Naturlig nytelse

Sex med åpne sanser

Legger du merke til lukten av nyslått gress? Nyter du smaken av søte, saftige jordbær? Det bør du, for det kan gi deg bedre sex.

GJENSIDIG NYTELSE: Når både hun og han har fått lyst på sex, er det mye som kan øke nytelsen.
GJENSIDIG NYTELSE: Når både hun og han har fått lyst på sex, er det mye som kan øke nytelsen. Foto: FOTO: Stella/Esplanade
Publisert Oppdatert

Kvinner og menn

- Kvinner flest trenger mer stimulans av sansene for å få lyst enn menn.

- Kvinner tenner som regel mest på berøring, mens de fleste menn bruker synssansen for å bli opphisset.

Om sommeren er alt mer intenst og sanselig. Hvis vi åpner opp for sansene, kan vi også få bedre og mer leken sex, mener sexolog Gro Isachsen.

Bort med orgasmejaget

Isachsen er opptatt av at sex skal være basert på lek og nytelse. Hun vil den målorienterte sexen til livs, den som bare har selve orgasmen som hensikt.

- Det er alt som skjer før orgasmen, som gir den gode sexen, sier hun.

Og hun poengterer at sansene er kilder til opphisselse og nytelse i denne fasen. Hvis sansene allerede er i beredskap, vil også lysten på sex komme fortere.

Naturen øker lysten

Særlig kvinner trenger ofte en del «forberedelse» før de er klare for sengekos. Derfor kan duften av sommerblomster og lyden av fuglekvitter være gode hjelpere. Med alle sansene på vakt vil lysten komme raskere og oftere. Og selve sexen vil bli bedre -noe som igjen vil gi oss lyst på mer av det samme.

- Bruk også sansene aktivt under sexen, oppfordrer Isachsen.

Til å spise opp

- Berør hverandre for å utforske hverandres erogene soner, gi dere tid til å se på hverandre, fortell hverandre opphissende små historier, eller hvor godt dere har det, nyt lukten av hverandre - eller ta på den godlukten som partneren smelter av.

BERØRING: Hudkontakt av både seksuell og ikke-seksuell karakter fører dere nærmere hverandre.
BERØRING: Hudkontakt av både seksuell og ikke-seksuell karakter fører dere nærmere hverandre. Foto: FOTO: Stella/Carsten Rademacher

- Og smak på hverandre. Kanskje dere kan mate hverandre eller legge deilige smakebiter rundt på kroppen til hverandre, og spise den av, bit for bit? foreslår Isachsen.

På oppdagelsesferd

Et lystfremmende tips kan være å invitere partneren på en oppdagelsesferd i hverandres tenningsmønster. Snakk sammen om hvilke sanser dere bruker mest for å få lyst på sex. Kanskje han forteller om en spesiell type klær han synes du blir sexy i. Hun husker kanskje en type etterbarberingsvann han har brukt, som luktet deilig. Og fortell hverandre hvor det er godt å bli tatt på.

25 måter å øve opp sansene på

1 Når plenen er klippet, trekk noen dype magedrag av den karakteristiske «grønne» duften.

2 Stikk nesa godt ned i en duftende rose, og kjenn hvor herlig det lukter.

3 Gå ut etter sommerregnet, og snus inn lukten av våt jord.

4 Grilling lukter som sommer.

5 Nyvasket tøy som har tørket i solen, har en helt egen duft.

6 Lytt til gresshoppenes spill når du har lagt deg om kvelden.

7 Hør hvor lystig fuglene kvitrer i morgentimene.

8 Legg merke til lyden av putrende snekker. Kanskje har du erotiske minner fra en varm sommernatt ved sjøen, som du kan dvele litt ved?

9 Bli i godt humør av å høre på glade barn som leker i sommerkvelden.

10 Er du ved sjøen, bør du lytte til bølgeskvulpet i strandkanten. Lukk øynene!

11 Ta en munnfull med søte jordbær eller nyplukkede bringebær, og nyt smaken.

12 Kos deg med en kald pils eller et glas hvitvin. La den rulle litt i munnen før du svelger, slik at du får en god s maksopplevelse

13 Gå i skogen, og plukk noen blåbær som du spiser rett fra lyngen.

14 Lag favorittmaten - nyt hver munnfull.

15 Unn deg litt sjokolade med god samvittighet - sånn for smaksopplevelsens skyld. Sjokolade er et kjent afrodisiakum.

16 Se nøye på blomstene i både krukker og enger. Studer fargene og egenarten.

17 Pass opp partneren din mens han kler på seg om morgenen, eller smugkikk på ham på stranden. Se godt på kroppen hans, og nyt synet av mannen du er glad i. Tenk på hvordan det kjennes å stryke ham der du liker best.

18 Smør hverandre inn med solkrem. Legg merke til hvor godt det kjennes å ta på hverandre og bli tatt på.

19 Ta inn hele naturens fargepalett, fra de grønne bladene til den blå himmelen og den røde vannmelonen. Om sommeren er naturen på sitt mest fargerike.

20 Se nøye på mennesker rundt deg. Hvilken hårfarge har de? Øyefarge? Fregner? Kanskje de har forandret seg siden sist du kikket nøye på dem?

21 Legg deg ned i gresset og kjenn hvordan det kiler mot huden.

22 Det er lov å kaste noen blikk på andre også når man er på stranden - i alle fall under mørke briller. Som ren inspirasjon ...

23 Kjenn hvordan vannet føles mot huden når du bader. Bad gjerne naken hvis du kan.

24 Gå barbeint. La den varme sanden og det myke gresset få leke mellom tærne.

25 Ta på hverandre mange ganger i løpet av dagen. Stryk der hvor du vet at partneren din liker det. Merk deg hvordan han eller henne kjennes, varmen, den glatte huden.

- Fortell hva som er godt i stedet for å kritisere det som ikke funker, råder sexolog Gro Isachsen.

Bedre sex når begge har lyst

Når både hun og han har fått lyst på sex, er det mye som kan øke nytelsen. Samtidig kan man unngå en ganske kjedelig affære for henne der hans orgasme kommer før hun er kommet skikkelig i gang.

- Det handler om å bruke sansene, sier Gro Isachsen.

Proffe sexøvelser

Her er noen øvelser sexologen pleier å gi til par som kommer i terapi hos henne:

Isbiter: - Bruk isbiter på huden, eller kjøp et sexleketøy. Ikke vær redd for å bryte mønsteret - det er kanskje nettopp det som skal til for å få leken og sanseligheten inn i sexen igjen.

Berøring: - Hudkontakt, både av seksuell og ikke-seksuell karakter, fører dere nærmere hverandre.

Unngå samleie: - Bli enige om å avstå fra samleie en periode, men gi hverandre mye kos. Ta på hverandre og lær hverandres kropper bedre å kjenne. La alt være lov, unntatt samleie. Dette kan gi helt ny kunnskap om hva du selv og partneren tenner på.

Sexy historier: - Fortell hverandre små erotiske historier. La den ene begynne, og så bytter dere på hvem som forteller. Slik kan historien gå fremover uten at noen helt vet hva som skjer. Og dere får vite mer om hva den andre liker.

Blindelek: - La den ene ha bind foran øynene. Det øker spenningen, skjerper de andre sansene og kan gi økt nytelse. Det kan også være opphissende å gi fra seg kontrollen. Men man må naturligvis være helt trygge på hverandre for å gjøre denne øvelsen.

Pirrende fantasier: - Dette er en øvelse du kan gjøre for deg selv: Tenk på en situasjon du synes er opphissende. Det kan være noe som faktisk har skjedd, eller en ren fantasi. Lag et indre bilde av det som skjer. Neste gang du tenker på den, skal du legge på farger(mange tenker i svart-hvitt). Neste gang legger du på lyder. Så prøver du å legge på lukt. Deretter smak. Og til slutt legger du på opplevelsen av berøring. Da kan du hente fram denne situasjonen igjen hver gang du har lyst til å bli opphisset, alene eller sammen med din kjære.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning