Slik får du et grønnere sexliv

Mange sexleker inneholder giftstoffer og kan forårsake infeksjoner. Se hvilke produkter du bør velge.

GIFTSTOFF: Den populære Rabbit-vibratoren, som jentene i Sex- og singelliv er så begeistret for, inneholder ftalater som kan være allergifremkallende. Se hvilke produkter du bør velge.
GIFTSTOFF: Den populære Rabbit-vibratoren, som jentene i Sex- og singelliv er så begeistret for, inneholder ftalater som kan være allergifremkallende. Se hvilke produkter du bør velge. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ida Jackson anbefaler:

Glidemidler og massasjeolje:

* Emerita Natural Lube Inneholder utelukkende naturlige ingredienser, er fair trade og ikke testet på dyr. Hvis du er skeptisk til å kjøpe glidemilder av store selskaper med aksjer i porno, er dette glidemiddelet for deg. Vannbasert, og fungerer godt sammen med alle typer leketøy og safesex-supplies.

* Hvis du er på jakt etter et økologisk alternativ, har YES gode vannbaserte glidemidler.

* Capotain Organic Lube er bra, vannbasert glidemiddel.

* O'My! er glidemiddel med smak, laget av utelukkende naturlige planteingredienser:

* En god, naturlig massasjeolje er Good Clean Love Oil sin serie med naturlige og ofte økologiske ingredienser. NB! Bare til utvortes bruk.

* Lush har masse forskjellige fantastiske, økologiske, naturlige massasjeprodukter. Best av alt: De kommer ikke i plastflasker, men i metallskrin, som du kan kjøpe refills til. Mer miljøvennlig blir det ikke, og Lush er mer digg en Dior. That's a promise!

Dildoer og buttplugs:

* Invester. Kjøp heller et godt, dyrt leketøy du har mye glede av og som har lang levetid, enn masse billige som går fort i stykker.

* Sjekk materialet. Du vil satse på vaskbare, giftfrie og hudvennlige materialer.

* Les anmeldelser. Hvis nesten samtlige oppgir at leketøyet brekker etter to gangers bruk, er det et bruk og kast-kjøp du ikke gidder.

Gode dildoer i silikon:

Vixen Creations er en selvstendig, fairtrade dildoprodusent som lager silikondildoer i meget høy kvalitet. De har laget en silikonlegering som kjennes akkurat ut som ekte hud. De har også godt utvalg i buttplugs.

* Ellers vil alle dildoer i 100 prosent silikon være et godt valg. Fun Factory har også mye bra - sjekk ut blant annet CecilieKjensli.com for gode anal- og vaginal-leker.

Gode dildoer i metall:

Pure Wand og andre metalldildoer fra samme leverandør er stillige, gir god g-punkt-stimuli og varer livet ut.

Gode dildoer i glass:

Glass har mye av de samme egenskapene som metall, og med bittelitt glidemiddel på blir en glassopplevelse det glatteste du har vært med på.

Grønn sex høres kanskje ekkelt ut, men også den delen av livet kan gjøres mer miljøvennlig.

Fra kondomer, glidemiddel til leketøy - alt vi bruker påvirker miljøet.

Vær bevisst hvilke produkter du kjøper, verstingene på markedet kan faktisk være både miljøgiftige og gi deg infeksjoner i underlivet.

Spesialavfall

Nesten samtlige sexleketøy er spesialavfall og kan ikke brytes ned i naturen, forteller Ida Jackson, blogger og forfatter av sexhåndboken «Jenter som kommer».

- Hvis du velger riktig type sexleketøy, kan det være riktig miljøvennlig. Velger du feil type, kan det i verste fall være giftig, opplyser Jackson til Klikk.no.

I arbeidet med sexhåndboka brukte hun og medforfatter Maren Kristiane Solli (som også er fast blogger Klikk.no) mye tid på å sette seg inn i hvilke sexleketøy som finnes på markedet og hvilke materiale de faktisk er laget av.

Kan gi infeksjoner

Cecilie Kjensli, sexpirator og redaktør for sex- og samlivsmagasinet Cpunktet.no, sier at hun ofte har latt seg overraske over hvor lite bevisste norske jenter er på hvilke vibratorer og dildoer de velger.

- Folks bevissthet har nok vært heller dårlig. På grunn av sjenanse har mange tidligere ikke turt å stille de spørsmålene man lurer på, men nå som vi har Internett og epost er det mange muligheter for bedre informasjon, sier Kjensli til Klikk.no.

Hun advarer spesielt mot plastprodukter av såkalt naturtro cyberskin/realskin, jelly og myk plast.

- Disse inneholder nemlig ftalater, det middelet som gjør plasten i sexleketøyet mykt og behagelig. Men den porøse overflaten gjør at det fort samler seg støv og bakterier hvis du ikke passer på, og da kan du lett få infeksjoner i underlivet.

Les også: Guide til god glid

Samtidig understreker Kjensli at ftalater har vært brukt i årevis og at det skal litt til for å bli forgiftet.

- Da må du omtrent sove med vibratoren inne i deg over lang tid, og hvem gjør vel det? Men for å være på den sikre siden er det bedre å velge andre produkter. Seriøse produsenter og forhandlere opplyser om at varen ikke inneholder ftalater for at kunden skal være på den sikre siden, sier Kjensli.

Hun opplyser om at de populære Rabbit-vibratorene - den doble modellen som Sex- og singelliv-jentene er så begeistret for - inneholder ftalater.

Unngå blandingsprodukter

Også Ida Jackson advarer spesielt mot leketøy i myk plast.

- Hold deg unna alt som kalles jelly, gele, mykplast, gummi, latex, rubberjelly og tilsvarende. Det samme gjelder realskin og cyberskin - alt som skal ligne mest mulig på "ekte hud". Dette er blandinger av plast og mykningsmidler som du ikke har noen garanti for hva inneholder, og som gjerne kan være miljøgifter du ikke ville puttet i munnen, sier Jackson.

Hun anbefaler i stedet leketøy i materialene silikon - som både kan kokvaskes, desinfiseres og kjøres i oppvaskmasin, hardplast - som går i oppvaskmaskin og kan desinfiseres, samt glass, akryl og metall.

Les også: Besatt av jentekos

- Silikon er best for deg, og best for naturen fordi du har de lengst, påpeker Jackson.

Dunster leketøyet badeball eller sterk parfyme, så la den være.

Også Cecilie Kjensli trekker frem silikon som et sikkert materiale. Men pass på:

- Silikon er et materiale som kan blandes ut. Jo mer utblandet det er, jo dårligere, informerer Kjensli.

Les også: Alt om sexleketøy

Sjekk prisen

Denne typen leketøy gjenkjenner du på prisen.

En silikondildo koster fra 400 kroner og oppover, mens en gummidildo koster kanskje 150 -200 kroner.

De billigste typene er laget i allergifremkallende materialer. Jelly-leker kan dessuten brekke fort.

ANBEFALT: Den elegante vibratoren Gigi er oppladbar og en av de Ida Jackson anbefaler.
ANBEFALT: Den elegante vibratoren Gigi er oppladbar og en av de Ida Jackson anbefaler. Foto: Foto: CecilieKjensli.com

- Leketøy i dårlige plastmaterialer har også en sterk, karakteristisk lukt, informerer Jackson.

- Dunster leketøyet badeball eller sterk parfymer, for å kamuflere lukten av badeball, så la den være.

Har du allerede gått til innkjøp av en vibrator eller dildo i dette materialet, kan du fortsatt bruke dem, men av hygieniske årsaker bør du vurdere om du ikke skal ta et kondom på først.

Lad opp vibratoren!

Når du går til innkjøp av vibrator, bør du vurdere å kjøpe en oppladbar.

Cecilie Kjensli anbefaler:

Vibratorer:

* Gå for produkter som er laget av silikon, hard plast, tre, stein, glass, stål, gull og andre edle metaller. Materialene er lette å holde rene, og vil derfor ikke gi infeksjoner.

* Agurker og bananer funker også bra, men er nok ikke like effektive og behagelige å bruke som en god vibrator.

* Vibratorrens er ikke like nødvendig som mange butikker hevder. Det holder å vaske utstyret med klut og mildt såpevann.

* Sexleketøy skal ikke desinfiseres med sprit eller lignende, da kan du ødelegge den naturlige bakteriefloraen du har i underlivet. Vibratorrensen må i det minste være pH-balansert.

Glidemiddel:

Kan i hovedsk deles inn i to kategorier: Vannbasert og silikonbasert.

* Det vannbaserte glidemiddelet inneholder ofte glyserin som skal ha en fuktighetsbevarende effekt. Naturlig glyserin fra vegetabilske oljer er helt ok etter hva jeg vet, men glyserin fra petrolium som forøvrig også brukes i de fleste såper, er ikke alltid like bra avhengig av hvor irritabel hud du har.

* Om butikken eller produsenten ikke opplyser om hva glidemiddelet inneholder, bør du velge et annet produkt. Silikonmiddel er helt supert i denne sammenhengen, men vær obs på at silikonglid ikke går bra med silikonsexleketøy. Det tørker bare inn.

* Se også etter vannbaserte midler som er pH-balansert og uten glyserin, så er du på den sikre siden.

- Mange vibratorer krever opp til seks-syv batterier og går fort tom for strøm. Det kan bli en dyr affære, og ikke så miljøvennlig med tanke på at batterier er spesialavfall, sier Jackson.

Jackson anbefaler for eksempel vibratorene Gigi fra svenske LELO og Delight fra Fun Factory.

- Det finnes også vibratorer som går i stikkontakten. En massasjestav alá Magic Massager bruker ikke mye strøm selv om den må plugges i stikkkontakt, og er to fluer i en smekk: Både orgasmemaskin og massasjeapparat på én gang. For å få den til å vare lenger, kan du kjøpe ekstrautstyr til den fra Vixen Creations, og ha både vibrator og dildo i ett. En god investering du har livet ut.

Hudvennlige

Cecilie Kjensli er innehaver av nettbutikken CecilieKjensli.com hvor hun legger stor vekt på å bare tilby hudvennlige produkter fra kjente merkevareleverandører.

- Ingen av varene jeg selger inneholder ftalater eller andre stoff som kan irritere huden eller slimhinnene i underlivet.

Hun opplyser om at det i dag heldigvis finnes mange fine produkter på markedet som både er hygieniske, hudvennlige og effektive.

Se også vår store test av sexleketøy

Nye trender

- Vi har bare sett toppen av isfjellet for hva som vil komme i framtiden, tror Kjensli.

Den nye trenden i den seriøse delen av bransjen er nettopp å levere sunne gode produkter, og sexleketøy av silikon og medisinsk plast er den nye hitten. Ofte benyttes disse materialene i samme produkt.

Hun opplever at kundene stadig blir mer kresne og bevisste.

- Jeg har kunder i alle aldre over hele landet, alt fra unge jenter til bestemødre. Den eldste jeg har vært i kontakt med var over 80 år. Hun skrev et håndskrevet brev til meg og sa hun ønsket seg "en mildo. Eller heter det dildo?", forteller Kjensli.

Les også: Hvilket sexleketøy er du?

Les mer om sex på Klikk Samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning