Munnsex

Tekkelig munnsex er tingen

Kan utføres hvor som helst, og når som helst.

intimate color picture of sweet couple cuddling
intimate color picture of sweet couple cuddling Foto: lev dolgachov
Sist oppdatert

Hva legger du i ordet munnsex? Trolig tenker du på oralsex. Oralsex og sex med munnen er også nesten samme sak, men bare nesten.

«Sex med munnen kan man nemlig ha over hele kroppen, mens oralsex er å suge eller slikke eller blir sugd eller slikket på kjønnsorganet eller anus», står det å lese om munnsex på nettsidene til RFSU Norge.

Det er til og med mulig å få orgasme av det, bekrefter våre kilder.

Klining med klærne på kan bli orgasmisk

Sexolog og familieterapeut Thomas J. Winther ved Curasenteret, senter for terapi, veiledning og sexologisk rådgivning i Sarpsborg, utdyper dette med stor entusiasme.

– Mange tenker på orgasme, særlig da hos menn, som kun utløsning, men man kan oppnå orgasmelignende tilstander ved å bli stimulert andre steder på kroppen som bak øreflippene eller halsen. Det er bare fantasien som setter grenser, sier sexolog og familieterapeut Thomas J. Winther.

Psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs, som svarer på leserbrev på VG+ og i podcasten God Bedring, følger opp.

– Hos damer er det vanlige at det må være en viss form for og mengde klitorisstimulering over en viss tid, men hvis man er skikkelig opphisset så går det an å få orgasme på andre måter hvis man innstiller seg mentalt den veien. For eksempel ved skikkelig klining med alle klærne på, det går fint an å komme i forbindelse med det, sier psykolog Peder Kjøs.

Og da snakker vi uavhengig av «tørrpuling»?

– Ja, selv om det også er en undervurdert ting. Men det er noe med den mentale innstillingen og det at alt med munnen blir veldig sensuelt, som bare det å ta på hverandres lepper, sier han.

Les også: «Håpløs» sex: – Folk må ta seg sammen

«Kliningens velsignelser» og flittig munnbruk

Psykologen snakker gjerne om «kliningens velsignelser» og flittig munnbruk.

– Klining er bra, og kan gjøres nesten over alt. Veldig intimt. Og så er jeg tilhenger av å bite og suge på ører og fingre og sånt. Den slags gir hverdagen en piff med minimal innsats, det kan til og med gjøres i bilen, eller på Rimi for den saks skyld, tipser Kjøs.

«Heavy klining» er igjen en viktig del av det Kjøs kaller for retro-sex, det å gjøre om igjen det man gjorde tidlig i forholdet for å gi det en piff, i motsetning til det og stadig finne på noe nytt og vågalt selv om det kan være morsomt av og til, det også.

Bare tenk deg, når fikk du et sugemerke sist?

– Heavy klining eller heavy petting, som det het i Amerika og i ungdomsbladene, og fingerpuling, så klart, gjerne i kombinasjoner av ulike slag. Enkelt og greit på parkbenker, i biler, på kino eller hvor som helst, og fint fordi det både er intimt i seg selv og skaper forventningen om noe mer når man kommer seg i hus, fortsetter psykologen.

Han drar også veksler på et eksempel fra pop-bransjen, det gode gamle «leave 'em hungry»-prinsippet.

– Ikke spill så mye at folk blir lei, la det heller være litegrann for lite, så de vil ha mer, sier han.

Tunger, munn og lepper er undervurdert

Det handler om å utforske hverandre, ifølge ekspertene.

– Vi er nok litt for dårlige til å utforske de erogene sonene våre, for å finne ut hvor på kroppen ting er bra. Vi utforsker også for lite i forhold til nettopp bruk av munnen. For eksempel er tungen en muskel som kan være veldig myk eller hard og kan påføre forskjellige former for trykk, sier Thomas J. Winther.

Med munnen kan man så lett variere, man kan blåse varmt og kaldt, nappe, slikke, suge, kysse lett, hardt, kile, smatte og så videre.

– Og ikke minst bruke isbiter, tilføyer sexologen.

– Det å kunne dedikere sånn tid til hverandre, til å utforske hverandre, er viktig og jeg tenker at tunger, munn og lepper i det hele tatt er veldig undervurdert i forhold til å gjøre nettopp det. Det kan være vanvittig pirrende også. Som et forspill vil det være utrolig effektfullt, sier J. Winther.

Psykolog Peder Kjøs er enig i dette.

– I tillegg til at det er kjempesensitivt fordi det er en opphopning av nerver på et lite område, så er det symbolverdien i det. Intimt. Seriøs klining er kjempeintimt, sier han.

Gå rundt grøten med sensualitetstrening?

Munnsex over hele kroppen

Sex med munnen kan du ha på hele kroppen. Det handler om å finne en god følelse for deg selv og partneren din. Prøv dette ut ved hjelp av munnen. Hvor liker du å kysse og slikke partneren din? Hvordan vil partneren din ha det? Det er mange forskjellige deler av kroppen som er ekstra følsomme og som kan være deilig å berøre med munnen og tungen.

Kilde: RFSU Norge

Sexolog Thomas J. Winther forteller at ved problemer i seksuallivet, så anbefales par sensualitetstrening som innebærer at man utforsker hver millimeter av hverandres kropper.

– Veldig mange par kommer tilbake og sier at de har funnet soner de ikke visste at fantes i det hele tatt. Man går kjapt rett på grøten. Finn på noe annet å spise! Det er så mye som kan gi glede og nytelse, sier han.

– Og det er veldig mange som har forskjellige punkter, noen tenner jo for eksempel på det med føtter og tær, det gir stor form for nytelse for noen, sier J. Winther.

- I tillegg er det forventninger til innside lår. Hvis en kvinne stryker en mann på innsiden av lårene så vil pungen trekke seg automatisk opp og det er så mange sånne små steder som man neglisjerer helt om man ikke bruker tid på å utforske partner, sier han.

Les også: Her er mannens erogene soner

Åpne munnen og si hva du liker

Sexologen tror bestemt at flauhet ødelegger for mange, det at vi ikke tør å si hva vi liker.

– Og spør man hva den andre liker, så får man kanskje ikke et fullstendig svar engang for det er ikke sikkert at hen har tatt seg tid til å utforske egen kropp eller at andre har gjort det, og da vet man ikke hva man liker, sier J. Winther.

Psykologen tror også at flauhet spiller inn:

– Det er rart, det er et universelt fenomen. Alle synes det er flaut utenom de som bevisst har brutt ned den barrieren og er totalt grenseløse. Men har inntrykk av at dette er få, sier Kjøs.

- Det er flaut å benevne ting i det hele tatt, bare mangelen på ord. Noen liker dirty prat, mens noen liker det veldig dårlig. Hvis man ikke er så inne i det, så er det vanskelig for man kan ikke plutselig snakke latin heller, sier han.

Men det å ta på hverandre gjør mye i seg selv.

- Når man stryker på hverandre eller kysser, så produseres det masse oxytocyn som virker positivt for parrelasjonen, sier J. Winther.

Les også: Her er kvinnens erogene soner

Slutter å kline, men gir hverandre «gubbekyss»

For ofte blir det nettopp sånn at man slutter å kline, men gir hverandre små, tørre «gubbekyss» i stedet, eller man bruker munnen til å gi partneren oralsex på dager man er i godlune.

– Det at ting blir mer hverdagslige trenger jo ikke være en krise i seg selv, men man trenger ikke å bli der at ting er vanemessige, i stedet kan man bryte det litt bevisst. Da er disse mellomtingene veldig fine, sier Kjøs.

Dette er sexologen helt enig i.

– Ja, det er for mye fokus på det tekniske, man skal rett inn og stimulere sånn og sånn, så det å gi tid til kropp og hud er en glad oppfordring, sier J. Winther.

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2012, og sist oppdatert 04/04 2022.

Les også