Sexhåndbøker:

Slik bruker dere sexboka

Se på den som en idébank, råder psykolog.

SEXHÅNDBOK: Det at man kan si «det der kan kanskje være noe», eller «det der virker bare rart» kan være utgangspunkt for å prate om sex på en ny måte.
SEXHÅNDBOK: Det at man kan si «det der kan kanskje være noe», eller «det der virker bare rart» kan være utgangspunkt for å prate om sex på en ny måte. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

For å få utbytte av en sexhåndbok, se på den som en idébank og ikke et slags sexsertifikat, råder psykolog Peder Kjøs og trekker en parallell til kokeboka.

- Av flere hundre oppskrifter prøver man kanskje ti av dem og noen ganger salter man litt ekstra eller man dropper pepperrota, sier Kjøs.

Det handler om å hele tiden være i kontakt med hva man selv synes er greit, uansett hva det måtte stå i bøkene.

- Det handler om å sette sin egen standard, ikke om å gjøre det «alle andre» gjør, sier samlivseksperten.

Få i gang praten

Men nærmer man seg boka med denne innstillingen kan den bli en fin samtaleåpner, tror Kjøs.

- Det at man kan si «det der kan kanskje være noe», eller «det der virker bare rart» og så videre. Man får et felles utgangspunkt for å prate om sex på en ny måte eller om sex overhodet, sier han.

Det å prate om sex er en forutsetning for et godt seksualliv, ifølge ekspertpanelet.

- Gjør man ikke det kan man ha stor nytte av å spørre seg hvorfor man ikke gjør det, supplerer Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning og daglig leder ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo.

Lag deres egen bok!

Sexolog og samlivsterapeut Eva Mohn følger opp med et originalt tips.

- Dere kan også lage deres egen bok. Spør hverandre om ting som: Hva må til for at vi skal få lyst til å ha samleie og hvis vi ikke skal ha samleie, hva kan vi gjøre i stedet?, foreslår hun.

- Tenk på forholdet deres som en løk. Ytterst ligger det fysiske, men hva ligger innerst i løken? Finn ut hva annet dere lengter etter, oppfordrer Mohn.

Start med sensualitet

Det kan også være en idé å starte forsiktig, tror Mohn, i stedet for å gå rett på samleietipsene.

- Start med en bok om helkroppsmassasje og kjøp en deilig olje. Det kan ikke være grenseoverskridende. Det å lære seg og gi og ta i mot er jo første skritt, sier Mohn.

Dette er også det Margrete Wiede Aasland anbefaler par som sliter seksuelt, nemlig å trene på sensualitet.

- Blir det mye: Slik tenner du ham, slik får du lyst og så videre kan det gjøre vondt verre for disse parene. I stedet, tren på sensualitet og snakk sammen om hva dere liker. Husk at nærheten er det viktigste, og den er svært sårbar, sier hun.

Noen bøker verdt å merke seg:

Snakk om sex - elsk mer

Det å snakke om det, å snakke om sex, er det rådet som går igjen hos fagpesoner, uansett hvilken problemstilling et par står overfor i seksuallivet sitt. I denne boken skriver norske Thomas Cottis, leder for Løten helselag, vakkert om det. Utgitt på Tun forlag i 2009.

Mer lyst!

Dette er den siste boken til den norske sexologen Gro Isachsen, men hun har også skrevet andre bøker: Mer sex, takk, Sex - ja takk! og Spør Gro om sex. Isachsen er ansvarlig for forum om seksualitet på Doktor Online, et nettsted som eies av klikk.no. Bøkene hennes er utgitt på Cappelen Damm forlag.

Kvinnens nytelsesbibel

Boken er skrevet av svenske Ylva Franzén og er pensumlitteratur på sexologistudiet ved Universitetet i Göteborg og finnes på et stort antall kvinne- og ungdomsklinikker i Sverige. Utgitt på Silke forlag i 2009.

Kvinne kjenn din kropp

Dette er en oppdatert og utvidet utgave av den moderne klassikeren Kvinne kjenn din kropp, som allerede i flere tiår har hatt stor betydning for mange norske kvinners helse. Anbefales av Maren Kristiane Strand Solli, en av kvinnene bak den norske sexboken Jenter som kommer, på bokkilden.no. Boken er skrevet av Diness Brigitte Rode med flere og er utgitt på Pax forlag i 2004.

Lyst på sex

Dette er boken som gjorde psykiater Paul Joannides til en av USAs mest anerkjente sexbokforfattere. I dag driver han sitt eget forlag som gir ut kvalitetslitteratur om sex. Utgitt på Pax forlag i 2004.

Sensasjonell sex, Kunsten å elske med en mann og Kunsten å elske med en kvinne

Lou Paget var en kvinne som savnet bedre informasjon enn den som var tilgjengelig. Hun startet med kvinnegrupper på 90-tallet, og i dag er hun sertifisert seksualrådgiver og en populær kursholder og forfatter i USA. Da bladet KK fikk to par til å anmelde sexhåndbøker i 2009, ble samtlige tre Paget-bøker som var med i testen varmt anbefalt: Sensasjonell sex, Kunsten å elske med en mann og Kunsten å elske med en kvinne. Ugitt på Pantagruel forlag.

Jenter som kommer

Dette er en bok for alle som har sex med kvinner, inkludert kvinner som har sex med seg selv. Denne boken ble til, fordi det ikke fantes noen tilsvarende bok rettet mot kvinner som har sex med andre kvinner, og dette ville de to norske kvinnene Ida Jackson og Maren Kristiane Strand-Solli gjøre noe med. Boken er utgitt på Spartacus forlag i 2008.

The Whole Lesbian Sex Book

Ikke bare for lesbiske, påpeker forfatterne av boken Jenter som kommer, og kårer denne til sin favorittbok i en tipsliste på bokkilden.no. Forfatteren er Felice Newman, boken er utgitt på Cleiss Press i 2004.

The Ultimate Guide to Cunnilingus

Anbefales av Jackson, som trekker den fram som en av sine favoritter på bokkilden.no. Forfatteren er Tristan Taormino og boken er utgitt på Cleiss Press i 2010.

The Ultimate Guide to Anal Sex for Women

Tilsvarende anbefaler Jacksom denne boken på bokkilden.no. I en tidligere artikkel på Klikk Helse anbefaler også psykolog Anita Skrautvol denne boken, til dem som vil vite mer om det tabubelagte temaet analsex. Forfatteren er Tristan Taormino og boken er utgitt på Cleiss Press i 2006.

The Ultimate Guide to Anal Sex for Men

I en tidligere artikkel på Klikk Helse anbefaler psykolog Anita Skrautvol denne boken, til dem som vil vite mer om det tabubelagte temaet analsex. Forfatteren er Bill Brent og boken er utgitt på Cleiss Press i 2001.

Orgasme

Boken anbefales av Strand Solli, på bokkilden.no. Den gir gode tips om både mannens og kvinnens orgasme, hevder hun, som har pløyet seg gjennom et utalls sexhåndbøker da hun arbeidet frem sin egen bok. Forfatteren er Nicci Talbot og boken er utgitt på Schibsted forlagene i 2007.

Menns seksualitet

Ikke en sexhåndbok, men en fagbok. Den vil likevel kunne være nyttig lesning for både menn og kvinner, tror forfatter Haakon Aars som er lege, psykiater og spesialist i sexologi. Utgitt på Cappelen Damm Akademisk i 2011.

Har du noen faborittbok? Del dem gjerne i kommentarfeltet under.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ DISSE SAKENE:

Alt om småbarnsforeldres sexliv

Her er kvinnens erogene soner

Fem myter om kvinnekroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning