Pisk meg, elsk meg

Møt to par som er avhengig av dominans og underkastelse for å ha det bra i senga.

SMAKEN PÅ SADOSEX: Enkelte par praktiserer SM-sex døgnet rundt.
SMAKEN PÅ SADOSEX: Enkelte par praktiserer SM-sex døgnet rundt. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Ordliste

BDSM: En utvidelse av sadomasochisme. Står for «Bondage & Discipline, Dominance and Submission (underkastelse) og Sadism & Masochism».

Bondage: Binding med tau, tape, silkeskjerf, håndjern eller mansjetter (tykke «armbånd»).

«Edgeplay»: SM-lek med stor risiko. Som knivlek, ildlek, nålelek, brennmerking og «breathcontrol» med begrenset mulighet til å puste.

Stoppord: Et ord som «rødt» betyr at all lek må stoppes.

«Sub»: Forkortelse av submissive (underdanig).

«Dom»: Forkortelse for dominant «Total power exchange»: Den underdanige gir fra seg all makt. Eksempler:

«Adult babies»: gå i bleier og bli dullet med

«Cock and ball torture»: binding og pining av testikler, pisking.

Kilde: www.wikipedia.no

"Kalle" løfter pisken og spanker "Kamilla" hardt på rumpa gjentatte ganger. Det svir, men smerten fremkaller gode følelser.

Hun står midt på stuegulvet og skal være underdanig for første gang. Nervene er der, men de har snakket mye om det, og hun føler seg trygg. Kalle er dreven SM-er og har bestemt seg for å teste Kamillas grenser. Hvor mye tåler hun?

- Første gangen var spesiell. Jeg ville vise Kalle hvor langt jeg kunne gå for ham, sier Kamilla (23).

- Jeg ga deg hele tiden valget om å stoppe, men kjørte deg ganske hardt, sier Kalle (26).

Beina til Kamilla begynte å skjelve, og hun ramlet ned på kne. Hun gråt, men ikke på grunn av smertene. Selve situasjonen fremkalte bare så mye følelser, alt virket så voldsomt. Kamilla hadde for første gang beveget seg inn i «subspace» - en transetilstand eller «rus» som kan inntreffe under intens SM-lek.

Kamilla sank utmattet ned i armene til Kalle. Han strøk henne og var bare god igjen. På fagspråket kalles det «etterbehandling» - en fase av SM-leken der den underdanige får omsorg for å komme til hektene igjen.

- Hva ga det deg å være underdanig?

- Det å legge hele min kropp, nytelse og smerte i Kalles hender, var spennende. Jeg fikk utløp for en del fantasier jeg ikke visste at jeg hadde, som bondage og spanking. Du får en spesiell følelse når du presser deg så hardt. Å krype utmattet inntil den du er glad i for å få trøst, kan sammenlignes med følelsen du fikk da mamma trøstet deg som liten.

Switch

I starten føltes det naturlig for Kamilla å underkaste seg. Å dominere virket veldig skummelt. Men etter hvert som usikkerheten forsvant, forsto Kamilla at hun egentlig var dominant. I dag befaler hun, mens Kalle adlyder.

- Å bytte roller har vært en tøff og bedriten prosess. Vi var så følelsesmessig inne i våre roller at det var kjempevanskelig å snu. Det tok oss et år. Kalle har alltid vært en sterk person og syntes det var vanskelig å underkaste seg i starten.

ØVERST ELLER NEDERST: Enkelte tenner både på å bli dominert eller være den som dominerer.
ØVERST ELLER NEDERST: Enkelte tenner både på å bli dominert eller være den som dominerer. Foto: FOTO: iStockphoto

- Det har ingenting med at jeg er mann å gjøre. Jeg har alltid vært dominerende i vennegjengen og i jobbsammenheng. Hvor behovet for å underkaste seg Kamilla plutselig kom fra, vet jeg ikke. Det føltes bare riktig. Kalle er «switch», en sadomasochist med behov for å være både underdanig og dominant.

Når han føler for å dominere, inviterer paret en annen jente med på leken.

- Den tredje parten er i prinsippet «min», men jeg kan gi henne til Kalle. Det er alltid jeg som sitter på toppen uansett, forklarer Kamilla. På denne måten får også Kamilla utløp for sin sadistiske side.

- Kalle er ikke glad i smerte, så det er sjelden jeg slår eller pisker ham. For meg er det viktig å ta vare på Kalle. Være der for ham og gjøre alt best mulig for ham. Vi koser like mye med hverandre som andre, selv om han er lenket til sengen og jeg bestemmer, sier Kamilla.

- Det er ikke sånn at jeg er underkastet Kamilla uten å få noe tilbake, sier Kalle.

Hverdags-SM

Kalle og Kamilla ser på SM som et rollespill knyttet til det seksuelle. Men også i hverdagen bruker Kamilla sin makt som dominant.

- Hver gang jeg har dusjet, må Kalle avbryte det han driver med for å smøre meg inn med bodylotion. Han må hente ting til meg og lage mat til meg. Kalle synes ikke Kamilla misbruker makten sin. Og han understreker at det bare er i senga hun alltid får være sjef.

- Til hverdags kan også jeg være dominant og be Kamilla gjøre ting. Når det gjelder det seksuelle, liker jeg jo at hun beordrer meg, dermed er det ikke slemt. Vi lever som «normale», men plutselig spretter vi inn i rollene våre, forklarer han.

Hvis Kamilla ønsker å straffe Kalle under sexakten, kan hun for eksempel kreve at han tilfredsstiller henne, uten at han får noe tilbake.

- Vi snakker nok mer om sex enn de fleste, nettopp fordi vi er nødt til å kjenne hverandres grenser. Vi har utviklet et sterkt tillitsforhold og stoler fullt og helt på hverandre. Går man for langt, kan man få problemer psykisk, sier Kamilla.

Slaven

HUNDEHALSBÅND: Det går an å leke seg med rekvisitter som hundehalsbånd for å markere statusen til den "underdanige" i leken.
HUNDEHALSBÅND: Det går an å leke seg med rekvisitter som hundehalsbånd for å markere statusen til den "underdanige" i leken. Foto: FOTO: iStockphoto

Hos "Magnus" (25) og "Ida" (22) er det Magnus som bestemmer.

- Kan jeg vær så snill få lov til å gå på do? Hver gang Ida må tisse, spør hun kjæresten om lov. Og får hun lyst til å kjøpe seg noe dyrt, må hun alltid få tillatelse. Magnus svarer alltid ja - prinsippet er at hun må spørre.

Glemmer Ida «å være så snill», kan Magnus straffe henne, for eksempel ved å pirre henne seksuelt, for så å si stopp. Noen ganger leker de at Ida er hunden til Magnus. Da får hun på halsbånd, legger seg i buret sitt i stua og får servert middagen i hundeskål - akkurat slik som hunden deres får.

- Jeg har alltid hatt et ønske om å bli dominert. Da venninnegjengen begynte å snakke om sex, syntes jeg alt de ville gjøre var kjipt, forteller Ida.

Magnus merket allerede som sjuåring at det kriblet i magen da han så tegnefilmer hvor jentene ble bundet. Og da han så Idas profil på et nettdatingssted for tre år siden, falt han pladask: «Er du dominant nok, så er jeg din», sto det. Nå praktiserer de SM døgnet rundt.

- Vi leker selvfølgelig i varierende grad avhengig av situasjonen. Noen ganger bestemmer vi at jeg skal være ekstra ydmyk, og da må jeg spørre om alt. Akkurat det å spørre om å få gå på do er blitt ren rutine. Paret kan fint «leke» i flere timer uten at det involverer sex.

- SM handler om det psykiske. De fysiske tingene vi gjør er kun for å forsterke den mentale effekten av å være under- og overlegen, sier Magnus.

- Jeg liker det fordi Magnus bruker meg til ting jeg vet han har lyst til, sier Ida.

Trygt

Paret ler av forståsegpåere som tror Ida kryper rundt som en slave og utsetter seg for overgrep og manipulasjon.

- Det er den typiske misforståelsen. Det hender faktisk at Ida kjefter på meg fordi jeg ikke er dominant nok. Alt handler om at Magnus skal ta best mulig vare på Ida.

OVERGIVELSE: «Er du dominant nok, så er jeg din».
OVERGIVELSE: «Er du dominant nok, så er jeg din». Foto: FOTO: Crestock

- Når jeg kommanderer Ida, ber jeg henne alltid om å gjøre ting jeg vet hun ønsker selv.

- Hvis kjæresten din er tørst, henter du selvfølgelig drikke til ham. Slike ting gjør vi også, de betyr bare mer for oss. Jeg vet at Magnus setter ekstra pris på det, og det gjør meg glad. Det er akkurat det folk ikke skjønner, sier Ida.

- Du føler deg aldri utnyttet av en kontrollfrik?

- Jeg tenker heller at Magnus tar vare på meg. Hvis han vet at jeg skal tidlig opp, kan han for eksempel be meg om å legge meg, fordi han vet

at jeg blir grinete når jeg ikke får nok søvn. Ida er overhodet ingen nikkedukke. Ifølge Magnus er hun sta som et esel, målrettet og kan være dominerende i forhold til andre.

- Hvorfor vil du ha en dominant mann?

- Fordi han er oppmerksom og ser hva jeg trenger. Han beskytter meg og tar vare på meg. Den biten er mye viktigere enn at han straffer meg når jeg ikke gjør ting riktig.

Medfødt og miljøavhengig

- Hvis en SM-er ikke er blitt slått av kjæresten sin på en måned, kan det bety at forholdet er i ferd med å skrante, sier Det Nyes sexspaltist, psykolog Anita Skrautvol ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Ifølge henne er trangen til å dominere og underkaste seg trolig både medfødt og miljøavhengig.

SPENNING: SM gir sexlivet variasjon, spenning og intimitet.
SPENNING: SM gir sexlivet variasjon, spenning og intimitet. Foto: FOTO: Crestock

- Det blir som å spørre hvorfor en homse er homse, eller hvorfor noen liker misjonærstillingen best, mens andre foretrekker analsex.

Forskerne har funnet få markante forskjeller på SM-ere og andre. I en amerikansk undersøkelse fra 2006 viste det seg imidlertid at underdanige er pliktoppfyllende også på andre felt.

- Det kan forklare at de synes det er deilig å gi fra seg kontrollen og å bli sett og ivaretatt i senga.

Det er ikke funnet tilsvarende forskjeller på dominante og andre. Felles for mange SM-ere er at de virker mer fleksible seksuelt. SM gir sexlivet deres variasjon, spenning og intimitet, sier Skrautvol.

Hun understreker at det hviler et stort ansvar også på dem som underkaster seg.

- Å være underlegen krever at du har utforsket egen seksualitet og kjenner egne grenser. Du velger å stole på et annet menneske og har da også ansvar for at den som dominerer deg ikke tar skade av det. Sier du ikke stopp, er du med på å gjøre den dominante til overgriper, sier Skrautvol.

Den dominante bør være en god menneskekjenner og flink til å lese signaler.

- Hvis ikke kan det bli farlig. Det er svært viktig å ha pratet mye på forhånd og være trygg på partneren du utøver SM med, sier Skrautvol

Nettsider for nysgjerrige:

www.ungbdsm.no (fra 16 og 26 år)

www.smil-norge.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning