet. Dersom begge har et oppriktig ønske om å redde forholdet, har dere imidlertid et godt utgangspunkt, sier Søyland.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning