Sprutorgasme

Sånn føles kvinnelig ejakulasjon

Kvinner som spruter, forteller.

SPRUTORGASME? Åtte norske kvinner forteller om hvordan de opplever det å sprute - orgasme eller ikke orgasme
SPRUTORGASME? Åtte norske kvinner forteller om hvordan de opplever det å sprute - orgasme eller ikke orgasme Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Norske kvinner som spruter, forteller deg hvordan det oppleves.

Internett bugner av artikler som sier at sprutorgasmen er synonym med en G-punktsorgasme, men dette blir feil, kunne verdens sexdoktor phd. Betty Dodson (84) bekrefte overfor Klikk Helse nylig.

- Squirting (å sprute, red.anm.) er ikke det samme som å få en orgasme! Spruten kan følge en orgasme, men er en alvorlig distraksjon, ikke minst for unge som såvidt har begynt å eksperimentere seksuelt, sier Dodson.

Spruting og orgasme - forskjellige ting

Selv Beverly Whipple, «g-punktets mor», omtaler sprutorgasmen som en vaginal orgasme, men det synes vanskelig å kategorisere sprutorgasmen på en slik måte, etter at vi har pratet med Dodson, et par norske, velinformerte fagpersoner samt snakket med kvinner som spruter.

- Spruting er ikke en gang det samme som å få en orgasme - slik er det hos menn også, og kvinner spruter i forbindelse med høyst ulik seksuell stimulering, sier anerkjente «Dr. Betty».

Det er forskjell på menns orgasme og utløsning. De kan ha utløsning uten orgasme.

G-punktet og klitoriskomplekset

Mens noen spruter i forbindelse med stimulering av G-punktet, opplever for eksempel andre å sprute ved ytre klitorisstimulering. Poenget er altså at sprutorgasmen ikke må bli synonym med en vaginal orgasme, eller en G-punktsorgasme.

- G-punktet er integrert i det store klitoriskomplekset og kan heller ikke ses isolert. Hele dette området er aktiverbart og kan medføre sprutorgasmer, selv om selve sprutorgasmens væskekilde ligger i g-punktet, forteller sexologiprofessor Esben Esther Benestad Pirelli oss.

Likevel er sprutorgasmen fremdeles et lite stridstema blant sexologer, ifølge hin, som bekrefter at det for lengst er bevist at det ikke er tiss, og at: Ja, disse orgasmene finnes!

- Klitoris blir dobbelt så tykk i erigert tilstand, og du kan tenke deg hvor mye blod som strømmer til områdene rundt. Vi har ikke noe mindre ereksjon totalt sett enn menn. Det er mer likt mellom menn og kvinner enn mange er klar over, også det at noen av oss kan sprute under en orgasme hvis presset skjer det rette stedet og med det rette trykket, sier seksualunderviser Stine Kühle-Hansen ved amoroteket.no.

Seksualunderviseren er den fagpersonen Norsk Forening for Klinisk Sexologi (NFKS) henviser oss til, da vi etterspør en ekspert på kvinners orgasmer.

Klitoris, urinrør, skjede og analnerver

Klitoris er nemlig et langt, plastisk organ som blir dobbelt så tykt i erigert tilstand, men det er likevel ikke alle som innser hvor tett i tett klitoris, urinrøret, skjeden og analnervene ligger. Ser man hvor nært alt ligger hverandre skjønner man at det ene kan beveges via det andre.

- De fleste orgasmer er klitorisorgasmer fordi klitoris er et langt, plastisk organ som er så nærliggende både ytre og indre deler av vårt kjønnsorgan, i gjennomsnitt 12 cm i slapp tilstand, dobbelt så tykk i erigert tilstand, sier Kühle-Hansen.

Fra jenta fødes til hun blir kjønnsmoden har faktisk klitoris blitt fem ganger så stor, så dette organet er like dynamisk og ekspansivt som penis.

- Du kan nesten ikke unngå å komme i kontakt med det som ligger så nært når du masserer og beveger på noe nedentil. De som nyter håndverket og onanikunsten masserer og skyver med «fingerspitzgefül» i ulike retninger både utvendig og innvendig og det er slik noen kvinner har opplevd at orgasmen ble våtere enn vanlig, sier Kühle-Hansen.

Orgasmer forplanter seg

Orgasmer kan ha utgangspunkt ulike steder og forplante seg videre både med og uten sprut. Kvinner kan oppleve våt orgasme både ved utvendig og innvendig massasje, og mens noen opplever sprut, opplever andre at det drypper eller surkler.

Noen kvinner har riktig nok lengre avstand mellom disse erogene sonene, men det har ikke så mye å si for utløsningen fordi både hender eller penis er lange nok. De nerverike arealene er innen rekkevidde.

- Det som derimot gjør at kvinner kan slite med å oppnå serieorgasme eller sprutorgasme er at de ikke er kåte nok. Uten ereksjon fremheves ikke de erogene sonene innvendig eller utvendig. Klitoris blir tross alt dobbelt så tykk i erigert tilstand og områdene ytterst i skjeden blir også varmere og større og derfor enklere å finne og stimulere, sier Kühle-Hansen.

Kvinner som spruter

Skal vi tro dem som har greie på det, blir det feil å kalle sprutorgasmen for en «orgasmetype» overhodet.

Kanskje er det rett og slett på tide å innse at det er kvinner selv som er «oppskriften»?

Her forteller noen norske kvinner om hvordan de opplever det å sprute - orgasme eller ikke orgasme:

Kvinne, 25 år:

«Jeg får sprutorgasmer på mange forskjellige måter, også av utvendig stimulering, klitorisstimulering. Oralsex, fingre, samleie (mange ulike posisjoner, men spesielt på topp), sexleketøy og så videre. Disse orgasmene er mer intense og varer lenger.»

Kvinne, 28 år:

«Min første sprutorgasme fikk jeg ved å massere klitoris med en vibrator. Senere, etter å ha skjønt at jeg ikke tisser på meg, har jeg funnet en måte å trigge sprutorgsasmer på, ved å bruke vibratoren på klitorishodet og på siden av klitoris. Orgasmene føles mer intense enn orgasmer uten sprut, noen ganger kommer jeg i serier og det føles som om jeg «tømmer» meg for orgasmer.»

Kvinne, 32 år:

«I dag spruter jeg av fingring (enklest), vanlig samleie og analsex. For meg er ikke dette kombinert med klitorisorgasmer eller deilige følelser i det området i det hele tatt, men de de gir en voldsom intens følelse og det er utrolig deilig når det skjer. Squirtingen min er nok for vaginale orgasmer å regne, men iblant får jeg en kombinasjon som er av en annen verden - da går jeg omtrent i trance.»

Kvinne, 32 år:

«For et par år siden fikk jeg min første sprutorgasme, men i dag går det nesten ikke en hyrdestund uten at jeg spruter. De kommer stort sett utelukkende ved penetrering, enten med fingre eller ved vanlig vaginalt samleie. De kan også forsterkes med stimuli av g-punktet eller et trykk på området over klitoris rett før jeg spruter. Enkelte ganger kan jeg få dem helt uten berøring hvis jeg allerede har sprutet 2-3 ganger allerede.»

Kvinne, 36 år:

«Første gangen jeg fikk det stod jeg oppreist og ble tatt bakfra oppetter en vegg. Kjæresten min på den tid hadde en slags bøy på penisen sin, så den traff dette punktet. Jeg fikk nesten panikk for jeg trodde jeg tisset på meg! De andre gangene det har skjedd er under fingring. De treffer et punkt der inne oppover mot magen, og da spruter jeg. Orgasmen som kommer da er myyye sterkere enn enn en «vanlig» orgasme og jeg mister helt kontroll.»

Kvinne, 46 år:

«Det som trengs er en mann som kan teknikken. Mannen må legge to fingre ganske langt inn og ned mot ryggraden, og så krumme dem fremover og stimulere G-punktet. Jeg får som regel G-punktsorgasme samtidig som at jeg spruter og sprute alltid under klitorisorgasmer. Slik det har blitt i dag, spruter jeg også bare av forventning før noe i det hele tatt er satt igang eller uten inntrengning.»

Kvinne, 48 år:

«Kjæresten min kan be meg spre bena, føre fingrene (eller hele hånden, alt etter som) rett inn, stimulere G-punktet og jeg går fra 0 til 100 (orgasme) på så lite som 3 sekunder. Noen ganger holder han meg på kanten først, og når jeg kommer står spruten langt og kraftig, kroppen går i bue av seg selv, ofte får jeg også ukontrollerte kraftige rykninger i hele kroppen og orgasmen varer enda lenger.»

Kvinne, 48 år:

«Jeg opplevde dette første gang etter å ha passert 40 år. Orgasmen varer mye lengre enn orgasmer uten «sprut» og den beste måten er når en partner masserer G-punktet eller ved analt samleie. Jeg har sprutorgasmer ved vanlig onanering også, ved å bli fingret/fistet (da ved at g- punktet blir tatt hardt) og ved vanlig samleie uansett stilling.»

Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning