Sadisme

Dette kjennetegner en god sadist

Og slik blir du en selv.

SADISME: En lekesituasjon der smerte er involvert krever oppmerksomhet og inntoning fra sadistens side. Foto: Gettyimages.com.
SADISME: En lekesituasjon der smerte er involvert krever oppmerksomhet og inntoning fra sadistens side. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

En god sadist

- Er empatisk, som er en forutsetning for at bunnen skal ha en super opplevelse og ikke lide overlast, og vice versa.

- Er godt kjent med egen kropp og egne behov, og har trenet blikk for kroppsspråket til bunnen (er posten jevn eller anstrengt? Er muskulaturen anspent eller avslappet?).

- Balanserer mellom egne behov og partnerens behov, selv om det vil si at man et øyeblikk stiller seg i en slags objektposisjon eller tilsynelatende på bunn.

- Gir overbevisende ordre, eller baker egen tilfredsstillelse (som eget behov for smerte) inn i et scenario (noen ønsker å gi og få begge deler).

- Har innsikt i egne fantasier og behov, og er ærlig (ovenfor seg selv, og iblant andre) omkring følelser som dukker opp (og selv tar affære dersom det dukker opp noe som må bearbeides).

- Er flink til å kommunisere, og innhenter informasjon om subens behov og grenser, og ikke minst samtykket uten å fjerne den "dominante mojoen" fra situasjonen.

- Er i stant til å gi og få omsorg, selv på det hardeste i leken, sørger for god "aftercare" og emosjonell oppfølging i etterkant.

- Er kreativ og leken, kombinert med evne og vilje til god planlegging.

- Er ansvarsfull (sjekker at samtykket gjelder hele veien, forholder seg til avtalt sikkerhetsord, stopper før det går for langt, ivaretar og rengjør utstyr, overholder avtaler om sex, har en kriseplan i bakhånd, tar forhåndsregler hva gjelder sikkerhet og påser at rusmidler ikke blandes inn i smerteleken).

En sadist, dom eller topp (i motsetning til en masochist, sub eller bunn), er en person som nyter å påføre andre samtykkende personer fysisk og eller psykisk smerte. Smertepåføringen handler ikke kun om å gjøre masochisten «vondt» i ordets rene (og ofte negativt fortolkede) forstand, siden masochisten finner nytelse i smerten, så sadisten nyter at masochisten nyter:

Det som utgjør nytelsen for den gode sadist/dominant/topp er evnen til å la seg bevege av og kjenne i egen kropp de følelsene masochisten/suben/bunnen opplever. Hjernen er godt utrustet for dette, og har egne speilnevroner (hjerneceller som er spesifisert for speiling) som gjør oss i stand til å gjøre vår egen kropp så lik den andres som mulig, idet vi «tuner» oss inn og er oppmerksomt tilstedeværende.

– Sadisten (toppen) trenger å øve på praktiske ferdigheter i tillegg til å lære å lese masochistens signaler og hvilke scenarioer og handlinger som gir nytelse, sier Aud Jektvik, BDSM-rådgiver og styremedlem i SMil Norge - Norsk Forening for sadomasochister og fetisjister.

Sadisten tenner på reaksjonene

– En lekesituasjon der smerte er involvert krever (iallfall hvis det er en god situasjon) oppmerksomhet og inntoning fra toppens side. For å være sikker på at opplevelsen ikke blir for intens, men heller ikke kjedelig, for bunnen, følger toppen nøye med på alle aspekter av kroppsspråk og kroppsrespons, lyder og bevegelser, sier Anita Skrautvol, spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi.

– Empati er en kjerneegenskap, om ikke Kjerneegenskapen, ved «den gode sadist». Som forklart over er ikke dette så paradoksalt som det høres ut. Det er en forutsetning for at bunnen skal ha en super opplevelse og ikke lide overlast, og også for at toppen skal ha det samme. I dette kan ligge en god kontakt med egen kropp og egne behov, og trenet blikk for kroppsspråk, sier Skrautvol.

At mange likevel har fordommer mot sadisten skyldes at folk flest ser på "vondt" og "godt" som tabloiditeter med positivt og negativt fortegn (da blir sadisten "slem") og at vi blander uttøvelse av sadistisk tenning mellom samtykkende voksne, med Marquis de Sades usamtykkende sadisme (å kidnappe en ungpike, henge henne opp i et tre og brennmerke henne går ikke innunder sadomasochistisk lek).

Når vi for eksempel i dagligtale bruker ordet sadist som et skjellsord om en "slem" person som gjør andre (negativt) "vondt" og lignende, da har vi beveget oss vekk fra den sadomasochistiske leken, empatien og miljøet til foreningen med det talende navnet SMil Norge.

Lær av andre

– Lær av erfarne «fjellfolk». Ydmykhet er et fint sted å begynne: det er mye du ikke vet/bør lære! Sjekk ut tilbud og foreninger i nærheten. Det finnes workshops, lekekvelder, café og forum på nett, sier Skrautvol.

Hun tipser også om den klassiske nybegynnerboken SM101 - a realistic introduction (Jay Wiseman, Greenery Press, 2013).

– Et startpunkt kan også være å lære fra en erfaren bunn, sier Skrautvol.

Gjennom å ta rollen som sadist, og kjenne på kroppen hvordan ulike opplevelser kjennes, er det lettere å se for deg hva som kan fungere og ikke i rollen som topp, og hvordan det kan oppleves å være på bunn.

Prøv ting på deg selv

– Og prøv gjerne ting på deg selv, anbefaler Skrautvol.

Hvordan kjennes det når dette tauet er så stramt istedenfor så stramt? Hvor lenge kan jeg stå i denne stillingen, og hvor blir det ubehagelig først? Hvordan er det å knele på et betonggulv over litt tid? Øv med pisk/redskap til du treffer der du vil mange ganger. Sett klesklyper på brystvortene neste gang du runker og se hvordan det kjennes. Vær nysgjerrig på hvordan man blir dominant, og tenk «koffert». Start veldig mykt og øk heller intensitet gradvis.

– Noen sadister syns det er glimrende å utforske i samme tempo som en uerfaren partner, andre liker å ligge litt foran. Om du øver på forhånd eller forbereder redskaper kan du føle deg mer komfortabel. Ta hensyn til partnerens ønsker også, sier Jektvik.

Hvis du er redd for at masochisten skal se at du er usikker eller nøler, er blindfold en mulighet. Bare husk at det å bruke bind for øynene sannsynligvis vil forsterke smertefølelsen, spenningen og ta fra masochisten enda mer kontroll.

Lær av en erfaren sadist

– Så kan du se om du kan lære av en erfaren topp etterpå eller samtidig. Hvis du ikke får kontakt med noen eller vil lære på egen hånd, les deg eventuelt opp på emnet. Dette gjelder også for den underkastende, men er spesielt viktig for den dominante, som har hovedansvar for at situasjonen går trygt for seg og for at begge/alle forlater leken med et smil, sier Skrautvol.

– Om du skal lære av noen andre er det viktig å gjøre gode avtaler på forhånd. Skal du dra alene eller sammen med partner, er det ok at vedkommende demonstrerer på egen partner eller en eller flere av dere? Ønsker dere inspirasjon og innsikt i hva den erfarne masochisten liker, eller er det enkelte tema som for eksempel spanking, elektrisitet, pisk, temperaturlek eller annet dere vil ha fokus på?, sier Jektvik.

Letingen etter en aktuell lærer avhenger også av hva dere ønsker å lære. Skal du finne en mentor som er topp/sadist er det også viktig å avtale om det er teori som skal læres bort, om smertelek skal demonstreres på deg eller andre og om man er åpen for sex. Vær varsom overfor læremestere som sier hva man må gjøre for å være en god sadist.

Begge rådgiverne understreker viktigheten av at også toppen kan trenge emosjonell støtte og forsikringer om at det som har skjedd var ønsket og positivt. Ellers kan man oppleve en følelse av tvil, mislykkethet og tomhet etterpå, et såkalt «domdrop» fordi man føler at man har vært slem eller at det man har gjort ikke ble satt pris på. I verste fall kan man bli redd for å ha gjort et overgrep.

Les også: Når partneren tenner på noe annet enn deg

Vær ærlig med deg selv

– Ærlighet underveis er spesielt viktig for nybegynnere, vær åpen og utforskende og ikke lås deg i at du «er» sånn eller slik riktig enda. Ta følelser som dukker opp underveis, både i deg selv og hos partner, på alvor. Ta heller et steg tilbake og finn ut av ting enn å bevege deg for fort, sier Skrauvol.

Hun advarer om den vanlige misforståelsen om at jo hardere, jo bedre eller mer «ekte» SM. Det er nok av muligheter til å trappe opp etterhvert som en blir mer dreven og leker med en det passer godt for, men en bør ikke stresse med det i starten.

Unngå «rookie mistakes»

– Ellers er det greit å unngå «rookie mistakes» som unødig ubehag ved for eksempel for lav temperatur i rommet. Sett deg selv i den andres sko så ofte du kan, og forestill deg hvilke behov som kan dukke opp, sier Skrautvol.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning