samleiestillinger hun elsker

6 samleiestillinger hun elsker

Sexolog reagerer på «elendige stillingsråd».

Pluss ikon
ULIKE STILLINGER: Kvinnen på toppen er en stilling som gir kvinnen styringen over sin egen nytelse.
ULIKE STILLINGER: Kvinnen på toppen er en stilling som gir kvinnen styringen over sin egen nytelse. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Visste du for eksempel at bakfra-sex stimulerer klitoris best? (Det visste ikke vi heller).

– Det er et av naturens snodige luner at klitoris sitter slik til at den ved samleie treffes best om penis tas inn bakfra. Ulempen for mange blir imidlertid tap av øyekontakt. Vi får tro det er en etterlevning fra tiden før vi begynte å gå oppreist, sier lege, spesialist i klinisk sexologi og professor emerit i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad.

Klitoris er nemlig et enormt, indre organ med forgreninger til blant annet skjedeveggen, litt som et isfjell der bare en tiendedel er synlig.

MER ENN DU SER: Denne 3D-fremstillingen av klitoris viser at organet er langt mer enn den lille knotten du ser på utsiden.
MER ENN DU SER: Denne 3D-fremstillingen av klitoris viser at organet er langt mer enn den lille knotten du ser på utsiden. Foto: Side2.no

– Foruten at noen stillinger gir bedre klitorisstimulering enn andre, kan klitoris stimuleres ekstra av kvinnen eller partneren hennes, hvis stillingen tillater det, under samleie, sier Pirelli Benestad.

Dette er ekspertene:

  • Esben Esther Pirelli Benestad er lege, spesialist i klinisk sexologi (NACS) og professor emeritus i sexologi og har gitt ut flere bøker. Hen har arbeidet ved Universitetet i Agder (UiA) i en årrekke, og gikk av med pensjon sommeren 2020. Pirelli Benestad er fortsatt tilknyttet UiA som professor emerit.
  • Gro Isachsen er sexolog og samlivsrådgiver. Hun er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no, i tillegg til å drive folkeopplysning som foredragsholder. Hun har forsket på seksuell lyst hos kvinner, har utviklet en bekkenbunnstrener, Vagiflex, og har skrevet en rekke sexhåndbøker.
  • Stine Kühle-Hansen er familieterapeut og utdannet sexolog ved UiA og UiO. Hun var fagansvarlig for utviklingen av masteremnet «Seksuell helse og seksualitetsundervisning» ved OsloMet. Hun holder også en rekke foredrag og kurs, blant annet på Nytfestivalen.

Trenger klitorisstimulering

Sexolog og familieterapeut Stine Kühle-Hansen tilføyer:

– Forskning har siden 70-tallet formidlet at omlag 70 prosent av kvinnene ikke oppnår orgasmer gjennom inn og ut-penetrering.

Spørreundersøkelser viser at de fleste oppnår orgasme ved direkte klitorisstimulering, ifølge Kühle-Hansen.

– Det som ofte glemmes når klitoris omtales, er at den er lang, elastisk og beveges når vi skyver eller beveger på noe nærliggende klitoris. Drar du lett i kjønnslepper eller kjønnshår vil også hetten (forhuden) til klitorishodet gi god friksjon til klitorishodet. De fleste orgasmer er relatert til utvendig stimulering, altså klitorishodet, sier Kühle-Hansen.

Les også: Ekspertene knuser sexmyter folk fortsatt tror på: – Bare tull og tøys!

Kühle-Hansen introduserte også begrepet «rumpeshaking» på NRKs Trekant for noen år siden. Hun ville illustrere at klitorisorganet også kan stimuleres av risting. Kombinert med direkte stimulering av klitorishodet kan «rumpeshaking» gi kvinner kraftige orgasmer, sier hun.

– Bakfra-penetrering krever derimot at skjeden er åpen, våt og kåt. Uten dette rapporterer mange at bakfra er en vond og lite tilfredsstillende stilling, sier familieterapeuten.

VIL RI I STEDET FOR Å BLI TATT: Daenerys Targaryen setter ned foten og vil ikke lenger tas bakfra etter å ha blitt voldtatt i en lengre periode i «Game of Thrones».
VIL RI I STEDET FOR Å BLI TATT: Daenerys Targaryen setter ned foten og vil ikke lenger tas bakfra etter å ha blitt voldtatt i en lengre periode i «Game of Thrones». Foto: HBO

– Dette er veldig nydelig illustrert i scenen i «Game of Thrones» første sesong der Daenerys Targaryen snur seg og insisterer på å ri Khal Drogo i stedet for å «bli tatt» bakfra, fortsetter Kühle-Hansen.

Les også: Mange kvinner sliter med å få orgasme: – Dessverre fortsatt tabubelagt

– Elendige stillingsråd

Sexolog Gro Isachsen, som har klitoris som sin fanesak, reagerer på «elendige stillingsråd» som ikke presenterer sex på kvinners premisser.

Isachsen stiller seg skeptisk til det hun mener vitner om en mangel på kunnskap om klitoris betydning for den gode sexen, i fagmiljøet.

– Jeg har desverre sett flere spesialister og kliniske eksperter som mener at det er altfor mye fokus på «knotten», sier sexologen.

Les også: Dette er de beste sexleketøyene for nybegynnere

Ta ansvar for egen nytelse

Professor emerit i sexologi Esben Esther Pirelli Benestad benytter anledningen til å rette en henstilling til alle klitoriseiere:

– Utforsk kroppene deres både alene og sammen med en eventuell partner. Det er dere selv som kjenner hva som er godt, det er bare dere selv som kan si at slik vil vi ha det. Ikke la dere bli offer for sviktende kunnskaper omkring dere - ta til orde for deres egen innsikt i dere selv, oppfordrer hen.

For mens noen kvinner har stor glede av det såkalte G-punktsområdet, som inkluderer deler av indre klitoris, ifølge Pirelli Benestad, har andre utviklet andre veier til nytelsen.

– Etter å ha dybdeintervjuet mer enn 800 kvinner om deres seksualitet, er min erfaring at også ved g-punktorgasmer trenger de fleste kvinner direkte utvendig stimulering av klitoris, sier Isachsen.

Hun oppfordrer kvinner til å ta ansvar for klitorisstimuleringen selv.

– Hvorfor ikke slå to fluer i ett smekk? Ta selv hånd om klitorisstimuleringen under samleiet. Gode forspill kan - når hun har behov for sterkere eller andre stimuli - suppleres med klitorisstimulering med vibrator eller hånd. Det gir for de fleste den beste sexen, skrev Isachsen allerede i sin første bok, «Sex - Ja takk» som kom ut i 2000.

Les også: Slik får du partneren din med på å prøve sexleketøy

Stillinger begge kan nyte

Dette derimot, er gode tips, mener Gro Isachsen:

ANBEFALTE STILLINGER: Bakfra, kvinnen øverst og misjonærstilling med en egen teknikk kan gi økt nytelse i sengen.
ANBEFALTE STILLINGER: Bakfra, kvinnen øverst og misjonærstilling med en egen teknikk kan gi økt nytelse i sengen. Foto: Getty Images

– De vil gi kvinner tillatelse til klitorisstimulering som er like viktig som stimulering av penis. Når jeg anbefaler samleiestillinger er det alltid med tanke på at begge skal kunne nyte, sier hun.

1. Klassisk misjonærstilling med en tvist (CAT)

Det finnes enkelte stillinger som gir kvinner lettere orgasme enn andre. Den mest effektive ifølge forskning er CAT, som står for coital alignment technique. Her er det mer kroppskontakt enn i den klassiske misjonærstillingen. Partenes underliv er helt inntil hverandre. Ved at han rytmisk presser «ned» mot hennes klitoris mens hun tilsvarende presser seg opp mot ham, økes sjansen for at hun kan få orgasme under samleiet.

2. Prøv bakfra

Disse stillingene stimulerer ikke bare klitoris innenfra, men det er også mulig å stimulere klitoris utenfra samtidig som han støter.

3. Kvinnen øverst

I filmen «Woman on top», en av flere filmer som kan inspirere sex-akten, ser vi Penélope Cruz som konsekvent befinner seg øverst i sengen, der hun har den fulle og hele styringen.

Når kvinnen sitter øverst kan hun tilpasse hvordan penis «treffer» skjeden ved å lene seg forover eller bakover, hun kan forandre graden av press på klitoris ved å presse underlivet mot partnerens, og bestemme tempoet. Hun kan for eksempel også stoppe opp og stimulere klitoris, for så å fortsette når hennes nytelse er mer synkronisert med hans.

Hun legger til at hun, gjennom intervjuer med kvinner om hvordan de får orgasme, har fått høre at kvinner blir mindre entusiastiske for disse stillingene ettersom årene går fordi orgasmene uteblir.

– Når vi går dypere inn i hva som er årsaken, er den ofte at hun har valgt denne stillingen fordi hun da kunne gni klitoris mot kjønnsbenet hans. Om han får bedre polstring, fordi han har lagt på seg noen kilo, blir det for mykt. Gniingen blir derfor for lite virkningsfull for henne og hun mister muligheten til å få orgasme. Dette løses ved at hun bruker en finger eller en vibrator på klitten under samleiet, sier Isachsen.

Les også: Derfor skal du ha mer sex

HUN PÅ TOPP: Stillinger hvor kvinnen sitter øverst kan hjelpe henne å tilpasse hvordan penis treffer skjeden og på den måten gi mer nytelse.
HUN PÅ TOPP: Stillinger hvor kvinnen sitter øverst kan hjelpe henne å tilpasse hvordan penis treffer skjeden og på den måten gi mer nytelse. Foto: Getty Images

4. Bruk knipemusklene

Det er også et tips å bruke knipemusklene for å øke nytelsen. Dette er litt av det samme som skjer når man sprer eller tilsvarende samler bena mer under sex.

– Mange menn forteller om helt nye høyder når hun har fått kraft og fleksibilitet i bekkenbunnsmusklene. Da slutter skjedeveggene hennes seg rundt hans penis og gir større friksjon for begge. Skjeden blir også mer følsom, ikke bare fordi den blir trangere, men også fordi god muskulatur støtter det nevromuskulære ledningsnettet, sier Isachsen.

– Også kvinner som sliter med å få orgasme kan lettere få det når de trener bekkenbunnsmusklene, siden det jo nettopp er disse musklene som går i spasmer når orgasmen kommer. Svake muskler, svake orgasmer, er regelen, tilføyer hun.

5. Ligg i skje og se i øynene

Å ligge i skje, men mot hverandre, er en god stilling for såkalt samtidig orgasme.

Det er mindre press på mannens penis - han kan vare lenger, og hvis hun lener seg tilbake så det er avstand mellom overkroppene deres er klitoris tilgjengelig. Hun kan også bevege hoftene sine slik hun vil. Hvis han stopper å støte litt mens hun stimulerer seg selv, øker sjansene for at hun an få orgasme mens han er inni henne.

– Samtidig orgasme bør bare ikke være et mål, siden de fleste blir så opptatt av sin egen nyttelse når orgasmen kommer at de er i rus. En rus der det som skjer rundt, også med partneren, blir underordnet egen nytelse, sier Isachsen.

Les også: Derfor bør du ta deg en kjappis i kveld

6. Gå dypere

Et annet tips som er nyttig for noen par, er at han støter dypt nok til at livmorhalsen hennes blir stimulert.

Ikke alle kvinner synes dette er deilig, det vanlige rådet til menn er faktisk å ikke støte dypt fordi det kan gjøre vondt for henne. Men, det er likevel et betydelig antall kvinner som får orgasme på denne måten.

– Ikke alle kvinner liker de dype støtene. De kan gi smerter, særlig om hun ikke har tent eller har så slapp bekkenbunnsmuskulatur at skjeden blir for kort. For noen blir den så kort at livmorhalsen kan sees i skjedeåpningen. Heldigvis kan bekkenbunnstrening avhjelpe også dette, sier Isachsen.

Kilder: Hite, 1976, Salisbury & Fisher, 2014

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2020, og sist oppdatert 25/08 2023.

Les også