Munnsex

Tekkelig munnsex er tingen

Kan utføres hvor som helst, og når som helst.

intimate color picture of sweet couple cuddling
intimate color picture of sweet couple cuddling Foto: lev dolgachov
Publisert Oppdatert

Ekspertene

Peder Kjøs er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. For tiden er han stipendiat ved Universitetet i Oslo. Han er også fast spaltist i ukebladet KK og har forfattet flere bøker, der siste bok ut er den høyaktuelle Opp igjen.

Thomas Johannessen er sexolog og familieterapeut og jobber ved Curasenteret i Sarpsborg. Han jobber daglig med menneskers seksualitet og har vært rådgiver i NRK-programmet Trekant.

Hva legger du i ordet munnsex? Trolig tenker du på oralsex. Oralsex og sex med munnen er også nesten samme sak, men bare nesten.

Munnsex over hele kroppen

Sex med munnen kan man nemlig ha over hele kroppen, mens oralsex er å suge eller slikke eller blir sugd eller slikket på kjønnsorganet eller anus, står det å lese om munnsex på nettsidene til RFSU Norge.

Det er til og med mulig å få orgasme av det, bekrefter våre kilder.

- Mange tenker på orgasme, særlig da hos menn, som kun utløsning, men man kan oppnå orgasmelignende tilstander ved å bli stimulert andre steder på kroppen som bak øreflippene eller halsen. Det er bare fantasien som setter grenser, sier sexolog og familieterapeut Thomas Johannessen.

Komme med klærne på

Psykolog Peder Kjøs følger opp.

- Hos damer er det vanlige at det må være en viss form for og mengde klitorisstimulering over en viss tid, men hvis man er skikkelig opphisset så går det an å få orgasme på andre måter hvis man innstiller seg mentalt den veien. For eksempel ved skikkelig klining med alle klærne på, det går fint an å komme i forbindelse med det, sier Kjøs.

Og da snakker vi uavhengig av «tørrpuling»?

- Ja, selv om det også er en undervurdert ting. Men det er noe med den mentale innstillingen og det at alt med munnen blir veldig sensuelt, som bare det å ta på hverandres lepper, sier Kjøs.

På Rimi, i bilen...

Psykologen snakker gjerne om «kliningens velsignelser» og flittig munnbruk.

- Klining er bra, og kan gjøres nesten over alt. Veldig intimt. Og så er jeg tilhenger av å bite og suge på ører og fingre og sånt. Den slags gir hverdagen en piff med minimal innsats, det kan til og med gjøres i bilen, eller på Rimi for den saks skyld, tipser Kjøs.

«Heavy klining» er igjen en viktig del av det Kjøs kaller for retro-sex, det å gjøre om igjen det man gjorde tidlig i forholdet for å gi det en piff, i motsetning til det og stadig finne på noe nytt og vågalt selv om det kan være morsomt av og til, det også.

Skaper forventning om noe mer

Bare tenk deg, når fikk du et sugemerke sist?

- Heavy klining eller heavy petting, som det het i Amerika og i ungdomsbladene, og fingerpuling, så klart, gjerne i kombinasjoner av ulike slag. Enkelt og greit på parkbenker, i biler, på kino eller hvor som helst, og fint fordi det både er intimt i seg selv og skaper forventningen om noe mer når man kommer seg i hus, fortsetter psykologen.

Han drar også veksler på et eksempel fra pop-bransjen, det gode gamle «leave 'em hungry»-prinsippet.

Munnsex over hele kroppen

Sex med munnen kan du ha på hele kroppen. Det handler om å finne en god følelse for deg selv og partneren din. Prøv dette ut ved hjelp av munnen. Hvor liker du å kysse og slikke partneren din? Hvordan vil partneren din ha det? Det er mange forskjellige deler av kroppen som er ekstra følsomme og som kan være deilig å berøre med munnen og tungen.

For å ta det enda litt videre finnes det til og med et engelsk ord for det å ha sex utenpå kroppen. Dette kalles «outercourse» og er et samleord for sex som ikke dreier seg om penetrasjon verken oralt, vaginalt eller analt, og er det motsatte av det mer kjente «intercourse» som betyr vaginalt samleie. Forslag til «outercourse» eller «non-penetrative sex» finner dere noen tastetrykk unna.

Start for eksempel enkelt og greit på Wikipedia.no.

Kilde: RFSU Norge

- Ikke spill så mye at folk blir lei, la det heller være litte grann for lite, så de vil ha mer, sier han.

- Veldig undervurdert

Det handler om å utforske hverandre, ifølge ekspertene.

- Vi er nok litt for dårlige til å utforske de erogene sonene våre, for å finne ut hvor på kroppen ting er bra. Vi utforsker også for lite i forhold til nettopp bruk av munnen. For eksempel er tungen en muskel som kan være veldig myk eller hard og kan påføre forskjellige former for trykk, sier Thomas Johannessen.

Med munnen kan man så lett variere, man kan blåse varmt og kaldt, nappe, slikke, suge, kysse lett, hardt, kile, smatte og så videre.

- Og ikke minst bruke isbiter, tilføyer sexologen.

Vanvittig pirrende

- Det å kunne dedikere sånn tid til hverandre, til å utforske hverandre, er viktig og jeg tenker at tunger, munn og lepper i det hele tatt er veldig undervurdert i forhold til å gjøre nettopp det. Det kan være vanvittig pirrende også. Som et forspill vil det være utrolig effektfullt, sier Johannessen.

Peder Kjøs er enig.

- I tillegg til at det er kjempesensitivt fordi det er en opphopning av nerver på et lite område, så er det symbolverdien i det. Intimt. Seriøs klining er kjempeintimt, sier han.

Handler om sensualitet

Sexolog Thomas Johannessen forteller videre at veldig ofte når par har problemer i forhold til seksuallivet, så anbefales sensualitetstrening, der man utforsker hver millimeter av partnerens kropp.

- Veldig mange par kommer tilbake og sier at de har funnet soner de ikke visste at fantes i det hele tatt. Man går kjapt rett på grøten. Finn på noe annet å spise! Det er så mye som kan gi glede og nytelse, sier han.

- Den største erogene sonen vi har er jo huden. Og det er veldig mange som har forskjellige punkter, noen tenner jo for eksempel på det med føtter og tær, det gir stor form for nytelse for noen, sier han.

Mange er også spesielt følsomme på innsiden av lår, et sted hvor man har ekstremt mye nerver og sensitiv hud.

- I tillegg er det forventninger til innside lår. Hvis en kvinne stryker en mann på innsiden av lårene så vil pungen trekke seg automatisk opp og det er så mange sånne små steder som man egentlig neglisjerer helt om man ikke bruker tid på å utforske partner, sier Johannessen.

Flaut å si hva som er deilig

Sexologen tror bestemt at flauhet er noe av grunnen, det at vi ikke tør å si hva vi liker.

- Og spør man hva den andre liker så får man kanskje ikke et fullstendig svar en gang for det er ikke sikkert at han eller hun har tatt seg tid til å utforske egen kropp eller at andre har gjort det, og da vet man ikke hva man liker, sier Thomas Johannessen.

- Det er rart, det er et universelt fenomen. Alle synes det er flaut utenom de som bevisst har brutt ned den barrieren og er totalt grenseløse. Men har inntrykk av at dette er få, sier Peder Kjøs.

- Det er flaut å benevne ting i det hele tatt, bare mangelen på ord. Noen liker dirty prat, mens noen liker det veldig dårlig. Hvis man ikke er så inne i det så er det vanskelig for man kan ikke plutselig snakke latin heller, sier Kjøs.

- Men når man stryker på hverandre eller kysser så produserer man masse oxytocyn som virker positivt, for parrelasjonen, sier sexolog Johannessen.

Tørre gubbekyss

For ofte blir det nettopp sånn at man slutter å kline, men gir hverandre små, tørre «gubbekyss» i stedet, eller man bruker munnen til å gi partneren oralsex på dager man er i godlune.

- Det at ting blir mer hverdagslige trenger jo ikke være en krise i seg selv, men man trenger ikke å bli der at ting er vanemessige, i stedet kan man bryte det litt bevisst. Da er disse mellomtingene veldig fine, sier Kjøs.

- Ja, det er for mye fokus på det tekniske, man skal rett inn og stimulerer sånn og sånn, så det å gi tid til kropp og hud er en glad oppfordring, stemmer sexolog Thomas Johannessen.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ:

Er oralsex egentlig sex?

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Dette funker bedre enn porno

Her er de ekte filmsex-scenene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning