Gode råd til deg som er alene

Slik takler du livet som singel

- Erkjenn problemet og kom deg videre, råder motivator og samlivsterapeut Kate Elin Søyland.

BRUDD: Noen ganger står ikke forholdet til å reddes. Her får du rådene som fører deg videre i livet.
BRUDD: Noen ganger står ikke forholdet til å reddes. Her får du rådene som fører deg videre i livet. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Noen ganger er det slik at forholdet ikke kan reddes.

- Da er det viktig å komme seg videre, råder motivator og samlivsterapeut Kate Elin Søyland som driver den private praksisen Åpen Dialog i Sandnes.

Les også: Slik løser dere samlivsfloken

Vanlig å oppleve brudd

TA TAK: Samlivsterapeut Kate Elin Søyland har flere gode råd til deg som opplever samlivsbrudd.
TA TAK: Samlivsterapeut Kate Elin Søyland har flere gode råd til deg som opplever samlivsbrudd. Foto: Foto: S.A. Aukland

De aller fleste opplever et eller flere brudd i løpet av livet. Årsakene kan være mange og ofte mer komplekse enn vi aner. Uansett, å miste noen du er glad i gjør vondt. Spesielt om det var du som ble dumpa denne gangen.

Søyland understreker at det å sørge er noe naturlig og sunt, og selv om ingen kan ta bort smerten du må gjennom, vil det en vakker dag forhåpentligvis bare være en liten del av historien din.

Men hvordan kommer du i gang med ditt nye liv? Skal du satse på nettet i søken etter ny partner? Og hva med sex, tør du gå ut på det "åpne markedet"?

Les også: Kvinner vet ikke hva de tenner på

Single utfordringer

Sex- og singellivekspert på Singelnett.no, Grete Lepperød, forteller at hun får mange henvendelser fra single.

- De fleste handler om hvordan de rent generelt skal takle en ny livssituasjon som single, men mange spør også rent konkret i forhold til situasjoner som oppstår, sier Lepperød til Klikk.no.

Hun fastslår at de fleste singles aller største utfordring er hverdagsutfordringer i forhold til venner, nærmiljø, tidsklemma og økonomi.

Les også: - Single er ulykkelige

Flytt fokuset

- Mange er utålmodige og gir ikke seg selv tid nok til å stå i utfordringene, ta dem innover seg og jobbe med dem. De trenger å flytte fokus fra alle drømmer om en partner som skal gjøre dem lykkelige, til hva de selv må gjøre for å bli lykkelige, sier Lepperød

Hun understreker ovenfor klienter at det ikke er en eventuell partners ansvar å gjøre deg lykkelig.

På sikt er svært viktig å legge brutte forhold bak seg, slik at man ikke blir sittende bitter tilbake, og bærer nag til eksen eller seg selv.

- Jeg spør mange om de virkelig er klar for et nytt forhold, og hva de vil med en ny partner. I vår noen ganger overivrige søken etter partnere, har vi lett for å glemme hva det er vi egentlig er ute etter, ofte fordi fastlåste drømmer og planer tar for stor plass. Det krever som regel en betydelig aktiv innsats for å få til det vi vil, sier Lepperød.

Les også: Stem på Norges hotteste ungkar

Bruk tid

- Den første tiden etter et samlivsbrudd er svært krevende både følelsesmessig og rent praktisk. Den nye situasjonen krever stor grad av omstillingsevne samtidig som hverdagen skal fungere, sier Lepperød.

Det er også slik at de rundt oss, også de nærmeste, helst ser at ting forblir som de alltid har vært, og ikke alltid ser at den nye situasjonen får en del konsekvenser, også på det praktiske plan.

Del på Facebook Share

Som singel møter man mange nye utfordringer og savn: man er alene om praktiske gjøremål, man savner ofte en å dele gleder, sorger og opplevelse med, og ikke minst en å ha sex med.

Da er det lett å kaste seg inn i et nytt forhold. Ofte kan venner og familie være veldig opptatt av dette med ny partner.

- Det er det første spørsmålet single får: "Har du funnet deg en ny?" Bruk heller tid og ta styring selv, oppfordrer singelliveksperten.

Les også:

Samlivsbrudd: Hvem skal flytte?

Når kvinnen er psykopat

Les mer på Klikk Samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning