Samleiestillinger hun elsker

Bakfra-sex stimulerer klitoris

Tidenes beste grunn til å starte fredagskvelden på alle fire.

BAKFRA: Klitoris sitter slik til at den ved samleie stimuleres best om penis tas inn bakfra. Muligens en etterlevning fra tiden før vi begynte å gå oppreist.
BAKFRA: Klitoris sitter slik til at den ved samleie stimuleres best om penis tas inn bakfra. Muligens en etterlevning fra tiden før vi begynte å gå oppreist. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Ekspertene

Gro Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no, i tillegg til å drive folkeopplysning, som foredragsholder og i forum for seksualitet, som Doktoronline.no. Hun har forsket på seksuell lyst hos kvinner, har utviklet en egen bekkenbunnstrener, Vagiflex, og har skrevet en rekke sexhåndbøker der den siste er Mer lyst!.

Stine Kühle-Hansen er pedagog og sexologisk rådgiver. Hun leder Amoroteket som lager utstillinger og undervisningsopplegg med mål å spre kunnskap om seksualitet og avlive myter.

Esben Esther Pirelli Benestad er lege, spesialist i klinisk sexologi, professor i sexologi og har gitt ut flere bøker. Han driver Grimstad MPAT-Institutt (Medisinsk Psykologisk Almen Terapeutisk Institutt) sammen med sin kone Elsa Almås.

Det er mye som tyder på at vi ikke vet stort om hvilke stillinger som er kvinne- og klitoris-vennlige.

Visste du for eksempel at bakfra-sex stimulerer «knotten» best? Ikke vi heller.

Best bakfra

- Det er et naturens snodige lune at klitoris sitter slik til at den ved samleie stimuleres best om penis tas inn bakfra. Vi får tro det er en etterlevning fra tiden før vi begynte å gå oppreist, sier professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad.

Klitoris er nemlig et enormt, indre organ med forgreninger til blant annet skjedeveggen, litt som et isfjell der bare en tiendedel er synlig.

- Foruten at noen stillinger gir bedre klitoris stimulering enn andre, kan klitoris under samleie stimuleres ekstra av kvinnen eller partneren hennes, hvis stillingen tillater det, sier lege og sexolog P. Benestad.

Sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen tilføyer:

- Det som også ofte glemmes når klitoris omtales er at den er lang, plastisk og beveges når vi skyver eller beveger på noe nærliggende klitoris. Drar du i kjønnslepper eller kjønnshår vil også hetten (forhuden) til klitorishodet gi god friksjon til klitorishodet. Derfor er de fleste orgasmer relatert til klitorishodet, sier hun.

Kühle-Hansen introduserte begrepet «rumpeshaking» på NRKs Trekant for å illustrere at «hele herligheten», altså klitorisorganet også stimuleres av risting som kan gi noen kvinner orgasme, kombinert med bakfra-sex.

- Klitoris nevnes ikke

Sexolog Gro Isachsen, som har klitoris som sin fanesak, reagerer på «elendige stillingsråd» som ikke presenterer sex på kvinners premisser.

Isachsen stiller seg skeptisk til det hun mener vitner om en mangel på kunnskap om klitoris betydning for den gode sexen, i fagmiljøet.

- Jeg har dessverre sett flere NACS-godkjente rådgivere og kliniske eksperter som mener at det er alt for mye fokus på «knotten», sier sexologen.

Ta ansvar for egen nytelse

Sexologiprofessor Espen Esther Pirelli Benestad benytter anledningen til å rette en henstilling til alle klitoriseiere:

- Utforsk kroppene deres både alene og sammen med en eventuell partner. Det er dere selv som kjenner hva som er godt, det er bare dere selv som kan si at slik vil vi ha det. Ikke la dere bli offer for sviktende kunnskaper omkring dere - ta til orde for deres egen innsikt i dere selv, oppfordrer han.

For mens noen kvinner har stor glede av G-punkt-området, som inkluderer deler av indre klitoris, ifølge P. Benestad, har andre utviklet andre veier til nytelsen.

- Etter å ha dybdeintervjuet mer enn 800 kvinner om deres seksualitet, er min erfaring at også ved G-punktorgasmer trenger de fleste kvinner direkte utvendig stimulering av klitoris, påpeker Isachsen.

Hun oppfordrer kvinner til å ta ansvar selv for klitorisstimulering.

- Hvorfor ikke slå to fluer i ett smekk? Ta selv hånd om klitorisstimuleringen under samleiet. Gode forspill kan - når hun har behov for sterkere eller andre stimuli - suppleres med klitorisstimulering med vibrator eller hånd. Det gir for de fleste den beste sexen, skrev Isachsen allerede i sin første bok, Sex - Ja takk som kom ut i 2000.

Dette blir også hovedtemaet i Isachsens neste bok, Den nye seksualiteten.

Stillinger begge kan nyte

Dette derimot, er gode tips, mener Gro Isachsen:

- De vil gi kvinner tillatelse til klitorisstimulering som er like viktig som stimulering av penis. Når jeg anbefaler samleiestillinger er det alltid med tanke på at begge skal kunne nyte, sier hun.

1. Klassisk misjonærstilling med en tvist

Her er det mer kroppskontakt enn i den klassiske misjonærstillingen. Partenes underliv er helt inntil hverandre. Ved at han rytmisk presser «ned» mot hennes klitoris, og hun tilsvarende presser seg opp mot ham økes sjansen for at hun kan få orgasme under samleiet. Teknikken har et navn, CAT (Coital Alignment Technique), og beskrives ned til minste i detalj på en rekke ulike nettsteder.

MISJONÆRSTILLING MED VRI: Partenes underliv er helt inntil hverandre. Ved at han rytmisk presser «ned» mot hennes klitoris, og hun tilsvarende presser seg opp mot ham økes sjansen for at hun kan få orgasme under samleiet.
MISJONÆRSTILLING MED VRI: Partenes underliv er helt inntil hverandre. Ved at han rytmisk presser «ned» mot hennes klitoris, og hun tilsvarende presser seg opp mot ham økes sjansen for at hun kan få orgasme under samleiet. Foto: FOTO: Colourbox

2. Prøv bakfra

Disse stillingene stimulerer ikke bare klitoris innenfra, men det er også mulig å stimulere klitoris utenifra samtidig som han støter.

3. Kvinnen øverst

I filmen «Woman on top», en av flere filmer som kan inspirere sex-akten, ser vi Penélope Cruz som konsekvent befinner seg øverst i sengen, der hun har den fulle og hele styringen.

Når kvinnen sitter øverst kan hun tilpasse hvordan penis «treffer» skjeden ved å lene seg forover eller bakover, hun kan forandre graden av press på klitoris ved å presse underlivet mot partnerens, og bestemme tempoet. Hun kan for eksempel også stoppe opp og stimulere klitoris, for så å fortsette når hennes nytelse er mer synkronisert med hans.

KVINNEN ØVERST: Når kvinnen sitter øverst kan hun tilpasse hvordan penis «treffer» skjeden ved å lene seg forover eller bakover, hun kan forandre graden av press på klitoris ved å presse underlivet mot partnerens, og bestemme tempoet.
KVINNEN ØVERST: Når kvinnen sitter øverst kan hun tilpasse hvordan penis «treffer» skjeden ved å lene seg forover eller bakover, hun kan forandre graden av press på klitoris ved å presse underlivet mot partnerens, og bestemme tempoet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

4. Bruk knipemusklene

Et annet godt tips er å bruke knipemusklene for å øke nytelsen. Dette er litt av det samme som skjer når man sprer eller tilsvarende samler bena mer under sex.

- Mange menn forteller om helt nye høyder når hun har fått kraft og fleksibilitet i bekkenbunnsmusklene. Da slutter skjedeveggene hennes seg rundt hans penis og gir større friksjon for begge. Skjeden blir også mer følsom, ikke bare fordi den blir trangere, men også fordi god muskulatur støtter det nevromuskulære ledningsnettet, sier Isachsen.

- Også kvinner som sliter med å få orgasme kan lettere få det når de trener bekkenbunnsmusklene, siden det jo nettopp er disse musklene som går i spasmer når orgasmen kommer. Svake muskler, svake orgasmer, er regelen, tilføyer hun.

5. Ligg i skje og se i øynene

Å ligge i skje, men mot hverandre, er en god stilling for såkalt samtidig orgasme.

Det er mindre press på mannens penis - han kan vare lenger, og hvis hun lener seg tilbake så det er avstand mellom overkroppene deres er klitoris tilgjengelig. Hun kan også bevege hoftene sine slik hun vil. Hvis han stopper å støte litt mens hun stimulerer seg selv, øker sjansene for at hun an få orgasme mens han er inni henne.

- Samtidig orgasme bør bare ikke være et mål, siden de fleste blir så opptatt av sin egen nyttelse når orgasmen kommer at de er i rus. En rus der det som skjer rundt, også med partneren, blir underordnet egen nytelse, sier hun.

I SKJE: Hvis hun lener seg tilbake så det er avstand mellom overkroppene deres er klitoris tilgjengelig. Hun kan også bevege hoftene sine slik hun vil.
I SKJE: Hvis hun lener seg tilbake så det er avstand mellom overkroppene deres er klitoris tilgjengelig. Hun kan også bevege hoftene sine slik hun vil. Foto: FOTO: Colourbox

6. Gå dypere

Et annet tips som er nyttig for noen par, er at han støter dypt nok til at livmorhalsen hennes blir stimulert. Ikke alle kvinner synes dette er deilig, det vanlige rådet til menn er faktisk å ikke støte dypt fordi det kan gjøre vondt for henne. Men, det er likevel et betydelig antall kvinner som får orgasme på denne måten.

- Ikke alle kvinner liker de dype støtene. De kan gi smerter, særlig om hun ikke har tent eller har så slapp bekkenbunnsmuskulatur at skjeden blir for kort. For noen blir den så kort at livmorhalsen kan sees i skjedeåpningen. Heldigvis kan bekkenbunnstrening avhjelpe også dette, sier Isachsen, som har konstruert bekkenbunnstreneren VagiFlex.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning